ID.nl logo
Review Honor 200 Pro – Goede midranger, maar niet fantastisch
© Wesley Akkerman
Huis

Review Honor 200 Pro – Goede midranger, maar niet fantastisch

Als je de specificaties van de Honor 200 Pro ziet, zou je niet meteen denken dat dit een vlaggenschiptoestel is. Met een prijskaartje van 799 euro zit hij dan ook onder de (introductie)prijs van menig concurrent.

Goed
Conclusie

De Honor 200 Pro laat zich – ondanks de positieve elementen – toch wat moeilijk aanbevelen. Laten we positief beginnen. De camera’s presteren ontzettend goed, het beeldscherm oogt levendig en soepel en de accu is zo opgeladen. De processor is ideaal voor dagelijks gebruik en ook het design is wat ons betreft een dik pluspunt. Maar het updatebeleid valt tegen, niet iedereen zak het MagicOS kunnen waarderen en de batterijduur stelt ook wat teleur. En hoewel de selfiecamera beschikt over veel megapixels, voelt het gebrek aan autofocus echt aan als een groot gemis. 799 euro is misschien niet duur voor een vlaggenschipervaring, maar op dit prijspunt mag je net even wat meer verwachten.

Plus- en minpunten
  • Prachtig oledscherm
  • Goede camera's
  • Opmerkelijk ontwerp
  • Capabele processor
  • Unieke software-opties
  • Oplaadsnelheid
  • Matig updatebeleid
  • MagicOS niet voor iedereen
  • Selfiecamera zonder autofocus
  • Slappe batterijduur

Nadat het Chinese merk Honor in 2020 door moederbedrijf Huawei verkocht werd, zodat het zelfstandig verder kon en geen last zou hebben van de handelsrestricties van de Amerikaanse regering, is het in Europa lang stil geweest rondom dit merk. Niet dat de fabrikant geen toestellen maakte, maar niet elk model kwam naar Europa of Nederland. We hebben nog wel de Honor Magic V2 (een vouwtelefoon) en Magic 6 Pro langs zien komen, maar heel veel aandacht was daar niet voor. Met de Honor 200 Pro zet het merk zichzelf weer in de spotlights.

Dat doet Honor met een opmerkelijke smartphone. Het ontwerp doet ons denken aan smartphones van pakweg twee tot vier jaar geleden, toen afgebogen schermranden nog volop furore maakten. Het display van de Honor 200 Pro is dus niet plat, terwijl veel fabrikanten daar inmiddels weer op zijn overgestapt. Toegegeven, het geeft de 200 Pro een uniek gezicht in het huidige landschap, maar is dat wel wenselijk? Niet alleen gaat dit soort schermen eerder kapot, ook zijn ze moeilijker te repareren en worden aanrakingen soms genegeerd.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Verder niets mis mee

Met het 6,8-inch oledscherm zelf is gelukkig helemaal niets mis. Het biedt diepe en rijke kleuren, de kijkhoek is breed en de resolutie is voldoende. De resolutie van 1224 bij 2700 pixels is niet superhoog, maar alles oogt desondanks scherp en fraai. Hogere resoluties kunnen natuurlijk, maar dat gaat ten koste van de accuduur. Nog fijner is de verversingssnelheid. Dankzij het ltpo-scherm kan het systeem dynamisch wisselen tussen 1 en 120 Hz, afhankelijk van de content. Zodoende krijgt de batterij meer ruimte en duurt het langer voordat die helemaal leeg is.

Verder is er een vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt. Net als bij de Poco F6 Pro merken we op dat die gevoelsmatig te laag zit, waardoor je soms je duim in een oncomfortabele positie houdt. Smartphones zijn inmiddels ontzettend doorontwikkeld, waardoor dit soort minuscule punten meetellen (maar toegegeven: ook weer niet te zwaar). We maken er desondanks melding van, zodat dit niet als een verrassing komt. De stereospeakers klinken tot slot prima en kunnen redelijk hoog in volume zonder dat er enige vervorming optreedt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Prima processor, maar…

De Honor 200 Pro is tevens een van de eerste smartphones die beschikt over de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3-processor. Die is qua prestaties vergelijkbaar met wat de eerdergenoemde Poco F6 Pro biedt, evenals toestellen die de afgelopen vijftien maanden zijn voorzien van de Snapdragon 8 Gen 2-cpu. Het grote verschil tussen beide modellen is dat de nieuwe variant veel meer nadruk op AI-capaciteiten legt. Voor dagelijks gebruik is de processor ideaal en zul je op weinig momenten merken dat het aan optimalisaties ontbeert.

