ID.nl logo
Motorola Moto G9 Plus: groots, maar niet perfect
© PXimport
Huis

Motorola Moto G9 Plus: groots, maar niet perfect

De Motorola Moto G9 Plus is een betaalbare smartphone met een groot scherm en complete specificaties. Is dat genoeg om 'm te verkiezen boven concurrerende budgettoestellen? Computer!Totaal zocht het uit en praat je bij in deze Motorola Moto G9 Plus review.

Motorola boekt al jaren succes met zijn Moto G-lijn, die bestaat uit betaalbare smartphones met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Het nieuwste model is de Moto G9 Plus, verkrijgbaar voor 269 euro. Ik testte de telefoon, nadat ik eerder onder andere de Moto G 5G Plus en Moto G8 Plus gebruikte.

Ontwerp

De Moto G9 Plus is gemaakt van plastic en heeft een blauwe of koperen achterkant. Het materiaal klinkt goedkoop als je erop tikt maar voelt wel stevig aan. Sowieso komt de smartphone degelijk ontworpen over en ziet hij er modern uit. Prettig is dat hij tegen een klein regenbuitje kan. Hij is ook compleet, met een fijne vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop (op de rechterzijkant), een usb-c-poort en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Op de rechterzijkant vind je ook de volumeknoppen. De linkerzijkant huisvest een speciale knop om de Google Assistent te starten. Die knop komt geforceerd over, want er zijn ook andere manieren om de Assistent – even snel – op te roepen.

©PXimport

Wat opvalt zijn de afmetingen en het gewicht van de smartphone. De Moto G9 Plus heeft een flink scherm – waarover zo meteen meer – en een grote accu, ook daarover straks meer. Het resultaat is één van de grootste en zwaarste (223 gram) smartphones die je nu kunt kopen. Ik raad je daarom met klem aan de Moto G9 Plus eerst in een winkel uit te proberen om te kijken of je het formaat fijn vindt.

©PXimport

Groot scherm, maar niet groots

Het scherm van de Moto G9 Plus is met 6,8inch dus enorm en niet met één hand te bedienen. Niet handig als je dat belangrijk vindt. Het grote formaat maakt de smartphone wel ideaal voor gaming, typen met twee handen en het kijken van films en series. Door de full-hd-resolutie oogt het beeld scherp en het lcd-paneel toont aardige kleuren. Het contrast is wel aan de lage kant, waardoor zwart meer als donkergrijs overkomt. Concurrerende Samsung-smartphones hebben een fraaier oled-display. Andere alternatieve toestellen, waaronder de Poco X3 NFC, hebben een 120 Hz-scherm voor aanzienlijker soepeler beeld. De Moto G9 Plus heeft een standaard 60 Hz-scherm. Daar merk je niets van als je huidige smartphone ook een 60 Hz-display heeft, maar als je eenmaal hoger gewend bent, is het lastig om terug te gaan naar 60 Hz. De maximale helderheid van het scherm van de Moto G9 Plus is lager dan de concurrentie, waardoor het display slechter zichtbaar is onder fel (zon)licht.

©PXimport

Hardware

De Motorola Moto G9 Plus draait op een Snapdragon 730G-processor en die kennen we van concurrerende Google Pixel- en Samsung-smartphones. Het is een prima processor, maar niet de snelste in dit prijssegment. Motorola stopt 4 GB werkgeheugen in de Moto G9 Plus en dat is vandaag de dag gemiddeld tot ondergemiddeld. Er zijn namelijk genoeg vergelijkbare smartphones te koop met 6 GB werkgeheugen. Die hebben op papier een streepje voor met multitasken en zijn meer toekomstbestendig. De Moto G9 Plus is snel genoeg maar valt qua prestaties niet op in dit segment.

Dat geldt wel als we kijken naar de accuduur en het opladen. De Moto G9 Plus heeft een grote 5000 mAh-accu en gaat zorgeloos anderhalve dag mee op een acculading. Twee dagen is mogelijk als je het rustiger aandoet. Fijn is dat Motorola een krachtige 30 Watt-oplader meelevert, die de smartphone in negentig minuten oplaadt. Wil je even snel bijtanken omdat je zo de deur uitgaat? Een kwartiertje opladen tilt de accu van vijf naar vijfendertig procent. Draadloos opladen is niet mogelijk en dat is een bezuiniging die voor alle betaalbare smartphones geldt.

Prettig is het ruime opslaggeheugen van 128 GB, eventueel nog te vergroten met een micro-sd-kaartje.

©PXimport

Camera's vallen tegen

De Moto G9 Plus heeft vier camera’s op de achterkant. Dat ziet er heel indrukwekkend uit, maar zegt niets over de kwaliteit. En dat blijkt, want de cameraprestaties vallen me simpelweg tegen. Foto’s van de 64 megapixel hoofdcamera ogen al heel snel grauw en donker, ook als de zon schijnt en de lucht overwegend blauw is. Op andere momenten doet de camera het beter, maar de resultaten blijven beduidend minder dan die van de concurrentie. De groothoeklens is ook matig. Weliswaar schiet ‘ie een wijde foto, maar die oogt vaak uitgewassen en bevat weinig detail. Beter is de dieptesensor, die helpt bij het vervagen van de achtergrond om de persoon of het object voorin beeld beter tot zijn recht te laten komen. Tot slot is er een 2 megapixel macrocamera aanwezig om foto’s van dichtbij te schieten. Dat werkt naar behoren, maar door de lage resolutie ogen de beelden veel minder scherp dan een normale foto. Een fraaie macroplaat op canvasformaat afdrukken zit er niet in.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De selfiecamera van de smartphone zit in een gaatje in het scherm en werkt naar behoren, zonder positief of negatief op te vallen. Motorola’s Moto G 5G Plus heeft twee selfiecamera’s, waaronder een groothoeklens voor groepsfoto’s.

Software

Over de Android-software op Motorola-smartphones schrijf ik al jaren hetzelfde. Motorola past weinig aan, waardoor je bijna stock-Android gebruikt en geen last hebt van onnodige apps of functies. De handvol functies die Motorola toevoegt, laten je de telefoon onder andere sneller bedienen met gebaren. Niets mis mee. Met het updatebeleid wel. Motorola garandeert al jaren slechts één versie-update en dat is te weinig. Concurrerende merken als Samsung en Nokia bieden twee of drie jaar updates. Veel fabrikanten stellen ook drie jaar beveiligingsupdates beschikbaar, iets dat Motorola maar twee jaar doet.

©PXimport

©PXimport

In het geval van de Moto G9 Plus betekent het dat je een update kunt verwachten van Android 10 naar Android 11. Daar houdt het op en dat is extra triest als je bedenkt dat Android 11 al uit was toen de smartphone gelanceerd werd. De update voelt daarom niet meer dan logisch, en ik had minstens een update naar Android 12 willen zien.

Conclusie: Motorola Moto G9 Plus kopen?

De Motorola Moto G9 Plus is een smartphone die veel goed doet, maar zeker aandachtspunten kent. Zo is hij vanwege zijn formaat niet voor iedereen de beste koop, vallen de camera’s tegen en is Motorola’s updatebeleid matig. Als je met deze punten kunt leven, is de Moto G9 Plus een prima koop. Toch denk ik dat de meeste geïnteresseerden beter af zijn met de Poco X3 NFC, met name omdat deze smartphone betere specificaties heeft en langer updates krijgt. Andere interessante alternatieven zijn de Xiaomi Mi 10(T) Lite, Motorola Moto G Pro en Samsung Galaxy M31.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 269,- **Kleuren** Koper, blauw **OS** Android 10 **Scherm** 6,8 inch lcd (2400 x 1080, 60 Hz) **Processor** 2,2 Ghz octacore (Snapdragon 730G) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 17 x 7,8 x 0,97 cm **Gewicht** 223 gram **Overig** 3,5mm-koptelefoonpoort, spatwaterbestendig **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/smartphones-moto-g-plus-gen-9/p)

Plus- en minpunten
  • Fraai ontwerp met groot scherm
  • Complete hardware
  • Lange accuduur en snelladen
  • Android zonder poespas
  • Concurrenten hebben beter scherm
  • Beroerd updatebeleid
  • Tegenvallende camera's
▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl