ID.nl logo
Review Motorola Moto G8 Plus - Goed is niet meer genoeg
© PXimport
Huis

Review Motorola Moto G8 Plus - Goed is niet meer genoeg

De Motorola Moto G-serie is al jaren populair vanwege zijn scherpe prijs en aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Met de Moto G8 Plus hoopt de fabrikant op een nieuw succes. In deze Motorola Moto G8 Plus review zoeken we uit of de smartphone een kooptip is.

De Moto G8 Plus is de snelle opvolger van de Moto G7 Plus. Na negen maanden vond Motorola het blijkbaar al tijd voor een nieuw model, met een lagere adviesprijs (269 euro) dan zijn voorganger (299 euro). Vorig jaar gaven we de Moto G7 Plus vier van de vijf sterren. Kan het achtste model die score evenaren of zelfs overtreffen? Na twee weken testen lees je mijn ervaringen in deze review.

Ontwerp

Wie de Moto G8 Plus naast de G7 Plus van vorig jaar legt, ziet overeenkomsten en verschillen. De voorkant lijkt veel op elkaar, met een scherm dat bovenin een inkeping heeft voor de selfiecamera en onderin een grotere rand toont. De achterkant wijkt af. Waar de Moto G7 Plus een ronde cameramodule gebruikt, zijn de cameralenzen op zijn opvolger verticaal in de linkerbovenhoek geplaatst. De cameramodule steekt wat uit, waardoor de smartphone niet helemaal vlak op tafel ligt. In het Motorola-logo zit nog steeds een vingerafdrukscanner. Die is nauwkeurig en snel.

©PXimport

De smartphones zijn bijna even groot, maar de Moto G8 Plus is door zijn grotere accu zwaarder. Met 188 gram is het gewicht nog steeds gemiddeld en prima. De Motorola Moto G8 Plus is verkrijgbaar in twee kleuren; blauw en rood. Ik testte die laatste versie en ben erg te spreken over de kleur.

Motorola stopt een simpel kunststof hoesje in de doos en dat is geen overbodige luxe. De achterkant van de Moto G8 Plus is gevoelig voor vingerafdrukken en krast relatief snel. Prettig is dat de smartphone spatwaterbestendig is, wat betekent dat hij niet direct stukgaat als je glas water omvalt.

©PXimport

Scherm: goed maar geen oled

Zoals de bijna identieke afmetingen al doen vermoeden, is het scherm van de Moto G8 Plus praktisch even groot als dat van zijn voorganger. Met zijn 6,3-inch formaat (tegenover 6,2-inch) is de smartphone goed met één hand vast te houden, maar kan het lastig zijn om het scherm met één hand te gebruiken. Het grotere formaat betekent wel dat je prettiger met twee handen kunt typen. Je films, games en andere media komen ook beter tot hun recht.

De schermkwaliteit is prima. De full-hd-resolutie levert scherp beeld, het lcd-display levert mooie kleuren en de maximale helderheid is hoog genoeg om het scherm af te lezen op een zonnige dag. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. In deze prijsklasse zijn er bijvoorbeeld smartphones met een oled-scherm te koop, dat beter beeld biedt dan een lcd-display. Zo’n oled-display zien we daarom graag terug in de Moto G9-serie.

©PXimport

Complete hardware

Onder de motorkap van de Moto G8 Plus schuilt een Qualcomm Snapdragon 655-processor. Deze chip is logischerwijs iets krachtiger dan de processor in de Moto G7 Plus, al merk je hier in de praktijk niet zoveel van. Alle populaire apps draaien zonder problemen en zware games leveren nog steeds wat haperingen op. Met oog op de prijs is dat geen ramp.

Het werkgeheugen meet 4GB, wat gemiddeld is en groot genoeg is om vlot te wisselen tussen recent gebruikte apps en games. Op het interne opslaggeheugen van 64GB – ook gemiddeld in dit prijssegment – kun je genoeg media en kwijt. Prettig is dat je het geheugen kunt vergroten met een micro-sd-kaartje.

Zoals je van dit type smartphone mag verwachten, heeft de Motorola Moto G8 Plus een nfc-chip. Je kunt dus met het toestel contactloos betalen in de supermarkt. Daarnaast slikt de Moto G8 Plus twee simkaarten (dual-sim).

©PXimport

Accuduur en opladen

De accu van de Moto G7 Plus is met 3000 mAh niet groot en dat merkte ik destijds: aan het einde van de dag moest ik de smartphone opladen, soms zelfs al eerder. Niet best, en daarom is het fijn dat Motorola een flink grotere accu in de Moto G8 Plus heeft geplaatst. Dankzij de capaciteit van 4000 mAh gaat het toestel moeiteloos een lange dag mee. Ik verwacht dat de meeste gebruikers anderhalf tot twee dagen uit de accu kunnen persen. Prettig, maar om onduidelijke redenen levert de fabrikant een langzamere TurboPower-oplader mee dan bij de Moto G7 Plus. Die laadt met 27W op, de Moto G8 Plus met 15W. Het duurt daarom langer om de accu op te laden. Na een half uur is de accu van 0 naar 37 procent geklommen. Dat is iets ondergemiddeld, al heb ik er geen last van gehad. Door de goede accuduur laad ik de smartphone namelijk ’s avonds op voordat ik naar bed ga en dan heb ik geen haast.

Draadloos opladen is niet mogelijk; een logische bezuiniging op dit type smartphone.

©PXimport

Camera's

Op de achterkant van de Moto G8 Plus zit een driedubbele camera. Het vaakst maak je foto’s en video’s met de 48 megapixel hoofdcamera, die standaard in 12 megapixel fotografeert omdat plaatjes in deze resolutie scherp genoeg zijn en minder opslagruimte innemen. Een zogeheten quad-bayer-techniek moet de fotokwaliteit verbeteren, vooral in het donker. Dat klopt, al vind ik de kwaliteit nog steeds niet denderend. Voor sociale media zijn de foto’s en filmpjes doorgaans prima. Als je kritischer – en op groot scherm – naar de beelden kijkt, zijn de kleuren soms niet realistisch en kan een grijze lucht er te wit uitzien. Het grootste probleem is dat de camera regelmatig moeite heeft met bewegingen, waardoor foto’s onscherp zijn.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De tweede camera op de smartphone is een groothoeklens die een kwartslag gedraaid is. Dat klinkt gek, maar is logisch. Met deze camera vang je een wijder beeld dan met de normale camera en door de draai kun je horizontale video’s maken terwijl je de Moto G8 Plus verticaal vasthoudt. Andere telefoons maken in zo’n situatie een verticaal filmpje, wat niet handig is als je de beelden op je computer of televisie bekijkt. Motorola lost met deze cameraopstelling een bekend probleem op en dat valt te prijzen. Helaas had de uitvoering beter gekund. Om onduidelijke redenen kan de camera namelijk geen foto’s schieten – iets dat technisch wel mogelijk is. Jammer, want ik maak – net als veel anderen – graag groothoekfoto’s van bijvoorbeeld gebouwen en landschappen. Hopelijk brengt Motorola nog een software-update uit die foto-ondersteuning toevoegt. Overigens is de videokwaliteit van de groothoeklens gemiddeld en vergelijkbaar met de Motorola One Action, die eenzelfde camera heeft.

Een dieptesensor (5 megapixel) en laserautofocus helpen de Moto G8 Plus bij het schieten van foto’s met een scherpe voorgrond en wazige achtergrond. Deze portretfoto’s komen doorgaans prima uit de verf, al zijn de resultaten natuurlijk minder goed dan die van veel duurdere smartphones als de iPhone 11 Pro Max.

©PXimport

Software

De Motorola Moto G8 Plus draaide bij zijn release in oktober op Android 9.0 (Pie) en niet op Android 10, dat toen al twee maanden beschikbaar was. Jammer, maar daar komen we zo op terug. Prettig is dat Motorola een nauwelijks aangepaste Android-versie gebruikt en slechts een paar apps meelevert. Je gebruikt de Android-software dus bijna zoals Google ‘m bedoeld heeft. Motorola’s weinige aanpassingen voegen gelukkig ook echt iets toe. Zo kun je de zaklamp activeren door de smartphone tweemaal te schudden en start je de camera door het toestel twee keer te draaien. Deze functies zitten al jaren in Motorola-toestellen en hebben zich inmiddels ruimschoots bewezen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Motorola Moto G8 Plus updates

Het updatebeleid van Motorola is helaas niet zo goed en vaag. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat de Moto G8 Plus nog steeds (februari 2019) niet geüpdatet is naar Android 10. We weten dat een Moto G-toestel minimaal één versie-update krijgt, maar dat zou in dit geval betekenen dat de smartphone van Android 9 naar 10 gaat, terwijl versie 10 allang uit was toen de Moto G8 Plus gepresenteerd werd. Maar of dit betekent dat de telefoon ook Android 11 krijgt, wil de fabrikant niet zeggen.

Hoe vaak en hoe lang de Moto G8 Plus beveiligingsupdates krijgt, is eveneens onduidelijk. Google brengt elke maand zo’n update uit, maar Motorola rolt doorgaans slechts eens in de drie maanden een update uit naar Moto G-telefoons. Dat is jammer omdat je zo onnodig langer kwetsbaar bent voor beveiligingsproblemen.

©PXimport

Conclusie: Motorola Moto G8 Plus kopen?

De Motorola Moto G8 Plus is een prima smartphone die niets fout doet, maar ook op geen enkel vlak uitblinkt. Met oog op de gebruikservaring en scherpe prijs kun je er geen buil aan vallen en dat is goed om te weten. Toch lijkt de Moto G8 Plus niet de beste keuze in zijn prijssegment. Chinese concurrenten als Xiaomi en Realme verkopen smartphones met een betere prijs-kwaliteitsverhouding en de Samsung Galaxy A50 is ook een geduchte concurrent.

De Moto G8 Plus ondervindt echter ook concurrentie uit eigen huis. Denk aan de Moto One Vision en Moto One Action, maar vooral de nieuwe Moto G8 Power. Die is tientallen euro’s goedkoper, heeft praktisch dezelfde hardware, aangevuld met een snellere oplader en een extra camera. Het grootste pluspunt is de aanzienlijk grotere accu, waardoor de smartphone een dag langer meegaat op een batterijlading. De Motorola Moto G8 Plus is daarom een prima koop, maar niet onze aanrader.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 269,- **Kleuren** Rood en blauw **OS** Android 9.0 **Scherm** 6,3 inch lcd (2280 x 1080) **Processor** 2 Ghz octacore (Snapdragon 665) **RAM** 4GB **Opslag** 64GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 48, 16 en 5 megapixel (achter), 25 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 188 gram **Overig** Koptelefoonpoort **Website** [www.motorola.com/nl](https://www.motorola.com/nl/products/moto-g-plus-gen-8)

Plus- en minpunten
  • Goede accuduur
  • Vlotte, complete hardware
  • Android zonder poespas
  • Langzamere oplader
  • Oude software en matig updatebeleid
  • Geen oled-scherm
  • Groothoekcamera kan geen foto's maken
▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.