7 tips om te fotograferen met je smartphone

© PXimport

7 tips om te fotograferen met je smartphone

Geplaatst: 12 februari 2016 - 11:10

Aangepast: 14 december 2022 - 14:57

Redactie ID.nl

Natuurlijk, voor het echte werk ga je aan de slag met je camera. Maar stiekem pakken we er steeds vaker onze smartphone bij. Die hebben we immers altijd bij de hand. Maar hoe zorg je nu dat die foto's echt mooi worden? Wij geven je 7 handige tips!

1. zorg voor goed licht

De sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van een gewone camera. Dit betekent dat je ook sneller last hebt van ruis bij weinig licht. De mooiste foto's maak je dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag. Ben je binnen, zet dan alle lichten aan. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien. Lees ook: Slimme camera-trucs voor je iPhone.

Met daglicht vergroot je kans op een mooie foto. foto: olafkramer

2. Flits nooit

Vooral in de donkere dagen is de verleiding groot om nog meer licht in te zetten en de flits van je smartphone te gebruiken. Zet deze echt altijd uit! De flitser op je smartphone is geen flitser maar een lampje. Het lijkt oogverblindend fel, maar het licht reikt niet ver en veroorzaakt vooral lelijke rode ogen en uitgebleekte gezichten. Deze led-lampje is maar voor één ding goed: om in het donker je sleutels terug te vinden. Neem liever een los zaklampje mee als hulplicht. Hiermee kun je wel een beetje bijlichten.

Gebruik al het licht wat je hebt. Is een opkomende nog zacht zon, fotografeer dan recht tegen de zon in voor een mooie silhouetfoto. foto: mvanrooij

3. Gebruik apps

De camera van je smartphone is vaak erg beperkt. De apps die bij je telefoon worden geleverd breiden de mogelijkheden al iets uit maar kijk vooral verder in de App Store. Lichtstrepen in het donker, hdr, onscherpe achtergrond, glamourhuid? Bijna overal is een app voor. Ze zullen niet allemaal even goed werken dus probeer vooral uit.

Met bewerkingsapps zoals Snapseed kun je elke foto tot een waar kunstwerk maken. foto: theop

4. Lenzen wisselen

Lenzen wisselen? Dat kan toch niet? Jawel! Ook voor je smartphone zijn steeds meer opzetlenzen te vinden. Je kunt ze krijgen voor een paar euro tot het veelvoud daarvan. Ook daarin is het beste te experimenteren. Begin met een goedkoop setje zoals een universele 3 in 1 kit. Vind je het leuk kun je altijd uitwijken naar de creatievere en ook prijzigere modellen zoals een speciale Lensbaby.

Deze foto's zijn gemaakt met de Lensbaby LM-10 voor een bijzondere soort onscherpte in foto's. foto: andrea66

5. Zoomen doe je met je voeten

Waar je met je camera misschien gewend bent aan de zoomlens te draaien, ben je met je smartphone aangewezen op je voeten. Ja, je kunt met een smartphone ook inzoomen met bijvoorbeeld de volumeknoppen maar doe dit niet! Je bent dan aan het digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot en dat gaat altijd ten koste van de fotokwaliteit. Zie het zoomen met je voeten ook als een uitdaging. Je gaat beter nadenken over je standpunt en misschien wordt je foto zelfs nog beter als je een beetje door je knieeën zakt of juist op een bankje staat. Zo worden je foto's nog beter.

Een smartphone is klein en handzaam dus ideaal voor foto's uit unieke hoeken. foto: hermantje

6. Stabiliseer je camera

Met je smartphone kun je trillingen voorkomen door het toestel stevig met beide handen vast te houden, je ellebogen tegen je lichaam te drukken en de foto te maken terwijl je heel even je adem inhoudt. Steun zoeken op een tafel of tegen een muurtje kan ook. Er zijn speciale smartphone-statieven als je echt geen trilling wilt. Een goedkopere optie is een elastiekje. Daarmee maak je smartphone bijvoorbeeld vast aan een blik drinken of paal van een bankje. Wees daar voorzichtig mee, je zou uiteraard niet willen dat je telefoon zo van paal in het water glijdt.

Sommige smartphones hebben al een stabilisator, daarmee kun je langer uit de hand fotograferen. foto: alicevankempen

7. Neem de tijd

Terwijl je met je gewone camera lang nadenkt over je compositie, je inleest in je onderwerp en de foto's rustig nabewerkt, zijn we met de smartphone veel meer geneigd een snel kiekje te maken. Probeer met je smartphone net zo veel aandacht te besteden aan je fotografie als met je grote camera. Je zult zien dat je al snel uitstijgt boven de gemiddelde smartphonefoto.

Je zou toch niet zeggen dat dit met een telefoon is gemaakt. foto: burry

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten