Huawei P9 - Prima smartphone is nét geen toptoestel
Ieder jaar in april kun je de klok erop gelijk zetten: het Chinese Huawei kondigt een nieuwe smartphone aan. Dit jaar was het niet anders, de P8 kreeg een opvolger in de P9. Of wij warmliepen voor de P9 lees je in deze review.
Een grote verrassing was de P9 eigenlijk niet. Weken voor de lancering lagen de specificaties en foto's - al dan niet bewust - op straat. Dat beloofde al veel. Lees ook: Huawei P8 - Ultieme samensmelting van iPhone en Android?
Huawei P9: Hardware
We sommen het kort voor je op: een 5,2inch-scherm met een resolutie van 1080 x 1920, een dubbele 12megapixel-camera aan de voorkant, 32 GB geheugen en 4 GB RAM en een 3000mAh-batterij. Huawei haalt de rekenkracht met de Kirin 955-chip voor de P9 uit eigen stal, bestaande uit een quadcore 2,5Ghz- en een quadcore 1,8Ghz-cluster. Aan de hardware zal het niet liggen.
©PXimport
De USB-C-poort is op zijn minst een opvallende keuze te noemen.
Het meest opvallende aan de Huawei P9 is de dubbele lens op de achterkant. Door met de ene lens monochrome beelden te maken voor de details en de andere lens RGB-beelden te vangen en deze over elkaar heen te leggen, wordt mogelijk om ook knappe foto's te maken bij slecht licht. Om de P9 op te laden wordt er gebruikgemaakt van een usb-C-adapter, een opvallende keuze omdat usb-C nog geen gangbare aansluiting is om apparaten op te laden.
Huawei P9: In de praktijk
Tot zover de specificaties en de mogelijkheden op papier. We kunnen er nu echt mee gaan spelen. Aan alles voel je dat Huawei met de P9 geen middenklasser wil zijn. Een metalen behuizing en een strak uiterlijk. De P9 heeft de looks. Eenmaal in bedrijf valt meteen op dat Huawei wel heel goed op grote concurrent Apple gelet heeft. Huawei heeft een eigen laag over Android heen gelegd: Emotion UI. Het systeem vertoont nogal wat overeenkomsten met iOS.
©PXimport
Zacht uitgedrukt lijkt Emotion UI nogal op het besturingssysteem van Apple.
Voor Apple-gebruikers die op zoek zijn naar een Android-toestel hoeft dit geen bezwaar te zijn. De keerzijde is wel dat Emotion UI niet veel recht doet aan de mogelijkheden van Android. Zo is het overzicht van alle apps op het toestel goed verborgen. Daarnaast vraagt Emotion UI nogal wat kracht van de processor, waardoor het toestel na enkele minuten gebruik al warm wordt. Een topper blijft naar ons idee koeltjes.
Huawei P9: Camera
Toestellen in het segment van de P9 moeten in staat zijn om behoorlijke beelden te kunnen maken. De P9 heeft daar absoluut geen moeite mee. Bij daglicht en schermering konden we prima foto's schieten zonder storende ruis.
©PXimport
De camera is een van de fijnste features van de Huawei P9.
We werden zelfs verrast door een leuke en krachtige functie in de camera. Het is mogelijk om achteraf het diafragma aan te passen, waardoor het punt waarop je scherpstelt iets verlegd wordt. In theorie een goed idee, en in het praktijk werkt het ook nog eens erg goed. Een leuke extra mogelijkheid.
Conclusie
De Huawei P9 is een waardige opvolger van de P8, maar mist net dat extraatje om er een echt toptoestel van te maken. Het besturingssysteem doet de P9 geen goed. Het is te zwaar en het beperkt de gebruiker in de mogelijkheden. Tegelijkertijd biedt het toestel een paar leuke opties zoals de uitgebreide camerafunctionaliteit die het toestel wel degelijk het overwegen waard maken.
Huawei P9 --------- **Prijs:** €549,- **OS:** Android 6.0 Marshmallow met Emotion UI **Opslag:** Vanaf 32GB, uitbreidbaar **Geheugen:** 4GB RAM **Scherm:** 5,2 inch LCD, Gorilla Glass 4 **Accu:** 3000 mAh **Camera:** 12MP achter, 8MP voor **Website:** [huawei.com](http://consumer.huawei.com/minisite/nl/p9/)
- Uiterlijk
- Camera
- Emotion UI
- Batterij wordt warm[/plusmin]