Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs

© Wesley Akkerman

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs

Geplaatst: 9 juni 2024 - 12:02

Wesley Akkerman

Met een adviesprijs vanaf 579 euro is de Poco F6 Pro niet een van de duurste premium smartphones van dit moment. Voor dit model rekken we het begrip ‘premium’ misschien iets op, maar dat doet niets af aan wat je in huis haalt met dit toestel.

8,5

Poco F6 Pro

Pluspunten

Premium op budget

Zeer capabele processor

Kleurrijk, levendig oled-display

Oplaadsnelheid en accuduur

Hoofdlens van 50 megapixel

Perfect om op te gamen

Minpunten

Cameramodule kan in de weg zitten

Scherm loopt snel krassen op

Redelijk wat apps aanwezig

IP54-certificaat

Macrolens zo goed als overbodig

Plaatsing vingerafdrukscanner

Geen microSD-kaartsleuf

Conclusie

Onder aan de streep kunnen we de Poco F6 Pro op weinig dingen betrappen die zo zwaar tegenvallen dat we hem niet kunnen aanraden. Er zijn wel wat dingen. Zo zat er vrij snel een vrij diepe kras op het scherm en is de bescherming met een IP54-certificaat niet zo hoog als je zou willen. En dan heb je nog de plaatsing van de vingerafdrukscanner, het gebrek aan een microSD-kaart en het feit dat de cameramodule soms in de weg kan zitten. Maar dit zijn allemaal persoonlijke dingen die in het dagelijks gebruik lang niet voor iedereen belangrijk zijn. Voor minder dan 600 euro (of iets meer, als je meer ruimte en geheugen wilt) haal je simpelweg een goede, krachtige en mooi ogende smartphone in huis die over de breedte genomen fijne en kleurrijke foto’s maakt. Je kunt hier prima op gamen en dagelijks je ding op doen. Het is ons in elk geval duidelijk geworden dat Poco zijn doelgroep in de smiezen heeft, en daardoor een pakket kan aanbieden dat goed aansluit bij die belevingswereld. Mochten de minpunten minder belangrijker voor je zijn, dan staat niets een aanbeveling van onze kant in de weg....
Lees meer

Omdat we in een eerder artikel al onze eerste ervaringen gedeeld hebben met de Poco F6 Pro, zullen we een deel van de informatie die we normaliter behandelen wat korter benoemen.


De Poco F6 Pro is een flinke smartphone met een amoled-scherm van 6,7 inch, een resolutie van 3200 bij 1440 pixels en een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz. Hierdoor doet het model niet onder voor duurdere smartphones. De kleuren ogen levendig en natuurlijk, waardoor foto’s en andere content goed tot hun recht komen. Poco heeft de basis dus goed op orde.

Er is bovendien ondersteuning voor zaken als Dolby Vision, HDR10+ en een piekhelderheid van 4000 nits. De gebruikelijke helderheid zal rond de 700 nits liggen, wat nog steeds een aangename kijkervaring oplevert op zonnige dagen. Tijdens ons verblijf in het zonnige Dubai, waar we aanwezig waren tijdens de onthulling, hebben we in elk geval moeiteloos naar het display kunnen kijken. De vingerafdrukscanner in het scherm zit gevoelsmatig net even te laag voor een comfortabele houding, maar dat is slechts een kleine smet op de displayervaring.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-f5bkiVEmSiSeRkJH0vZmiA

© Wesley Akkerman

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-TxbniqYoSy6dIaB11RfoTg

© Wesley Akkerman

Aangedreven door Qualcomm

Onder de motorkap zit eveneens genoeg om van te genieten, zeker gezien het prijskaartje. Dit is meteen het punt waarop we het begrip ‘premium’ smartphone iets uitrekken. Want hier treffen we een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 aan. Dit is het high-end model van vorig jaar, maar laten we eerlijk zijn: dat-ie uit 2023 stamt, maakt echt niets uit. De processor is nog steeds ontzettend capabel en maakt dat dit niet alleen een goed toestel voor dagelijks gebruik is, maar ook als gamemachine. Wordt het toestel soms een beetje warm? Zonder meer, maar dat niveau komt niet in de buurt van de Gen 3 in de Asus ROG Phone 8.

Je kunt op de Poco F6 Pro de nieuwste Android-games op spelen, en dan ook nog in een hogere framerate (wanneer die beschikbaar is). Er zal altijd wel een game zijn die net niet lekker draait, maar dat is dat omdat de ontwikkelaars het erom doen en echt hoge eisen stellen aan hun eigen videogames. Maar zelfs de opvolger van de cpu die in deze smartphone zit heeft daar nog moeite mee. Kortom: we vinden dat niet elk premium toestel de allernieuwste cpu nodig heeft om als zodanig aangemerkt te kunnen worden. Het topmodel van vorig jaar volstaat nog steeds, bewijst de Poco F6 Pro.

De smartphone heeft minimaal 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Maar je kunt ook voor een versie gaan met 512 GB of 1 TB aan ruimte (en die laatste uitrusten met 16 GB ram). Daar betaal je wel een meerprijs voor; de in het intro genoemde adviesprijs geldt voor het basismodel. Het type geheugen is razendsnel (UFS 4.0 en LPDDR5X), al zul je daar zonder direct vergelijkingsmateriaal weinig van opmerken. De accu van 5000 mAh gaat minimaal anderhalve dag mee (bij normaal gebruik) en is met de 120 watt-oplader binnen twintig minuten opgeladen.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-TrvJZm9zTFuiFFMtZqY-eQ

© Wesley Akkerman

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-Cb5aAMZIQv6OP1cjOdssGQ

© Wesley Akkerman

Aluminium frame met gouden randjes

Het geheel wordt netjes verpakt in een premium behuizing bestaande uit een aluminium frame en twee glazen lagen, eentje voorop en eentje achterop. Mocht je bekend zijn met de Xiaomi Redmi K70, dan ben je al bekend met dit ontwerp – dit is namelijk een opnieuw uitgebrachte versie daarvan. Kun je veel van vinden, maar dat gebeurt vaker dan je denkt. De smartphone is verkrijgbaar in het zwart of wit, met een soort marmeren look. Ook dat geeft je het idee te maken te hebben met een veel duurder toestel dan de Poco F6 Pro daadwerkelijk is.

De achterkant wordt aangevuld met een brede cameramodule en vier ronde uitsparingen die een beetje uitsteken. Dit zijn de drie lenzen en de flitser, voorzien van gouden randen. Verder is de Poco F6 Pro een behoorlijke standaard smartphone met onopvallende features. Het apparaat moet het dus echt van de achterkant hebben. De knoppen zijn goed bereikbaar, maar de cameramodule zit een beetje in de weg wanneer je hem horizontaal vasthoudt. Ook is het jammer dat er geen microSD-kaartsleuf is; maar gelukkig zijn er andere opslagopties.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-FLx_Im9GS8uFXYoGsX9CcQ

© Wesley Akkerman

0,5x

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-LhMbv0tWRoq1JmcuyRnQ6A

© Wesley Akkerman

1x

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-fzSfF3KlS3qXisD_7ENr_w

© Wesley Akkerman

2x

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-TC_b6-ppT_iFBwywr2bnlQ

© Wesley Akkerman

5x

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-Bp7K30QhSuac4IH2rOVlUA

© Wesley Akkerman

10x

Soms wat onnatuurlijk

Als we nog even terugkeren naar de camera, dan nemen we eigenlijk de conclusie over uit ons eerdere artikel. Met voldoende daglicht maken de sensoren (50 megapixel-hoofdlens, een ultragroothoeklens van 8 megapixel en een macrolens van 2 megapixel) prettige foto’s. Details zijn goed zichtbaar en kleuren komen mooi naar voren. Het balans en het contrast neigen soms naar het onnatuurlijke, maar de resultaten gaan niet richting de Samsungs van deze wereld. Twee keer inzoomen levert ook nog goede foto’s op, maar alles daarna valt al snel tegen.

Verder is het zo dat de groothoeklens eveneens acceptabele en kleurrijke foto’s maakt. Let er wel op dat je niet te dicht op een object staat, want dat kan ten koste gaan van de scherpte. De macrolens biedt hier helaas geen soelaas. Kleuren ogen al snel dof en levenloos, waardoor je beter gewoon de hoofdcamera op gepaste afstand kunt houden (ongeveer twee centimeter van een object af). In de avond maakt de Poco F6 Pro redelijke foto’s met minimale ruis. De kleuren komen eveneens warm over; maar zodra je gaat inzoomen, kan de kwaliteit dalen.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-fn3fXyEERjSD1VpPTr9H8A

© Wesley Akkerman

1x

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-Vc_rHUVYT2GxHb4YrYbvkg

© Wesley Akkerman

Portretmodus.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-JT_5pFcgRs2CGmi-ukskgQ

© Wesley Akkerman

Macrolens.

Android 14 en HyperOS

Naast Android 14 draait de Poco F6 Pro op HyperOS. Dit is een relatief nieuwe softwareschil van moederbedrijf Xiaomi, die vooral achter de schermen allerlei belangrijke veranderingen doorvoert. Zo is het systeem sneller dan voorheen en ook volledig ingericht op smarthomegebruik (uiteraard wanneer je de apparaten van Xiaomi koopt…), maar aan de voorkant is alles nog steeds heel erg MIUI (de oude schil). Dat betekent dat het voor nieuwe gebruikers even wennen kan zijn waar alles staat, en dat het snelle menu anders werkt.

Want je moet nu rechts bovenin naar beneden vegen om dat menu op te roepen. Doe je dat vanaf een ander punt, dan trek je het notificatiemenu tevoorschijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Honor is het met een horizontale veegbeweging bovenin mogelijk van menu te wisselen. Er zijn redelijk wat apps aanwezig (waarvan je er veel kunt verwijderen), maar verder hebben we weinig te klagen. Het toestel mag rekenen op drie jaar aan Android-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates. Gezien de prijs acceptabel, maar in dit geval is meer altijd beter.

Review Poco F6 Pro – Premium voor de halve prijs-GTEQuz_TSNe0NvHY3SjZZQ

© Wesley Akkerman

Poco F6 Pro kopen?

Onder aan de streep kunnen we de Poco F6 Pro op weinig dingen betrappen die zo zwaar tegenvallen dat we hem niet kunnen aanraden. Er zijn wel wat dingen. Zo zat er vrij snel een vrij diepe kras op het scherm en is de bescherming met een IP54-certificaat niet zo hoog als je zou willen. En dan heb je nog de plaatsing van de vingerafdrukscanner, het gebrek aan een microSD-kaart en het feit dat de cameramodule soms in de weg kan zitten. Maar dit zijn allemaal persoonlijke dingen die in het dagelijks gebruik lang niet voor iedereen belangrijk zijn.

Voor minder dan 600 euro (of iets meer, als je meer ruimte en geheugen wilt) haal je simpelweg een goede, krachtige en mooi ogende smartphone in huis die over de breedte genomen fijne en kleurrijke foto’s maakt. Je kunt hier prima op gamen en dagelijks je ding op doen. Het is ons in elk geval duidelijk geworden dat Poco zijn doelgroep in de smiezen heeft, en daardoor een pakket kan aanbieden dat goed aansluit bij die belevingswereld. Mochten de minpunten minder belangrijker voor je zijn, dan staat niets een aanbeveling van onze kant in de weg.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten