ID.nl logo
OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest
© PXimport
Huis

OnePlus Nord CE - Terug van weggeweest

De OnePlus Nord CE is de eerste OnePlus-smartphone van 2021 uit de Nord-serie. De naam CE staat niet voor het Europees keurmerk of het Chinese imitatiekeurmerk ‘China Electronics’, maar voor Core Edition. Wat de marketeers hiermee bedoelen lees je in deze OnePlus Nord CE review.

De Nord-serie van OnePlus zag in de zomer van 2020 het levenslicht met de OnePlus Nord: een betaalbare smartphone die zeker het aanbevelen waard is. Later werd de serie aangevuld met de Nord N10 en Nord N100, twee goedkopere smartphones die vanwege hun update-ondersteuningsbeleid van OnePlus absolute afraders zijn. Om de onduidelijke Nord-namensoep compleet te maken, is de opvolging in de Nord serie deze OnePlus Nord CE. Of deze Nord CE nu gezien mag worden als een opvolger van de N10, N100, gewone Nord of een nieuwe sublijn is wat onduidelijk. Het zal mij persoonlijk ook niet verbazen als OnePlus de merknaam Nord na wat meer naamsbekendheid gaat afscheiden en heel erg hard gaat doen alsof het een onafhankelijk merk is. Een beetje vergelijkbaar met hoe Xiaomi doet alsof Poco een eigen merk is en Huawei dat in het verleden deed met (het inmiddels) verkochte Honor.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Core Edition

Anyway. CE staat in dit geval voor Core Edition. De marketingafdeling heeft bij dit toestel het verhaal verzonnen dat ze bij OnePlus voor deze smartphone vooral gekeken hebben naar de basale, essentiële benodigdheden van een smartphone op basis van hun ‘community’. Hoewel het verhaal natuurlijk marketing-onzin is zoals alleen OnePlus dat kan verzinnen, is het best interessant om daar eens bij stil te staan voordat je een smartphone koopt. En ook is het interessant om te zien hoe OnePlus deze essentiële functies van een smartphone interpreteert.

Je zou ook kunnen stellen dat de koers van de OnePlus Nord van vorig jaar bijgestuurd moest worden. Ten opzichte van de eerste OnePlus Nord is er namelijk wel wat veranderd. Eén van de overtollige camera’s aan de achterzijde is verwijderd. Hetzelfde geldt voor een van de twee camera’s aan de voorzijde. Opvallender is dat OnePlus de audio-aansluiting terugplaatst. Hopelijk ziet OnePlus ook voor zijn andere toekomstige smartphones in dat het weglaten daarvan een fout was.

Het frame en de achterzijde van de OnePlus CE zijn van plastic. Dat valt toe te juichen, want de uitstraling is nog altijd even luxe, zonder dat de achterkant kwetsbaar is vanwege glas.

©PXimport

©PXimport

Nord vs. Nord

Toch zijn er ook veel zaken hetzelfde gebleven. Het schermformaat bijvoorbeeld is hetzelfde. En ook in dit geval is er plaats voor een fraai (full-HD) amoledscherm. Hoewel witte vlakken wat grauw ogen en de helderheid beter kan, is de kleurweergave dik in orde. Bovendien heeft deze een opgehoogde verversingssnelheid van 90 hertz. Iets wat ik persoonlijk niet als essentieel zou omschrijven, maar het is zeker een prettige toevoeging.

Ook de plaatsing van de vingerafdrukscanner onder het scherm behoort volgens OnePlus tot de core-functionaliteit. Hoewel die vanuit die benadering beter fysiek aan de achter- of zijkant had kunnen zitten, wat nog altijd nauwkeuriger en sneller werkt. Ook de frontcamera zit in het scherm verwerkt, via een gat in de linkerbovenhoek. Of zo’n oplossing essentieel is, dat is natuurlijk ook erg subjectief.

Snelheid blijft

Eén van de sterke kanten van OnePlus smartphones is altijd geweest dat ze vlot werken en dat is met deze OnePlus Nord CE niet anders. Ik stipte al eerder aan dat het scherm een hogere verversingsnelheid heeft van 90 hertz, in plaats van het standaard 60 hertz. Vloeiend lopend beeld draagt bij aan de beleving dat je een vlot presterende smartphone hebt.

Ook in de benchmarks zijn de prestaties (voor een smartphone in deze prijsklasse) in dik orde. De OnePlus Nord CE is uitgerust met een Snapdragon 750G processor en (in ons geval) 12GB aan werkgeheugen. De chipset levert ook 5G ondersteuning, wat op dit moment nog verre van essentiele functionaliteit biedt. Het zal nog minstens een jaar duren voordat 5G in Nederland écht de moeite waard is, maar met de OnePlus Nord CE ben je daar vast klaar voor.

Opladen en accuduur

Als het aankomt op snelheid, is het ook belangrijk de oplader niet te vergeten. De 30 watt-snellader is wat minder imponerend dan de dure OnePlus-smartphones, maar nog altijd rap. Vooral wanneer je net niet uit komt met je dag is het fijn zo’n lader achter de hand te hebben om in een paar minuten het accucapaciteitspercentage weer wat op te schroeven. Draadloos laden is niet mogelijk met deze Nord CE.

De accucapaciteit is met 4.500 mAh gemiddeld. De OnePlus Nord CE is daarom geen smartphone met een opvallend uithoudingsvermogen. Vooral als je gebruikmaakt van de hogere schermverversingssnelheid en 5G kan de accu snel leeglopen. Met 4G en 60 hertz moet anderhalve dag met een opgeladen accu haalbaar zijn.

Drie uitvoeringen

De OnePlus Nord CE komt in drie uitvoeringen. Wij krijgen de meest luxe uitvoering te testen met 12GB(!) werkgeheugen en 256GB opslag (€ 399,-). Goedkopere uitvoeringen van de smartphone beschikken over 6GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen voor 299 euro en 8GB, 256GB voor 329 euro. Ga van tevoren goed na hoeveel opslaggeheugen je nodig denkt te hebben, ook de komende jaren. OnePlus biedt namelijk helaas niet de optie om de opslag uit te breiden met een geheugenkaartje.

©PXimport

Camera’s

OnePlus en camera’s, het is tot nu toe nooit een gelukkig huwelijk geweest. Kwalitatief hebben de foto’s en video’s altijd een slag achter gelegen op de meeste concurrenten in dezelfde prijsklasse. Ook lijkt de focus teveel te hebben gelegen op functionaliteit dan op kwaliteit, door de achterzijde van het toestel vol te behangen met lenzen en sensoren. Ook is OnePlus een samenwerking aangegaan met cameramerk Hasselblad om een inhaalslag teweeg te brengen. Op de recente OnePlus 9-smartphones helaas nog zonder resultaat. Deze OnePlus Nord CE zou eigenlijk wat meer aandacht mogen verdienen van OnePlus. Zo is er bij deze camera geen samenwerking geweest met Hasselblad en heeft OnePlus besloten dat de twee megapixel monochroomcamera essentieel genoeg is om te behouden. Wel is het positief dat OnePlus de macrocamera heeft verwijderd, op andere OnePlus-toestellen kon ik hier ook geen praktische toepassing voor bedenken omdat de foto’s steevast onscherp en gruizig waren.

Kortom, de camera’s die er toe doen op de achterzijde van de Nord CE zijn de reguliere lens (64 megapixel) en de groothoeklens (8 megapixel). De camera-app toont je drie zoomknoppen, waarbij geschakeld wordt tussen de twee camera’s. De inzoommogelijkheid is niet meer dan een digitale zoom op de primaire camera.

Voor de prijsklasse maken deze twee lenzen uitstekende foto’s. Voor kwalitatief de beste foto’s kun je beter de primaire camera blijven gebruiken. Vooral voor de prijsklasse zijn foto’s van de OnePlus Nord CE goed: kleurrijk, gedetailleerd en helder. Bij minder licht, merk je natuurlijk verschil en treedt er ruis op en valt veel weg. Voor dat soort omstandigheden ben je gewoonweg beter af met een duurdere iPhone- of Samsung-smartphone. De nachtmodus kan helpen, maar heeft wel wat bewegingsonscherpte.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Je krijgt drie zoomniveau's, waarbij de groothoeklens gebruikt wordt voor het uitzoomen en de zoomfunctie inzoomt op de hoofdcamera.

Android 11 met OxygenOS

De softwareschil die OnePlus over Android legt, OxygenOS, kent veel liefhebbers. Er zit nauwelijks bloatware in, alles werkt vlot en je kunt veel naar eigen wens afstellen. Nog altijd is dat de kracht van OnePlus smartphones. Maar het klad begint wel OxygenOS te raken. Hoewel het lijkt alsof OnePlus de basis van de Android-kern nauwelijks aanpast, is er op de achtergrond veel veranderd. Apps worden rigoreus afgekapt om de batterij te ontzien, waardoor achtergrondprocessen niet altijd even lekker werken (bijvoorbeeld als je via een sport-app de route met GPS wilt vastleggen) of een timer-app gebruikt. Ook treden er nu en dan bugs op.

Bovendien wordt het op softwaregebied met name voorbijgelopen door Samsung en Google zelf, die hun smartphones in dezelfde prijsklasse veel langer ondersteunen dan OnePlus belooft. De twee versie-updates die je kunt verwachten, kan en moet gewoon beter. Vooral voor een 5G-smartphone, als je qua netwerktechniek klaar bent voor de toekomst, moet dat ook met Androidfuncties.

Hoewel OxygenOS zeker prettig is om mee te werken, en fabrikanten als Xiaomi en Huawei zeker wat kunnen leren van OnePlus, is OxygenOS niet echt meer een onderscheidend kenmerk waar je een OnePlus-smartphone voor koopt.

Het klad zit een beetje in OxygenOS.

-

Alternatieven voor de OnePlus Nord CE

De OnePlus Nord CE is een zeer goede smartphone voor een scherpe prijs. Concurrenten kunnen deze smartphone niet bijbenen als het aankomt op een combinatie van specificaties en ontwerp. Toch zijn er enkele belangrijke eigenschappen waarin een beter alternatief zich aandient. Ondersteuningsbeleid en camera (dan kun je beter naar de Pixel 4A 5G of Samsung Galaxy A52 5G). Vind je accuduur belangrijk, dan is de Xiaomi Poco X3 Pro een goedkoper alternatief.

Conclusie: OnePlus Nord CE kopen?

De OnePlus Nord CE laat zien wat OnePlus belangrijk vindt in een smartphone en als dit ook belangrijke eigenschappen zijn voor jouw betaalbare smartphone, dan weet je dat je met deze smartphone een goede keus maakt. Met de OnePlus CE heb je een smartphone die in zijn prijsklasse voorop loopt met een snel scherm, schone software en een gelikt ontwerp. Ook de primaire camera is dik in orde en eindelijk telt OnePlus weer mee voor de muziekliefhebber en mobiele gamer dankzij de audio-aansluiting. Toch zijn er verbeterpunten, zo is de monochroomcamera volkomen overbodig en moet het updatebeleid aangescherpt worden.

Ons oordeel

8Score

OnePlus Nord CE

Adviesprijs vanaf € 299,-
Kleuren Blauw, zwart, zilver
OS Android 11 (OxygenOS)
Scherm 6,4 inch oled (2400 x 1080, 90 Hz)
Processor 2,2 GHz octacore (Snapdragon 750G)
RAM 6-12 GB
Opslag 128 of 256 GB
Batterij 4.500 mAh
Camera 64, 8, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc, 3,5mm jack
Formaat 15,9 x 7,4 x 0,8 cm
Gewicht 170 gram
Website www.oneplus.com

  • Pluspunten

  • Scherm

  • Primaire camera

  • Snel

  • Prijs-kwaliteitsverhouding

  • Minpunten

  • Updatebeleid kan nog altijd beter

  • Overbodige monochroomcamera

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.