Review Poco X3 Pro - Snelle smartphone met messcherpe prijs
De Poco X3 Pro is een 249 euro kostende smartphone met opvallend goede specificaties. Van een 120 Hz-scherm en een krachtige processor tot veel werk- en opslaggeheugen. Is dit de beste budgettelefoon van het jaar? Computer!Totaal zocht het uit en praat je bij in deze Poco X3 Pro review.
De Poco X3 Pro biedt een indrukwekkende prijs-kwaliteitsverhouding en hoort zonder twijfel bij de beste smartphones onder de 300 euro. De telefoon combineert een mooi scherm en krachtige hardware met een lange accuduur en krijgt twee jaar updates. Aandachtspunten zijn de ingrijpende MIUI-software en het formaat en het gewicht van de smartphone. Als die je niet uitmaken, haal je voor 249 euro een uitstekende smartphone in huis. Het model met meer werk- en opslaggeheugen is vijftig euro duurder en vooral interessant als je écht veel opslagruimte nodig hebt. Alternatieve smartphones die de moeite waard zijn, zijn de Xiaomi Redmi Note 10 Pro en Poco X3 NFCReview Poco X3 NFC - Beste budgetsmartphone van nu? . Eerstgenoemde is iets duurder, wat langzamer en heeft standaard 64 GB opslaggeheugen, maar beschikt wel over een mooier oled-scherm en betere camera’s. De Poco X3 NFC start bij 229 euro, is ook wat langzamer en heeft eveneens 64 GB opslaggeheugen. Verder is hij bijna identiek, wat ‘m een interessant goedkoper alternatief maakt. Helemaal omdat het toestel regelmatig voor 199 euro in aanbieding is.
- 120 Hz-scherm
- Prestaties
- Lange accuduur en snel opladen
- Lomp in gebruik
- Matige macrocamera
- MIUI-software heeft aandachtspunten
- Adviesprijs Vanaf € 249,-
- Kleuren Zwart, blauw, goud
- OS Android 11 (MIUI)
- Scherm 6,67 inch lcd (2400 x 1080, 120 Hz)
- Processor 2,9 GHz octacore (Snapdragon 860)
- RAM 6 GB of 8 GB
- Opslag 128 GB of 256 GB
- Batterij 5.160 mAh
- Camera 48, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 20 megapixel (voor)
- Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi 5, gps, nfc
- Formaat 16,5 x 7,7 x 0,94 cm
- Gewicht 215 gram
- Overig Infraroodsensor, IP53-spatwaterbestendig
- Website www.po.co
Poco was een dochtermerk van het bekende Xiaomi en staat sinds kort meer op eigen benen. De Poco-toestellen komen wel nog uit dezelfde fabriek als die van Xiaomi en gebruiken dezelfde MIUI-softwareschil. En hoewel Xiaomi bekendstaat om de scherpe prijs-kwaliteitsverhouding van zijn betaalbare smartphones, wilt Poco nog een stapje verder gaan. Over de recent uitgebrachte Poco X3 NFC van 229 euro schreef ik dat het een grensverleggende budgetsmartphone was. De splinternieuwe Poco X3 Pro heeft onder meer een snellere processor en meer opslaggeheugen en kost 249 euro. Maakt dit ‘m een betere koop?
Eerst even iets wat mij opvalt. Het verkooppakket van de Poco X3 Pro is lekker compleet. De fabrikant levert naast een usb-c-kabel en oplaadadapter ook een transparant hoesje en een stickervel mee.
©PXimport
Lomp ontwerp
Toen ik de Poco X3 Pro uit de doos pakte, moest ik vooral even wennen aan het gewicht. Met 215 gram is het één van de zwaarste smartphones van dit moment. Dat merk je voortdurend als je de telefoon vast hebt. Het is ook een grote smartphone, wat komt door het forse 6,67 inch-scherm. Wie een handzaam toestel zoekt, kan beter verder kijken.
De bouwkwaliteit van de Poco X3 Pro is dik in orde en het toestel houdt prettig vast. In de aan- en uitknop op de rechterzijkant is een betrouwbare en snelle vingerafdrukscanner geplaatst. De kunststof behuizing heeft een spatwaterbestendige afwerking en kan daarom tegen een regenbui. Een fijne gedachte. Minder gecharmeerd ben ik van het enorme Poco-logo op de achterkant, die de smartphone een heuse reclamezuil maakt. Gelukkig kun je dit oplossen met een hoesje.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De stereo luidsprekers klinken duidelijk en kunnen lekker hard, al missen ze logischerwijs serieuze bas. De luidsprekers zijn wel beter dan gebruikelijk in deze prijsklasse. Poco laat ook een goede sier achter door de X3 Pro uit te rusten met handige functies. Van een hoofdtelefoonaansluiting en een infraroodsensor (om huishoudelijke apparatuur te bedienen) tot een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels; het is allemaal aanwezig.
120 Hz-scherm oogt heerlijk soepel
Poco scoort ook punten door een goed scherm in de smartphone te zetten. Grote kans dat het om hetzelfde scherm gaat als in de Poco X3 NFC, want de eigenschappen zijn identiek. Ook de Poco X3 Pro heeft een 6,67 inch lcd-display met mooie kleuren en een scherpe full-hd-resolutie. Dankzij de hoge verversingssnelheid van 120 Hz oogt het scherm veel soepeler dan een traditioneel 60 Hz-scherm. Zo’n traditioneel display vernieuwt zichzelf 60 keer per seconde, waar de Poco X3 Pro dat 120 keer doet. Tekst leest prettiger weg, geoptimaliseerde games komen beter uit de verf en de smartphone voelt simpelweg wat sneller aan. Hoewel steeds meer smartphones van 250 euro een 120 Hz-scherm hebben, is het zeker nog geen standaardeigenschap.
©PXimport
Het enige aandachtspunt van het Poco X3 Pro-scherm is dat het geen oled-display is. Vergelijkbaar geprijsde Samsung-smartphones (Galaxy A51 & Galaxy M21) hebben wel zo’n fraaier oled-scherm. De Xiaomi Redmi Note 10 Pro is een paar tientjes duurder en heeft ook een oled-scherm.
Hardware
De Poco X3 Pro is de eerste smartphone in Nederland met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 860-processor. Dit is in feite een krachtigere versie van de Snapdragon 855, de beste processor uit 2019. En dat merk je: de Poco X3 Pro is hartstikke snel, geholpen door een royale 6 GB werkgeheugen. Het is zonder twijfel de snelste telefoon in zijn prijsklasse. Zwaardere games komen ook goed uit de verf. Het opslaggeheugen meet standaard 128 GB. Je kunt het geheugen vergroten met een micro-sd-kaartje. Poco verkoopt de X3 Pro ook met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte. Deze variant is vijftig euro duurder, een opvallend scherpe meerprijs waar de concurrentie niet aan kan tippen.
Accuduur en opladen
De accucapaciteit van de Poco X3 Pro is met 5160 mAh lekker groot en in de praktijk voldoende voor anderhalf tot twee dagen gebruik. Opladen gaat vlot omdat het toestel snelladen ondersteunt. In de doos zit een 33 Watt-snellader en die heeft iets meer dan een uur nodig om de accu volledig op te laden. Een half uurtje bijladen tilt de accu al van 0 naar 50 procent.
©PXimport
Camera's
Foto’s en video’s maakt de Poco X3 Pro met vier camera’s op de achterkant en een selfiecamera in een gaatje in het scherm. Die selfiecamera (20 megapixel) is prima, maar niet bijzonder. Gezien de prijs kun je dat ook niet verwachten. De vierdubbele camera achterop bestaat uit een 48 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel groothoeklens, een 2 megapixel macrocamera en een dieptesensor (2 megapixel).
De Poco X3 Pro gebruikt de 48 megapixel hoofdcamera om vier pixels samen te persen voor betere foto’s. Standaard schiet de camera dus 12 megapixel plaatjes en die zien er overdag heel aardig uit. De foto’s ogen realistisch, scherp en gaan goed om met de ondergaande zon. De groothoeklens legt een wijdere foto vast en hoewel die op alle punten wat minder indrukwekkend is, is de kwaliteit prima. De lagere resolutie merk je vooral als je de afbeelding op je computerscherm of televisie bekijkt.
Hieronder zie je het verschil tussen de primaire camera en groothoeklens. De tweede serie toont het verschil tussen de automatische modus en de nachtmodus, waarbij ik de foto's geschoten heb met de hoofdcamera.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Met de 2 megapixel macrocamera maak je een foto van heel dichtbij. De minimale afstand tot een object blijft echter best groot en door de lage resolutie schiet de camera geen scherpe foto’s. Ik vind de camera daarom beperkt nuttig. De dieptesensor helpt bij het vervagen van de achtergrond als je een portretfoto maakt. Dat doet hij naar behoren.
In onderstaande vergelijking zie je van links naar rechts de hoofdcamera, macrocamera en groothoekcamera.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Software en updatebeleid
De Poco X3 Pro draait op Android 11, op moment van schrijven de meest recente versie. Poco belooft updates naar Android 12 en 13 en dat is in lijn met de concurrentie. Ook garandeert het bedrijf twee jaar regelmatige beveiligingsupdates. Ook gebruikelijk en goed genoeg voor een betaalbare smartphone. Samsung-smartphones onderscheiden zich met vier jaar updates en zijn daarom langer veilig te gebruiken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De MIUI-softwarelaag die Poco over Android heen legt, is even wennen. De schil voert visuele veranderingen door, waardoor je misschien even moet zoeken naar vertrouwde functies. Ook bevat de software een hoop geïnstalleerde apps en die kun je alleen via een omweg verwijderen. Tot slot verdient Poco geld door je af en toe reclames voor te schotelen. Je kunt alleen aangeven of je gepersonaliseerde advertenties wilt of niet en hebt geen mogelijkheid om de reclames eenmalig volledig af te kopen. Een gemiste kans als je het mij vraagt.
Conclusie: Poco X3 Pro kopen?
De Poco X3 Pro biedt een indrukwekkende prijs-kwaliteitsverhouding en hoort zonder twijfel bij de beste smartphones onder de 300 euro. De telefoon combineert een mooi scherm en krachtige hardware met een lange accuduur en krijgt twee jaar updates. Aandachtspunten zijn de ingrijpende MIUI-software en het formaat en het gewicht van de smartphone. Als die je niet uitmaken, haal je voor 249 euro een uitstekende smartphone in huis. Het model met meer werk- en opslaggeheugen is vijftig euro duurder en vooral interessant als je écht veel opslagruimte nodig hebt.
Alternatieve smartphones die de moeite waard zijn, zijn de Xiaomi Redmi Note 10 Pro en Poco X3 NFC. Eerstgenoemde is iets duurder, wat langzamer en heeft standaard 64 GB opslaggeheugen, maar beschikt wel over een mooier oled-scherm en betere camera’s. De Poco X3 NFC start bij 229 euro, is ook wat langzamer en heeft eveneens 64 GB opslaggeheugen. Verder is hij bijna identiek, wat ‘m een interessant goedkoper alternatief maakt. Helemaal omdat het toestel regelmatig voor 199 euro in aanbieding is.