Lettertype installeren op iPad of iPhone

© PXimport

Lettertype installeren op iPad of iPhone

Geplaatst: 24 maart 2022 - 11:07

Aangepast: 14 december 2022 - 10:03

Ronald Smit

Zowel iOS als iPadOS bieden sinds versie 13.1 een ‘verstopte’ functie die de mogelijkheid biedt tot het installeren van extra lettertypen. Met name op de iPad kan dat handig zijn. Hoe een nieuw lettertype installeren op iPad (of iPhone) werkt, leggen we uit.

Hoewel iOS en iPadOS van huis uit met een aardige verzameling professionele lettertypen geleverd worden, loop je wellicht eens tegen een klusje aan waarvoor je graag een ander lettertype wilt gebruiken. In dat geval zijn er verschillende wegen die naar Rome leiden als het gaat om toevoegen van extra lettertypen aan de genoemde mobiele besturingssystemen van Apple. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de ‘klassieke’ Windows- en Office-fonts van Microsoft, dan volstaat het om de mobiele Office-app te installeren. 

Start een Word-document en je ziet alle bekende Office-lettertypen in het lettertypenmenu. Staat daar een wolkje met een pijl achter, dan moet je eerst daar op klikken om het te downloaden. Vervolgens is het binnen Office beschikbaar. Daar zit ‘m dan ook meteen de limitering, want deze lettertypen zijn echt alleen binnen de app beschikbaar.

Pas op voor schimmige font-apps

Wil je de officiële weg bewandelen betreffende het toevoegen van lettertypen aan iOS en iPadOS, dan heb je daarvoor tenminste iOS 13.1 nodig. Vanaf die versie is het mogelijk om lettertypen vanuit de App Store te installeren, zo beloofde Apple. 

Prima, alleen zijn er tot nu toe nooit echt lettertypen of lettertypen-pakketten verschenen in die store. Zoek je op iets als Fonts of Lettertypen, dan verschijnt een berg aan deels twijfelachtige apps die een lettertypen-toetsenbord bieden. Of apps die wel lettertypen aan boord hebben, maar alleen werkend binnen die app. Daar zitten we niet op te wachten. 

Er is echter een handjevol apps dat installeerbare lettertypen aan boord heeft. Een mooie is iFont, waarmee je direct aan de slag kunt. We adviseren je daarbij wel de slechts €1,99 (geen abo!) uit te geven voor de premium-versie waarmee je alle opties ontsluit.

iFont beschikt aan een scala over installeerbare lettertypen.

© PXimport

Lettertype installeren met iFont

Start de app en tik – voor zover nodig – op de knoppenbalk onder in beeld op Installer. Tik vervolgens op Featured Fonts. Je ziet nu een flinke verzameling meegeleverde lettertypen, in onze versie 224 totaal. Installeren is een eitje: tik op de knop Install bij het gewenste lettertype. Tik dan op Installeer en klaar. 

Het toegevoegde lettertypen is vanuit het overgrote deel van apps dat met lettertypen overweg kan beschikbaar. Ook binnen Microsoft Office (of een van de losse apps daarvoor). Maar je moet dan in het lettertypenmenu wel even een eind naar beneden scrollen tot het kopje iOS-lettertypen. Daaronder vind je ook je net geïnstalleerde font terug.

Installeer trouwens alleen die lettertypen die je echt nodig hebt. Tientallen of zelfs honderden lettertypen installeren waar je nooit meer naar omkijkt, kost opslagruimte en komt de snelheid van je apparaat ook niet ten goede. En de overzichtelijkheid van je lettertypenmenus zéker niet.

De oude truc via een certificaat

Kun je toch niet helemaal vinden wat je zoekt, dan tik je – nog altijd in het scherm Installer – op Find Fonts to Install. Nu trekt iFonts een andere al veel oudere truc uit de kast. Die berust op het feit dat lettertypen onder iOS en iPadOS ook via een certificaat waren en zijn toe te voegen. Dit meer technische verhaal wordt door iFont behoorlijk vereenvoudigd.

Tik bijvoorbeeld eens op Google Fonts en dan op Get bij een van de daaronder beschikbare lettertypen. Tik dan weer op Installer onder in beeld. Het inmiddels gedownloade font staat klaar om geïnstalleerd te worden. 

 

© PXimport

Tik achter de preview daarvan op Install. Tik vervolgens als antwoord op de vraag Deze website probeert een configuratieprofiel te downloaden. Wil je dit toestaan? op Sta toe.

Tik aansluitend op Open Settings en in de daarop geopende app Instellingen helemaal links boven direct onder je accountnaam op Profiel gedownload. In het paneel dat daarop opent zie je een niet ondertekend certificaat. Normaal gesproken ietwat reden tot zorg, in dit geval mag het. Klik dan ook op Installeer, geef je toegangscode van je apparaat op en tik nogmaals op Installeer en dan wéér op Installeer

Tik op Gereed en je op deze manier toegevoegde lettertype is eveneens klaar voor gebruik.

Losse lettertypen handmatig installeren

Op soortgelijke wijze kun je ook lettertypenbestanden van elke willekeurige lettertypensite binnenhalen, of deze kopiëren vanaf je pc. Hevel ze over naar je iPad of iPhone (desnoods via een mail of – mooier – via een netwerkshare en de app Bestanden) en gebruik Find Fonts to Install (of Font Finder, die knop leidt naar ’t zelfde onderdeel) en Open Files

Tik op < Blader en je kunt mappen met lettertypenbestanden op je iPad zelf openen of vanaf een van de andere beschikbare opslagplekken. Feitelijk is het venster dat je nu ziet gewoon van het systeemonderdeel Bestanden, dus dat wijst zich vanzelf.

Fonts vergelijken

Verwijder een ongewenst ‘profiel-lettertype’ eerst uit de database van iFont en vergeet ‘m daarna niet uit de certificaten in de app Instellingen te halen.

© PXimport

iFont beschikt verder over een de optie om geïnstalleerde lettertypen met elkaar te vergelijken, wat handig is als je lettertypen die wat van elkaar weghebben tot in de finesse tegenover elkaar te zetten bijvoorbeeld. Daarvoor is er de knop Compare. Selecteer verschillende fonts in de lijst links en ze worden allemaal als preview aan de rechterkant getoond.

Lettertypen van iPad verwijderen

Blijft over het beheer van geïnstalleerde lettertypen. Heb je een of meer van de in de app aanwezige fonts geïnstalleerd, dan tref je die aan in de app Instellingen onder Algemeen en Lettertypen. Om zo’n lettertype te verwijderen veeg je naar links over de lettertypenaam. Of tik op het ongewenste lettertype en dan op Verwijder.

De certificaatlettertypen vind je ook in iFont. Om bijvoorbeeld ons net geïnstalleerde Google-lettertype te verwijderen tik je er op het paneel Installer op (om precies te zijn: tik op het grijze Installed achter de de preview). Tik dan rechts op Delete from iFont (de rode prullenbak) en dan Delete

Lettertype installeren op iPad of iPhone-15082296

© CIDimport

Om ook het lettertypenprofiel te verwijderen open je de app Instellingen. Tik daarin onder Algemeen op VPN- en apparaatbeheer, tik op het te verwijderen lettertype aldaar en dan op Verwijder profiel.

Opmerking tot slot: als je de app iFont verwijderd, worden ook alle daarmee geïnstalleerde lettertypen verwijderd. Iets om goed in het achterhoofd de houden dus!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000