ID.nl logo
Sony Xperia 5 II: kleine topper met grote prijs
© PXimport
Huis

Sony Xperia 5 II: kleine topper met grote prijs

De Sony Xperia 5 II is één van de meest handzame smartphones die je kunt kopen. Het toestel combineert zijn kleine ontwerp met high-end hardware en een stevige adviesprijs van 899 euro. In deze Sony Xperia 5 II review lees je voor wie hij het kopen waard is.

De Sony Xperia 5 II is sinds 30 september 2020 te koop voor een adviesprijs van 899 euro. Je kunt de smartphone kopen in het blauw of zwart (de variant die ik testte). Het toestel is een kleinere en goedkopere versie van de Xperia 1 II, die in de zomer uitkwam en al besproken is op deze site. Even teruglezen? Hier vind je mijn Sony Xperia 1 II review.

Klein maar fijn

Smartphones zijn in de afgelopen jaren steeds groter en zwaarder geworden, wat vooral te wijten is aan de grotere schermen en accu’s. Een grote telefoon biedt voordelen, maar ook nadelen. Hij houdt door het hogere gewicht minder comfortabel vast, is moeilijker met één hand te bedienen en past minder makkelijk in je broek- of jaszak. Compacte smartphones zijn er nauwelijks meer. Google biedt de kleinere Pixel 4a en 5 aan, maar die zijn hier officieel niet te koop. Apple’s iPhone 12 Mini is de meest handzame smartphone van dit moment, al zal de iOS-software sommigen tegenhouden.

©PXimport

Sony biedt een interessant Android-alternatief aan in de vorm van de Xperia 5 II, die een 6,1 inch-scherm met langgerekte 21:9-verhouding gebruikt. Het scherm is daarom smal en lang en kent kleine randen. De smartphone houdt prettig vast, is met 163 gram aanzienlijk lichter dan vrijwel alle concurrenten en past beter in je broek- of jaszak. Omdat het display langer dan gebruikelijk is, red je het met eenhandig gebruik niet om de bovenste hoeken te bedienen. De Xperia 5 II is dus geen smartphone die altijd met één hand kunt gebruiken, maar hij is wel een stuk handzamer dan de gemiddelde telefoon.

Op onderstaande foto's zie je van links naar rechts de OnePlus 8T, Sony Xperia 5 II, Motorola Moto G9 Plus en Samsung Galaxy S20 FE.

©PXimport

©PXimport

De Xperia 5 II is gemaakt van glas en voelt daarom luxe maar ook erg glad aan. Het glas trekt ook vingerafdrukken en stof aan. Fijn is dat de smartphone water- en stofdicht is en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting heeft. Dat laatste is anno 2020 een zeldzaamheid op een dure smartphone. Hetzelfde geldt voor de fysieke cameraknop (op de rechterzijkant), om de camera-app snel te starten en te focussen en klikken. De aan- en uitknop – op dezelfde zijkant – bevat een snelle en accurate vingerafdrukscanner. De volumeknoppen zitten erboven. Het nut van de speciale knop om de Google Assistent op te starten ontgaat me, aangezien dit ook kan via de aan- en uitknop en software.

©PXimport

©PXimport

Scherm

Zoals gezegd heeft de Xperia 5 II een relatief klein scherm van 6,1 inch. Gelukkig is klein ook fijn. Het display oogt scherp door de full-hd-resolutie en gebruikt een oled-paneel voor mooie kleuren en een lager stroomverbruik (dan een lcd-scherm). Fijn is dat je een aantal scherminstellingen kunt aanpassen, bijvoorbeeld om het display koeler of warmer af te stellen. Het scherm heeft een 120 Hz-verversingssnelheid, wat betekent dat het scherm zichzelf 120 keer per seconde ververst. Dit levert soepeler beeld op dan een traditioneel 60 Hz-display. iPhones hebben nog een 60 Hz-scherm, terwijl veel dure Android-toestellen inmiddels zijn overgestapt op 120 Hz. Opvallend is dat Sony de 120 Hz-verversingssnelheid standaard uitschakelt op de Xperia 5 II. Ik moest ‘m zelf aanzetten via de instellingen. Standaard werkt het scherm dus op 60 Hz, wat minder mooi beeld levert maar wel gunstiger is voor de accuduur.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Hardware

Qua hardware is de Xperia 5 II een typische high-end smartphone uit 2020. Het toestel draait op de veelgebruikte en krachtige Snapdragon 865-processor, aangevuld met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Deze combinatie betekent dat de smartphone heel snel aanvoelt en alle populaire apps en games probleemloos afspeelt. Uiteraard is de Xperia 5 II geschikt voor 5G, dat iets sneller mobiel internet biedt dan 4G.

De 4000 mAh-accu in de smartphone gaat met het 120 Hz-scherm ingeschakeld zorgeloos een lange dag mee. Op de 60 Hz-stand haalde ik anderhalve dag uit de accu. Het opladen kan alleen via de usb-c-aansluiting. Het is niet mogelijk om de Xperia 5 II draadloos op te laden; een functie die wel in alle andere premium smartphones is ingebouwd. Ik vind het een gemis, zeker gezien de stevige verkoopprijs van het toestel. De meegeleverde 18 Watt oplader is bovendien niet zo krachtig, waardoor het langer duurt om de accu op te laden. In een half uur springt de accu van 0 naar 40 procent. Ter vergelijking: de OnePlus 8T laadt in een half uur helemaal op, wat te danken is aan zijn 65 Watt-oplader.

©PXimport

Camera's

Net als de Xperia 1 II heeft de 5 II drie camera's op de achterkant, allen met een resolutie van 12 megapixels. De camera's zijn bedoeld voor normale foto's, groothoekbeelden en drie keer zoom met weinig kwaliteitsverlies. Niets spannends, maar de camera's werken naar behoren en schieten met name bij genoeg daglicht hele mooie foto's.

Hieronder zie je twee fotoseries geschoten op de automatische stand via de reguliere camera-app, met van links naar rechts: normaal, groothoek en drie keer zoom.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De foto's hieronder zijn geschoten met de hoofdcamera op de automatische stand via de reguliere camera-app. De plaatjes zijn lekker scherp, tonen realistische kleuren en gaan goed om met de felle zon achter de bomen en wolken. De rechterfoto is gemaakt toen het bijna donker was. Omdat de standaard camera-app geen nachtmodus heeft, schoot ik op de automatische stand en werd ik verrast door deze heldere foto met aardig wat detail en kloppende kleuren. Een betere inspectie maakt wel duidelijk dat het plaatje ruis bevat en lichtbronnen zijn uitvergroot. De Pro-camera-app is in zo'n situatie aan te bevelen omdat je vooraf kan sleutelen aan belangrijke instellingen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De Pro-camera-app biedt namelijk veel functies en instellingen om de camera's naar eigen wens te gebruiken. Voor de Pro Video-app geldt hetzelfde. Hieronder zie je in een oogopslag hoe de twee apps werken. De apps zijn voor een nichépubliek, maar wel bijzonder nuttig. Naar mijn mening kunnen concurrerende fabrikanten op dit punt wat leren van Sony.

Minder enthousiast ben ik over de gemaakte keuzes in de standaard camera-app. Er is geen nachtmodus, zoomen kan niet verder dan drie keer, het knopje voor de selfiecamera zit helemaal bovenin op het smalle scherm; ik vind het allemaal onlogisch bedacht en een enorm contrast met de fijne Pro-apps.

©PXimport

©PXimport

Software en updatebeleid

Als het gaat om de software, kan - nee, moet - Sony ook wat leren van andere merken. De fabrikant laat desgevraagd weten dat de Xperia 5 II minimaal twee jaar lang Android-updates ontvangt, zowel versie-updates als beveiligingsupdates. Dat is simpelweg ondermaats. De meeste concurrerende Android-smartphones ontvangen drie jaar versie-updates en drie of vier jaar beveiligingsupdates, en zijn dus langer compleet én veilig te gebruiken. Apple geeft zijn iPhones vier tot vijf jaar updates en rent dus helemaal rondjes om Sony.

Sony's tweejarige updatebeleid betekent dat de 899 euro kostende Xperia 5 II kan rekenen op Android 11 (dat al uit is) en 12, dat in de loop van 2021 verschijnt. Een 199 euro kostende Nokia-smartphone krijgt ook Android 11 en 12 en zelfs een jaar langer beveiligingsupdates. Als Sony wilt meedoen in het premium segment, moet het zijn softwareondersteuning echt verbeteren.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Sony wilt bij het instellen van de Xperia 5 II graag allerlei apps installeren (zie de screenshot hierboven), maar gelukkig kun je de vinkjes uitzetten. Na de installatie blijkt dat er toch een aantal apps op het toestel staan. Deze apps kun je alleen uitschakelen en niet verwijderen. Het gaat om Netflix, Facebook, Call of Duty, Tidal en LinkedIn. Ik vind dat deze reclamevorm niet thuishoort op zo'n dure smartphone.

Conclusie: Sony Xperia 5 II kopen?

De Sony Xperia 5 II is met name interessant voor wie een zo compact mogelijke smartphone met goede prestaties zoekt. Het toestel is namelijk lekker handzaam, heeft een mooi scherm en uitstekende hardware. Wil je serieus fotograferen en/of filmen met je smartphone, dan is de Xperia 5 II het overwegen waard omdat hij meer instellingen biedt dan concurrerende telefoons. Toch vind ik het moeilijk om het toestel van harte aan te raden. Dit komt met name door het korte updatebeleid en de adviesprijs van 899 euro. De Xperia 5 II is misschien wel de beste Sony-smartphone van de afgelopen jaren, maar in mijn ogen geen 899 euro waard.

Voor 809 euro koop je namelijk de nog kleinere iPhone 12 Mini, met betere specificaties en langdurige softwareondersteuning. Samsungs Galaxy S20 is ook een interessant alternatief en kost iets meer dan 700 euro. De Google Pixel 5 is een compacte en gewaagde concurrent voor iets meer dan 600 euro, maar is niet officieel in Nederland te koop.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 899,- **Kleuren** Zwart, blauw **OS** Android 10 **Scherm** 6,1 inch oled (2520 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 6,8 x 0,8 cm **Gewicht** 163 gram **Overig** 3,5mm-koptelefoonpoort, water- en stofdicht **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/smartphones/xperia-5m2)

Plus- en minpunten
  • Handzaam en licht
  • Krachtige hardware
  • Uitgebreide foto- en videomogelijkheden
  • Fraai scherm
  • Reclame-apps zijn niet te verwijderen
  • Te kort updatebeleid
  • Geen draadloos opladen
▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.