ID.nl logo
Oppo Reno6 - Fruitige smartphone
© PXimport
Huis

Oppo Reno6 - Fruitige smartphone

De Oppo Reno6 is met zijn prijskaartje van rond de 500 euro een toegankelijke smartphone. Maar is het genoeg voor Oppo om voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse markt?

Al jaren probeert Oppo marktaandeel te winnen, maar succes blijft vooralsnog uit. Sterker nog. Samen met zustermerken OnePlus en Realme erbij opgeteld blijft het aandeel steken op marginale waardes. Er valt dus een wereld te winnen, om de naamsbekendheid van het merk te vergroten en de Reno6 aan te prijzen. En dat doet Oppo door alle marketingaandacht uit te laten gaan naar de portretmodus voor video’s. De aankondiging liet mij daarom vertwijfeld achter. Waarom zou dit zo spannend moeten zijn? Toen een week later Apple de iPhone 13-serie aankondigde en iets vergelijkbaars aankondigde snapte ik het. Zou er een Oppo mol bij Apple werken? Dat doet er niet toe. Het leidt in ieder geval af van het punt: Oppo is heel erg bezig met Apple. Het Chinese merk is niet subtiel meer in het nadoen van alles dat het Amerikaanse bedrijf wél groot maakt op de Europese markt. Niet alleen de oortjes, maar ook de smartphones zijn niet subtiel meer afgekeken.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

In de schaduw van Apple

De Oppo Reno6 lijkt ontzettend veel op de iPhone 12 (en iPhone 13). De smartphone beschikt over dezelfde metalen rand, is precies even breed, dezelfde ronde afwerking en ook een glazen achterzijde. Alleen niet waterbestendig. Tijdens de testperiode lag ook de iPhone 13 op de testbank en het is meermaals per dag voorgekomen dat ik de verkeerde smartphone pakte. Dat je als smartphonemerk dat zich probeert te bewijzen spiekt bij de concurrentie om goede eigenschappen over te nemen. Prima. Maar dit is kopiëren. Hoe wil je een merknaam op laten vallen als je smartphones (en oortjes) zo erg in de schaduw van Apple staan?

De Oppo Reno6-serie komt in twee uitvoeringen. Deze reguliere Reno6 en de Oppo Reno6 Pro, die zo’n 300 euro meer kost, die over een krachtigere Snapdragon-chipset, groter scherm en meer camera-mogelijkheden beschikt. De reguliere Reno6 is echter een stuk toegankelijker geprijsd met een prijskaartje van 480 euro. Toch zet Oppo met deze prijs veel te hoog in, want wat je ervoor terugkrijgt is niet in lijn.

ColorOS zit vol reclame

De Oppo Reno6 draait op Android 11, met de ColorOS-skin. Oppo vindt de skin zo goed dat zelfs OnePlus-smartphones op termijn de skin gaan draaien. Maar dat ColorOS. Dat is een rommeltje. De visuele stijl moet je liggen, maar dat veel apps nog altijd slecht uitgelijnd zijn oogt slordig. Ook is de hoeveelheid bloatware ongekend. Los van de overbodige apps van Oppo, zoals Telefoonbeheer, is er ook heel veel reclame aanwezig. Ik telde tien apps, waaronder apps van dubieuze techbedrijven Facebook, TikTok en Amazon.

©PXimport

©PXimport

Ook het ondersteuningsbeleid is nog niet voldoende: twee jaar Android versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates.

©PXimport

Camera’s

Ook op cameragebied schiet de Reno6 opvallend tekort. De drie camera’s aan de achterzijde geven je de mogelijkheid om gewone, zoom- en groothoekfoto’s te maken. Hoewel er niets aan te merken is op de gewone camera, had Oppo de andere lenzen net zo goed weg kunnen laten. De 8 megapixel groothoekcamera laat vervormde foto’s zien en de twee megapixel zoomlens kun je werkelijk helemaal niks mee. De resolutie is veel te laag en de lichtsterkte zeer onder de maat. Dat weet Oppo zelf ook, anders had het bedrijf de macrofunctionaliteit niet diep in de instellingen verscholen. Inzoomen volgens de knoppen in de camera-app, zoomen in op de reguliere lens (1x, 3x, 5x en 10x).

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Rekenkracht/ scherm / accu

Op de overige gebieden weet Oppo wel te brengen wat je kunt verwachten. Je krijgt een prima amoledscherm, dat qua helderheid, kleurweergave, resolutie (Full-HD) en verversingssnelheid (90 hertz) goed scoort. Onder het scherm vind je een vingerafdrukscanner.

Ook qua rekenkracht zit alles dik in orde. De MediaTek-chipset (die ook 5G ondersteunt) doet het prima in de benchmarks. Daarbij krijg je 8GB werkgeheugen, waarbij er extra werkgeheugen wordt vrijgemaakt door hier 3GB opslaggeheugen voor in te zetten. Van de 128GB aan beschikbare opslag heb je ongeveer 100GB vrij voor je eigen apps, foto’s, video’s, etc.

De accuduur is ook in orde. De 4.300 mAh-accu gaat iets langer dan een dag mee. Wanneer je zuinig aan doet en bijvoorbeeld gebruikmaakt van een 60 hertz schermverversingssnelheid en 4G, moet anderhalf tot twee dagen haalbaar zijn. Je kunt de Reno6 niet draadloos opladen, wel is het mogelijk te snelladen via de usb-c-poort. Hierbij laad je binnen een half uur zo’n dertig procent accuvermogen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de Oppo Reno6

Hoewel de Oppo Reno6 an sich een degelijke smartphone is, wordt hij voor een veel te hoge adviesprijs in de markt gezet. Hierdoor ben je beter af met alternatieven als de Pixel 4a 5G of Samsung Galaxy A72 en Samsung Galaxy A52 5G voor meer waar je voor je geld. In een lagere prijsklasse kun je ook kijken naar de Nord-serie van OnePlus: vergelijkbare smartphones die minder kosten.

Conclusie: Oppo Reno6 kopen?

De Oppo Reno6 schiet op teveel vlakken tekort om op te vallen en zijn prijs te rechtvaardigen. Het ontwerp is van Apple afgekeken, de software en ondersteuning niet goed genoeg en twee van de drie camera’s aan de achterzijde zijn overbodig. De bouwkwaliteit, accuduur, rekenkracht en scherm volstaan, wat de Reno6 als totaalplaatje een degelijke, maar vooral matige smartphone maakt.

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 499,- **Kleuren** Zwart, blauw **OS** Android 11 (ColorOS) **Scherm** 6,4 inch amoled (2400x1080, 90 hertz) **Processor** 2,4 GHz (MediaTek Dimensity 9000) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB (niet uitbreidbaar) **Batterij** 4.300 mAh **Camera** 64, 8, 2 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,7 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 182 gram **Overig** Usb-c (65 watt snellader) **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphones/series-reno/reno6-5g/)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit
  • ColorOS en ondersteuning
  • Gekopieerd ontwerp
  • Geen audiopoort
  • Prijs-kwaliteit
▼ Volgende artikel
Samsung introduceert nieuwe koelkastlijn met schermen en verbeterde AI-functies
Huis

Samsung introduceert nieuwe koelkastlijn met schermen en verbeterde AI-functies

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol aangekondigd van zijn nieuwste lijn slimme koelkasten, waarmee het bedrijf de 'Screens Everywhere'-visie versterkt die op de CES 2025 werd geïntroduceerd. Onder meer een 9 inch AI Home-scherm op de 4-deurs-koelkasten is één van de vernieuwingen die het bedrijf heeft laten zien.

Verder gaat Samsung een geüpdatet versie van de Family Hub uitbrengen op een aantal modellen. Verder is op een aantal 4-deurs en 4-deurs French Door-modellen een verbeterde AI Vision Inside-functie geïntegreerd. Deze heeft een verbeterde voedselherkenning en stroomlijnt maaltijdplanning.

 "Door een breed assortiment koelkastopties aan te bieden, zowel qua type als schermformaten, vergroten we de keuzemogelijkheden om aan verschillende huishoudelijke behoeften te voldoen," zegt Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics. 

Slimmere manieren voor huishoudmanagement

De nieuwe koelkasten van Samsung bevatten een 9-inch AI Home-scherm en 32-inch of 21,5-inch Family Hub-schermen, die zijn ontworpen om vier gebieden van het dagelijks leven te verbeteren: voedsel, woning, familiecommunicatie en entertainment. 

De verbeterde AI Vision Inside kan nu in totaal 37 soorten voedsel herkennen, inclusief verwerkte voedingsmiddelen. Koelkasten die deze functie hebben, kunnen gebruikers adviseren om verwerkte voedingsmiddelen op te slaan die meerdere keren in de koelkast zijn gezet, met een maximumcapaciteit van 50 items met toegewezen namen. Het scherm biedt op basis hiervan op maat gemaakte receptsuggesties en maaltijdplanning.

©Samsung

Naast voedselbeheer verbeteren de schermen ook de slimme huisverbinding. De nieuwste ontwikkelingen bieden diepere integratie in het slimme huisecosysteem, waardoor de koelkast een centrale hub wordt die verbonden apparaten in het hele huis kan bedienen.

Met de integratie van Map View kunnen gebruikers Samsung-apparaten en zelfs slimme apparaten van derden zoals verlichting en slimme stekkers monitoren en bedienen. Er is ook SmartThings Energy, dat gebruikers helpt hun energieverbruik bij te houden en te optimaliseren.

De nieuwe Daily Board-functie houdt iedereen geïnformeerd en verbonden. Het koelkastscherm levert real-time updates gedurende de dag, of het nu gaat om het ochtendweer en -schema voordat men naar het werk gaat, of dagelijkse energieverbruiksrapporten in de avond. 

De volgende generatie koeling

De 4-deurs koelkast is ontworpen om aan de behoeften van moderne huishoudens te voldoen. Modellen die Hybrid Cooling-technologie bevatten, houden producten langer vers en bieden extra ruimte door een compact koelelement te gebruiken. Door de conventionele compressor en de Peltier-module samen te gebruiken, kan AI Hybrid Cooling extra koeling bieden wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer de interne temperatuur stijgt.

De 4-deurs French Door-koelkast, die vooralsnog alleen  in Noord-Amerika wordt gelanceerd, is verkrijgbaar in verschillende configuraties, waaronder een 32-inch Family Hub en een 9-inch AI Home. De Auto Open Door-functie zorgt voor een probleemloze toegankelijkheid door de deur zacht aan te raken. Er is verder ook een drankcentrum met een waterdispenser geïtegreerd, en een 1,4 liter automatisch vullende waterkan die vaatwasserbestendig is. 

Bekijk hier de andere Samsung-koelkasten op Kieskeurig.nl:

De Side-by-Side-koelkast biedt ook meerdere schermopties, waaronder de 21,5-inch Family Hub en 9-inch AI Home. Het model, met een Auto Open Door die wijd opent, maakt het eenvoudiger om opgeslagen items te bereiken. Een aantal Europese modellen zijn uitgerust met Hybrid Cooling-technologie om versheid te behouden door temperatuurschommelingen te voorkomen.

Alle drie de typen koelkasten beschikken over de AI Energy Mode-functie, waarmee gebruikers het energieverbruik met nog eens 10 procent kunnen verminderen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de modus altijd te activeren of wanneer de elektriciteitsrekeningen naar verwachting het vooraf ingestelde doel zullen overschrijden.

Met deze nieuwste innovatieve oplossingen blijft Samsung de grenzen van de verbonden keuken verleggen en transformeert het de koelkast tot een intelligente hub die voedselbeheer, slimme huisintegratie en entertainment verbetert.

▼ Volgende artikel
Alweer meer fietsen gestolen: hier moet je oppassen en zo houd je je fiets veilig
© Rainer Fuhrmann
Mobiliteit

Alweer meer fietsen gestolen: hier moet je oppassen en zo houd je je fiets veilig

In Nederland werd er in 2024 236 keer per dag aangifte gedaan van fietsendiefstal. Omdat lang niet iedereen aangifte doet, ligt het werkelijke aantal gestolen fietsen nog veel hoger. In welke gemeenten loop je het meeste risico en wat kun je doen om het risico op diefstal zo klein mogelijk te houden?

Het aantal fietsdiefstallen in Nederland blijft oplopen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, gebaseerd op cijfers van de politie (Basis Voorziening Informatie) en het CBS (StatLine). In 2024 registreerde de politie 86.220 meldingen van diefstal: 30% meer dan vijf jaar eerder.

De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In absolute aantallen is Amsterdam koploper: 10.810 meldingen in één jaar tijd. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in Den Haag, dat met 4.760 meldingen op de tweede plek staat.

Opvallend is dat het aantal diefstallen niet overal stijgt. In vijf provincies – Utrecht, Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Holland – daalde het aantal geregistreerde gevallen juist. Utrecht zag de grootste daling met 575 meldingen minder dan een jaar eerder. In Zeeland was er juist een forse toename: het aantal meldingen lag daar 41,1% hoger dan in 2023. Ook Drenthe, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, lieten een stijging zien. In Rotterdam werden alleen al 4.705 fietsen als gestolen gemeld.

Naast absolute aantallen geeft ook de verhouding met het aantal huishoudens een ander beeld. In de gemeente Heemstede werden 23,3 diefstallen per 1.000 huishoudens gemeld. Daarmee is het risico daar relatief het hoogst. Ook in Veere, Nijmegen en Amsterdam is het risico relatief groot. In zes van de tien gemeenten in de top 10 wonen veel studenten. Renswoude en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten waar geen aangiftes van fietsdiefstal zijn gedaan.

In deze gemeenten loop je het grootste risico

GemeenteProvincieDiefstallen per 1000 huishoudens
HeemstedeNoord-Holland23,3
VeereZeeland22,7
NijmegenGelderland21,7
AmsterdamNoord-Holland21
ZandvoortNoord-Holland20,9
EindhovenNoord-Brabant20,6
HaarlemNoord-Holland20,5
DelftZuid-Holland20,5
UtrechtUtrecht20,1
GroningenGroningen19,2

Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering

...En zoveel fietsen worden er in jouw gemeente gestolen

Bron: Independer

©Oleksandr Kozak

Zo verklein je de kans dat je fiets wordt gestolen

Een goed slot is de eerste stap om je fiets te beschermen – en waar we 'een slot' zeggen, bedoelen we liever nog twee. Een standaard ringslot voorkomt dat iemand met je fiets wegrijdt, maar niet dat je fiets wordt opgetild en meegenomen in een busje. Zet je fiets daarom ook altijd met een extra slot ergens aan vast. Dat kan een ketting-, beugel- of vouwslot zijn, zolang het maar een ART-keurmerk heeft.

Het ART-keurmerk geeft aan hoe goed een slot bestand is tegen pogingen om het open te breken. Voor elektrische fietsen is minimaal ART-2 aanbevolen. Wil je je e-bike verzekeren, dan stellen de meeste verzekeraars dit ook verplicht. Bewaar bij aankoop altijd de bon en noteer het sleutelnummer: je verzekeraar kan ernaar vragen bij schade of diefstal.

Zorg dat je het extra slot door het frame en bij voorkeur ook het voorwiel haalt, en zet de fiets vast aan een vast object. Geen rek in de buurt? Rijd dan een stukje verder.

Let op waar je je fiets achterlaat

Op drukke plekken zoals stations, winkelstraten en uitgaansgebieden worden vaak fietsen gestolen. Daar loont het extra om je fiets goed vast te zetten en/of te kijken of er een bewaakte stalling in de buurt is. In veel steden zijn die gratis of goedkoop voor kort parkeren.

Gebruik een GPS-tracker

Veel elektrische fietsen hebben standaard een ingebouwde GPS-tracker. Zo niet, dan kun je er ook zelf een monteren. Bij diefstal kun je de locatie van je fiets dan volgen via een app. Sommige systemen geven automatisch een melding als je fiets wordt verplaatst zonder dat jij erbij bent. Zo vergroot je de kans om je fiets terug te vinden én help je de politie bij het opsporen.

Ook thuis: achter slot en grendel

Ben je weer thuis, zet je fiets dan binnen, bijvoorbeeld in de schuur of berging. Doe hem ook daar op slot. Bij inbraak willen verzekeraars vaak beide sleutels van het slot zien. Vergeet ook niet de accu: vergrendel die of neem hem mee naar binnen.

Voorkomen is...

Dat je fiets nooit gestolen wordt, die garantie is er helaas niet. Maar met bovenstaande tips verklein je wel de kans dat jouw fiets in de statistieken terechtkomt.