Is Huawei wel te vertrouwen?
De Amerikaanse overheid waarschuwt continue voor Huawei, maar goede onderbouwing voor argumenten ontbreekt. Het zaait vertwijfeling: zijn smartphones, netwerkapparatuur en andere elektronica van Huawei wel te vertrouwen?
We leven in tijden van spionage: bedrijven, overheden en cybercriminelen hebben een enorme datahonger. In het geval van Huawei komen de beschuldigingen vooral vanuit de politieke hoek. Vooral de VS, Rusland en China beschuldigen elkaar doorlopend van spionage en ontkennen deze beschuldigingen weer in alle toonaarden. Het lijkt een soort koude oorlog van een stel kleine kinderen die elkaar onder tafel schoppen.
Het lijkt een soort koude oorlog van een stel kleine kinderen die elkaar onder tafel schoppen
-
Waarom spioneren?
In deze digitale koude spionage-oorlog, zijn landen onder andere op zoek naar kritieke infrastructuren, data van mensen, bedrijfs- en overheidsgeheimen, kwetsbaarheden, en data. Heel veel data. Mensen, organisaties, bedrijven... alle data zijn waardevol. Landen kunnen met een druk op de knop elkanders kritieke infrastructuren platleggen of samenlevingen ontwrichten met desinformatie.
Niet alleen beschuldigen landen elkaar, ook bedrijven worden beschuldigd. Via wetgeving kunnen bedrijven gedwongen worden mee te werken aan de spionage. Vooral naar het Russische Kaspersky wordt gewezen en ook het Chinese Huawei ligt onder vuur. Het levert de bedrijven enorme PR-problemen op, die lastig te pareren zijn: er is namelijk geen enkel bewijs.
©PXimport
Huawei onder druk
Ondanks dat er geen argumenten worden gegeven, wordt gewaarschuwd voor producten van Huawei en worden providers onder druk gezet geen netwerkapparatuur te gebruiken: wat natuurlijk een enorme financiële aderlating is voor Huawei, nu providers druk bezig zijn met investeringen voor een nieuw 5G-netwerk.
Recentelijk nog heeft de Britse provider BT gehoor gegeven aan de oproep van de Verenigde Staten door geen Huawei-netwerkapparatuur te gebruiken in essentiële delen van het 3G- en 4G-netwerk.
Naïef
Ondanks dat er geen argumenten zijn tegen het gebruik van Huawei, is het naïef om te denken dat Huawei smartphones, netwerkapparatuur, wearables, pc’s, tablets en andere apparaten via software en ingebakken chips niet continue ‘naar huis bellen’ om jouw data netjes bij staatsbedrijven af te leveren. De grote vraag is echter waarom alleen Huawei onder vuur ligt.
Huawei is zeker niet de enige grote fabrikant uit China. Wat dacht je bijvoorbeeld van smartphonemaker Xiaomi, ZTE, BKK Electronics (in Nederland bekend van Oppo en OnePlus), dat groter is dan Huawei en Apple. Of Foxconn, dat verantwoordelijk is voor onder meer de productie van iPhones en Nokia’s. Deze bedrijven zijn evengoed in staat een chipje te plaatsen en andere vormen van spyware te implementeren.
Sterker nog, er is vrijwel geen chipje of soldeerbordje te vinden dat niet in China gemaakt is. Vrijwel alle Amerikaanse en Europese hardware- en netwerkfabrikanten laten de chipjes en het soldeerwerk in China verwerken, omdat daar de mogelijkheden en middelen zijn om het betaalbaar te houden. Dat de Chinese fabrieken in opdracht van Westerse bedrijven werkt, betekent niet dat ze er geen invloed op kunnen hebben.
©PXimport
Overheids-muilkorf
Gegevensverzameling kan financieel interessant zijn voor techgiganten, maar in veel gevallen hebben de bedrijven geen keuze om mee te werken. Lokale wetgeving dwingt immers fabrikanten data te verzamelen en af te staan aan de overheid. Deze wetgeving geldt voor Huawei, maar ook voor andere bedrijven die in China gevestigd zijn. Dat zijn dus niet alleen de Chinese fabrikanten, maar ook veel westerse bedrijven zijn ook in China gevestigd.
Bovendien is China zeker niet het enige land met zulke wetgeving. Alle westerse landen kunnen lokaal-gevestigde bedrijven ook dwingen data te verzamelen en af te staan, vaak in het kader van veiligheid en terreurbestrijding. Zo werd Microsoft bijvoorbeeld na een lange juridische slag toch verplicht om e-mails van Europese klanten aan veiligheidsdiensten af te staan.
De VS is het enige land dat daadwerkelijk betrapt is op grote schaal verzamelen en misbruiken van gegevens
-
Betrapt
Dat alleen Huawei onder vuur ligt door Amerikaanse overheden, is vreemd. Maar het heeft ook iets hypocriets. De VS is (samen met hun westerse evenknieën) namelijk het enige land dat daadwerkelijk betrapt is op grote schaal verzamelen en misbruiken van gegevens, zoals bedrijfs- en overheidsspionage en het Orwelliaans stalken van burgers. Klokkenluiders als Edward Snowden hebben dit soort misstanden aan het licht gebracht. Niet alleen de schaal van deze sleepnetten (waarbij zelfs internetknooppunten worden afgetapt), maar ook de manier waarop onder andere de NSA en FBI te werk gaan: bedrijven en instanties worden via een speciale rechtbank (FISA court) gedwongen mee te werken en een verbod er ook maar iets over bekend te maken. Zelfs bevriende westerse landen werden betrapt op onderlinge spionage: de datahonger blijkt grenzeloos. Het enige dat de verantwoordelijken lijken te hebben geleerd van het feit dat de misstanden aan het licht kwamen, is dat ze voorzichtiger te werk moeten gaan.
©PXimport
Helaas heeft de paranoia voor techbedrijven dus een vruchtbare bodem. Maar waarom de vinger alleen naar Huawei gewezen wordt, dat is de vraag. De vraag of Huawei zelf te vertrouwen is, heeft geen simpel ja- of nee-antwoord. Huawei is net zo min te vertrouwen als alle andere techbedrijven, als Google, Apple, Microsoft, Xiaomi, ZTE en veel. Heel veel andere.