Huawei P10 - In alles prima, maar nergens een uitblinker
Je mag Huawei-toestellen eigenlijk niet vergelijken met de iPhone. Wie dat doet, is 'af', het is een zwaktebod, en de comment-sectie en mailbox staan na zo'n artikel regelmatig vol met kritiek. De Huawei P10 speelt echter zoveel leentjebuur bij de telefoon van Apple dat het onmogelijk is de vergelijking niet te maken. Wat overigens niet wil zeggen dat de P10 een slecht toestel is - hooguit wat ongeïnspireerd.
De P10 is het nieuwste model van Huawei, dat tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd gepresenteerd. Er komen twee versies van de telefoon uit, een 'normale' en een Plus-model dat iets groter is.
Huawei P10 is een Android-iPhone
Wie het toestel even vluchtig bekijkt, zou zomaar eens bedrogen uit kunnen komen door te denken dat je een iPhone in handen hebt. Dezelfde ronde hoeken, de plastic voorkant en aluminium achterkant in Apples karakteristieke zalmroze kleur, de antennedraden boven en onder, het lijkt qua uiterlijk allemaal wel heel veel op de iPhone. Nou zijn smartphones tegenwoordig allemaal redelijk uniform dus is dat misschien een flauwe vergelijking, maar zodra je met het Android-besturingssysteem aan de gang gaat zou je ook zomaar kunnen denken dat het iOS is met een andere schil er omheen.
Huawei maakt gebruik van zijn eigen Android-skin, EMUI, die zo anders is van het originele besturingssysteem dat zelfs de meest hardcore Android-fan even moet zoeken naar de beste manier van navigeren. EMUI heeft geen app-lade, maar alle apps staan op één van de thuisschermen. Mocht je dit onpraktisch vinden, dan heeft Huawei (gelukkig) recentelijk in de instellingen de mogelijkheid toegevoegd om de app-lade te activeren. Opvallender is echter dat de Huawei P10 geen fysieke knoppen heeft om terug te gaan naar het vorige scherm of om apps te wisselen. In de standaardconfiguratie zitten die zelfs niet in de UI, al is dat gelukkig op te roepen via het menu.
©PXimport
Minimalistisch
Omdat Android toch een beetje anders werkt dan iOS is het wel handig die functies te hebben. De P10 heeft ze ook wel, maar dan onopvallend geïntegreerd in de meest opvallende verandering aan de telefoon: de homeknop. Die know, inclusief vingerafdrukscanner, zaten in oudere Huawei-modellen altijd achterop, een gewaagde maar ook geslaagde design-keuze. Bij de P10 stapt Huawei daar vanaf door naar een traditionele homeknop te gaan aan de voorkant van het toestel.
Die werkt niet alleen als vingerafdrukscanner, maar ook als besturing voor het OS. Omhoog swipen betekent wisselen tussen apps, naar links en rechts swipen is terug en vooruit, en één keer aanraken is terug naar het thuisscherm. Op papier is dat handig en lekker minimalistisch, maar wie Android gewend is wel eigenlijk gewoon de drie knoppen daar hebben - al dan niet virtueel.
©PXimport
Conclusie
Buiten dat is de P10 een prima toestel met goede specificaties voor een redelijke prijs van € 649,-. Wel moet gezegd worden dat het een marginale upgrade is van de ook al prima P9. Buiten de verplaatsing van de homeknop is er weinig noemenswaardigs aan de P10 te noemen dat niet ook al op de P9 zat, al zijn uiteraard de processor iets sneller geworden en de camera iets verbeterd.
De P10 maakt net als zijn voorganger gebruik van een dubbele cameralens van Leica, bedoeld om wijdere foto's te maken met meer details. Ook daarin zit een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger, onder andere door een kleiner diafragma, maar het blijft maar een kleine verbetering.
Ten opzichte van de Huawei P9 zijn de verschillen niet heel groot, door een dubbele Leica-camera en specificaties die nog bij de tijd zijn. De noodzaak om deze te upgraden naar de P10 is er dus niet echt. Desondanksheb je met de P10 een goede telefoon voor een prima prijs, die desondanks nergens écht in uitblinkt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport