ID.nl logo
Het ultieme vakantiegevoel: deze apps maken het nóg beter
© aanbetta - stock.adobe.com
Huis

Het ultieme vakantiegevoel: deze apps maken het nóg beter

Of je nu in eigen land bent of op een verre bestemming; bij mooi weer kun je overal genieten van een welverdiende vakantie. Iedereen vult zijn of haar vrije tijd anders in. Wie weet steek je om de haverklap de barbecue aan, lees je talloze boeken of verken je graag een onbekende stad. En dus bespreken we allerlei apps waar je deze zomer wat aan hebt.

In dit artikel bespreken we een keur aan apps waar je komende zomer écht iets aan hebt, zoals:

  • SteakMate
  • Online Bibliotheek
  • The Fork
  • Stadswandelingen
  • Alle bankjes
  • Foursquare City Guide
  • WipWap
  • ObsIdentify

Handig om te weten: Minimaliseer je stroomverbruik thuis als je op vakantie gaat: zo doe je dat!

1 SteakMate

Barbecuefanaten opgelet! Met SteakMate creëer je de perfecte biefstuk. Deze app bepaalt aan de hand van diverse eigenschappen de ideale grilltijd. Selecteer eerst het vleestype, zoals een ribeye of T-bone steak. In de volgende stap geef je aan wat voor kooktoestel je gebruikt, bijvoorbeeld een traditionele barbecue, een exemplaar op basis van gas of een elektrisch kooktoestel. Belangrijk is verder dat je de exacte vleesdikte opgeeft. Als laatste beslis je hoe doorbakken je het vlees wilt hebben en start je de timer. Eet smakelijk!

Android en iOS

Selecteer voor het maken van een verrukkelijke biefstuk de juiste eigenschappen.

2 Barbecue recepten

Wie in de zomer vaak barbecuet, kan vast wel wat inspiratie gebruiken. Deze Nederlandstalige app van ontwikkelaar Hitbytes Technologies is dan een goed startpunt. Je vindt hier een heleboel heerlijke gerechten waarvan de duidelijke foto’s je vermoedelijk doen watertanden. Heb je een maaltijd op het oog, dan kun je in de app de ingrediëntenlijst en bereidingswijze zien. De benodigdheden voeg je desgewenst rechtstreeks aan een boodschappenlijst toe. Als je een account aanmaakt, kun je ook eigen recepten en foto’s delen. De advertentievrije versie kost jaarlijks 10,50 euro.

Android

Zoek aan de hand van diverse rubrieken een lekker barbecuegerecht.

Zeker interessant om te lezen: Elektrisch barbecueën: de slimme keuze voor snel en smakelijk grillen

3 Online Bibliotheek

Een stapel boeken meenemen op vakantie is onpraktisch. Installeer daarom deze app van Koninklijke Bibliotheek op je smartphone of tablet en lees zoveel e-books als je maar wilt. Het aanbod telt bovendien een heleboel luisterboeken. Bij elke titel vind je reviews en een beschrijving. Als je interessante boeken tegenkomt, kun je ze bewaren op je digitale boekenplank. Leden van Online Bibliotheek kunnen elke drie weken maximaal tien e-books en tien luisterboeken lenen, en iedere week een tijdschrift. Een abonnement kost 42 euro per jaar.

Android en iOS

Online Bibliotheek bevat voor betalende leden duizenden e-books.

4 Strand App

Een hete zomerdag leent zich bij uitstek voor een verkoelende duik in zee. Maar is zwemmen in de Noord- of Waddenzee altijd veilig? De Strand App geeft hierop antwoord. Je ziet in de app bijvoorbeeld wat een bepaalde gehesen vlag betekent. Zo staat een rode vlag voor een gevaarlijke zee, terwijl je bij geel waakzaam moet zijn. De app bevat ook een functie om het actuele vlagsignaal van strandlocaties te bekijken. Verder kun je allerlei toeristische informatie opvragen, zoals nabijgelegen strandpaviljoens, parkeerplekken en toekomstige evenementen.

Android en iOS

Ga je naar het strand, dan is het handig wanneer je de betekenis van deze vlaggen kent.

5 Alle bankjes

Als je een flinke wandel- of fietsroute hebt uitgestippeld, is het fijn wanneer je onderweg ergens kunt uitrusten. Hierbij komt de app Alle bankjes goed van pas. Op een overzichtelijke landkaart kun je bekijken waar je even iets kunt eten en drinken. Je ziet zelfs of er op de beoogde locatie een picknicktafel aanwezig is. Als je een rustplek hebt bezocht, kun je eventueel een beoordeling achterlaten.

Android

Een route stippel je eenvoudig uit met Komoot: Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden met Komoot

Volgens de maker telt de app meer dan 200.000 rustplekken.

6 TheFork

Wil je in een onbekende omgeving een restaurant bezoeken, dan is TheFork een goede raadgever. Je vindt met deze app tienduizenden eethuizen in binnen- en buitenland en je ziet meteen welke adressen in jouw omgeving nog een tafel vrij hebben. Die kun je direct reserveren. Desgewenst kun je het aanbod op jouw favoriete keuken en/of dieetwensen afstemmen. Nuttig is dat je van elk restaurant beoordelingen van bezoekers kunt lezen. Houd er rekening mee dat niet alle horecagelegenheden zich aan TheFork hebben verbonden.

Android en iOS

In TheFork kun je meteen een tafel reserveren.

7 Picky

Gezinsleden gaan in de zomer vaak hun eigen weg en dat maakt het soms lastig om met iedereen het avondeten af te stemmen. Picky biedt je de helpende hand. Creëer eerst een account en nodig daarna je partner, (klein)kinderen of andere huisgenoten uit. Vervolgens voeg je meerdere gerechten toe. Elke deelnemer geeft via een veegbeweging à la Tinder aan in hoeverre de voorgestelde maaltijd in de smaak valt. Is er een match? Plaats dan de juiste ingrediënten in de boodschappenlijst en ga aan de slag.

Android en iOS

Lees ook: Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer

Veeg naar rechts als je vanavond deze maaltijd wilt eten.

8 Stadswandelingen

Stadswandelingen (iOS-versie: Walk the City) bevat diverse wandeltours in zo’n beetje alle (middel)grote Nederlandse steden. Daarnaast zijn er ook enkele routes in Duitsland, België en Frankrijk beschikbaar. Je leest van elke wandeling een uitgebreide beschrijving en tijdens het lopen wijzen duidelijke foto’s je de weg. Je vindt in deze app gratis en betaalde routes; in dat laatste geval betaal je per wandeling 0,99 of 1,49 euro.

Android en iOS

Volg de groene pijl om naar het volgende routepunt te gaan.

9 Withlocals

Ben je allergisch voor massatoerisme, maar wil je wel optimaal van een vreemde stad genieten? Met Withlocals vind je een lokale gids die je wellicht op plekken brengt waar je met reguliere excursies niet zo gauw komt. Zodra je de naam van een stad typt, kun je zien welke rondleidingen en gidsen er beschikbaar zijn. Je kunt van iedere ‘local’ een foto of filmpje bekijken. Daarnaast tref je bij iedere gids de beschikbare tours aan met prijsinformatie. Heb je bij iemand een goed gevoel, dan kun je diegene een bericht sturen.

Android en iOS

Met Withlocals vind je vlot een kundige stadsgids.

Nog geen vakantie geboekt?

Met deze boeken doe je de nodig inspiratie op

10 Foursquare City Guide

In een onbekende stad valt het niet altijd mee om leuke kroegen, restaurants en koffietentjes te vinden. Met Foursquare City Guide vind je overal ter wereld de beste adresjes. Hoewel er een inlogscherm verschijnt, is een account aanmaken niet verplicht. Geef in het zoekvenster aan wat je wilt doen of tik op een van de aangegeven categorieën. De adressen met de hoogste score staan bovenaan. Je kunt foto’s bekijken en tips van eerdere bezoekers lezen. Interessante plekken voeg je desgewenst aan een favorietenlijst toe.

Android en iOS

Ontdek met Foursquare City Guide waar je goede koffie of een lekker drankje kunt bestellen.

11 Dogwalk.online

Zomeravonden lenen zich goed voor lange wandelingen met de hond. Helaas mag je trouwe viervoeter lang niet in ieder natuurgebied los. DoggyDating was jarenlang een uitstekend hulpmiddel om leuke hondenroutes te vinden, maar deze app is onlangs gestopt. Gelukkig bestaat er met Dogwalk.online een goed alternatief. Op basis van je huidige locatie verschijnen de dichtstbijzijnde routes in een lijst. Bij elk traject vind je uitgebreide informatie over onder meer losloopplekken en zwemstrandjes. Wanneer je een route downloadt, wijst een plattegrond je de weg.

Android en iOS

Met Dogwalk.online ontdek je overal in Nederland leuke wandelroutes voor de hond.

12 WipWap

Op zoek naar een leuke speeltuin voor de (klein)kinderen? Check met WipWap wat er allemaal in de buurt te beleven is. Tik in de plattegrond op een ballon om de eigenschappen van een speelplek te bekijken. Je kunt aan de hand van filters desgewenst specifieker zoeken. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat je een speelplein met een glijbaan, zandbak, klimrek, voetbalveld of pingpongtafel wilt vinden. Mogelijk staan er ook foto’s bij de locatie. Is dat nog niet het geval? Draag dan jouw steentje bij door eigen beeldmateriaal toe te voegen.

Android en iOS

Bekijk in WipWap wat er op de geselecteerde speelplek allemaal te doen is.

13 Geocaching

In Geocaching stippel je een leuke route uit en probeer je onderweg aan de hand van hints een ‘schat’ te vinden. Dat kan werkelijk van alles zijn, zoals een kistje of potje met daarin een voorwerp. Heb je iets gevonden, dan voeg je het bewuste item aan de app toe. De kunst is om zoveel mogelijk objecten te verzamelen. In de gratis versie zijn er op elke locatie enkele zogeheten caches beschikbaar. Voor toegang tot alle schatten heb je een abonnement nodig. Dat kost 39,99 euro per jaar.

Android en iOS

Via Geocaching zijn er wereldwijd meer dan drie miljoen schatten te vinden.

14 ObsIdentify

Een zandslak, oogbladroller of Iberische Tjiftjaf. Als je vaak in de natuur bent, kom je ongetwijfeld regelmatig bijzondere dieren en planten tegen. Benieuwd welke soort het is? Maak dan met ObsIdentify een foto en je ziet direct het resultaat! Een leuke bijkomstigheid is dat je badges kunt verdienen. Hoe meer bijzondere soorten je waarneemt, hoe meer punten je verdient. Verder geeft deze app jouw inzending automatisch door aan www.waarneming.nl.

Android en iOS

Na het maken van een foto geeft ObsIdentify direct uitsluitsel over de soort.

15 SkyView Lite

Tijdens een zwoele zomeravond heb je bij helder weer vaak zicht op een eindeloze sterrenhemel. Met SkyView Lite vraag je eenvoudig informatie over verschillende hemellichamen op. Richt de camera naar boven en tik een planeet, ster of satelliet aan. Je kunt vervolgens een uitgebreide beschrijving lezen, al is de taal wel Engels. Misschien kom je zo het ruimtestation ISS of sterrenbeeld Grote Beer op het spoor.

Android en iOS

Als je meer over een hemellichaam wilt weten, vind je in SkyView Lite uitgebreide informatie.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.