ID.nl logo
Lettertype installeren op iPad of iPhone
© PXimport
Huis

Lettertype installeren op iPad of iPhone

Zowel iOS als iPadOS bieden sinds versie 13.1 een ‘verstopte’ functie die de mogelijkheid biedt tot het installeren van extra lettertypen. Met name op de iPad kan dat handig zijn. Hoe een nieuw lettertype installeren op iPad (of iPhone) werkt, leggen we uit.

Hoewel iOS en iPadOS van huis uit met een aardige verzameling professionele lettertypen geleverd worden, loop je wellicht eens tegen een klusje aan waarvoor je graag een ander lettertype wilt gebruiken. In dat geval zijn er verschillende wegen die naar Rome leiden als het gaat om toevoegen van extra lettertypen aan de genoemde mobiele besturingssystemen van Apple. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de ‘klassieke’ Windows- en Office-fonts van Microsoft, dan volstaat het om de mobiele Office-app te installeren. 

Start een Word-document en je ziet alle bekende Office-lettertypen in het lettertypenmenu. Staat daar een wolkje met een pijl achter, dan moet je eerst daar op klikken om het te downloaden. Vervolgens is het binnen Office beschikbaar. Daar zit ‘m dan ook meteen de limitering, want deze lettertypen zijn echt alleen binnen de app beschikbaar.

Pas op voor schimmige font-apps

Wil je de officiële weg bewandelen betreffende het toevoegen van lettertypen aan iOS en iPadOS, dan heb je daarvoor tenminste iOS 13.1 nodig. Vanaf die versie is het mogelijk om lettertypen vanuit de App Store te installeren, zo beloofde Apple. 

Prima, alleen zijn er tot nu toe nooit echt lettertypen of lettertypen-pakketten verschenen in die store. Zoek je op iets als Fonts of Lettertypen, dan verschijnt een berg aan deels twijfelachtige apps die een lettertypen-toetsenbord bieden. Of apps die wel lettertypen aan boord hebben, maar alleen werkend binnen die app. Daar zitten we niet op te wachten. 

Er is echter een handjevol apps dat installeerbare lettertypen aan boord heeft. Een mooie is iFont, waarmee je direct aan de slag kunt. We adviseren je daarbij wel de slechts €1,99 (geen abo!) uit te geven voor de premium-versie waarmee je alle opties ontsluit.

©PXimport

Lettertype installeren met iFont

Start de app en tik – voor zover nodig – op de knoppenbalk onder in beeld op Installer. Tik vervolgens op Featured Fonts. Je ziet nu een flinke verzameling meegeleverde lettertypen, in onze versie 224 totaal. Installeren is een eitje: tik op de knop Install bij het gewenste lettertype. Tik dan op Installeer en klaar. 

Het toegevoegde lettertypen is vanuit het overgrote deel van apps dat met lettertypen overweg kan beschikbaar. Ook binnen Microsoft Office (of een van de losse apps daarvoor). Maar je moet dan in het lettertypenmenu wel even een eind naar beneden scrollen tot het kopje iOS-lettertypen. Daaronder vind je ook je net geïnstalleerde font terug.

Installeer trouwens alleen die lettertypen die je echt nodig hebt. Tientallen of zelfs honderden lettertypen installeren waar je nooit meer naar omkijkt, kost opslagruimte en komt de snelheid van je apparaat ook niet ten goede. En de overzichtelijkheid van je lettertypenmenus zéker niet.

De oude truc via een certificaat

Kun je toch niet helemaal vinden wat je zoekt, dan tik je – nog altijd in het scherm Installer – op Find Fonts to Install. Nu trekt iFonts een andere al veel oudere truc uit de kast. Die berust op het feit dat lettertypen onder iOS en iPadOS ook via een certificaat waren en zijn toe te voegen. Dit meer technische verhaal wordt door iFont behoorlijk vereenvoudigd.

Tik bijvoorbeeld eens op Google Fonts en dan op Get bij een van de daaronder beschikbare lettertypen. Tik dan weer op Installer onder in beeld. Het inmiddels gedownloade font staat klaar om geïnstalleerd te worden. 

©PXimport

Tik achter de preview daarvan op Install. Tik vervolgens als antwoord op de vraag Deze website probeert een configuratieprofiel te downloaden. Wil je dit toestaan? op Sta toe.

Tik aansluitend op Open Settings en in de daarop geopende app Instellingen helemaal links boven direct onder je accountnaam op Profiel gedownload. In het paneel dat daarop opent zie je een niet ondertekend certificaat. Normaal gesproken ietwat reden tot zorg, in dit geval mag het. Klik dan ook op Installeer, geef je toegangscode van je apparaat op en tik nogmaals op Installeer en dan wéér op Installeer

Tik op Gereed en je op deze manier toegevoegde lettertype is eveneens klaar voor gebruik.

Losse lettertypen handmatig installeren

Op soortgelijke wijze kun je ook lettertypenbestanden van elke willekeurige lettertypensite binnenhalen, of deze kopiëren vanaf je pc. Hevel ze over naar je iPad of iPhone (desnoods via een mail of – mooier – via een netwerkshare en de app Bestanden) en gebruik Find Fonts to Install (of Font Finder, die knop leidt naar ’t zelfde onderdeel) en Open Files

Tik op < Blader en je kunt mappen met lettertypenbestanden op je iPad zelf openen of vanaf een van de andere beschikbare opslagplekken. Feitelijk is het venster dat je nu ziet gewoon van het systeemonderdeel Bestanden, dus dat wijst zich vanzelf.

Fonts vergelijken

©PXimport

iFont beschikt verder over een de optie om geïnstalleerde lettertypen met elkaar te vergelijken, wat handig is als je lettertypen die wat van elkaar weghebben tot in de finesse tegenover elkaar te zetten bijvoorbeeld. Daarvoor is er de knop Compare. Selecteer verschillende fonts in de lijst links en ze worden allemaal als preview aan de rechterkant getoond.

Lettertypen van iPad verwijderen

Blijft over het beheer van geïnstalleerde lettertypen. Heb je een of meer van de in de app aanwezige fonts geïnstalleerd, dan tref je die aan in de app Instellingen onder Algemeen en Lettertypen. Om zo’n lettertype te verwijderen veeg je naar links over de lettertypenaam. Of tik op het ongewenste lettertype en dan op Verwijder.

De certificaatlettertypen vind je ook in iFont. Om bijvoorbeeld ons net geïnstalleerde Google-lettertype te verwijderen tik je er op het paneel Installer op (om precies te zijn: tik op het grijze Installed achter de de preview). Tik dan rechts op Delete from iFont (de rode prullenbak) en dan Delete

©CIDimport

Om ook het lettertypenprofiel te verwijderen open je de app Instellingen. Tik daarin onder Algemeen op VPN- en apparaatbeheer, tik op het te verwijderen lettertype aldaar en dan op Verwijder profiel.

Opmerking tot slot: als je de app iFont verwijderd, worden ook alle daarmee geïnstalleerde lettertypen verwijderd. Iets om goed in het achterhoofd de houden dus!

▼ Volgende artikel
Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows
© Alina
Huis

Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows

Als je last hebt van een vastplakkende toets op je toetsenbord of per ongeluk telkens op een verkeerde knop drukt, kan het handig zijn om bepaalde toetsen die je toch nooit gebruikt uit te schakelen. Daar is helaas geen makkelijke instelling voor in Windows, maar in dit artikel leggen we uit hoe je dat toch voor elkaar krijgt.

In dit artikel leggen we uit hoe je specifieke toetsen kunt uitschakelen via de PowerToys-software op Windows-computers. Ook bespreken we manieren om de Fn-toets en aan-/uitknop uit te schakelen, die niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden.

Met de PowerToys-tool kun je overigens nog veel meer dan alleen toetsen uitschakelen, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.

De makkelijkste en betrouwbaarste manier om de meeste toetsenbordtoetsen uit te kunnen schakelen, is via het Windows-programma PowerToys (te installeren in de Microsoft Store). Open het programma, klap in de lijst links het kopje Invoer / Uitvoer uit en klik op Keyboard Manager. Deze functie is vooral bedoeld om bepaalde toetsen of toetscombinaties toe te wijzen aan andere knoppen (bijvoorbeeld als je de kopieercombinatie Ctrl+C wilt veranderen in Alt+K). Voor het deactiveren van toetsen is de tool echter ook prima geschikt.

Gewenste toetsen selecteren

Druk op Keyboard Manager inschakelen en navigeer naar Een toets opnieuw toewijzen. Druk vervolgens op het plusje. Je kunt nu in de lijst onder Selecteren de toets zoeken die je wiltt uitschakelen, maar het makkelijkst is om op de Selecteren-knop te drukken, en daarna op je toetsenbord te tikken op de toets die uitgeschakeld moet worden. Die toets wordt dan automatisch herkend.

Dit werkt echter niet feilloos, want bepaalde knoppen (zoals de functietoetsen) worden helemaal niet herkend, en andere weer verkeerd. Vaak kun je dit oplossen door de Fn-toets ingedrukt te houden terwijl je op de toets tikt die je wilt uitschakelen.

Dan nog zijn er enkele toetsen die helemaal niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden, waaronder de eerdergenoemde Fn-toets en de aan-/uitknop. Deze uitzonderingen kunnen op een afzonderlijke manier uitgeschakeld worden. Voor de aan-/uitknop open je via het Windows-startmenu het Configuratiescherm, navigeer je naar Hardware en geluiden, gevolgd door Het gedrag van de aan-/uitknoppen wijzigen. Selecteer bij Actie als ik op de aan/uit-knop druk de optie Geen actie ondernemen en sla je wijzigingen op.

Hoe je de Fn-toets uitschakelt, verschilt per computer. Op sommige toetsenborden kun je daarvoor een toetsencombinatie indrukken, zoals Fn+Esc, Fn+CapsLock of Fn+Shift. De uitschakeloptie kan ook te vinden zijn in het Mobiliteitscentrum, in de Windows-instellingen onder Toegankelijkheid > Toetsenbord of ergens verstopt zitten in de bios-instellingen.

Tttttttttttttttttoetsenbord nodig?

(omdat er iets blijft hangen bijvoorbeeld)

Geselecteerde toets deactiveren

Als je in PowerToys een toets hebt geselecteerd, druk je op OK en kies je in de lijst onder Verzenden voor Disable (helemaal bovenaan). Herhaal dit voor iedere knop die je wilt deactiveren (toetsen in bulk uitschakelen is helaas niet mogelijk). Als je een fout hebt gemaakt (of als je je later bedenkt), kun je een gekozen toets met het prullenbakicoontje ongedaan maken. Ben je klaar? Druk dan op de blauwe OK-toets en kies in de pop-up die vervolgens verschijnt voor Toch doorgaan. Als het goed is, werken de gedeactiveerde toetsen nu niet meer.

Werkt het niet?

In sommige gevallen kun je na het opslaan alsnog van de uitgeschakelde toetsen gebruikmaken.  Vaak kun je dat probleem verhelpen door PowerToys als beheerder uit te voeren. Ga daarvoor in het programma naar het kopje Algemeen en klik op PowerToys opnieuw starten als beheerder. Vink daarna Altijd als beheerder uitvoeren aan. Het wil soms overigens ook helpen om je pc opnieuw op te starten.

▼ Volgende artikel
Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan
© MR - stock.adobe.com
Huis

Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

In Edge herkennen we helaas alweer de manier hoe Microsoft ons zijn diensten door de strot probeert te duwen. De standaardzoekmachine is Bing en iedere keer dat je Edge opstart of een nieuw tabblad opent, kom je op de MSN-pagina terecht. Onvermijdelijk? Niet als je deze stappen volgt.

In drie stappen laten we zien hoe je Edge aanpast aan de diensten die jij wilt gebruiken: • Zoekmachine • Startpagina • Tabbladen Lees ook: Alternatieve browsers: surf ook eens op een andere golf

Stap 1: De zoekmachine

Eerst passen we de ingestelde zoekmachine aan. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek om het menu te openen en kies Instellingen. Vervolgens selecteer je in de linkerbalk de rubriek Privacy, zoeken en services. Scrol helemaal naar beneden tot je bij Adresbalk en zoeken komt. Bij Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt zul je zien dat standaard Bing is ingesteld. Verander dit in de zoekmachine waar je de voorkeur aan geeft, bijvoorbeeld https://www.google.nl.

Je kunt gemakkelijk de ingestelde zoekmachine aanpassen.

Gebruik je liever Google Chrome? Zo werkt de ‘Ik doe een gok’-knop op Google

Stap 2: Startpagina

Nu je in de instellingen bent, kun je ook zorgen dat Edge niet langer met MSN opstart. In het instellingenmenu klik je op de rubriek Tabbladen Start, Home en Nieuw. Deze pagina begint met de vraag wat je wilt zien als Edge opstart. Klik op Een nieuwe pagina toevoegen en druk op Enter. Daarna ga je naar het onderdeel Home-knop en daar doe je hetzelfde. Vanaf nu toont Edge de zelfgekozen webpagina, zowel bij het opstarten van de browser als wanneer je op de Home-knop klikt. Ieder nieuw tabblad zal nog wel de MSN-pagina presenteren, tenzij je nog een stap verdergaat.

Welke webpagina wil je zien als Edge opstart en als je op de thuisknop klikt?

Stap 3: Tabbladen

Wil je op geen enkel nieuw tabblad meer de MSN-pagina te zien krijgen, dan moet je een extensie installeren, zoals New Tab Changer. Klik op de knop Downloaden en bevestig daarna dat je de extensie wilt toevoegen. Je ontvangt een bericht dat je de extensie kunt inschakelen. Doe dat. Eenmaal geïnstalleerd, klik je in de knoppenbalk bovenaan op het pictogram van het puzzelstukje. Dat is de knop Extensies. Open New Tab Changer. Je kunt ervoor kiezen om telkens met een nieuw leeg tabblad te beginnen of je kunt een vooraf ingestelde service selecteren, zoals Google, Gmail, Facebook of Chrome Bookmarks. Bewaar je keuze door op Save te klikken. Deze functies horen bij de gratis basisversie van New Tab Changer. Voor de geavanceerde versie die ook de statistieken bijhoudt, moet je betalen.

Kies zelf wat je wilt zien op een nieuw tabblad.

Watch on YouTube