© CIDimport

Nadelen van 7 inch tablets

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 december 2012 - 07:23

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Redactie

Moeizaam multitasken, krasgevoeligheid en te weinig opslagcapaciteit. De iPad Mini, Kindle Fire HD en Google Nexus 7 kennen ontegenzeggelijk sterke punten, maar de kritiek vanuit gebruikers zwelt aan.

Kleiner is niet altijd beter. Apple, het eerste bedrijf dat met de een moderne tablet op de markt kwam, koos in oktober in navolging van Amazon en Google ook voor een kleiner formaat tablet door de 7,9 inch iPad Mini op de markt te brengen. Er is veel te zeggen voor de aanschaf van een kleinere, handzamere en goedkopere tablet, maar ideaal is het allerminst.

Hoewel de iPad Mini goed verkoopt, kent het zijn nukken. Zo maakt de beeldverhouding het een slechte keuze voor het bekijken van films of tv-series. De vooral in de Verenigde Staten populaire Kindle Fire HD van Amazon krijgt van gebruikers de kritiek dat het apparaat soms moeizaam presteert en dat de advertenties op het vergrendelingsscherm irritant zijn.

Deze en andere kritieken worden verzameld door de bezoekers van vraag-antwoordsite FixYa, dat recensies verzamelt van de meer dan 30 miljoen belangstellenden die de site maandelijks bezoeken. Elke keer dat ik een rapportage van FixYa ontvang, valt het me op dat het allerminst een wetenschappelijk onderzoek betreft en dat de klagers ook graag willen klagen. Desondanks is het nuttig om kennis te nemen van de kritieken, vooral als je nog van plan bent een kleine tablet aan te schaffen. Je kunt immers maar beter zo goed mogelijk geïnformeerd zijn.

Apple iPad Mini

De meest voorkomende klacht (25 procent van de negatieve opmerkingen heeft hier betrekking op) gaat over de 4:3 schermverhouding van de iPad Mini. Andere tablets, waaronder de Google Nexus 7, kiezen voor 16:9. Tabletbezitters klagen erover dat de kleinere beeldverhouding het lastig maakt om films en tv-series op het kleine scherm te bekijken. 20 procent van de iPad-bezitters is niet spreken over de kwaliteit van het scherm, dat zich niet kan meten met de Retina-variant van de reguliere iPad.

Een klein percentage van de gebruikers van de iPad Mini heeft vanwege genoemde redenen spijt voor de minitablet van Apple gekozen te hebben, meldt FixYa.

Amazon Kindle Fire HD

Met een schermdiagonaal van 7 inch is de Kindle Fire HD iets kleiner dan de iPad Mini, maar is het daardoor ook een stuk goedkoper: 199 euro versus 329 euro voor de versies met 16GB. Voor gebruikers van de goedkopere tablet zit er echter wel een addertje onder het gras. De meest voorkomende klacht (30 procent) behelst het met advertenties overladen vergrendelingsscherm bij het apparaat van Amazon.

Daarnaast klagen bezitters over het moeizame multitasken op de Kindle Fire. Gebruikers zeggen dat de tablet sterk vertraagt bij het openen van meerdere vernsters in de browsers en wanneer ze meerdere dingen tegelijkertijd willen doen.

15 procent heeft problemen met het typen op het apparaat en weer anderen klagen dat de apps niet zo vaak worden geüpdate als het geval is onder Android en iOS.

Google Nexus 7

FixYa somt de bevindingen wat betreft de Nexus 7 als volgt op: “Na het winnen van T3 Magazine's Gadget van het Jaar heeft de Nexus 7 een aantal stappen terug moeten doen na het uitbrengen van de zware Android 4.2 update. Deze veroorzaakte trage respons- en laadtijden, problemen met multitasking , spontane herstarts en een inferieure typervaring.”

Klachten over het scherm en systeemupdates kunnen elk op 30 procent van het totaal aantal klachten over de Nexus 7 rekenen. Tot de updateproblemen behoren trage responstijden bij het openen van apps, verslechterde multitasking en typprestaties en spontane reboots van de tablet.

Nogmaals, laat je niet teveel afschrikken door deze negatieve verhalen. Naast dat het rapportage allerminst representatief is voor alle bezitters van minitablets, somt FixYa ook een aantal oplossingen op om genoemde problemen met de kleine apparaten te verhelpen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000