Review Samsung Galaxy S23 - Een compacte topper
Wie momenteel een nieuwe premium smartphone zoekt, kan prima uit de voeten met de Samsung Galaxy S23. Wat heeft deze telefoon allemaal te bieden en hoe bevalt hij? In deze review lees je over onze ervaringen na twee weken gebruik.
De Samsung Galaxy S23 is een relatief compacte smartphone met een goed scherm, snelle prestaties en een lange accuduur. De telefoon maakt bovendien mooie foto’s en video’s en krijgt lang software-updates. Kortom: een veilige keuze voor wie een handzame premium smartphone zoekt. De adviesprijs vinden we wel stevig, zeker in vergelijking met de S22 van vorig jaar. Die blijft daarom ook interessant.
- Complete functies
- Relatief compact ontwerp
- Vijf jaar updates
- Premium gebruikservaring
- Prijzig
- Opladen gaat vrij langzaam
Goed om te weten is dat de Galaxy S23 onderdeel uitmaakt van een serie van drie telefoons. De S23 is hier de kleinste en goedkoopste versie van, bijgestaan door de S23+ en S23 Ultra. Ook die smartphones zijn door ons getest.
Lees hier onze review van de Samsung Galaxy S23 Ultra
De Galaxy S23 is de opvolger van de Galaxy S22 uit 2022 en is op veel punten verbeterd. De adviesprijs is helaas ook verhoogd. De Galaxy S23 start bij 949 euro, en dat is 100 euro meer dan toen de S22 uitkwam. De prijs van de Galaxy S23 nemen we uiteraard mee in de beoordeling, met name in de conclusie waarin we alternatieven voor de S23 noemen.
Solide ontwerp
Maar laten we beginnen met het ontwerp. De Galaxy S23 doet op het eerste gezicht veel denken aan de S22. De telefoon is gemaakt van glas, heeft een 6,1inch-scherm en is praktisch even groot en zwaar als zijn voorganger. Dat betekent ook dat je de S23 redelijk goed met één hand kunt gebruiken, waardoor het een interessante keuze is voor wie een compacte Android-smartphone zoekt. De Galaxy S23 is qua formaat en gewicht vergelijkbaar met de Apple iPhone 14.
Het ontwerp van de Galaxy S23 laat een goede indruk achter. De smartphone ziet er chic uit, voelt stevig aan en heeft bijna alle functies die je wenst. Zo is de behuizing water- en stofdicht, kan de accu draadloos opladen en zit er een snelle en accurate vingerafdrukscanner (onzichtbaar) onder het scherm. Logischerwijs kun je de Galaxy S23 kopen in verschillende kleuren. Een functie die we missen is de 3,5mm-hoofdtelefoonpoort. Helaas ontbreekt die op veel dure smartphones. ASUS en Sony zijn de enige merken die nog premium toestellen met een hoofdtelefoonpoort lanceren. Meer persoonlijk is de ontwerpkeuze van de Galaxy S23. Waar de een het fijn vindt dat de S23 zo veel lijkt op de S22, had een ander liever een meer vernieuwend ontwerp gezien.
Erg goed scherm
In de Galaxy S23 zit een scherm van 6,1 inch. Voor veel mensen een prettig formaat; aardig met één hand te bedienen en toch groot genoeg om alles duidelijk op te zien. Op de S23 lukt dat al helemaal omdat het scherm van erg goede kwaliteit is. Niet verrassend, want Samsung staat daar al jaren bekend om. Het oledscherm van de Galaxy S23 heeft een scherpe Full-HD-resolutie en kan enorm fel. Zo is het display ook goed af te lezen in een fel verlichte kamer en – een uitdaging voor veel smartphones – buiten op een zonnige dag. De Apple iPhone 14 Pro (Max) heeft ook zo’n fel scherm.
Maar ook op andere punten scoort het scherm van de Galaxy S23 erg goed. Zo levert de 120Hz-verversingssnelheid soepel beeld en zien kleuren er realistisch en fraai uit. Kortom: het scherm van de Samsung Galaxy S22 is een plezier om naar te kijken, helemaal als je nu een smartphone met een minder goed scherm hebt.
Krachtige specificaties
Onder de motorkap heeft Samsung een interessante verandering doorgevoerd. Waar de fabrikant zijn dure smartphones in Europa jarenlang uitrustte met een eigen Exynos-processor, verschijnt de Galaxy S23 met een processor van Qualcomm. En dat is reden tot juichen, want deze processor is op belangrijke vlakken beter dan de Exynos-processors uit het verleden. Die Exynos-chips verbruikten steevast meer stroom dan Qualcomm-chips (wat leidde tot een kortere accuduur van de smartphone) en waren ook minder krachtig (wat de prestaties van de smartphone beïnvloedde).
Nu is het roer om en heeft Samsung de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor geoptimaliseerd voor de S23 en andere S23-modellen. En dat merk je: de S23 is beduidend sneller dan de S22 en gaat ook langer mee op een accubeurt. Met name dat laatste is een belangrijke verbetering.
De accuduur van de S22 was namelijk niet zo goed. Elke avond moest je de smartphone opladen. Met de S23, die overigens ook een iets grotere accucapaciteit heeft dan de S22, kun je probleemloos een hele dag vooruit. Toch is het raadzaam om de telefoon tijdens het slapen op te laden. Het opladen gaat namelijk niet heel rap. Via de usb-c-kabel duurt het opladen ruim 70 minuten, en dat is praktisch even snel als bij de S22.
Draadloos opladen duurt een stuk langer dan bekabeld opladen en is niet sneller dan bij de vorige telefoon. Jammer, zeker omdat veel nieuwe smartphones van andere merken veel sneller opladen. Die kun je dus bijvoorbeeld tijdens het ontbijt even opladen. Bij de S23 dien je hier vanwege het langzamere opladen rekening mee te houden.
Goed om te weten is dat de Galaxy S23 alleen geleverd wordt met een usb-kabel. Een adapter dien je zelf te regelen, volgens Samsung omdat je er waarschijnlijk toch wel genoeg thuis hebt liggen. Hoewel dat klopt, moet je wel de juiste adapter met de S23 gebruiken om de accu zo snel mogelijk op te laden. Met een adapter die niet aan Samsungs eisen voldoet, duurt het opladen een stuk langer. Een punt om bij stil te staan!
Verder zijn de prestaties van de Galaxy S23 erg goed. Zware games speel je zonder problemen, wat komt door de krachtige processor met 8 GB werkgeheugen. De telefoon wordt niet onprettig warm. Het opslaggeheugen van de Galaxy S23 is in de goedkoopste versie 128 GB groot. Als je denkt daar niet genoeg aan te hebben, kun je beter de variant met 256 GB kopen. De S23 ondersteunt ook e-sim, een digitale simkaart. Handig voor wie bij een provider zit die al e-sim ondersteunt en anders een functie die nu niet in de weg zit en later van pas komt.
Betere camera's
Zoals je van een dure smartphone mag verwachten, heeft de Samsung Galaxy S23 goede camera’s. Op de achterkant zijn dat er drie: een hoofdcamera, een groothoekcamera en een telelens die het beeld inzoomt. Deze configuratie zit ook in de S22. In de S23 presteren de camera’s beter. Dat komt met name omdat Samsung andere software gebruikt die ‘praat’ met de camera’s.
De verbeteringen zijn zowel in lichte als donkere situaties zichtbaar. Met de Galaxy S23 schiet je snel en zonder na te denken een foto die mooie kleuren toont, lekker scherp is en erg veel lijkt op de werkelijkheid. De ingebouwde optische beeldstabilisatie helpt bewogen foto’s tegengaan en doet dat uitstekend. Met de groothoekcamera leg je een groter deel van de omgeving vast, wat onder meer handig is als je geniet van een wijds uitzicht of voor een groot gebouw staat.
De zoomcamera tot slot haalt het beeld tot een paar keer dichterbij zonder al te veel kwaliteitsverlies. Ook deze functie is in de praktijk erg handig, bijvoorbeeld als je achter in de zaal van een theater zit en de personen op het podium goed op beeld wilt vastleggen. Wil je echt ver zoomen, dan is de Galaxy S23 Ultra een betere keuze dan de S23. De S23 Ultra heeft namelijk twee betere zoomcamera’s.
Hieronder zie je twee galerijen van foto's met eerst een foto uit de hoofdcamera, daarna de groothoekcamera en tot slot de zoomcamera.
De selfiecamera van de S23 – verstopt in een klein gaatje boven in het scherm – werkt naar behoren. Hij is iets beter dan die van de S22 en qua kwaliteit vergelijkbaar met de concurrentie.
Jarenlang updates
Dan de software. Wie onlangs een Samsung-smartphone heeft gebruikt of er nu een bezit, zal direct bekend zijn met de software van de Galaxy S23. Samsungs softwareschil met de naam OneUI heeft een eigen uitstraling, voegt veel apps van Samsung toe en werkt goed samen met andere Samsung-gadgets, zoals een laptop of smartwatch. Zo hoopt Samsung je binnen een ecosysteem te krijgen en te houden, net zoals Apple dat doet.
Wie niet bekend is met OneUI moet waarschijnlijk even wennen aan de software van de S23. Na een dag of twee is dat waarschijnlijk wel gebeurd, want de software is bijzonder gebruiksvriendelijk. Prettig is dat Samsung een langdurig updatebeleid garandeert voor de Galaxy S23. De telefoon, die nu op Android 13 draait, krijgt vier versie-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt deze smartphone dus veilig gebruiken tot februari 2028. Tegen die tijd heb of wil je zeer waarschijnlijk wel een nieuw model. Het updatebeleid van Samsung is overigens vergelijkbaar met dat van OnePlus, Apple (iPhone) en Oppo.
Conclusie: Samsung Galaxy S23 kopen?
Deze relatief compacte smartphone heeft een goed scherm, is erg snel, gaat lang mee op een accubeurt, maakt mooie foto’s en video’s en krijgt lang software-updates. Een veilige keuze dus voor wie een handzame premium smartphone zoekt. Ten opzichte van de S22 is de S23 vooral wat sneller, energiezuiniger en schiet hij mooiere foto’s. Fijne maar geen baanbrekende verbeteringen.
Wie nu een S22 heeft, hoeft daarom zeker niet te upgraden naar de S23. En wie nu een ander toestel heeft en twijfelt tussen de aanschaf van een S22 of S23, doet er goed aan te kijken naar het forse prijsverschil. De Galaxy S23 start bij 949 euro, terwijl de Galaxy S22 inmiddels al voor 649 euro verkrijgbaar is. Hoef je niet de nieuwste smartphone, dan is de S22 een financieel aantrekkelijkere keuze.
Maar er zijn meer serieuze alternatieven voor de S23. Natuurlijk de grotere S23+ en nog grotere en betere S23 Ultra, die echter nog duurder zijn dan de S23. Apples iPhone 14 kost bijna hetzelfde als de S23 en kan op veel vlakken concurreren. Andere alternatieven zijn de OnePlus 11 (minder goede camera’s, wel veel sneller opladen) en de Xiaomi 13 (nog niet door ons getest, wel veelbelovend).
Onder de streep is de Samsung Galaxy S23 een complete en goed uitgevoerde topsmartphone die ongetwijfeld veel verkocht gaat worden. De hoge adviesprijs is een aandachtspunt, dus de S23 wordt een betere deal als hij de komende tijd langzaam in prijs zakt.