© CIDimport

Open-source voedt innovatie

Geplaatst: 14 december 2011 - 09:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie

De dagen dat open-source applicaties slechts kopieën waren van proprietary software zijn allang voorbij. Vandaag leunt de innovatie in software op open-source.

Op zijn gebruikelijke manier worstelt Redmonk-analist Stephen O'Grady op zijn blog met de vraag of open-source innovatief kan zijn. Zoals verwacht is zijn conclusie dat "innovatie een functie van een incentive is en niet het software ontwikkelingsmodel", maar volgens mij zijn we er daarmee nog niet. Hoewel het geen garanties biedt, geloof ik dat een open-source omgeving softwareinnovatie uiteindelijk bevordert en goedkoper maakt.

Als proprietary ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor de eeuwige zorg rondom elk lijntje code dat je aan je software toevoegt. In vroeger tijden kon je heel productief zijn en nette, frisse software afleveren die ertoe deed omdat je complete controle over het proces had. Maar aangezien de code jouw verantwoordelijkheid is, steeds verder groeit en steeds meer klanten ervan afhankelijk raken, groeit de druk op jouw schouders.

Alles moet bijgehouden worden

Je mag dan wel verantwoordelijk zijn voor 100 procent van de innovatie, maar met proprietary code ben je ook 100 procent verantwoordelijk voor wat je toevoegt en heb je een zorgplicht. Dit bekent dat je verantwoordelijk bent voor alle innovatie in het product. Jij bent verantwoordelijk voor het draaiende houden van de code in de werkzame omgeving - OS, applicatieserver, raamwerken, etc. - die snel verandert. Het is te vergelijken met Chinees bordendraaien.

In een open-source gemeenschap is de last van het bijhouden van de code verdeeld over de community. Dat betekent dat je niet verantwoordelijk bent voor het bijhouden van iedere innovatie die je toevoegt, waardoor innovators hun code kunnen toevoegen aan een gedeelde bibliotheek die door iedereen up-to-date wordt gehouden. Het mooie hiervan is dat deze innovators in staat worden gesteld om nog meer te innoveren. In tegenstelling tot een proprietaire code waar de enige optie is om zelf 100 procent bij te houden, mag een innovator in een open-source project verwachten dat de last van het bijhouden minder wordt naarmate men meer innovatie aan het project bijdraagt.

Meer samenwerking = meer echte innovatie

Dit is precies waarom open-source projecten bij uitstek geschikt zijn voor innovators. Ze zijn bevrijd van de last om de basis opnieuw uit te vinden en krijgen meer ruimte om nieuwe ideeën uit te vinden. Omdat ze niet langer voor 100 procent verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van hun code, worden ze in staat gesteld samen te werken met andere innovators en daardoor een nieuw licht werpen op elkaars ideeën. Zelfs proprietary ontwikkelaars die open-source verafschuwen zijn afhankelijk van dit effect. Apple's koninkrijk is gebouwd op een basis van open-source en historisch gezien heeft ook Microsoft er in grote mate van geprofiteerd.

Hoe je er ook naar kijkt, de ooit vanzelfsprekende bewering dat open-source niet innovatief zou zijn is een list van proprietary leveranciers in het 'open-source-betekent-enkel-geen-licentiekosten'-kader dat ze je willen doen geloven. Of je nu mijn visie volgt of die van O'Grady, je komt er niet onderuit dat open-source een prima fundament is voor moderne softwareontwikkeling.


Simon Phipps mag met recht veteraan genoemd worden in de open-source beweging. Hij was als directeur bij OSI betrokken en op C-niveau bestuurder bij open-source innovator ForgeRock.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000