ID.nl logo
Sony Xperia 5 II: kleine topper met grote prijs
© PXimport
Huis

Sony Xperia 5 II: kleine topper met grote prijs

De Sony Xperia 5 II is één van de meest handzame smartphones die je kunt kopen. Het toestel combineert zijn kleine ontwerp met high-end hardware en een stevige adviesprijs van 899 euro. In deze Sony Xperia 5 II review lees je voor wie hij het kopen waard is.

De Sony Xperia 5 II is sinds 30 september 2020 te koop voor een adviesprijs van 899 euro. Je kunt de smartphone kopen in het blauw of zwart (de variant die ik testte). Het toestel is een kleinere en goedkopere versie van de Xperia 1 II, die in de zomer uitkwam en al besproken is op deze site. Even teruglezen? Hier vind je mijn Sony Xperia 1 II review.

Klein maar fijn

Smartphones zijn in de afgelopen jaren steeds groter en zwaarder geworden, wat vooral te wijten is aan de grotere schermen en accu’s. Een grote telefoon biedt voordelen, maar ook nadelen. Hij houdt door het hogere gewicht minder comfortabel vast, is moeilijker met één hand te bedienen en past minder makkelijk in je broek- of jaszak. Compacte smartphones zijn er nauwelijks meer. Google biedt de kleinere Pixel 4a en 5 aan, maar die zijn hier officieel niet te koop. Apple’s iPhone 12 Mini is de meest handzame smartphone van dit moment, al zal de iOS-software sommigen tegenhouden.

©PXimport

Sony biedt een interessant Android-alternatief aan in de vorm van de Xperia 5 II, die een 6,1 inch-scherm met langgerekte 21:9-verhouding gebruikt. Het scherm is daarom smal en lang en kent kleine randen. De smartphone houdt prettig vast, is met 163 gram aanzienlijk lichter dan vrijwel alle concurrenten en past beter in je broek- of jaszak. Omdat het display langer dan gebruikelijk is, red je het met eenhandig gebruik niet om de bovenste hoeken te bedienen. De Xperia 5 II is dus geen smartphone die altijd met één hand kunt gebruiken, maar hij is wel een stuk handzamer dan de gemiddelde telefoon.

Op onderstaande foto's zie je van links naar rechts de OnePlus 8T, Sony Xperia 5 II, Motorola Moto G9 Plus en Samsung Galaxy S20 FE.

©PXimport

©PXimport

De Xperia 5 II is gemaakt van glas en voelt daarom luxe maar ook erg glad aan. Het glas trekt ook vingerafdrukken en stof aan. Fijn is dat de smartphone water- en stofdicht is en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting heeft. Dat laatste is anno 2020 een zeldzaamheid op een dure smartphone. Hetzelfde geldt voor de fysieke cameraknop (op de rechterzijkant), om de camera-app snel te starten en te focussen en klikken. De aan- en uitknop – op dezelfde zijkant – bevat een snelle en accurate vingerafdrukscanner. De volumeknoppen zitten erboven. Het nut van de speciale knop om de Google Assistent op te starten ontgaat me, aangezien dit ook kan via de aan- en uitknop en software.

©PXimport

©PXimport

Scherm

Zoals gezegd heeft de Xperia 5 II een relatief klein scherm van 6,1 inch. Gelukkig is klein ook fijn. Het display oogt scherp door de full-hd-resolutie en gebruikt een oled-paneel voor mooie kleuren en een lager stroomverbruik (dan een lcd-scherm). Fijn is dat je een aantal scherminstellingen kunt aanpassen, bijvoorbeeld om het display koeler of warmer af te stellen. Het scherm heeft een 120 Hz-verversingssnelheid, wat betekent dat het scherm zichzelf 120 keer per seconde ververst. Dit levert soepeler beeld op dan een traditioneel 60 Hz-display. iPhones hebben nog een 60 Hz-scherm, terwijl veel dure Android-toestellen inmiddels zijn overgestapt op 120 Hz. Opvallend is dat Sony de 120 Hz-verversingssnelheid standaard uitschakelt op de Xperia 5 II. Ik moest ‘m zelf aanzetten via de instellingen. Standaard werkt het scherm dus op 60 Hz, wat minder mooi beeld levert maar wel gunstiger is voor de accuduur.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Hardware

Qua hardware is de Xperia 5 II een typische high-end smartphone uit 2020. Het toestel draait op de veelgebruikte en krachtige Snapdragon 865-processor, aangevuld met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Deze combinatie betekent dat de smartphone heel snel aanvoelt en alle populaire apps en games probleemloos afspeelt. Uiteraard is de Xperia 5 II geschikt voor 5G, dat iets sneller mobiel internet biedt dan 4G.

De 4000 mAh-accu in de smartphone gaat met het 120 Hz-scherm ingeschakeld zorgeloos een lange dag mee. Op de 60 Hz-stand haalde ik anderhalve dag uit de accu. Het opladen kan alleen via de usb-c-aansluiting. Het is niet mogelijk om de Xperia 5 II draadloos op te laden; een functie die wel in alle andere premium smartphones is ingebouwd. Ik vind het een gemis, zeker gezien de stevige verkoopprijs van het toestel. De meegeleverde 18 Watt oplader is bovendien niet zo krachtig, waardoor het langer duurt om de accu op te laden. In een half uur springt de accu van 0 naar 40 procent. Ter vergelijking: de OnePlus 8T laadt in een half uur helemaal op, wat te danken is aan zijn 65 Watt-oplader.

©PXimport

Camera's

Net als de Xperia 1 II heeft de 5 II drie camera's op de achterkant, allen met een resolutie van 12 megapixels. De camera's zijn bedoeld voor normale foto's, groothoekbeelden en drie keer zoom met weinig kwaliteitsverlies. Niets spannends, maar de camera's werken naar behoren en schieten met name bij genoeg daglicht hele mooie foto's.

Hieronder zie je twee fotoseries geschoten op de automatische stand via de reguliere camera-app, met van links naar rechts: normaal, groothoek en drie keer zoom.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De foto's hieronder zijn geschoten met de hoofdcamera op de automatische stand via de reguliere camera-app. De plaatjes zijn lekker scherp, tonen realistische kleuren en gaan goed om met de felle zon achter de bomen en wolken. De rechterfoto is gemaakt toen het bijna donker was. Omdat de standaard camera-app geen nachtmodus heeft, schoot ik op de automatische stand en werd ik verrast door deze heldere foto met aardig wat detail en kloppende kleuren. Een betere inspectie maakt wel duidelijk dat het plaatje ruis bevat en lichtbronnen zijn uitvergroot. De Pro-camera-app is in zo'n situatie aan te bevelen omdat je vooraf kan sleutelen aan belangrijke instellingen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De Pro-camera-app biedt namelijk veel functies en instellingen om de camera's naar eigen wens te gebruiken. Voor de Pro Video-app geldt hetzelfde. Hieronder zie je in een oogopslag hoe de twee apps werken. De apps zijn voor een nichépubliek, maar wel bijzonder nuttig. Naar mijn mening kunnen concurrerende fabrikanten op dit punt wat leren van Sony.

Minder enthousiast ben ik over de gemaakte keuzes in de standaard camera-app. Er is geen nachtmodus, zoomen kan niet verder dan drie keer, het knopje voor de selfiecamera zit helemaal bovenin op het smalle scherm; ik vind het allemaal onlogisch bedacht en een enorm contrast met de fijne Pro-apps.

©PXimport

©PXimport

Software en updatebeleid

Als het gaat om de software, kan - nee, moet - Sony ook wat leren van andere merken. De fabrikant laat desgevraagd weten dat de Xperia 5 II minimaal twee jaar lang Android-updates ontvangt, zowel versie-updates als beveiligingsupdates. Dat is simpelweg ondermaats. De meeste concurrerende Android-smartphones ontvangen drie jaar versie-updates en drie of vier jaar beveiligingsupdates, en zijn dus langer compleet én veilig te gebruiken. Apple geeft zijn iPhones vier tot vijf jaar updates en rent dus helemaal rondjes om Sony.

Sony's tweejarige updatebeleid betekent dat de 899 euro kostende Xperia 5 II kan rekenen op Android 11 (dat al uit is) en 12, dat in de loop van 2021 verschijnt. Een 199 euro kostende Nokia-smartphone krijgt ook Android 11 en 12 en zelfs een jaar langer beveiligingsupdates. Als Sony wilt meedoen in het premium segment, moet het zijn softwareondersteuning echt verbeteren.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Sony wilt bij het instellen van de Xperia 5 II graag allerlei apps installeren (zie de screenshot hierboven), maar gelukkig kun je de vinkjes uitzetten. Na de installatie blijkt dat er toch een aantal apps op het toestel staan. Deze apps kun je alleen uitschakelen en niet verwijderen. Het gaat om Netflix, Facebook, Call of Duty, Tidal en LinkedIn. Ik vind dat deze reclamevorm niet thuishoort op zo'n dure smartphone.

Conclusie: Sony Xperia 5 II kopen?

De Sony Xperia 5 II is met name interessant voor wie een zo compact mogelijke smartphone met goede prestaties zoekt. Het toestel is namelijk lekker handzaam, heeft een mooi scherm en uitstekende hardware. Wil je serieus fotograferen en/of filmen met je smartphone, dan is de Xperia 5 II het overwegen waard omdat hij meer instellingen biedt dan concurrerende telefoons. Toch vind ik het moeilijk om het toestel van harte aan te raden. Dit komt met name door het korte updatebeleid en de adviesprijs van 899 euro. De Xperia 5 II is misschien wel de beste Sony-smartphone van de afgelopen jaren, maar in mijn ogen geen 899 euro waard.

Voor 809 euro koop je namelijk de nog kleinere iPhone 12 Mini, met betere specificaties en langdurige softwareondersteuning. Samsungs Galaxy S20 is ook een interessant alternatief en kost iets meer dan 700 euro. De Google Pixel 5 is een compacte en gewaagde concurrent voor iets meer dan 600 euro, maar is niet officieel in Nederland te koop.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 899,- **Kleuren** Zwart, blauw **OS** Android 10 **Scherm** 6,1 inch oled (2520 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 6,8 x 0,8 cm **Gewicht** 163 gram **Overig** 3,5mm-koptelefoonpoort, water- en stofdicht **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/smartphones/xperia-5m2)

Plus- en minpunten
  • Handzaam en licht
  • Krachtige hardware
  • Uitgebreide foto- en videomogelijkheden
  • Fraai scherm
  • Reclame-apps zijn niet te verwijderen
  • Te kort updatebeleid
  • Geen draadloos opladen
▼ Volgende artikel
Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen
© ZHURAVLEV ANDREY
Huis

Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen

Webpagina’s bekijken op een computer, tablet of telefoon gaat meestal prima, maar zodra je een pagina wilt afdrukken, kan dat lastiger zijn. Vaak komen er advertenties, vreemde lay-outs of overbodige elementen mee. Met deze tips sla je webpagina’s netjes op als pdf en print je ze zonder rommel, zodat je alleen de essentie overhoudt.

In dit artikel laten we zien hoe je webpagina’s kunt afdrukken zonder advertenties en onnodige elementen:

  • Gebruik de ingebouwde pdf-afdrukfunctie in je browser
  • Activeer de leesmodus om alleen de essentiële tekst te behouden
  • Maak een scrolbare schermafdruk
  • Gebruik PrintFriendly om advertenties en overbodige content te verwijderen

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Webpagina’s per definitie gemaakt om op computerschermen te bekijken. De tekst is verdeeld in allerlei frames en er staan op veel plekken ook nog eens reclame. Heb je een printje nodig, dan zijn er verschillende oplossingen om de inhoud papier- en inktzuinig af te drukken. Je kunt de tekst uiteraard kopiëren en plakken in een tekstverwerker, maar deze tussenstap is omslachtig. Helaas voorzien slechts weinig websitebouwers hun webpagina’s van een knop waarmee er een printvriendelijke weergave mogelijk is. En ook zijn er sites die hun inhoud zelfs beschermen en het heel lastig maken om content over te nemen, laat staan dat je die kunt afdrukken. In dit artikel bieden we hier oplossingen voor.

Print to pdf

Op elk besturingssysteem heeft de browser tegenwoordig een ingebouwde pdf-afdrukfunctie. Selecteer de optie Afdrukken in het menu van de browser en kies Opslaan als PDF. Op de moderne versies van Windows is het sowieso mogelijk om af te drukken naar pdf vanuit iedere applicatie met een virtuele printer. Geef de opdracht Afdrukken en daarna selecteer je als printapparaat de optie Microsoft Print to pdf. Net als bij elke gewone printer geef je in deze virtuele printer de pagina’s aan die je wilt vastleggen. Ook kun je kiezen of je de pdf in kleur of zwart-wit wilt afdrukken/opslaan.

Bepaal of je een pdf-afdruk in kleur of zwart-wit wilt.

Leesmodus

Wanneer je een webpagina afdrukt, staan de advertenties, afbeeldingen, banners en soms zelfs filmpjes in de weg. Probeer in dat geval de Readermodus of Leesmodus. Dit geldt zowel voor een afdruk op papier als een afdruk naar pdf. Deze weergave stript de webpagina van alles wat de inhoud verstoort.

Deze Leesmodus activeer je eenvoudig in Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Safari en vele andere browsers. In Edge klik je bijvoorbeeld op de documentvormige knop die aan de rechterkant van de adresbalk verschijnt wanneer je een online artikel leest.

Google Chrome maakt het iets lastiger. Daar moet je rechtsboven op de drie puntjes klikken, dat is de menuknop. Daarna kies je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. Deze leesweergave verschijnt in een zijbalk en daar kun je de achtergrond, de regelafstand en zelfs het lettertype en lettergrootte aanpassen. Als je rechtstreeks vanuit de leesmodus in Chrome wilt afdrukken, dan heb je de extensie Reader View uit de Chrome Webstore nodig. Wanneer je deze activeert als je een webpagina bekijkt, verschijnt er een schoongemaakte tekst met een verticale knoppenbalk waar ook de afdrukknop bij staat.

Met de Reader View-extensie pas je het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan.

Scrolbare schermafdrukken

Zo’n afdruk vanuit de leesmodus is een prima oplossing als het je alleen om de tekst te doen is. Je kunt ook een afbeelding van de webpagina opslaan die er precies uitziet zoals in de browser. Hiervoor druk je op Windows-toets+Shift+S of op de PrintScreen-toets. Het is zelfs mogelijk een schermafdruk te maken van de volledige pagina, inclusief het gedeelte dat je niet kunt zien op je scherm. We noemen dit een scrolbare afbeelding.

In Edge druk je hiervoor op Ctrl+Shift+S, waarmee een overlay verschijnt met enkele screenshotopties. Kies voor Volledige pagina vastleggen. Daarmee krijg je een nieuw scrolvenster dat de volledige pagina omvat. Bovenaan staan enkele tools om zaken op de afbeelding te markeren.

In Firefox moet je de knop nog aan de knoppenbalk toevoegen. Klik rechtsboven op de drieregelige menupictogram en kies Meer hulpmiddelen en dan Werkbalk aanpassen.

Zoek in de beschikbare knoppen het pictogram Schermafbeelding en sleep dit naar de Firefox-werkbalk. Als je op deze knop klikt, heb je de keuze tussen Volledige pagina opslaan en Zichtbaar gebied opslaan.

In Google Chrome klik je op het menu met de drie stippen rechtsboven en kies je voor Meer hulpprogramma’s / Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik in de console op de drie stippen naast het tandwieltje en selecteer in de vervolgkeuzelijst Run command. Typ het woord Screenshot in de regel bovenaan in de console. Dan verschijnen er vier opties; kies voor Capture full size screenshot.

In Edge heb je de keuze tussen Gebied vastleggen en Volledige pagina vastleggen .

PrintFriendly

Websitestripper

Een uitstekende websitestripper is PrintFriendly. Je spreekt deze tool aan via een website of via een browserextensie. Op de eerste manier kopieer je het internetadres van de webpagina die je op papier wil hebben. Daarna bezoek je www.printfriendly.com. Daar plak je het adres in het witte adresvak. Je kunt ook een pdf-bestand in het upload-vak slepen. Vervolgens klik je op Preview. Je zult zien dat de online tool de webpagina optimaliseert om af te drukken. Advertenties en banners worden automatisch verwijderd.

Je kunt het geoptimaliseerde document nog verder afslanken. Wanneer je met de muisaanwijzer over een alinea of een afbeelding gaat, wordt dit onderdeel automatisch geselecteerd en verschijnt een knop in de vorm vuilnisbakje. Als je op dit pictogram klikt, verdwijnt de selectie. Bovenaan de voorvertoning staat ook nog de knop Undo. Daarmee kun je steeds een aantal stappen terug. Op deze manier beslis je zelf welke inhoud je wilt overhouden. Met enkele knoppen druk je het resultaat af, bewaar je het als pdf, of verstuur je het als bijlage in een mail.

Met PrintFriendly kun je zowel afbeeldingen als alinea’s verwijderen. 

Veel te printen?

Vergeet het printpapier niet!

Installeren

Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op www.printfriendly.com onder het menu Website Tools de extensie die je kunt installeren in Chrome , Firefox en Edge. Voor Safari, de browser van Apple, is er een bookmarklet die deze browser snel naar de webpagina van deze dienst brengt. In de drie andere browsers voeg je de PrintFriendly-knop toe aan de werkbalk. Wanneer je erop klikt, opent er een nieuw venster waarin je kunt aangeven welke onderdelen verwijderd mogen worden, zodat alleen de gewenste inhoud overblijft voor het afdrukken.

Op de website van PrintFriendly vind je de extensies om in browsers te installeren.

Geen kop- en voettekst meer

Bij het afdrukken van webpagina’s wordt in de kop- en voettekst allerlei informatie geplaatst, zoals de titel van de pagina, de url, de datum en de tijd. Deze gegevens maken de afdruk rommelig. Je kunt er ook voor zorgen dat deze informatie niet meer in je afdrukken verschijnt.

In Edge en Chrome klik je hiervoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Kies dan voor Afdrukken, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+P. Onderaan het dialoogvenster Afdrukken kies je de optie Meer instellingen en daarna scrol je naar beneden waar je het vinkje bij Kop- en voetteksten weghaalt.

In Firefox druk je eerst de Alt-toets in, zodat het menu bovenaan in beeld komt. Dan kies je voor Bestand / Afdrukken. In de zijbalk Afdrukken scrol je helemaal naar beneden. Daar zet je bij de Opties de Kop- en voetteksten uit.

In Safari op de Mac kies je voor Archief / Druk af. Dan zie je de optie Druk kop- en voetteksten af in het printdialoogvenster staan. Deze kun je uitschakelen.

Je kunt de kop- en voetteksten weglaten in de afdruk.

Beschermde webpagina’s

Je wilt een plan schrijven en daarvoor gebruik je uiteraard webbronnen. Helaas staat het artikel dat je nodig hebt op een beveiligde website. Je kunt de tekst niet afdrukken en ook niet kopiëren. Toch zijn er drie manieren waarmee je deze beveiliging kunt omzeilen.

De eerste: Je schakelt JavaScript uit. De beveiliging is namelijk meestal ingesteld met behulp van JavaScript. We leggen uit hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers is de methode vergelijkbaar.

Ga via de drie puntjes rechtsboven naar Instellingen / Privacy en beveiliging. Kies dan voor Site-instellingen aan de rechterkant. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken, klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. In het pop-upvenster typ je de url van de website waarvan je JavaScript wilt uitschakelen en bevestig je met de knop Toevoegen. Ga nu terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en vernieuw de pagina. Probeer de tekst opnieuw te kopiëren. Nu kun je de inhoud in een tekstverwerker plakken.

De tweede manier: Je activeert de leesmodus van de webpagina, zodat je alleen de tekst ziet. Meestal kun je daar de tekst toch kopiëren om die daarna te plakken en af te drukken.

Tot slot is er nog een derde manier: Je typt of plakt het internetadres in de html-to-text-converter, zoals https://txtify.it. Je klikt vervolgens op Convert. De broncode van de website wordt omgezet tot alleen maar tekst die je gemakkelijk kunt kopiëren en afdrukken.

Voeg de websites toe waarvoor JavaScript moet worden uitgeschakeld.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.