Google presenteert o.a. Nest Audio, Pixel 5 en nieuwe Chromecast
Google heeft woensdagavond tijdens een online presentatie bekendgemaakt welke producten binnenkort verschijnen. Het gaat om een slimme speaker, twee smartphones en de nieuwe Chromecast. Ook is er informatie verschenen over Google TV.
Elk jaar organiseert Google een hardware-evenement waar de nieuwste producten voor de komende maanden gepresenteerd worden. Dit jaar gaat het net even anders, dat natuurlijk te wijten valt aan de pandemie. Niet alleen is het aanbod kleiner, ook is de presentatievorm compacter. In een half uur kondigde Google namelijk vier producten aan, die we in dit artikel met je doornemen.
Google Nest Audio
Het eerste product is de Google Nest Audio. Dit is tevens het enige product dat Google officieel in Nederland uitbrengt. Opvallend is vooral het design, wanneer je hem naast de Google Home zet. De buitenkant is gemaakt van stof en er is maar één knop aanwezig. Met die knop schakel je de microfoon in en uit. Volumebediening gaat via onzichtbare knoppen aan de bovenkant, zoals dat ook gaat bij de Google Nest Mini.
©PXimport
Google belooft dat de Nest Audio 75 procent luider en 50 procent meer bas weergeeft in vergelijking met de Google Home. Dat komt onder meer door de 75mm mid-woofer en de 19mm tweeter. Ook is het zo dat er nu veel minder compressors zijn, waardoor het dynamische bereik vergroot wordt. Daarnaast is er de Media EQ: een equalizer waarmee je de geluidsweergave aanpast. Dat geldt voor de gekozen muziek, maar ook voor de stem van de Google Assistent. Bovendien kan de speaker rekening houden met geluiden in huis, zodat je de Assistent altijd goed verstaat.
Je kunt twee Google Nest Audios gebruiken als stereopaar en ook kun je de speaker opnemen in een bestaande Google Cast-netwerk. Dan creëer je een multiroom speakeropstelling met speakers van Google of andere fabrikanten die Cast ondersteunen. De Google Nest Audio is vanaf 15 oktober te koop in twee kleuren: Krijt en Houtskool. De adviesprijs is 99 euro.
Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G
Eind jaar mogen we ook twee smartphones van Google verwachten. De smartphones komen onder meer naar Duitsland toe, dus daar je kun je ze vandaan halen. Ze komen officieel niet naar Nederland.
De Google Pixel 5 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 765G, 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte. Daarnaast is er de beveiligingschip Titan M, een accu met een vermogen van 4000 mAh (die via usb-c of draadloos opgeladen wordt) en kun je meteen gebruikmaken van Android 11. Bovendien krijg je toegang tot drie jaar aan Android-updates.
©PXimport
Het oled-scherm is 6 inch groot, heeft een full hd+-resolutie en een schermverversing van 90 Hz. In de linker bovenhoek zit een holepunchcamera, van 8 megapixel. In de cameramodule achterop zit een 12,2 megapixelsensor (f/1.7), die we ook aantroffen op de Pixel 3. Daarnaast is er nu een tweede sensor, namelijk een 16 megapixel groothoeklens. De module is verder uitgerust met een spectrale en flikkersensor.
Er is geen gezichtsontgrendeling, maar er zit achterop wel een vingerafdrukscanner. Ook is er een ip68-certificaat en ondersteuning voor 5g. In oktober komt de Google Pixel 5 uit in de kleuren Sorta Sage en Just Black, voor een adviesprijs van 629 euro.
©PXimport
De Google Pixel 4 a 5G valt ergens tussen de Pixel 4 en 5 in. Dit toestel heeft een 6,2 inch oled-scherm, 60Hz-schermverversing, een full hd+-resolutie en een holepunchcamera.
Ook hier zit onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 765G. Daarnaast is er 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte. De batterij heeft een vermogen van 3800 mAh en kan alleen via usb-c opgeladen worden. De camera-opstelling, zowel aan de voor- als achterzijde, is hetzelfde als op de Pixel 5.
De Google Pixel 4a 5G heeft een 3,5mm-aansluiting, een vingerafdrukscanner en een powerknop met een afwijkende kleur. De smartphone is straks verkrijgbaar in Just Black en heeft in Duitsland een adviesprijs van 499 euro.
Google Chromecast met Google TV
De Chromecast met Google TV is het laatste product van de presentatie. Of eigenlijk zijn het twee producten. Het eerste product is de nieuwe Chromecast. Dat is een hdmi-dongle met een meegeleverde afstandsbediening. In tegenstelling tot andere Chromecasts, beschikt de nieuwste versie over een eigen besturingssysteem: Google TV.
De communicatie is een beetje verwarrend, maar Google TV is in feite een Android-softwareschil voor de Android TV-mediaspeler. Google Chromecast met Google TV draait dus in de basis op Android TV, waardoor het mogelijk is er apps op te installeren. Denk dan aan Netflix, Amazon Prime, Disney+. Met de afstandsbediening navigeer je door het menu, selecteer je apps en activeer je de Google Assistent (daar is een speciale knop voor).
©PXimport
Omdat de basis Android TV is, is het nog steeds mogelijk content te casten naar de nieuwe Chromecast. Het nieuwe apparaat staat al op de Duitse Google Store en heeft een adviesprijs van 70 euro gekregen.
Na de presentatie van de Chromecast met Google TV is er meer informatie over Google TV naar buitengekomen. Een Google-vertegenwoordiger heeft namelijk bekendgemaakt dat de softwareschil ook naar andere apparaten komt die draaien op Android TV, zoals tv’s van Sony, Philips en TCL. Mediaspeler komen ook vanzelf aan de beurt, zoals die van Nvidia bijvoorbeeld.
©PXimport
Opvallend is echter dat Google Stadia niet meteen werkt met de nieuwe Chromecast. Dat gebeurt pas in de eerste helft van 2021. Omdat Stadia dan op de Chromecast met Google TV werkt, leeft het idee nu dat de gamestreamingdienst ook binnenkort uitgebracht wordt voor andere apparaten met Android TV. Tot slot is er nog het nieuws dat de Google-app waarmee je series en films huurt en koopt, ook wordt omgedoopt tot Google TV. Zo gebruik je dus straks mogelijk de Google TV-app op een apparaat met Google TV.
©PXimport