LG Nexus 5X - Oude idealen verwaterd
Toen ik de Nexus 5 twee jaar terug reviewde, ben ik na het testen direct naar de winkel gerend om het toestel te kopen. Nu komt Google in samenwerking met LG tot een herziene versie, de Nexus 5X. Maar mij zie je er niet voor naar de winkel rennen, ik leg je in deze review uit waarom.
Met de Nexus 5 wilden Google en LG een toestel met goede specificaties voor een betaalbare prijs aanbieden. Geen rare overbodigheden, een gewoon formaat (5 inch-scherm), plastic bouw en een schone versie van Android die meteen van updates wordt voorzien. De 5X wordt gelanceerd naast de Nexus 6P, waarbij de P mag staan voor patser: enorm groot, krachtig, metalen behuizing en een prijs van maarliefst 650 euro. De Nexus 5X is wat meer bescheiden, net als de oude 5, maar dan met betere specificaties, een iets groter formaat vanwege twee front-speakers en een 5,2 inch-scherm (13,2 cm), vingerafdrukscanner, betere camera met autofocus en een usb-c poort. Lees ook: de beste smartphones van 2015
Dure dollars
Maar de prijs is het eerste struikelblok. Het basismodel (479 euro) heeft slechts 16 GB opslag. Daarvan houd je ongeveer 10 GB over. Voor een smartphone met 12 megapixelcamera, die ook videos in 4K en slowmotion kan opnemen is dat te weinig. De variant met een acceptabele 32 GB kost 529 euro. En dat is veel te duur, voor minder geld (op het moment van schrijven rond de 450 euro) heb je een LG G4: een smartphone met vrijwel identieke specificaties, hogere schermresolutie, betere bouwkwaliteit, vervangbare accu en de mogelijkheid om de 32 GB opslag uit te breiden met een geheugenkaart. Daar wordt het belangrijkste principe van Nexus 5 door het toilet gespoeld. Wat het extra moeilijk te verteren maakt is dat de prijs in de VS voor het 32GB model $429 dollar is. Dat is omgerekend zo'n 400 euro. Dat maakt deze Nederlandse prijs extra onverteerbaar.
©PXimport
Het toestel laad je op via een usb-c-kabel.
G4
Zoals ik al schreef heeft de Nexus 5X qua innerlijk veel gemeen met de G4. Dezelfde camera, die in een eerdere cameratest als beste uit de bus kwam, dezelfde processor (1,8 GHz hexacore), 3GB werkgeheugen. Meer dan genoeg om Android 6.0 vlekkeloos te laten werken. Maar lang niet de snelste. Ook bij de vingerafdrukscanner merk je dat deze vlekkeloos vlot ontgrendelt. Wanneer je het toestel oppakt is hij ontgrendeld voordat hij werkbaar in je hand ligt. De positie van de vingerafdrukscanner op de achterkant vind ik persoonlijk wat onhandig en vergt wat gewenning. Een vingerafdrukscanner aan de voorkant of in de aan- en uitknop aan de zijkant zoals bij Sony-smartphones voelt logischer aan.
De belangrijkste reden om een Nexus aan te schaffen is omdat het een schone versie van Android draait. Geen vervelende, onverwijderbare bloatware en een schone versie van Android zonder zware skin. Hierdoor krijg je ook als eerste de nieuwste Android-versie als update. Nexus-toestellen moeten immers als een uithangbord van Android gelden, waarbij deze Nexus 5X het (mislukte) prijs-kwaliteitsuithangbord is en de Nexus 6P het luxepaard.
Scherm vs. accu
Het scherm heeft een full-HD resolutie (1920 x 1080). De meeste toptoestellen van 2015 hebben een hogere UHD resolutie (2560 x 1440). De resolutie-verschillen zijn echter nauwelijks opmerkbaar en omdat de eerste Nexus 5 al te kampen had met en uiterst matige accuduur is het een verstandige keuze om te kiezen voor accuduur in plaats van een hogere resolutie.
©PXimport
Op de achterkant zit nu ook een vingerafdrukscanner en autofocus voor de camera.
De accucapaciteit is ook wat opgeschroefd, van 2300 naar 2700 mAh. In praktijk merkte ik een lichte verbetering van de netto-accuduur. Een dag met een volgeladen accu lukte me net aan, maar als je het toestel intensief gebruikt merk je dat een volle dag lastig is. Dat is toch wat teleurstellend. Wanneer je het toestel niet gebruikt gaat de accu een stuk langer mee, dit is te danken aan de doze-functie in Android 6.0. Doze analyseert de achtergrondprocessen en minimaliseert deze wanneer het toestel langere tijd in standby staat, waardoor de accu enorm wordt ontzien.
Het scherm is verder van prima kwaliteit. De kleurweergave is realistisch en de kijkhoeken zijn goed. Het scherm is wel ietsje minder helder dan de eerdere Nexus 5, wat een nadelig effect heeft als je je smartphone in zonlicht gebruikt.
Pukkel
De uiterlijke veranderingen zijn subtiel. Aan de voorkant zijn de speakertjes opvallend en zorgen voor een indrukwekkend geluid, voor een smartphone. Aan de achterkant zijn de veranderingen groter, zo zie je een zwart kapje voor de autofocus en natuurlijk de vingerafdrukscanner. De camera is gecentreerd en steekt als een pukkel uit het toestel. Ook loopt er een flinke naad langs de zij- en onderkant van het toestel. Het blijft natuurlijk iets persoonlijks, maar al met al vind ik het toestel bepaald niet moeders mooiste.
©PXimport
De camera zit als een pukkel op de achterkant
Conclusie
Is het voor mij na het testen van de Nexus 5X tijd om weer naar de winkel te rennen? Absoluut niet. Ik ben behoorlijk teleurgesteld in wat het te bieden heeft. Allereerst is de prijs-kwaliteitsverhouding teniet gedaan door een onverklaarbare prijsverhoging. Ook de bekende tekortkoming van de accu is onvoldoende aangepakt. De extraatjes zoals de camera, vingerafdrukscanner en speakers voelen als een doekje voor het bloeden. Er blijft een dure middenmoter over met als enige échte pluspunt een schone, recente Androidversie.
LG Nexus 5X ----------- **Prijs:** € 479,- (16 GB), € 529,- (32 GB) **Kleuren:** Zwart, wit **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5,2 inch LCD (1920 x 1080) **Processor:** 1,8 GHz hexacore (Snapdragon 808) **RAM:** 2GB **Opslag:** 16 of 32 GB (niet uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 2700 mAh **Camera:** 16MP (achter) 5MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps **Formaat:** 14,7 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht:** 136 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner
- Schone, up-to-date Android
- Camera
- Snelle vingerafdrukscanner
- Speakers
- Prijs
- Accuduur
- Bouwkwaliteit
- Matige specs
- Basismodel te weinig opslag