Hands-on: De Huawei MateBook is een prima hybride alternatief voor de iPad en Surface Pro

Huawei stapt voor het eerst in de pc-markt met de MateBook, een hybride tablet die met een hoes met toetsenbord is om te toveren tot een licht Windows 10-apparaat. De MateBook moet de concurrentie aangaan met onder andere de Surface van Microsoft.

De naam MateBook is niet helemaal uniek. Het apparaat ligt namelijk qua design grotendeels in lijn met de Mate-telefoons van het bedrijf, die dunne maar stevig zijn. Dat lijkt ook het geval met de MateBook, want die is met zijn 6,9 mm ook niet erg dik.

Bovendien is het apparaat erg licht. De tablet zelf weegt slechts 640 gram, een heel stuk minder dan de grotere iPad Pro of de dikke (maar krachtige) Surface Pro's van Microsoft.

© PXimport


 

Goed mobiel apparaat

Het is de eerste keer dat Huawei in de pc-markt stapt, waarbij het bedrijf voor het gemak door laptop-fase heeft overgeslagen die de meeste fabrikanten 5 jaar geleden nog even doorliepen. Huawei is goed in het maken van mobiele apparaten, en dat is ook wel te zien. De MateBook is een prima tablet, die via de dock snel om te toveren is tot laptop.
 

Handig Windows 10

Huawei heeft voor Windows 10 gekozen als besturingssysteem voor de MateBook, en dat is een slimme keus. Door Android (of een custom OS) links te laten liggen is de MateBook in de eerste plaats een laptop, waarop je goed kunt multitasken en die je goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld met meerdere bestanden te werken - iets dat ons erg tegenstond van de iPad Pro, waarbij iOS je toch erg tegenhoudt in je productiviteit.

© CIDimport


 

Snelle vingerafdrukscanner

Huawei heeft zijn apparaat een aantal andere handige foefjes gegeven, zoals een vingerafdrukscanner. En, zoals we ook al in het kleine broerte de Mate S zagen, durft Huawei die op een aparte plek te zetten. In de MateBook zit de vingerafdrukscanner in de aan-knop aan de zijkant - volgens Huawei genoeg om het apparaat meteen aan te zetten met slechts één korte druk. In onze korte demonstratie met het apparaat leek de afdrukscanner inderdaad ook erg snel, maar daar hebben we na de scanner in de Mate S ook wel vertrouwen in.
 

Beeldscherm

Met zijn beeldscherm van 12" is de MateBook net zo groot als de iPad Pro, al heeft het apparaat dunnere bezels zodat hij uiteindelijk alsnog een stuk kleiner is. Zeker met het lagere gewicht is het apparaat zo een stuk handzamer, en voelt het veel fijner aan om 'em vast te houden. Waar je de iPad Pro en zeker de Surface niet even snel op de bank erbij pakt, lijkt dat met de MateBook een stuk fijner te zijn. Heeft Huawei daarmee de gouden combinatie te pakken?
 

Accessoires

De vergelijkingen met andere tablet/laptops houdt overigens niet op met de afmetingen of specificaties, maar zijn ook terug te zien in de accessoires. Met name de stylus is interessant, want daarmee hoopt Huawei mee te kunnen doen met Apple en Microsoft. De Chinese stylus heeft iets meer dan 2,000 drukpunten, maar wat 'em vooral interessant maakt is de laserpen en de knoppen voor 'Volgende' en 'Vorige' die de pen handig maken voor bij presentaties.

© PXimportDe MateBook is dan ook makkelijk aan te sluiten op een tv met de speciale dock, die niet alleen als powerbank fungeert maar ook als output voor hdmi en zelfs VGA. Daarnaast is de dock bedoeld om extra usb-poorten te leveren en zelfs om voor een vaste ethernet-verbinding te zorgen.

© PXimport© PXimport


 

Duur

Qua prijs is de MateBook een klein beetje goedkoper dan de concurrenten, maar de tablet is niet helemaal de Chinese prijzen-killer die je misschien zou verwachten. Het basismodel, met 128 GB en de M3-processor, kost 799 euro. De prijzen lopen op tot maximaal 1799 euro voor het duurste model (met M7-processor en 512 GB geheugen), een prijs waarvan zelfs de iPad Pro-bezitters de neus op durven halen.

© PXimportTel daarbij nog de prijzen op die je voor de accessoires betaalt (149 euro voor het toetsenboard, 69 euro voor de stylus en 99 euro voor het dock) en de MateBook is een duur grapje. Maar je krijgt er ook wel een prima apparaat voor terug.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000