De Huawei P30 Pro maakt indruk met zijn camera
Huawei’s P30 Pro heeft vier camera’s achterop en kan dankzij technische verbeteringen vijf keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast zou de smartphone ‘revolutionair’ betere nachtfoto’s maken. Dat is de marketing. Maar we hadden de mogelijkheid om de smartphone in praktijk vast uit te testen.
De Huawei P30 Pro is een grotere en duurdere versie van de eveneens nieuwe P30. Het hogere prijskaartje uit zich onder andere in een verbeterd camerasysteem, met een extra Time of Flight-sensor (TOF) en betere technieken. Omdat Huawei de P30 Pro in de markt zet als dé smartphone voor fotografieliefhebbers, focust deze eerste indruk zich volledig op de camera. In onze volledige review, die binnenkort volgt, besteden we uiteraard aandacht aan alle kenmerken van de Huawei P30 Pro.
Betere nachtfoto's met de Huawei P30 Pro camera
Huawei gooide vorig jaar hoge ogen met de P20 Pro en Mate 20 Pro, smartphones met driedubbele camera’s die onder bijna alle omstandigheden mooie foto’s maken. Bij de P30 Pro zijn de nodige veranderingen doorgevoerd die nog betere plaatjes moeten opleveren. De grootste vernieuwing is de kleurfilter die kleuren berekent en de lichtopbrengst bepaalt. Die filter ‘ziet’ normaliter rood, groen en blauw. De P30 Pro is ’s werelds eerste smartphone met een rood-geel-blauw-filter, die speciale software en kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om de juiste kleuren te bepalen. Huawei claimt dat de sensor zo veertig procent meer licht opvangt dan een traditionele sensor. Dat is positief, want een hogere lichtgevoeligheid (uitgedrukt in ISO) betekent dat de camera betere foto’s maakt in het donker. De P20 Pro werd geroemd om zijn opvallend hoge ISO-waarde van 102400; even hoog als een professionele camera als de Canon 5D Mark IV. De P30 Pro heeft dankzij zijn nieuwe filter een ISO van maar liefst 409600 – wat vele malen hoger is dan andere smartphones. En dat verschil merk je ook echt in de praktijk.
©PXimport
Een paar weken geleden kon ik de P30 Pro camera al even testen in Amsterdam. Ik stond in een kleinere kamer zonder enige vorm van verlichting. Het was er zo donker dat ik letterlijk geen hand voor ogen zag – een vreemd gevoel overigens. Volgens de Huawei-medewerker die tegenover mij stond, waren de muren behangen in Amsterdamse stijl. Of ik daar – op de automatische stand en zonder flitser – een foto van kon maken. Dat deed ik en na drie seconden verwerkingstijd kreeg ik de foto onder ogen. Ik zag de medewerker voor mij, met achter hem muren vol decoraties van tulpen en grachtenpanden. De foto was detailrijk en zo goed verlicht dat je zou denken dat er een paar lampen aanstonden. Ik stond versteld en baal nog steeds dat ik de foto niet mag publiceren. Gelukkig kon ik na de officiële aankondiging van de P30-serie in Parijs ’s avonds de stad in met een P30 Pro in mijn broekzak. Hieronder vind je een drietal willekeurige foto’s die ik gemaakt heb op de automatische stand zonder flitser.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Foto's overdag
De P30 Pro gebruikt een 40 megapixel sensor, maar maakt standaard 10 megapixel foto’s. Simpel gezegd combineert hij de beeldinformatie van vier pixels om één plaatje te maken, wat de beeldkwaliteit ten goede moet komen. Steeds meer smartphones, waaronder de Honor View 20 en de Xiaomi Mi 9, hebben een hogeresolutie camera die zo werkt. Uiteraard heb ik de Huawei P30 Pro camera ook overdag aan de tand gevoeld. Mijn eerste indruk is erg positief, maar een definitief en uitgebreid oordeelt volgt in de review. Hieronder zie je een paar plaatjes.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Zoomen zonder kwaliteitsverlies
Een tweede interessante innovatie is de 8 megapixel telelens op de smartphone. Die zit onder de primaire en groothoekcamera en lijkt heel diep. Dat is bedrog, want je ziet een schuin geplaatst spiegeltje. Die berekent een grote brandpuntsafstand en maakt het zo mogelijk om te zoomen zonder dat de kwaliteit van de foto achteruitgaat. Huawei belooft vijf keer ‘optische zoom’. Verder inzoomen kan ook, maar dan schakelt de camera over op hybride zoom. Dit is een combinatie van optisch en digitaal zoomen, wat betekent dat de beeldkwaliteit wat terugloopt. Als je objecten écht dichtbij wil halen, kan je gebruikmaken van een indrukwekkende vijftig keer digitale zoom. Hierbij gaat de kwaliteit merkbaar achteruit.
De zoom-mogelijkheden van de P30 Pro zijn bijzonder omdat de meeste smartphones alleen digitaal kunnen zoomen, en dan zo’n vijf tot tien keer. Een aantal duurdere smartphones ondersteunt twee keer optische zoom en/of vijf keer hybride zoom. De P30 Pro heeft dus meer en betere zoom. In de camera-app wissel je eenvoudig tussen de zoom-standen. In de volledige review gaan we in op alle standen. Nu laat ik je een voorbeeld zien van de Eiffeltoren. Links zie je de ‘normale foto’, dus zonder zoom. Vervolgens schakelde ik over naar vijf keer zoom en maakte ik een tweede foto, die je rechts ziet. De bovenkant van de toren is op de gezoomde foto iets donkerder, maar het kwaliteitsverschil is minimaal en dat is gaaf om te zien.
©PXimport
©PXimport
Groothoeklens heeft twee functies
De derde camera op de P30 Pro is een 20 megapixel groothoeklens. Die is bedoeld voor macrofotografie (tot 2,5 centimeter van een object) en het vastleggen van een groter deel van de omgeving. Dat laatste is bijvoorbeeld handig bij grote gebouwen als de Eiffeltoren. De eerste resultaten stemmen positief. Het verschil met een reguliere foto is duidelijk zichtbaar, terwijl de beeldkwaliteit vergelijkbaar is. Voor mijn gevoel zijn de groothoekbeelden wel minder ‘wijd’ dan die van de Samsung Galaxy S10 Plus. Dat toestel had ik echter niet mee, dus een vergelijking volgt in de review. Hieronder vind je een drietal foto’s met de normale en groothoekcamera van de Huawei P30 Pro.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Wat kan een TOF-sensor?
De vierde camera op de achterkant van de P30 Pro is eigenlijk meer een sensor. Het gaat om een TOF-sensor (Time Of Flight) die via infrarood-licht de juiste diepte tot een object bepaalt en hier een 3D-scan van maakt. De P30 Pro zet de sensor in bij het maken van portretfoto’s om de voorgrond van de achtergrond te onderscheiden en zo wazige kapsels en bloemblaadjes te voorkomen. Huawei brengt binnenkort ook een app uit voor Augmented Reality (AR), die je onder andere de afmetingen van objecten laat meten. Dit kan al op smartphones als de iPhone XS en Honor View 20. De P30 Pro is met zijn TOF-sensor dus toekomstbestendig, al wacht ik nog even met het formuleren van een oordeel. De AR-app moet immers nog uitkomen en ik wil nog meer portretfoto’s schieten om te kijken of de sensor beter is dan een reguliere dieptecamera.
©PXimport
Voorlopige conclusie
Nachtfotografie, zoomen, een groothoeklens: het zijn punten waar smartphonemakers al jaren kleinere verbeteringen in doorvoeren. De Huawei P30 Pro belooft een revolutie op deze onderdelen en stelt tot dusver niet teleur. Het (vijf keer) zoomen levert nauwelijks kwaliteitsverlies op, de groothoeklens maakt fraaie plaatjes en de bijzondere camera schiet verrassend goede foto’s in het donker. De komende tijd gaan we de Huawei P30 Pro camera én de andere onderdelen uitgebreider testen. Houd de site in de gaten voor de volledige review van de smartphone.