ID.nl logo
Het ultieme vakantiegevoel: deze apps maken het nóg beter
Huis

Het ultieme vakantiegevoel: deze apps maken het nóg beter

Of je nu in eigen land bent of op een verre bestemming; bij mooi weer kun je overal genieten van een welverdiende vakantie. Iedereen vult zijn of haar vrije tijd anders in. Wie weet steek je om de haverklap de barbecue aan, lees je talloze boeken of verken je graag een onbekende stad. En dus bespreken we allerlei apps waar je deze zomer wat aan hebt.

In dit artikel bespreken we een keur aan apps waar je komende zomer écht iets aan hebt, zoals:

  • SteakMate
  • Online Bibliotheek
  • The Fork
  • Stadswandelingen
  • Alle bankjes
  • Foursquare City Guide
  • WipWap
  • ObsIdentify

Handig om te weten: Minimaliseer je stroomverbruik thuis als je op vakantie gaat: zo doe je dat!

1 SteakMate

Barbecuefanaten opgelet! Met SteakMate creëer je de perfecte biefstuk. Deze app bepaalt aan de hand van diverse eigenschappen de ideale grilltijd. Selecteer eerst het vleestype, zoals een ribeye of T-bone steak. In de volgende stap geef je aan wat voor kooktoestel je gebruikt, bijvoorbeeld een traditionele barbecue, een exemplaar op basis van gas of een elektrisch kooktoestel. Belangrijk is verder dat je de exacte vleesdikte opgeeft. Als laatste beslis je hoe doorbakken je het vlees wilt hebben en start je de timer. Eet smakelijk!

Android en iOS

2 Barbecue recepten

Wie in de zomer vaak barbecuet, kan vast wel wat inspiratie gebruiken. Deze Nederlandstalige app van ontwikkelaar Hitbytes Technologies is dan een goed startpunt. Je vindt hier een heleboel heerlijke gerechten waarvan de duidelijke foto’s je vermoedelijk doen watertanden. Heb je een maaltijd op het oog, dan kun je in de app de ingrediëntenlijst en bereidingswijze zien. De benodigdheden voeg je desgewenst rechtstreeks aan een boodschappenlijst toe. Als je een account aanmaakt, kun je ook eigen recepten en foto’s delen. De advertentievrije versie kost jaarlijks 10,50 euro.

Android

Zeker interessant om te lezen: Elektrisch barbecueën: de slimme keuze voor snel en smakelijk grillen

3 Online Bibliotheek

Een stapel boeken meenemen op vakantie is onpraktisch. Installeer daarom deze app van Koninklijke Bibliotheek op je smartphone of tablet en lees zoveel e-books als je maar wilt. Het aanbod telt bovendien een heleboel luisterboeken. Bij elke titel vind je reviews en een beschrijving. Als je interessante boeken tegenkomt, kun je ze bewaren op je digitale boekenplank. Leden van Online Bibliotheek kunnen elke drie weken maximaal tien e-books en tien luisterboeken lenen, en iedere week een tijdschrift. Een abonnement kost 42 euro per jaar.

Android en iOS

4 Strand App

Een hete zomerdag leent zich bij uitstek voor een verkoelende duik in zee. Maar is zwemmen in de Noord- of Waddenzee altijd veilig? De Strand App geeft hierop antwoord. Je ziet in de app bijvoorbeeld wat een bepaalde gehesen vlag betekent. Zo staat een rode vlag voor een gevaarlijke zee, terwijl je bij geel waakzaam moet zijn. De app bevat ook een functie om het actuele vlagsignaal van strandlocaties te bekijken. Verder kun je allerlei toeristische informatie opvragen, zoals nabijgelegen strandpaviljoens, parkeerplekken en toekomstige evenementen.

Android en iOS

5 Alle bankjes

Als je een flinke wandel- of fietsroute hebt uitgestippeld, is het fijn wanneer je onderweg ergens kunt uitrusten. Hierbij komt de app Alle bankjes goed van pas. Op een overzichtelijke landkaart kun je bekijken waar je even iets kunt eten en drinken. Je ziet zelfs of er op de beoogde locatie een picknicktafel aanwezig is. Als je een rustplek hebt bezocht, kun je eventueel een beoordeling achterlaten.

Android

Een route stippel je eenvoudig uit met Komoot: Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden met Komoot

6 TheFork

Wil je in een onbekende omgeving een restaurant bezoeken, dan is TheFork een goede raadgever. Je vindt met deze app tienduizenden eethuizen in binnen- en buitenland en je ziet meteen welke adressen in jouw omgeving nog een tafel vrij hebben. Die kun je direct reserveren. Desgewenst kun je het aanbod op jouw favoriete keuken en/of dieetwensen afstemmen. Nuttig is dat je van elk restaurant beoordelingen van bezoekers kunt lezen. Houd er rekening mee dat niet alle horecagelegenheden zich aan TheFork hebben verbonden.

Android en iOS

7 Picky

Gezinsleden gaan in de zomer vaak hun eigen weg en dat maakt het soms lastig om met iedereen het avondeten af te stemmen. Picky biedt je de helpende hand. Creëer eerst een account en nodig daarna je partner, (klein)kinderen of andere huisgenoten uit. Vervolgens voeg je meerdere gerechten toe. Elke deelnemer geeft via een veegbeweging à la Tinder aan in hoeverre de voorgestelde maaltijd in de smaak valt. Is er een match? Plaats dan de juiste ingrediënten in de boodschappenlijst en ga aan de slag.

Android en iOS

Lees ook: Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer

8 Stadswandelingen

Stadswandelingen (iOS-versie: Walk the City) bevat diverse wandeltours in zo’n beetje alle (middel)grote Nederlandse steden. Daarnaast zijn er ook enkele routes in Duitsland, België en Frankrijk beschikbaar. Je leest van elke wandeling een uitgebreide beschrijving en tijdens het lopen wijzen duidelijke foto’s je de weg. Je vindt in deze app gratis en betaalde routes; in dat laatste geval betaal je per wandeling 0,99 of 1,49 euro.

Android en iOS

9 Withlocals

Ben je allergisch voor massatoerisme, maar wil je wel optimaal van een vreemde stad genieten? Met Withlocals vind je een lokale gids die je wellicht op plekken brengt waar je met reguliere excursies niet zo gauw komt. Zodra je de naam van een stad typt, kun je zien welke rondleidingen en gidsen er beschikbaar zijn. Je kunt van iedere ‘local’ een foto of filmpje bekijken. Daarnaast tref je bij iedere gids de beschikbare tours aan met prijsinformatie. Heb je bij iemand een goed gevoel, dan kun je diegene een bericht sturen.

Android en iOS

Nog geen vakantie geboekt?

Met deze boeken doe je de nodig inspiratie op

10 Foursquare City Guide

In een onbekende stad valt het niet altijd mee om leuke kroegen, restaurants en koffietentjes te vinden. Met Foursquare City Guide vind je overal ter wereld de beste adresjes. Hoewel er een inlogscherm verschijnt, is een account aanmaken niet verplicht. Geef in het zoekvenster aan wat je wilt doen of tik op een van de aangegeven categorieën. De adressen met de hoogste score staan bovenaan. Je kunt foto’s bekijken en tips van eerdere bezoekers lezen. Interessante plekken voeg je desgewenst aan een favorietenlijst toe.

Android en iOS

11 Dogwalk.online

Zomeravonden lenen zich goed voor lange wandelingen met de hond. Helaas mag je trouwe viervoeter lang niet in ieder natuurgebied los. DoggyDating was jarenlang een uitstekend hulpmiddel om leuke hondenroutes te vinden, maar deze app is onlangs gestopt. Gelukkig bestaat er met Dogwalk.online een goed alternatief. Op basis van je huidige locatie verschijnen de dichtstbijzijnde routes in een lijst. Bij elk traject vind je uitgebreide informatie over onder meer losloopplekken en zwemstrandjes. Wanneer je een route downloadt, wijst een plattegrond je de weg.

Android en iOS

12 WipWap

Op zoek naar een leuke speeltuin voor de (klein)kinderen? Check met WipWap wat er allemaal in de buurt te beleven is. Tik in de plattegrond op een ballon om de eigenschappen van een speelplek te bekijken. Je kunt aan de hand van filters desgewenst specifieker zoeken. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat je een speelplein met een glijbaan, zandbak, klimrek, voetbalveld of pingpongtafel wilt vinden. Mogelijk staan er ook foto’s bij de locatie. Is dat nog niet het geval? Draag dan jouw steentje bij door eigen beeldmateriaal toe te voegen.

Android en iOS

13 Geocaching

In Geocaching stippel je een leuke route uit en probeer je onderweg aan de hand van hints een ‘schat’ te vinden. Dat kan werkelijk van alles zijn, zoals een kistje of potje met daarin een voorwerp. Heb je iets gevonden, dan voeg je het bewuste item aan de app toe. De kunst is om zoveel mogelijk objecten te verzamelen. In de gratis versie zijn er op elke locatie enkele zogeheten caches beschikbaar. Voor toegang tot alle schatten heb je een abonnement nodig. Dat kost 39,99 euro per jaar.

Android en iOS

14 ObsIdentify

Een zandslak, oogbladroller of Iberische Tjiftjaf. Als je vaak in de natuur bent, kom je ongetwijfeld regelmatig bijzondere dieren en planten tegen. Benieuwd welke soort het is? Maak dan met ObsIdentify een foto en je ziet direct het resultaat! Een leuke bijkomstigheid is dat je badges kunt verdienen. Hoe meer bijzondere soorten je waarneemt, hoe meer punten je verdient. Verder geeft deze app jouw inzending automatisch door aan www.waarneming.nl.

Android en iOS

15 SkyView Lite

Tijdens een zwoele zomeravond heb je bij helder weer vaak zicht op een eindeloze sterrenhemel. Met SkyView Lite vraag je eenvoudig informatie over verschillende hemellichamen op. Richt de camera naar boven en tik een planeet, ster of satelliet aan. Je kunt vervolgens een uitgebreide beschrijving lezen, al is de taal wel Engels. Misschien kom je zo het ruimtestation ISS of sterrenbeeld Grote Beer op het spoor.

Android en iOS

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube