iPhone 5 krijgt 4,3-inch scherm

De volgende iPhone krijgt zeer waarschijnlijk een 4.3-inch scherm. Dat is af te leiden uit geruchten over een grote schermmaat en een paar eenvoudige berekeningen die betrekking hebben op de pixeldichtheid.

Er is nog niets bekend over de nieuwe iPhone, maar dat betekent niet dat er al niet druk gespeculeerd wordt over de specificaties en het uiterlijk van Apple's nieuwe toestel. Zo is het nog steeds onduidelijk wanneer we het toestel kunnen verwachten; normaliter introduceert Apple zijn nieuwe iPhone op het World Wide Developers Conference (WWDC) dat in juni gehouden wordt, maar vorig jaar verschoof Apple de introductie naar oktober. Dat zou dit jaar ook weer kunnen gebeuren; volgens de geruchten gaat Apple het WWDC gebruiken om nieuwe iMac- en MacBook-modellen aan te kondigen met een Retina Display. Zou Apple ook meteen een nieuwe iPhone introduceren, dan zou dit de aandacht van de nieuwe Mac-hardware teveel afleiden. Aan de andere kant: de Android-concurrentie is zodanig verhevigd dat modellen als de Samsung Galaxy SIII en de HTC One X inmiddels de iPhone 4S voorbijstreven. Kan Apple nog wel tot het najaar wachten met een opvolger?

iPhone 5 met groter scherm

Wat inmiddels wel duidelijk is geworden uit de geruchten, is dat de volgende iPhone een groter scherm krijgt. Hier zijn een aantal redenen voor: Apple kan zich niet langer verzetten tegen de tijdsgeest, nu vrijwel alle moderne (Android-)smartphones een scherm met een diagonaal groter dan 3.5 inch hebben. Een tweede reden is dat het inmiddels technisch mogelijk is een vrijwel bezelloos (randloos) display te ontwikkelen, waardoor de breedte van de behuizing niet fors hoeft toe te nemen. Dit punt is belangrijk vanuit de filosofie van Apple, namelijk dat je het gehele scherm van de iPhone met je duim zou moeten kunnen bereiken. Een kleine bezel en dunne behuizing zouden het gebruiksgemak in stand houden bij een groter scherm.

Schermgrootte en pixeldichtheid nieuwe iPhone

De grote vraag is nu: hoe groot wordt het scherm van de nieuwe iPhone? Hier durven wij een gegronde uitspraak over te doen. Bij het inkopen van een display kan een bedrijf als Apple zelf de schermgrootte bepalen, of het nu 3.5 inch, 4 inch, 4.3 inch, 4.7 inch of 4.8 inch is... of een andere afwijkende maat. Waar een bedrijf géén invloed over heeft, is de pixeldichtheid van het scherm. Deze is namelijk onlosmakelijk met de productiemachines verbonden. Hierin zit dan ook de sleutel voor het komende iPhone-scherm. Op dit moment laat Apple schermen produceren met een pixeldichtheid van 326 ppi (Retina Display). Als Apple een groter scherm wil produceren op deze machines, dan heeft dit gevolgen voor de schermresolutie. Deze wordt namelijk berekend door het aantal pixels per inch te vermenigvuldigen met de lengte of hoogte in inches. Zo geldt bij de iPhone 4/4S de volgende berekening: 326 ppi x 1.94" = 640 pixels en 326 ppi x 2.91" = 960 pixels. Een scherm met breedte 1.94" en hoogte 2.91" heeft een diagonaal van 3.5".

Geen hogere resolutie op de iPhone 5!

Als Apple een groter scherm laat produceren op 326 ppi, dan heeft dit dus onmiddelijk gevolgen voor de schermresolutie. Voor ontwikkelaar is dit op zijn zachtst gezegd erg onhandig; zij werken al met twee resoluties (320x480, oftewel pre-Retina, en 640x960, oftewel Retina). Een derde resolutie zou het ontwikkelen van apps lastiger maken en een negatief effect hebben op de omvang van applicaties. Handiger is het dus om vast te houden aan de resolutie van 960x640 en te kijken naar een andere pixeldichtheid. Naast machines die displays met 326 ppi (iPhone 4/4S) en 163 ppi (oudere iPhones) maken, is er nog een derde schermsoort die door Apple ingekocht wordt: die van de Retina iPad. De machines die deze schermen produceren, doen dit met een pixeldichtheid van 264 ppi. Apple zou deze machines probleemloos een ander formaat displays kunnen laten produceren, naast de 9.7-inch schermen voor de iPad.

Beste optie voor iPhone 5: 4.3 inch

We passen nu ons rekensommetje opnieuw toe. 960 pixels / 264 ppi = 3.6 inch (hoogte). 640 pixels / 264 ppi = 2.4 inch (breedte). De bijpassende schermdiagonaal van deze afmetingen is... 4.3 inch. Met andere woorden, als Apple een 4.3-inch display met een pixeldichtheid van 264 ppi produceert, dan hoeven ontwikkelaars niets aan te passen. Alle huidige applicaties blijven draaien. Goed, het scherm zal iets minder scherp zijn dan het 326 ppi-scherm van de iPhone 4/4S, maar de nieuwe iPad heeft al bewezen dat het scherm nog steeds scherp genoeg is om als Retina Display door het leven te gaan. Daarnaast kun je een 4.3-inch scherm ook verder van je gezicht houden dan een 3.5-inch scherm, waardoor het verschil in pixeldensiteit sowieso niet op zou moeten vallen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000