In vergelijking met de Exynos-processor in de Samsung Galaxy S24 en Tensor G3-chipset van de Google Pixel 8 presteert de Snapdragon 8s Gen 3 in de Honor 200 Pro stukken beter als het gaat om gaming. Ook in onze throttle-test komt naar voren dat de telefoon z’n mannetje staat. Niettemin zit de nieuwe processor net onder het niveau van de 8 Gen 2. Het aantal frames per seconde kan wat tegenvallen bij wat meer veeleisende games. Daarnaast kan het toestel best warm worden, maar de hitte van bijvoorbeeld de ASUS Zenfone 11 blijft uit.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

Hoe zit het precies met de prijs?

Gezien de prijs willen we iets coulanter zijn met ons oordeel daarover. Maar ondertussen kun je bijvoorbeeld ook de eerdergenoemde Poco F6 Pro aanschaffen, die een premium smartphone-ervaring biedt voor de helft van de prijs. Dan valt de Honor ineens wat duurder uit dan we zouden willen. Waar komt dat prijsverschil dan precies vandaan? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zo rust Honor dit toestel meteen uit met meer opslagruimte en een grote accu (van 5200 mAh). In beide toestellen komen we daarnaast 12 GB aan werkgeheugen tegen.

Opladen gaat met een snelheid van 100 watt, waardoor je binnen drie kwartier bent voorzien van een volledig opgeladen smartphone. Ook is draadloos laden met 66 watt beschikbaar, en dat is een van de belangrijkste verschillen. Het kan dan ongeveer een uurtje duren voordat die gevuld is. Dan zijn betere scores dan bij Samsung of Google. Echter, verwacht niet eenzelfde soort gebruiksduur. Gemiddeld genomen houd je het een dag uit met de Honor 200 Pro (uiteraard afhankelijk van gebruik), terwijl concurrenten het tot anderhalve dag volhouden.

©Wesley Akkerman

Portretmodus

©Wesley Akkerman

50x digitaal

©Wesley Akkerman

10x digitaal

De ovale cameramodule

Het prijsverschil met andere vlaggenschipvechters is beter te verklaren aan de hand van de cameramodule. Dit is duidelijk waar veel tijd en aandacht naar is uitgegaan. Achterop zitten een hoofdlens en een telelens van elk 50 megapixel (allebei met optische beeldstabilisatie). Ook zijn er een ultragroothoeklens van 12 en zelfs een selfiecamera van 50 megapixel aanwezig. De telelens stelt je in staat tot 2,5x optisch te zoomen. Dankzij de relatief grote sensor maakt de hoofdcamera zowel overdag als 's avonds mooie beelden.

Daarmee heeft de Honor 200 Pro een van de krachtigste camerasystemen voor midrange smartphones van dit moment in handen. De hoofdcamera kan goed overweg met lichtbronnen en legt zowel een heldere lucht als details in de schaduw goed vast. We vinden wel dat de kleuren soms wat kunstmatig worden ingevuld, maar je socials krijgen er ongetwijfeld een boost van. Verder is het zo dat de lens weinig tot geen ruis introduceert, ook niet 's avonds, en dat vooral portretfotografie overtuigt met een goed onderscheid tussen de persoon en de achtergrond.

Ingezoomde foto’s laten eveneens weinig te wensen over, mits je niet té ver inzoomt. Tot 2,5x gebeurt dat dus optisch, terwijl 5x alweer leunt op digitale zoom. Pas vanaf 10x zien we de eerste scheurtjes ontstaan, en dat is eigenlijk gewoon heel netjes. De ultragroothoeklens beschikt over autofocus en kan ook van dichtbij nette beelden schieten (ondanks de lagere resolutie). Tot slot heeft de selfiecamera een grote kijkhoek, waardoor die uitermate geschikt is voor groepsselfies. Door het gebrek aan autofocus kan het zijn dat je foto’s soms opnieuw moet maken.

©Wesley Akkerman

5x digitaal

©Wesley Akkerman

2,5x optisch

©Wesley Akkerman

2x optisch

Matig updatebeleid, leuke functies

Het systeem leunt op Android 14 met daaroverheen MagicOS 8.0. Het updatebeleid is met drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates wat mager – daarvoor zit de Honor 800 Pro te hoog in het middensegment. Daarnaast komen we aardig wat bloatware tegen op de smartphone. Gelukkig is het gros van de ongewenste apps gewoon te verwijderen, maar dan nog. Hoe minder, hoe beter en hoe eerder je gewoon met je smartphone aan de gang kunt. Daar staat tegenover dat je best wat leuke functies tegenkomt op de Honor 200 Pro.

Zo is er de Magische capsule. Dat is een kloon van het Dynamische eiland op een iPhone, maar dat maakt hem niet minder welkom. In die capsule tref je muziekbediening, een timer of de opname-app aan. Dat scheelt weer een keer dat snelle menu naar beneden trekken. Daarover gesproken: dat menu doet sterk denken aan wat andere Chinese smartphonemakers ook bieden, zoals Oppo en Poco. Dat is een van Apple overgenomen stijl die we niet altijd kunnen waarderen – maar gelukkig kun je hier snel heen en weer swipen tussen menu en notificaties.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

0,5x

Honor 200 Pro kopen?

Onderaan de streep laat de Honor 200 Pro – ondanks de positieve elementen – zich toch wat moeilijk aanbevelen. Laten we positief beginnen. De camera’s presteren ontzettend goed (maar dat moet ook wel op dit prijspunt), het beeldscherm oogt levendig en soepel, en de accu is zo opgeladen. De processor is ideaal voor dagelijks gebruik en ook het design is wat ons betreft een dik pluspunt. O, en dat hadden we nog niet genoemd, maar de witte versie die wij hebben beschikt over een soort golvend effect op de ac wat het totaalplaatje echt uniek en eigen maakt.

Maar daar tegenover staan wel wat teleurstellende keuzes. Zo valt het updatebeleid tegen, zal niet iedereen het MagicOS kunnen waarderen en stelt de batterijduur ook wat teleur. En hoewel de selfiecamera beschikt over veel megapixels, voelt het gebrek aan autofocus echt aan als een groot gemis. 799 euro is misschien niet duur voor een vlaggenschip-ervaring, maar op dit prijspunt mag je net even wat meer verwachten. Honor heeft in elk geval duidelijke keuzes gemaakt en dat levert een goede smartphone op – maar helaas geen fantastische.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger

De Philips XD5123/10 stofzuiger met zak biedt een uitstekende balans tussen krachtige zuigkracht, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Met de TriActive-zuigmond, geïntegreerde hulpstukken en een gebruiksvriendelijk ontwerp is deze stofzuiger een favoriet voor huishoudens met uiteenlopende schoonmaakbehoeften. We vroegen de leden van het Review.nl Testpanel naar hun mening.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Doordacht design en vormgeving

De testers waarderen het compacte en lichte ontwerp van de Philips XD5123/10. Het apparaat weegt slechts 4,6 kg en heeft een moderne uitstraling. Vooral de zachte bumper en rubber wielen vallen in de smaak, omdat ze beschermen tegen krassen op meubels en vloeren.

Volgens CGM Peters is het compacte formaat met een nette uitstraling een groot voordeel. Ook Wendy Wenning roemt het ontwerp als mooi compact en geschikt voor nauwe ruimtes. Desondanks vinden sommigen, zoals CB82, het onhandig dat het snoer niet automatisch oprolbaar is en de slang iets te stug, wat het gebruiksgemak enigszins beïnvloedt.

©Philips

Veelzijdigheid en accessoires

De veelzijdigheid van de Philips XD5123/10 wordt breed gewaardeerd. De stofzuiger bevat meerdere opzetstukken, waaronder een spleetmondstuk en een meubelmondstuk. Vooral de geïntegreerde borstel in de stang en het TriActive-mondstuk spreken de gebruikers aan. Dat laatste mondstuk tilt tapijten op, verwijdert haren en reinigt langs muren en meubels.

TimH prijst het gemak van het opzetstuk dat direct aan de slang vastzit, terwijl Wendy Wenning aangeeft dat het apparaat dierenharen met gemak verwijdert. MarkintheDark1974 is positief verrast door de robuuste werking van het grotere hulpstuk voor dierenharen. Een klein nadeel is volgens sommige reviewers dat de hulpstukken niet allemaal in het apparaat zelf kunnen worden opgeborgen.

©Philips

Krachtige prestaties op diverse vloeren

De Philips XD5123/10 blinkt uit in zuigkracht. Of het nu gaat om laminaat, tapijt, plavuizen of dierenharen, het apparaat levert indrukwekkende resultaten. De AirflowMax-technologie garandeert een constante zuigkracht, zelfs als de stofzak voller wordt.

Het compacte formaat en de krachtige zuigkracht maken het een plezier om te gebruiken

- CGM Peters

MLassche beschrijft de prestaties als 'extreem goed' en benadrukt hoe effectief het TriActive-mondstuk werkt. CGM Peters merkt op dat het HEPA-filter allergenen uitstekend opvangt, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hoewel de zuigkracht overwegend positief wordt beoordeeld, is het geluidsniveau voor sommigen, zoals Troost en CB82, een nadeel.

©Philips

Gebruiksgemak en bediening

Met een snoerlengte van 9 meter en een lichtgewicht ontwerp is de Philips XD5123/10 ontworpen voor moeiteloze bediening. Veel testers waarderen de eenvoudige installatie en de verstelbare steel, die geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes.

Volgens MarkRombaut zorgen het lichte gewicht en de wendbaarheid ervoor dat stofzuigen geen zware klus is. Echter, CB82 en andere testers vinden het snoer wat kort voor grotere ruimtes, en sommigen hadden liever een automatische oprolfunctie gezien.

✅ Pluspunten

  • Krachtige zuigkracht

  • Compact en lichtgewicht ontwerp

  • TriActive-mondstuk en geïntegreerde hulpstukken

❌ Minpunten

  • Geluidsniveau aan de hoge kant

  • Geen automatisch oprolsysteem voor het snoer

Eindoordeel

De Philips XD5123/10 biedt krachtige prestaties, een breed scala aan hulpstukken en een compact ontwerp, wat het een uitstekende keuze maakt voor de meeste huishoudens. Met een gemiddelde totaalscore van 8,1/10 is dit een solide investering, vooral voor mensen met huisdieren en verschillende vloertypes. Kleine nadelen zoals het geluidsniveau en het niet automatisch oprolbare snoer doen weinig af aan de algehele prestaties.

Meer weten over deze stofzuiger?

Kijk op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken
© Maksims_Liene | fotoduets
Huis

Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wist je dat een vaatwastablet niet alleen ideaal is voor het schoonmaken van vuile vaat? Dit kleine blokje, dat bestaat uit bleek, vetoplossers en enzymen, is ook een redder in nood bij deze 12 schoonmaaktaken!

Dit artikel in het kort: • Vaatwastabletten helpen bij het verwijderen van vet uit frituurpannen, ovens en magnetrons. • Ze zijn effectief tegen zweetvlekken in kleding. • Vieze geurtjes in de koelkast of prullenbak? Een vaatwastablet biedt uitkomst.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

1: Pannen

Aangebrande etensresten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Schrobben of hard poetsen met een afwasborstel helpt vaak niet. Gelukkig kun je dit vuil eenvoudig losweken met een vaatwastablet. Vul de pan met een laagje water, voeg een vaatwastablet toe en laat het een nacht staan. Voor een sneller resultaat kun je de pan op het vuur zetten. Daarna is het vuil gemakkelijk te verwijderen.

2: Oven, ovenroosters en bakplaten

Oeps, de lasagne die je in de oven hebt gezet is over de ovenschotel gelopen tijdens het bakken. Vul de gootsteen met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat ovenroosters of bakplaten hierin weken. Voor de oven zelf kun je een licht vochtig vaatwastablet gebruiken. Trek schoonmaakhandschoenen aan en wrijf met het blokje over de vuile plekken.

©Manuel faba- R.L

3: Magnetron

De magnetron is ideaal als je snel even wat eten wilt opwarmen. Het scheelt je meestal een hoop afwas – maar niet als er per ongeluk iets in de magnetron terechtkomt tijdens het opwarmen. Vul een magnetronbestendig bakje met water, voeg een vaatwastablet toe en verwarm het bakje 10 minuten op vol vermogen. De etensresten veeg je daarna eenvoudig weg.

4: Waterkoker

Je kunt kalkaanslag in je waterkoker aanpakken met een klein stukje vaatwastablet. In een vaatwastablet zitten namelijk antikalkmiddelen. Voeg dit stukje toe aan een volle waterkoker en laat het water koken. Is 'ie klaar met koken? Spoel de waterkoker daarna goed uit (zo'n drie keer) met schoon water.

5: Koffiezetapparaat

Voor kalk in je koffiezetapparaat breek je een klein stukje van een vaatwastablet af. Doe dit in het waterreservoir, vul het met water en zet hem aan om het water door de machine te laten gaan. Spoel daarna meerdere keren na met schoon water, zodat alle restjes van het vaatwastablet zijn weggespoeld.

6: Toilet ontkalken

Heb je last van kalkaanslag in de toiletpot? Gooi een vaatwastablet in de pot en laat het minstens een uur of een nacht inwerken. Doe het dus nadat iedereen naar het toilet is geweest. Schrob daarna met de toiletborstel en spoel door. Voilà: je wc ziet er weer kalkvrij uit. Let op: je mag een vaatwastablet nooit tegelijkertijd gebruiken met bleek (of azijn). Doe je dat wel, dan kunnen er potentieel gevaarlijke chemische reacties ontstaan.

Handig om in huis te hebben:

Een voorraadje vaatwastabletten

7: Frituurpan ontvetten

Tijd om je frituurpan te reinigen. Haal al het vet uit de frituurpan en vul de pan met water (maar niet te vol) en een vaatwastablet. Zet de pan aan zodat het water borrelt en het vet loskomt. Daarna kun je de pan eenvoudig schoonmaken.

8: Witte kleding met zweetvlekken

Vaak zijn zweetvlekken lastig te verwijderen uit witte kleding. Soms helpt een vaatwastablet om de vlekken eruit te krijgen. Gooi de kleding in de wasmachine, voeg een vaatwastablet toe en start een geschikt wasprogramma. Nieuwe en kleine vlekken verdwijnen moeiteloos.

©africaimages.com (Olga Yastremsk

9: Bruine aanslag uit een koffie- of theekan

Bruine aanslag die ontstaat door koffie of thee in een kan is meestal niet zo eenvoudig te verwijderen. Je raadt het al: met een vaatwastablet lukt het je wel. Vul de kan met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat het meerdere uren weken. Spoel daarna goed na, zodat de smaak van het tablet verdwijnt. Alle vlekken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

10: Schone wasmachine

Wanneer je wasmachine een vervelende geur heeft, komt dit waarschijnlijk door een zeepbacterie of vetluis. Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje en laat een leeg programma van 90°C draaien. Daarna is de wasmachine weer schoon en ruikt weer fris.

11: Vaatwasser reinigen

De vaatwasser zelf kan soms ook na loop van tijd vies worden en naar gaan ruiken. Leg een vaatwastablet op de bodem en draai een heet programma zonder vaat. Het vet en vuil is weg, waardoor de vaatwasser beter werkt en een stuk frisser ruikt.

©Fox

12: Vuilnisbak en koelkast

Stinkt je vuilnisbak? Vul deze met heet water en een vaatwastablet. Laat het enkele uren weken en spoel goed na. Voor koelkastlades en planken kun je een vaatwastablet oplossen in water en hiermee schoonmaken. Ga er daarna met een schone, natte doek overheen en droog alles goed af.

⚠️ HIER MAG JE GEEN VAATWASTABLETTEN VOOR GEBRUIKEN

Voor materialen zoals aluminium, natuursteen en hout kun je beter geen vaatwastablet gebruiken. Aluminium kan verkleuren of dof worden, natuursteen kan zijn beschermende laag verliezen, hout kan uitdrogen of kromtrekken.