ID.nl logo
Sony Xperia 1 II: camera boven smartphone
© PXimport
Huis

Sony Xperia 1 II: camera boven smartphone

De Sony Xperia 1 II is een peperdure smartphone die zich wil onderscheiden met zijn camera's. In deze Sony Xperia 1 II review zoeken we uit of het toestel betere foto's en video's maakt dan de concurrentie, en hoe hij verder presteert.

Sony’s Xperia 1 van begin 2019 heeft een opvolger gekregen in de vorm van de Xperia 1 II. Die naam spreek je uit als 1 Mark Twee, een naamkeuze die is overgenomen van Sony’s cameradivisie. De Xperia 1 II kost 1199 euro en dat is fors meer dan de 949 euro die Sony voor de Xperia 1 vroeg. Veel concurrerende high-end smartphones kosten ook minder. Sony speelt dus hoog spel en prijst met name de driedubbele camera en drie (!) camera-apps op de telefoon. Die hebben we natuurlijk getest, net als alle andere onderdelen van de Xperia 1 II.

Ontwerp

Het ontwerp van de smartphone verdient een dikke pluim. De Xperia 1 II heeft een groot 6,5inch-scherm, maar is veel handzamer en lichter dan verwacht. Dit komt deels door het langgerekte 21:9-scherm. Je kan de telefoon niet tot nauwelijks met één hand bedienen, maar in vergelijking met concurrerende toestellen komt hij compacter over.

©PXimport

Sony scoort ook pluspunten door na jaren van afwezigheid de 3,5mm-hoofdtelefoonpoort terug te brengen én een notificatielampje in de bovenste schermrand te plaatsen. Andere fijne kenmerken: de selfiecamera zit ook in de smalle rand boven het scherm en stoort dus niet, en op de rechterzijkant zit een fysieke cameraknop om scherp te stellen en een foto te schieten. Het toestel is vanwege zijn glazen behuizing glad en kwetsbaar voor krassen, maar gelukkig wel water- en stofdicht en geschikt om draadloos op te laden. Minder enthousiast ben ik over de vingerafdrukscanner. Die zit in de aan- en uitknop in de rechterzijkant en doet het een paar keer per dag niet, zonder aan te geven waarom. En als de scanner het wél direct doet, is hij langzamer dan die van de concurrentie.

Hardware

De prestaties van de smartphone zijn zoals verwacht dik in orde, wat te danken is aan de bloedsnelle Snapdragon 865-processor en 8 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is met 256 GB groter dan dat van de concurrentie en bovendien uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. De 4000 mAh-accu is kleiner dan gemiddeld maar gaat wel een lange dag mee. Opladen kan zoals gezegd draadloos of via de usb-c-poort. Sony levert een 18W-stekker mee. Even snel als de iPhone 11 Pro, maar langzamer dan de meeste concurrerende Android-smartphones. Even snel bijladen zit er helaas niet in, maar langzamer opladen is wel beter voor de levensduur van de accu. De smartphone ondersteunt tot slot 5G-internet.

©PXimport

©PXimport

Scherm

Over het scherm heb ik gemengde gevoelens. Sony voorziet de Xperia 1 II van een 6,5inch-scherm met bizar hoge 4K-resolutie, terwijl full-hd of qhd gangbaar is. Het nut van de hogere 4K-resolutie is beperkt. In bijna alle situaties toont het scherm automatisch een full-hd-resolutie om de accu te sparen en in populaire video-apps heb ik geen 4K-content kunnen bekijken. Ik heb 4K-abonnementen op Netflix en Amazon Prime Video, maar de Xperia 1 II speelt video’s af in respectievelijk full-hd- en hd-resolutie. Ik heb Sony gevraagd of dit wel klopt. En terwijl het oled-display hele fraaie kleuren levert, is de maximale helderheid opvallend laag. Technische tests van GSMarena geven dit ook aan.

©PXimport

Ik had liever een scherm met hogere verversingssnelheid gezien. Het display van de Xperia 1 II gebruikt een verversingssnelheid van 60Hz en dat is anno 2020 niet meer gebruikelijk. Concurrerende smartphones als de OnePlus 8 Pro en Samsung Galaxy S20 hebben een 120Hz-display, wat betekent dat het scherm zichzelf veel vaker per seconde ververst. Dit levert vloeiender en prettiger leesbaar beeld op.

Camera's

Het speerpunt van de Xperia 1 II is de driedubbele camera op de achterkant in combinatie met drie apps. Een standaard camera-app, een Photo Pro-app voor geavanceerde fotografie en een Cinema Pro-app voor videoliefhebbers. De drie camera’s zijn voor reguliere foto’s, groothoekbeelden en zoom en hebben allen een resolutie van 12 megapixel.

Focussen en burstmodus

Interessant is de Real-time Eye AF-functie in de Pro Photo-camera-app, waarbij de camera automatisch en voortdurend scherp blijft stellen op het oog van een mens of dier. Dit vergroot de kans op een scherpe foto. Deze functie ken je misschien van een volwaardige Sony Alpha-camera en is een prettige toevoeging die ontbreekt op concurrerende smartphones. Ook gaaf - voor meer serieuze gebruikers - is de mogelijkheid om in een burstmodus tot twintig foto's per seconde te maken mét automatisch scherpstellen en het automatisch regelen van de sluitertijd. Die twee functies zijn te danken aan de AF/AE-focus, die tot zestig keer per seconde focust en de belichting aanpast. Ook dit doen andere high-end telefoons minder goed.

©PXimport

Ik heb als eerste de standaard camera-app geprobeerd. Die valt me tegen, zowel qua functies als qua foto- en videokwaliteit. Zo kun je maar drie keer inzoomen; het bereik van de zoomlens. Die plaatjes ogen goed, maar het was prettig geweest als je verder kon zoomen via digitale zoom. Concurrerende telefoons bieden die optie wel. De app heeft – voor zover ik heb kunnen ontdekken – ook geen nachtmodus voor betere resultaten in het donker en eveneens geen mogelijkheid om hdr aan- en uit te zetten. Als de camera dit allemaal zelf goed zou regelen zou ik het niet erg vinden, maar dat is niet zo. Vlak voor zonsondergang maakte ik onderstaande foto met de Xperia 1 II op de automatische stand. Tien seconden later schoot ik hetzelfde plaatje met de OnePlus 8 Pro (rechts), ook op de automatische stand. De foto van de Xperia 1 II is dusdanig donker dat je er weinig mee kan. Dit gebeurde elke keer.

©CIDimport

©CIDimport

De Photo Pro-app bevat veel meer mogelijkheden om de camerainstellingen naar eigen wens aan te passen en schiet – mits juist ingesteld – aanzienlijk betere foto’s bij minder licht. Maar dan moet je wel weten wat de juiste instellingen zijn én elke keer de Photo Pro-app gebruiken in plaats van de standaard camera-app. Het is simpelweg raar dat die laatste app beduidend minder goede foto’s maakt, en hopelijk kan Sony dit oplossen met een software-update.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Meer foto's

Overdag maakt de Xperia 1 II zowel met de standaard-app als Photo Pro hele fraaie kiekjes, die meer natuurgetrouw ogen dan plaatjes van een Samsung-telefoon. De foto’s zijn scherp, kleurrijk en gaan goed om met de belichting. Zoals gezegd is de zoom helaas beperkt. De groothoeklens is van bovengemiddelde kwaliteit. Macrofotografie valt helaas tegen: je moet de camera verder van een object houden dan met concurrerende toestellen.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts: normaal, groothoek en 3x zoom.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Cinema Pro-video's

De standaard camera-app heeft ook een filmmodus. Sony schept op met een slow-motion-functie die in full-hd-resolutie filmt met 120 frames per seconde. Dat kan fraaie resultaten opleveren, al heeft de camera regelmatig moeite met focussen op het object. Grensverleggend is de slow-motion-modus overigens niet: de iPhone 11 Pro en OnePlus 8 Pro maken full-hd-slow-motion-video’s ook met 120 of zelfs 240 fps. Die en meer toestellen kunnen via de standaard camera-app ook filmen in 4K-resolutie met 60 fps, iets wat de Xperia 1 II alleen kan via de Cinema Pro-app. Die app biedt hele fijne opties om serieus mooie video’s te maken – op internet staan al genoeg praktijkvoorbeelden.

©CIDimport

Voor een prijzige smartphone met een focus op foto- en videografie, heeft de Xperia 1 II een opvallend simpele selfiecamera. De 8 megapixel camera mist autofocus, heeft een (optionele) slechte schoonheidsmodus en scoort qua algemene fotokwaliteit vergelijkbaar met concurrerende toestellen. Prima dus, maar niets bijzonders.

Software

Sony levert de Xperia 1 II met Android 10 en legt hier zijn lichte schil overheen. Die wijkt weinig af van de standaard Android-versie en bevalt goed, op één ding na. De smartphone bevat vijf vooraf geïnstalleerde applicaties en games die je niet kan verwijderen, alleen uitschakelen. Het gaat om Netflix, Facebook, LinkedIn, Tidal en Call of Duty. Die laatste game neemt ingeschakeld ruim 2,5 GB opslaggeheugen in beslag en uitgeschakeld nog steeds 300 MB. Sony verdient geld door deze apps en games op te dringen en dat kan echt niet gezien de verkoopprijs van de telefoon. Sony garandeert twee jaar updates en dat is korter dan gebruikelijk (drie jaar of langer) in deze prijsklasse.

©CIDimport

Conclusie: Sony Xperia 1 II kopen?

De Sony Xperia 1 II is op papier een hele interessante smartphone, maar weet dat potentieel in de praktijk niet helemaal waar te maken. Hoewel Sony een goede sier maakt met zijn geavanceerde foto- en video-apps, zijn de camera’s niet per se beter dan die van de concurrentie. En terwijl de Xperia 1 II imponeert met zijn verfijnde en complete ontwerp, laat het toestel enkele technische steken vallen. Het is ook raar dat je de meegeleverde reclame-apps niet kan verwijderen. De adviesprijs van 1199 euro vormt een ander struikelblok. Concurrerende smartphones als de Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra en Apple iPhone 11 Pro zijn tientallen tot honderden euro’s goedkoper en presteren op vrijwel alle vlakken minimaal even goed. Dat alles maakt de Sony Xperia 1 II nu lastig aan te bevelen, al is het zeker geen slechte keuze.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 1199,- **Kleuren** Zwart en paars **OS** Android 10 **Scherm** 6,5 inch oled (3840 x 1644) 60Hz **Processor** 2,84 GHz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 8GB **Opslag** 256GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.1, wifi 6, gps **Formaat** 16,5 x 7,1 x 0,76 cm **Gewicht** 181 gram **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/smartphones/xperia-1m2)

Plus- en minpunten
  • Mogelijkheden en prestaties camera's
  • Hardware
  • Verfijnd, compleet ontwerp
  • Beperkingen standaard camera-app
  • Verkeerde schermprioriteiten
  • Bloatware
  • Te duur
  • Vingerafdrukscanner
  • Simpele selfiecamera
▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.