Wat is een NFT? Zo werken non-fungable tokens

© PXimport

Wat is een NFT? Zo werken non-fungable tokens

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 februari 2022 - 09:07

Aangepast: 14 december 2022 - 12:40

Joris Peterse

NFT staat voor non-fungable token. Waarschijnlijk beantwoordt dit de vraag ‘wat zijn NFT’s?’ niet voldoende. In dit artikel leggen we je dan ook precies uit wat een NFT is, hoe een NFT werkt en waar het voor dient.

Uit het niets duikt de term NFT regelmatig op in nieuwsartikelen over tech en gaming. Vooral op het gebied van gaming zijn de reacties hierop fel. Met de technologie is een manier uitgevonden om digitale objecten uniek en bezittelijk te maken. Vooral dat laatste heeft gevolgen, want dat zorgt ervoor dat je je digitale object ook kunt verkopen.

Dankzij NFT’s zijn in een korte tijdperiode allerlei digitale objecten geveild. Zo verkocht Twitter-oprichter Jack Dorsey de eerste tweet ooit (“Just setting up my twttr”) voor 2,9 miljoen dollar. Ook de Nyan Cat werd verkocht. Voor digitale kunst wordt de NFT-technologie ook gebruikt om kunstwerken een eigenaar te geven. Wat ergens ook gek is, want hoewel je het bezit, kan iedereen de digitale zaken zoals afbeeldingen en video’s vrij delen op het internet.

© PXimport

NFT-controverse

Gek genoeg is de grootste controverse niet waarom je een digitaal object als een tweet of een meme zou willen bezitten en daarvoor (grof) geld neerlegt. De grootste NFT-controverse is momenteel de implementatie van NFT in games. Veel grote game-ontwikkelaars komen er de afgelopen jaren niet goed van af vanwege hebberige praktijken, zoals het uitbuiten van personeel (crunchen), grote titels worden afgeraffeld uitgebracht en er worden miljarden binnengeharkt met gokken via lootboxes waarbij zelfs verslavende praktijken uit casino’s niet geschuwd worden. De toevoeging van NFT’s is een nieuw hoofdstuk.

Door NFT’s in games toe te voegen, kan de game-developer unieke objecten toevoegen in de game. Dat gebeurt al. Zo zijn er designmeubels verkocht die je in je zelfgebouwde onderkomen in Minecraft plaatst. Dat klinkt nog onschuldig, maar het zijn juist de game-ontwikkelaars zelf die de unieke virtuele objecten in de game willen introduceren. Unieke skins bijvoorbeeld, waar goed geld aan verdiend kan worden. 

Het ijs wordt gladder als objecten meer dan cosmetische voordelen biedt, zoals unieke wapens en bescherming. Zo wordt met betaalde objecten in (vaak duurbetaalde) games een ‘pay to win’-systeem geïntroduceerd. Lucratief voor de gamestudios, funest voor de game-ervaring.

© PXimport

Hoe werkt NFT?

Een non-fungible token vertaalt zich als niet-inwisselbaar bewijs. Zo’n bewijs is in dit geval een eigendomsbewijs. Zo’n bewijs kun je niet met een certificaatje vastleggen, zo’n certificaat is immers ook kopieerbaar, net als het digitale object zelf. Om zo’n object bezittelijk te maken wordt een technologie gebruikt die geïntroduceerd werd met Bitcoin en andere cryptovaluta: blockchain. Je bezit dus in feite je NFT-object, of dat nu een tweet, meme of superzwaard in een game is op dezelfde manier als een cryptomunt in je wallet-app.

De blockchaintechnologie die gebruikt wordt voor cryptovaluta en NFT’s is ingewikkeld. In feite wordt in een database een soort versleutelde ketting van alle transacties opgeslagen. Je bezit dus niet alleen het object, maar ook alle digitale eigenschappen – zoals het transactieverleden.

De toekomst van NFT

Hoewel met NFT’s een manier gevonden is om digitale objecten bezitbaar te maken, is er nog veel te doen om de technologie. Britse krant The Guardan publiceerde al eerder een artikel over fraude met de digitale eigendomsbewijzen. Ook hebben sommige game-ontwikkelaars noodgedwongen hun handen van NFT-objecten in games afgehaald na grote verontwaardiging onder gamers.

Kortom, de markt van NFT is nog erg rommelig en vooral ongereguleerd. Er wordt wel in een behoefte voorzien om digitale objecten te bezitten – hoewel een NFT geen auteursrecht is. Daarmee lijkt het erop dat het fenomeen zeker bestaansrecht gaat vinden, maar zich wel nog moet bewijzen. 

Dat zou kunnen in bijvoorbeeld een metaverse, een digitale wereld, waarin je je eigen unieke objecten kunt bezittten. Bijvoorbeeld de schoenen waarmee je je digitale personage uitrust. Dit is geen willekeurig voorbeeld, want deze unieke NFT-schoenen zijn al geïntroduceerd door het merk RTFKT. Wellicht klinkt het concept krankzinnig, maar het is genoeg aanleiding geweest voor Nike om het digitale schoenenmerk over te nemen voor 3,1 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000