De ultieme checklist voor je nieuwe smartphone

© denis_vermenko

De ultieme checklist voor je nieuwe smartphone

Geplaatst: 29 juni 2024 - 05:46

Wesley Akkerman

Als je in de markt bent voor een nieuwe smartphone, moet dat apparaat aan een aantal eisen voldoen. Hoe meer je ervoor neerlegt, hoe hoger die eisen kunnen zijn. Premium smartphones moeten wat ons betreft aan de lijst met onderstaande wensen voldoen.

0

Powered by

logo

Smartphones heb je natuurlijk in alle soorten en maten. Voor elke prijscategorie is er wel een smartphone te verzinnen. Zo veel opties hebben is heel fijn, maar daardoor kun je soms lang zoeken naar een geschikt model. Vandaar dat we nu een lijst presenteren met eigenschappen waar een moderne premium smartphone aan moet voldoen. En we snappen het: niet iedereen geeft 1000 euro of meer uit aan een smartphone. Daarom zeggen we hierbij: hoe meer van dit soort eisen je tegenkomt op een midrange of goedkoper model, hoe beter het toestel is.

Premium processor

Een modern vlaggenschip moet altijd de nieuwste premium processor van een chipleverancier gebruiken. Per juni 2024 is dat bijvoorbeeld de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, terwijl dat voor 2025 de 8 Gen 4 zal zijn. In het geval van Apple is dat de A17 Pro-chipset of de te verwachten A18 Pro. Voor goedkopere modellen is het wel zo prettig als die het high-end aanbod van het jaar ervoor bieden, zoals bijvoorbeeld de Poco F6 Pro dat doet. Het kan hoe dan ook geen kwaad om voordat je iets koopt meer informatie over de gebruikte cpu op te zoeken.

Lange accuduur

Ongeacht de smartphone die je koopt, vinden we dat een accu minimaal een dag mee moet gaan op een volle lading. Anderhalve dag is voor sommige toestellen helaas een norm die niet altijd wordt gehaald. Het is geen fijn idee als je er niet op kunt vertrouwen dat je smartphone de dag doorkomt, of als je altijd een powerbank moet meeslepen. Hoelang een accu meegaat, is onder meer afhankelijk van de energiezuinigheid van de processor en software-optimalisaties. Maar zo'n batterij zou toch minimaal een vermogen van 4500 tot 5000 mAh moeten hebben.

De ultieme checklist voor je nieuwe smartphone-e3hGOldkQIa6o2M1UGoHmQ

© DMITRIY VASILENKO

Oledpaneel

Op de redactie is niet iedereen het erover eens, maar moderne smartphones zouden allemaal een oledpaneel moeten aanbieden. Gelukkig zien we dat soort schermen tegenwoordig zowel bij midrange als high-end toestellen. Niet alleen de kleuren komen zo altijd mooi uit de verf, ook de helderheid is over het algemeen beter geregeld. Daarnaast is de kijkhoek groter (waardoor kinderen bijvoorbeeld op de achterbank in de auto samen een filmpje kunnen kijken) en is het contrast veel hoger. Smartphones met lcd-schermen zijn nog in omloop, maar genieten dus niet de voorkeur.

Scherm met hoge verversingssnelheid

Over het scherm gesproken: een hoge verversingssnelheid is eveneens meer dan welkom. Vaak is het zo dat computermonitors en soms ook televisies beelden in een hogere snelheid tonen, zoals 100 of 120 Hertz. Als je er dan weer een smartphone met een snelheid van 60 Hertz (of zestig beeldjes per seconden) bij pakt, kan het beeld wat schokkerig ogen. In dit geval geldt: hoe meer je betaalt, hoe hoger de verversingssnelheid. Die hogere snelheid zorgt voor een soepeler scrol-ervaring. Bovendien is een hoge verversingssnelheid vooral tijdens het gamen interessant.

Partnerbijdrage Bitdefender Man met smartphone

© Syuji Honda

Lange software-ondersteuning

Over het algemeen scoren iPhones erg goed op dit punt. Zo zijn er iPhones uit 2018 die nog steeds ondersteuning krijgen voor iOS 17 (de meest recente versie van nu). Veel Android-toestellen doen het beduidend slechter, met meestal twee tot vier jaar aan updates. Google en Samsung proberen dat tij te keren door tot zeven jaar aan updates aan te bieden, maar nog niet heel veel fabrikanten volgen die trend. Twee jaar is simpelweg te weinig, vier jaar is een ondergrens en zes jaar zou de norm moeten zijn – op die manier doe je immers langer met je (dure) smartphone.

Genoeg opslagruimte (of microSD-kaartsleuf)

En omdat we tegenwoordig steeds meer foto’s (en van hogere kwaliteit) maken, hebben we ook meer lokale opslagruimte nodig. Daarom is het fijn om te zien dat de smartphonemarkt als geheel opschuift naar de minimale hoeveelheid opslagruimte van 256 GB. Je zult zien: 128 GB voelt tegenwoordig als te weinig, zeker als je kijkt naar de hoeveelheid ruimte die het besturingssysteem inneemt en hoeveel apps we installeren. Daarnaast zou een microSD-kaartsleuf welkom zijn, zodat je de ruimte altijd kunt uitbreiden en foto’s gemakkelijker overzet, maar dat is geen minimale eis.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten