Het ultieme vakantiegevoel: deze apps maken het nóg beter
Of je nu in eigen land bent of op een verre bestemming; bij mooi weer kun je overal genieten van een welverdiende vakantie. Iedereen vult zijn of haar vrije tijd anders in. Wie weet steek je om de haverklap de barbecue aan, lees je talloze boeken of verken je graag een onbekende stad. En dus bespreken we allerlei apps waar je deze zomer wat aan hebt.
In dit artikel bespreken we een keur aan apps waar je komende zomer écht iets aan hebt, zoals:
- SteakMate
- Online Bibliotheek
- The Fork
- Stadswandelingen
- Alle bankjes
- Foursquare City Guide
- WipWap
- ObsIdentify
Handig om te weten: Minimaliseer je stroomverbruik thuis als je op vakantie gaat: zo doe je dat!
1 SteakMate
Barbecuefanaten opgelet! Met SteakMate creëer je de perfecte biefstuk. Deze app bepaalt aan de hand van diverse eigenschappen de ideale grilltijd. Selecteer eerst het vleestype, zoals een ribeye of T-bone steak. In de volgende stap geef je aan wat voor kooktoestel je gebruikt, bijvoorbeeld een traditionele barbecue, een exemplaar op basis van gas of een elektrisch kooktoestel. Belangrijk is verder dat je de exacte vleesdikte opgeeft. Als laatste beslis je hoe doorbakken je het vlees wilt hebben en start je de timer. Eet smakelijk!
Selecteer voor het maken van een verrukkelijke biefstuk de juiste eigenschappen.
2 Barbecue recepten
Wie in de zomer vaak barbecuet, kan vast wel wat inspiratie gebruiken. Deze Nederlandstalige app van ontwikkelaar Hitbytes Technologies is dan een goed startpunt. Je vindt hier een heleboel heerlijke gerechten waarvan de duidelijke foto’s je vermoedelijk doen watertanden. Heb je een maaltijd op het oog, dan kun je in de app de ingrediëntenlijst en bereidingswijze zien. De benodigdheden voeg je desgewenst rechtstreeks aan een boodschappenlijst toe. Als je een account aanmaakt, kun je ook eigen recepten en foto’s delen. De advertentievrije versie kost jaarlijks 10,50 euro.
Zoek aan de hand van diverse rubrieken een lekker barbecuegerecht.
Zeker interessant om te lezen: Elektrisch barbecueën: de slimme keuze voor snel en smakelijk grillen
3 Online Bibliotheek
Een stapel boeken meenemen op vakantie is onpraktisch. Installeer daarom deze app van Koninklijke Bibliotheek op je smartphone of tablet en lees zoveel e-books als je maar wilt. Het aanbod telt bovendien een heleboel luisterboeken. Bij elke titel vind je reviews en een beschrijving. Als je interessante boeken tegenkomt, kun je ze bewaren op je digitale boekenplank. Leden van Online Bibliotheek kunnen elke drie weken maximaal tien e-books en tien luisterboeken lenen, en iedere week een tijdschrift. Een abonnement kost 42 euro per jaar.
Online Bibliotheek bevat voor betalende leden duizenden e-books.
4 Strand App
Een hete zomerdag leent zich bij uitstek voor een verkoelende duik in zee. Maar is zwemmen in de Noord- of Waddenzee altijd veilig? De Strand App geeft hierop antwoord. Je ziet in de app bijvoorbeeld wat een bepaalde gehesen vlag betekent. Zo staat een rode vlag voor een gevaarlijke zee, terwijl je bij geel waakzaam moet zijn. De app bevat ook een functie om het actuele vlagsignaal van strandlocaties te bekijken. Verder kun je allerlei toeristische informatie opvragen, zoals nabijgelegen strandpaviljoens, parkeerplekken en toekomstige evenementen.
Ga je naar het strand, dan is het handig wanneer je de betekenis van deze vlaggen kent.
5 Alle bankjes
Als je een flinke wandel- of fietsroute hebt uitgestippeld, is het fijn wanneer je onderweg ergens kunt uitrusten. Hierbij komt de app Alle bankjes goed van pas. Op een overzichtelijke landkaart kun je bekijken waar je even iets kunt eten en drinken. Je ziet zelfs of er op de beoogde locatie een picknicktafel aanwezig is. Als je een rustplek hebt bezocht, kun je eventueel een beoordeling achterlaten.
Een route stippel je eenvoudig uit met Komoot: Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden met Komoot
Volgens de maker telt de app meer dan 200.000 rustplekken.
6 TheFork
Wil je in een onbekende omgeving een restaurant bezoeken, dan is TheFork een goede raadgever. Je vindt met deze app tienduizenden eethuizen in binnen- en buitenland en je ziet meteen welke adressen in jouw omgeving nog een tafel vrij hebben. Die kun je direct reserveren. Desgewenst kun je het aanbod op jouw favoriete keuken en/of dieetwensen afstemmen. Nuttig is dat je van elk restaurant beoordelingen van bezoekers kunt lezen. Houd er rekening mee dat niet alle horecagelegenheden zich aan TheFork hebben verbonden.
In TheFork kun je meteen een tafel reserveren.
7 Picky
Gezinsleden gaan in de zomer vaak hun eigen weg en dat maakt het soms lastig om met iedereen het avondeten af te stemmen. Picky biedt je de helpende hand. Creëer eerst een account en nodig daarna je partner, (klein)kinderen of andere huisgenoten uit. Vervolgens voeg je meerdere gerechten toe. Elke deelnemer geeft via een veegbeweging à la Tinder aan in hoeverre de voorgestelde maaltijd in de smaak valt. Is er een match? Plaats dan de juiste ingrediënten in de boodschappenlijst en ga aan de slag.
Lees ook: Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer
Veeg naar rechts als je vanavond deze maaltijd wilt eten.
8 Stadswandelingen
Stadswandelingen (iOS-versie: Walk the City) bevat diverse wandeltours in zo’n beetje alle (middel)grote Nederlandse steden. Daarnaast zijn er ook enkele routes in Duitsland, België en Frankrijk beschikbaar. Je leest van elke wandeling een uitgebreide beschrijving en tijdens het lopen wijzen duidelijke foto’s je de weg. Je vindt in deze app gratis en betaalde routes; in dat laatste geval betaal je per wandeling 0,99 of 1,49 euro.
Volg de groene pijl om naar het volgende routepunt te gaan.
9 Withlocals
Ben je allergisch voor massatoerisme, maar wil je wel optimaal van een vreemde stad genieten? Met Withlocals vind je een lokale gids die je wellicht op plekken brengt waar je met reguliere excursies niet zo gauw komt. Zodra je de naam van een stad typt, kun je zien welke rondleidingen en gidsen er beschikbaar zijn. Je kunt van iedere ‘local’ een foto of filmpje bekijken. Daarnaast tref je bij iedere gids de beschikbare tours aan met prijsinformatie. Heb je bij iemand een goed gevoel, dan kun je diegene een bericht sturen.
Met Withlocals vind je vlot een kundige stadsgids.
Nog geen vakantie geboekt?
Met deze boeken doe je de nodig inspiratie op10 Foursquare City Guide
In een onbekende stad valt het niet altijd mee om leuke kroegen, restaurants en koffietentjes te vinden. Met Foursquare City Guide vind je overal ter wereld de beste adresjes. Hoewel er een inlogscherm verschijnt, is een account aanmaken niet verplicht. Geef in het zoekvenster aan wat je wilt doen of tik op een van de aangegeven categorieën. De adressen met de hoogste score staan bovenaan. Je kunt foto’s bekijken en tips van eerdere bezoekers lezen. Interessante plekken voeg je desgewenst aan een favorietenlijst toe.
Ontdek met Foursquare City Guide waar je goede koffie of een lekker drankje kunt bestellen.
11 Dogwalk.online
Zomeravonden lenen zich goed voor lange wandelingen met de hond. Helaas mag je trouwe viervoeter lang niet in ieder natuurgebied los. DoggyDating was jarenlang een uitstekend hulpmiddel om leuke hondenroutes te vinden, maar deze app is onlangs gestopt. Gelukkig bestaat er met Dogwalk.online een goed alternatief. Op basis van je huidige locatie verschijnen de dichtstbijzijnde routes in een lijst. Bij elk traject vind je uitgebreide informatie over onder meer losloopplekken en zwemstrandjes. Wanneer je een route downloadt, wijst een plattegrond je de weg.
Met Dogwalk.online ontdek je overal in Nederland leuke wandelroutes voor de hond.
12 WipWap
Op zoek naar een leuke speeltuin voor de (klein)kinderen? Check met WipWap wat er allemaal in de buurt te beleven is. Tik in de plattegrond op een ballon om de eigenschappen van een speelplek te bekijken. Je kunt aan de hand van filters desgewenst specifieker zoeken. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat je een speelplein met een glijbaan, zandbak, klimrek, voetbalveld of pingpongtafel wilt vinden. Mogelijk staan er ook foto’s bij de locatie. Is dat nog niet het geval? Draag dan jouw steentje bij door eigen beeldmateriaal toe te voegen.
Bekijk in WipWap wat er op de geselecteerde speelplek allemaal te doen is.
13 Geocaching
In Geocaching stippel je een leuke route uit en probeer je onderweg aan de hand van hints een ‘schat’ te vinden. Dat kan werkelijk van alles zijn, zoals een kistje of potje met daarin een voorwerp. Heb je iets gevonden, dan voeg je het bewuste item aan de app toe. De kunst is om zoveel mogelijk objecten te verzamelen. In de gratis versie zijn er op elke locatie enkele zogeheten caches beschikbaar. Voor toegang tot alle schatten heb je een abonnement nodig. Dat kost 39,99 euro per jaar.
Via Geocaching zijn er wereldwijd meer dan drie miljoen schatten te vinden.
14 ObsIdentify
Een zandslak, oogbladroller of Iberische Tjiftjaf. Als je vaak in de natuur bent, kom je ongetwijfeld regelmatig bijzondere dieren en planten tegen. Benieuwd welke soort het is? Maak dan met ObsIdentify een foto en je ziet direct het resultaat! Een leuke bijkomstigheid is dat je badges kunt verdienen. Hoe meer bijzondere soorten je waarneemt, hoe meer punten je verdient. Verder geeft deze app jouw inzending automatisch door aan www.waarneming.nl.
Na het maken van een foto geeft ObsIdentify direct uitsluitsel over de soort.
15 SkyView Lite
Tijdens een zwoele zomeravond heb je bij helder weer vaak zicht op een eindeloze sterrenhemel. Met SkyView Lite vraag je eenvoudig informatie over verschillende hemellichamen op. Richt de camera naar boven en tik een planeet, ster of satelliet aan. Je kunt vervolgens een uitgebreide beschrijving lezen, al is de taal wel Engels. Misschien kom je zo het ruimtestation ISS of sterrenbeeld Grote Beer op het spoor.
Als je meer over een hemellichaam wilt weten, vind je in SkyView Lite uitgebreide informatie.