OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Joris Peterse

De OnePlus Nord CE is de eerste OnePlus-smartphone van 2021 uit de Nord-serie. De naam CE staat niet voor het Europees keurmerk of het Chinese imitatiekeurmerk ‘China Electronics’, maar voor Core Edition. Wat de marketeers hiermee bedoelen lees je in deze OnePlus Nord CE review.

De Nord-serie van OnePlus zag in de zomer van 2020 het levenslicht met de OnePlus Nord: een betaalbare smartphone die zeker het aanbevelen waard is. Later werd de serie aangevuld met de Nord N10 en Nord N100, twee goedkopere smartphones die vanwege hun update-ondersteuningsbeleid van OnePlus absolute afraders zijn. Om de onduidelijke Nord-namensoep compleet te maken, is de opvolging in de Nord serie deze OnePlus Nord CE. Of deze Nord CE nu gezien mag worden als een opvolger van de N10, N100, gewone Nord of een nieuwe sublijn is wat onduidelijk. Het zal mij persoonlijk ook niet verbazen als OnePlus de merknaam Nord na wat meer naamsbekendheid gaat afscheiden en heel erg hard gaat doen alsof het een onafhankelijk merk is. Een beetje vergelijkbaar met hoe Xiaomi doet alsof Poco een eigen merk is en Huawei dat in het verleden deed met (het inmiddels) verkochte Honor.

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18699966

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18699969

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18699970

© PXimport

Core Edition

Anyway. CE staat in dit geval voor Core Edition. De marketingafdeling heeft bij dit toestel het verhaal verzonnen dat ze bij OnePlus voor deze smartphone vooral gekeken hebben naar de basale, essentiële benodigdheden van een smartphone op basis van hun ‘community’. Hoewel het verhaal natuurlijk marketing-onzin is zoals alleen OnePlus dat kan verzinnen, is het best interessant om daar eens bij stil te staan voordat je een smartphone koopt. En ook is het interessant om te zien hoe OnePlus deze essentiële functies van een smartphone interpreteert.

Je zou ook kunnen stellen dat de koers van de OnePlus Nord van vorig jaar bijgestuurd moest worden. Ten opzichte van de eerste OnePlus Nord is er namelijk wel wat veranderd. Eén van de overtollige camera’s aan de achterzijde is verwijderd. Hetzelfde geldt voor een van de twee camera’s aan de voorzijde. Opvallender is dat OnePlus de audio-aansluiting terugplaatst. Hopelijk ziet OnePlus ook voor zijn andere toekomstige smartphones in dat het weglaten daarvan een fout was.

Het frame en de achterzijde van de OnePlus CE zijn van plastic. Dat valt toe te juichen, want de uitstraling is nog altijd even luxe, zonder dat de achterkant kwetsbaar is vanwege glas.

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18699972

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18699974

© PXimport

Nord vs. Nord

Toch zijn er ook veel zaken hetzelfde gebleven. Het schermformaat bijvoorbeeld is hetzelfde. En ook in dit geval is er plaats voor een fraai (full-HD) amoledscherm. Hoewel witte vlakken wat grauw ogen en de helderheid beter kan, is de kleurweergave dik in orde. Bovendien heeft deze een opgehoogde verversingssnelheid van 90 hertz. Iets wat ik persoonlijk niet als essentieel zou omschrijven, maar het is zeker een prettige toevoeging.

Ook de plaatsing van de vingerafdrukscanner onder het scherm behoort volgens OnePlus tot de core-functionaliteit. Hoewel die vanuit die benadering beter fysiek aan de achter- of zijkant had kunnen zitten, wat nog altijd nauwkeuriger en sneller werkt. Ook de frontcamera zit in het scherm verwerkt, via een gat in de linkerbovenhoek. Of zo’n oplossing essentieel is, dat is natuurlijk ook erg subjectief.

Snelheid blijft

Eén van de sterke kanten van OnePlus smartphones is altijd geweest dat ze vlot werken en dat is met deze OnePlus Nord CE niet anders. Ik stipte al eerder aan dat het scherm een hogere verversingsnelheid heeft van 90 hertz, in plaats van het standaard 60 hertz. Vloeiend lopend beeld draagt bij aan de beleving dat je een vlot presterende smartphone hebt.

Ook in de benchmarks zijn de prestaties (voor een smartphone in deze prijsklasse) in dik orde. De OnePlus Nord CE is uitgerust met een Snapdragon 750G processor en (in ons geval) 12GB aan werkgeheugen. De chipset levert ook 5G ondersteuning, wat op dit moment nog verre van essentiele functionaliteit biedt. Het zal nog minstens een jaar duren voordat 5G in Nederland écht de moeite waard is, maar met de OnePlus Nord CE ben je daar vast klaar voor.

Opladen en accuduur

Als het aankomt op snelheid, is het ook belangrijk de oplader niet te vergeten. De 30 watt-snellader is wat minder imponerend dan de dure OnePlus-smartphones, maar nog altijd rap. Vooral wanneer je net niet uit komt met je dag is het fijn zo’n lader achter de hand te hebben om in een paar minuten het accucapaciteitspercentage weer wat op te schroeven. Draadloos laden is niet mogelijk met deze Nord CE.

De accucapaciteit is met 4.500 mAh gemiddeld. De OnePlus Nord CE is daarom geen smartphone met een opvallend uithoudingsvermogen. Vooral als je gebruikmaakt van de hogere schermverversingssnelheid en 5G kan de accu snel leeglopen. Met 4G en 60 hertz moet anderhalve dag met een opgeladen accu haalbaar zijn.

Drie uitvoeringen

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700019

© PXimport

Camera’s

OnePlus en camera’s, het is tot nu toe nooit een gelukkig huwelijk geweest. Kwalitatief hebben de foto’s en video’s altijd een slag achter gelegen op de meeste concurrenten in dezelfde prijsklasse. Ook lijkt de focus teveel te hebben gelegen op functionaliteit dan op kwaliteit, door de achterzijde van het toestel vol te behangen met lenzen en sensoren. Ook is OnePlus een samenwerking aangegaan met cameramerk Hasselblad om een inhaalslag teweeg te brengen. Op de recente OnePlus 9-smartphones helaas nog zonder resultaat. Deze OnePlus Nord CE zou eigenlijk wat meer aandacht mogen verdienen van OnePlus. Zo is er bij deze camera geen samenwerking geweest met Hasselblad en heeft OnePlus besloten dat de twee megapixel monochroomcamera essentieel genoeg is om te behouden. Wel is het positief dat OnePlus de macrocamera heeft verwijderd, op andere OnePlus-toestellen kon ik hier ook geen praktische toepassing voor bedenken omdat de foto’s steevast onscherp en gruizig waren.

Kortom, de camera’s die er toe doen op de achterzijde van de Nord CE zijn de reguliere lens (64 megapixel) en de groothoeklens (8 megapixel). De camera-app toont je drie zoomknoppen, waarbij geschakeld wordt tussen de twee camera’s. De inzoommogelijkheid is niet meer dan een digitale zoom op de primaire camera.

Voor de prijsklasse maken deze twee lenzen uitstekende foto’s. Voor kwalitatief de beste foto’s kun je beter de primaire camera blijven gebruiken. Vooral voor de prijsklasse zijn foto’s van de OnePlus Nord CE goed: kleurrijk, gedetailleerd en helder. Bij minder licht, merk je natuurlijk verschil en treedt er ruis op en valt veel weg. Voor dat soort omstandigheden ben je gewoonweg beter af met een duurdere iPhone- of Samsung-smartphone. De nachtmodus kan helpen, maar heeft wel wat bewegingsonscherpte.

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700020

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700023

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700025

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700026

© PXimport

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest-18700028

© PXimport

Je krijgt drie zoomniveau's, waarbij de groothoeklens gebruikt wordt voor het uitzoomen en de zoomfunctie inzoomt op de hoofdcamera.

Android 11 met OxygenOS

De softwareschil die OnePlus over Android legt, OxygenOS, kent veel liefhebbers. Er zit nauwelijks bloatware in, alles werkt vlot en je kunt veel naar eigen wens afstellen. Nog altijd is dat de kracht van OnePlus smartphones. Maar het klad begint wel OxygenOS te raken. Hoewel het lijkt alsof OnePlus de basis van de Android-kern nauwelijks aanpast, is er op de achtergrond veel veranderd. Apps worden rigoreus afgekapt om de batterij te ontzien, waardoor achtergrondprocessen niet altijd even lekker werken (bijvoorbeeld als je via een sport-app de route met GPS wilt vastleggen) of een timer-app gebruikt. Ook treden er nu en dan bugs op.

Bovendien wordt het op softwaregebied met name voorbijgelopen door Samsung en Google zelf, die hun smartphones in dezelfde prijsklasse veel langer ondersteunen dan OnePlus belooft. De twee versie-updates die je kunt verwachten, kan en moet gewoon beter. Vooral voor een 5G-smartphone, als je qua netwerktechniek klaar bent voor de toekomst, moet dat ook met Androidfuncties.

Hoewel OxygenOS zeker prettig is om mee te werken, en fabrikanten als Xiaomi en Huawei zeker wat kunnen leren van OnePlus, is OxygenOS niet echt meer een onderscheidend kenmerk waar je een OnePlus-smartphone voor koopt.

Het klad zit een beetje in OxygenOS.

-

Alternatieven voor de OnePlus Nord CE

De OnePlus Nord CE is een zeer goede smartphone voor een scherpe prijs. Concurrenten kunnen deze smartphone niet bijbenen als het aankomt op een combinatie van specificaties en ontwerp. Toch zijn er enkele belangrijke eigenschappen waarin een beter alternatief zich aandient. Ondersteuningsbeleid en camera (dan kun je beter naar de Pixel 4A 5G of Samsung Galaxy A52 5G). Vind je accuduur belangrijk, dan is de Xiaomi Poco X3 Pro een goedkoper alternatief.

Conclusie: OnePlus Nord CE kopen?

De OnePlus Nord CE laat zien wat OnePlus belangrijk vindt in een smartphone en als dit ook belangrijke eigenschappen zijn voor jouw betaalbare smartphone, dan weet je dat je met deze smartphone een goede keus maakt. Met de OnePlus CE heb je een smartphone die in zijn prijsklasse voorop loopt met een snel scherm, schone software en een gelikt ontwerp. Ook de primaire camera is dik in orde en eindelijk telt OnePlus weer mee voor de muziekliefhebber en mobiele gamer dankzij de audio-aansluiting. Toch zijn er verbeterpunten, zo is de monochroomcamera volkomen overbodig en moet het updatebeleid aangescherpt worden.

Ons oordeel

8Score

OnePlus Nord CE

Adviesprijs vanaf € 299,-
Kleuren Blauw, zwart, zilver
OS Android 11 (OxygenOS)
Scherm 6,4 inch oled (2400 x 1080, 90 Hz)
Processor 2,2 GHz octacore (Snapdragon 750G)
RAM 6-12 GB
Opslag 128 of 256 GB
Batterij 4.500 mAh
Camera 64, 8, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc, 3,5mm jack
Formaat 15,9 x 7,4 x 0,8 cm
Gewicht 170 gram
Website www.oneplus.com

  • Pluspunten

  • Scherm

  • Primaire camera

  • Snel

  • Prijs-kwaliteitsverhouding

  • Minpunten

  • Updatebeleid kan nog altijd beter

  • Overbodige monochroomcamera

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten