ID.nl logo
Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?
© PXimport
Huis

Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?

Samsung presenteerde deze week de Galaxy S10-serie. Zoals je verwacht van een smartphone in de Galaxy S-serie, heeft Samsung weer een indrukwekkend goed toestel afgeleverd. Toch lijkt de ontwikkeling te stagneren. Hoe komt dat?

Jarenlang vragen mensen elkaar bij de keuze voor een smartphone of ze voor een iPhone of een Samsung kiezen. Hierbij werd Samsung als (onbedoeld) synoniem gebruikt voor de enorme hoeveelheid Androidsmartphones die je kunt kiezen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Samsung (en Apple) lijken meer plaats te hebben gemaakt voor andere fabrikanten die flink in opkomst zijn, zoals Huawei. Bovendien is de hype rondom Samsung’s smartphones flink bekoeld ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy SII, Galaxy SIII of Galaxy S6. Wellicht komt dat door de relatief kleine stappen vooruit die Samsung lijkt te maken met zijn toptoestellen. De Galaxy S6 kende nog een vernieuwd ontwerp, met afgebogen scherm. De S7, S8 en S9 leken een voortzetting van hun voorgangers, met vooral wat meer nadruk op de camera en nog meer scherm in een behuizing van vergelijkbare grootte.

©PXimport

©CIDimport

Galaxy S10

De Galaxy S10-serie kent ook weinig grote veranderingen. De serie bestaat uit drie toestellen: de Galaxy S10, de luxere en grotere Galaxy S10+ en de goedkopere uitvoering de Galaxy S10e. De opvallendste vernieuwing is het cameragaatje in het scherm, aan de voorzijde van de smartphone. Dit zagen we toevallig een paar weken geleden voor het eerst, bij de Honor View20. Zo’n selfiecamera in het scherm zorgt ervoor dat vrijwel de gehele voorzijde van de smartphone uit scherm bestaat: een trend die Samsung al sinds de afgebogen schermranden van de Galaxy S6 doorzet. Bovendien vermijdt Samsung op deze manier een scherminkeping in de bovenkant van het scherm, zoals Apple doet met zijn smartphones en schaamteloos nagemaakt wordt door vele andere fabrikanten. De Galaxy S10 smartphones zien er hierdoor een stuk beter en minder generiek uit. Aan de voorzijde tenminste...

Nadeel van het cameragaatje, wat door Samsung de betere naam ‘Infinity O’ meekrijgt, is dat je minder sensoren aan de voorzijde kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een nabijheidssensor voor betere gezichtsontgrendeling. De Galaxy S10+ beschikt over twee selfiecamera’s, wat dus een groter hapje uit het scherm neemt. Deze tweede camerasensor is een groothoeklens, waardoor je meer op een selfie krijgt. Deze tweede camera zou in theorie het ontbreken van een nabijheidssensor op kunnen vangen: met twee camera’s valt er immers diepte voor het toestel waar te nemen, waardoor de gezichtsontgrendeling (in theorie) niet meer zou moeten werken met een uitgeprinte foto. De werking van de selfiecamera en de gezichtsontgrendeling zullen we uiteraard uitgebreid testen voor onze review.

Supersonische vingerafdrukscanner

Ten opzichte van de Galaxy S9 is de andere opvallende verschil de vingerafdrukscanner. Deze zit onder het scherm verwerkt. Ook dit hebben we eerder gezien bij de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T. Bij deze twee smartphones werkt de scanner door middel van een groen lampje, dat de vingerafdruk verlicht zodat het met een cameraatje onder het scherm afgelezen en vervolgens herkend kan worden. Vooral op de OnePlus-smartphone had ik wisselende resultaten: qua ontgrendelsnelheid en veiligheid ging ik er niet op vooruit ten opzichte van de traditionele vingerafdrukscanner, die zowel OnePlus als Huawei en Samsung aan de achterkant plaatste. Samsung claimt echter bij de Galaxy S10 een andere techniek te gebruiken voor de vingerafdrukscanner onder het scherm: een ultrasonic vingerafdrukscanner. Deze maakt volgens Samsung gebruik van geluidsgolven, in plaats van een groen lampje om de vingerafdruk af te lezen. Hoe het technisch precies werkt, dat konden ze me bij Samsung echter niet vertellen en zullen we eveneens uitzoeken voor de uitgebreide review. De vraag of de vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 veiliger en sneller is dan de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van de Galaxy S9: dat gaan we uitgebreid onderzoeken. Overigens beschikt de goedkopere Galaxy S10e over een vingerafdrukscanner in de zijkant van de smartphone, en twee (in plaats van drie) cameralenzen aan de achterzijde.

Samsung streeft er nog altijd naar om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren

-

Complete smartphone

De grote vernieuwingen van de Galaxy S10, die hebben we al eerder gezien in andere smartphones, maar toch lijkt Samsung het te hebben geperfectioneerd. Het is ook fijn om te zien dat Samsung er nog altijd naar streeft om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren, het scherm oogt prachtig, de camera’s zullen ongetwijfeld hoog scoren in onze smartphone-cameratest, de accuduur is prima, de Androidskin is (eindelijk) op orde, de prestaties... En gelukkig gaat Samsung (nog altijd) niet mee met die consumentonvriendelijke trend van Apple om de koptelefoonpoort weg te halen. Wel voelt Samsung nog altijd de behoefte om zijn prijzen mee te laten groeien met die van de iPhone: de Galaxy S10 is verkrijgbaar vanaf 900 euro, terwijl de S10+ zelfs 1.000 euro kost. De duurste uitvoering van de Galaxy S10+ kost zelfs 1.600 euro. Zes-tien-honderd. Voor een smartphone. Je krijgt er wel een terrabyte aan opslag voor terug. Maar het lijkt mij dat je met een geheugenkaartje de standaardversie van 128GB goedkoper kunt uitbreiden.

De Galaxy S10e doet me een beetje denken aan de iPhone XR, het toestel is met zijn lagere prijskaartje (750 euro in dit geval) een stuk toegankelijker, maar lijkt vooral te verleiden om je net even wat meer te laten betalen voor een betere Galaxy S10.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Weinig grote vernieuwingen

De grote sprongen voorwaarts blijven met deze tiende Samsung Galaxy-generatie wederom uit. Samsung speelt op safe, en waarom ook niet? Ondanks dat de verkopen minder zijn, worden de Galaxy-smartphones keer op keer als beste getest. De grootste kritiek is vaak op het update-beleid van Samsung, waar Samsung natuurlijk een voorbeeld aan zou mogen nemen van Apple. Daarentegen heeft Samsung tegenwoordig zijn update-zaakjes veel beter voor elkaar dan de meeste Androidfabrikanten qua ondersteuningsduur en snelheid van uitrol.

Toch lijkt Samsung met de S10-serie wat moeilijke beslissingen uit de weg te zijn gegaan. Waarom is er bijvoorbeeld nog altijd een hartslagmeter aan de zijkant? Het levert nutteloze hartslagdata op, en persoonlijk heb ik nog nooit iemand gesproken die hem niet kan missen. Ook Bixby is een olifant in de kamer. Samsung wil ook heel graag aan het spraakassistent-feestje meedoen, maar Bixby schiet al jaren tekort en de achterstand lijkt alleen maar groter te worden. Toch moet het een prominente plek in de software én de hardware (middels een Bixby-knop) krijgen, wat een vervelende ervaring biedt. Tevens zou Samsung best eens met de stofkam door het aantal voorgeïnstalleerde apps en diensten mogen gaan en zichzelf eens kritisch mogen afvragen of de samenwerking met McAfee voor antivirus wel in het belang van de gebruiker is.

De vraag is echter of de Samsung Galaxy-serie nog wel de plek is voor Samsung om te experimenteren met innovatie. De eerste Galaxy S-generaties vestigden een naam voor Samsung’s smartphones, maar het lijkt te groot te zijn geworden om als speeltuin te fungeren. Want innoveren, dat kan Samsung nog wel, bijvoorbeeld met flexibele (of vouwbare) schermen. Ik denk dat we op dat gebied nog veel van Samsung gaan horen, maar niet als eerste in de Galaxy S-smartphoneserie.

▼ Volgende artikel
Lenovo Tab M11: ideale gezinstablet, nu extra voordelig met Black Friday
© Lenovo
Huis

Lenovo Tab M11: ideale gezinstablet, nu extra voordelig met Black Friday

128 GB opslag, wifi en een meegeleverde pen én kindveilig: de Lenovo Tab M11 is een veelzijdige tablet voor het hele gezin. Of het nu gaat om ontspanning, werk of creativiteit: met deze tablet kun je alle kanten op. Tijdens Black Friday is de Tab M11 extra voordelig. Ontdek wat deze tablet allemaal te bieden heeft.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Lenovo

De Lenovo Tab M11 is ideaal voor het hele gezin. Op het Full-HD-scherm van 11 inch kijk jij video's, lees je e-books of speel je lichte spelletjes zoals Candy Crush. De kinderen hebben hun eigen, veilige omgeving: Kids Space. Zo kan iedereen de tablet gebruiken op een manier die bij hem of haar past.

Speciaal voor kinderen: Kids Space

Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen toegang krijgen tot inhoud die niet voor hen geschikt is. De Lenovo Tab M11 kun je met een gerust hart aan je kinderen geven, want speciaal voor jonge gebruikers is er Kids Space: een bibliotheek vol apps, spelletjes, boeken en video's, afgestemd op de leeftijd en interesses van je kinderen. Via de Family Link-app stel je bovendien schermtijdlimieten in en bepaal je zelf welke content beschikbaar is. Zo blijft de tablet veilig én leuk voor het hele gezin.

Multitasken en overzichtelijk werken

Dankzij de MediaTek-processor met acht rekenkernen en 4 GB aan werkgeheugen kun je soepel multitasken. Open bijvoorbeeld twee apps naast elkaar: maak aantekeningen terwijl je een video bekijkt, of lees een artikel terwijl je een bericht schrijft. Met 128 GB opslagruimte heb je genoeg ruimte voor apps, documenten en media. Meer ruimte nodig? Via een microSD-kaart kun je dat zelf uitbreiden, tot maximaal 1024 GB.

Robuust en up-to-date

De Lenovo Tab M11 is ontworpen om lang mee te gaan. Zo draait hij op Android 13, waarvoor je nog tot begin 2028 beveiligingsupdates kunt verwachten. Verder heeft deze tablet een IP52-certificering, wat betekent dat hij bestand is tegen stof en spatwater. Je kunt hem dus met een gerust hart meenemen naar de camping of het zwembad!

Lenovo Tab M11 kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Luxe ontwerp en scherpe beelden

Het Full-HD-scherm heeft een resolutie van 1200 bij 1920 pixels en een screen-to-body ratio van 80 procent. Dit betekent dat het scherm een groot deel van de voorkant inneemt en dat de randen dun zijn. Fijn, want zo heb je extra veel ruimte! Het LCD-paneel zorgt voor levendige kleuren en scherpe beelden, ideaal voor films en series. Ook fijn: dankzij het gewicht van slechts 465 gram neem je de tablet bovendien makkelijk overal mee naartoe.

Gratis erbij: de Lenovo Tab Pen

Een stylus biedt veel meer mogelijkheden dan je vingers. Of je nu schetst, aantekeningen maakt of iets gedetailleerd wilt uitwerken: met een stylus werk je nauwkeurig en soepel. Als je een tablet koopt, moet je de stylus vaak los erbij kopen, maar bij de Lenovo Tab M11 hoeft dat niet: de Lenovo Tab Pen krijg je er gratis bij!

Met deze pen maak je moeiteloos notities, werk je ideeën verder uit of breng je structuur aan in je werk. De pen reageert nauwkeurig en voelt natuurlijk aan, waardoor schrijven en tekenen voelt alsof je een gewone pen gebruikt. Handig voor zowel werk en studie als voor creatieve projecten.

©Lenovo

Lange batterijduur

Dankzij de accucapaciteit van 7.040 mAh kun je de Lenovo Tab M11 tot wel tien uur gebruiken (afhankelijk van wat je ermee doet natuurlijk). Dit maakt de tablet geschikt voor een werkdag, een avond streamen of onderweg gebruiken. Voor het opladen levert Lenovo een usb-a-naar-usb-c-kabel mee; een oplader moet je nog wel apart aanschaffen.

Veelzijdig en multimediaal

Met ingebouwde wifi, bluetooth en sensoren zoals gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner is de tablet van alle moderne gemakken voorzien. De vier luidsprekers, geoptimaliseerd met Dolby Atmos-technologie, zorgen voor een goed geluid tijdens het kijken van video’s of luisteren naar muziek. Uiteraard zit er ook een microfoon ingebouwd.

Lenovo Tab M11 kopen

De Lenovo Tab M11 (4 GB | 128 GB | wifi | grijs + pen) is een slimme keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een veelzijdige en moderne tablet voor dagelijks gebruik. Dankzij de Black Friday-aanbieding is dit hét moment om hem aan te schaffen. Bekijk hier de korting bij Coolblue.

▼ Volgende artikel
Overzichtsweergave in Word: voor inzicht in de documentstructuur
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Overzichtsweergave in Word: voor inzicht in de documentstructuur

De overzichtsweergave van een tekst is bijzonder handig wanneer je aan lange documenten in Microsoft Word werkt. Dankzij deze weergave en het navigatiedeelvenster kun je snel schakelen naar een bepaald onderdeel en is het ook makkelijk om de structuur van het document aan te passen.

In drie stappen laten we zien wat het overzichtsvenster van Word jou kan bieden:

  • Gemakkelijk navigeren door document
  • Eenvoudig kopniveau wijzigen
  • Snel overzicht van alle koppen in je document

Ook interessant: De beste tips voor productief Word-gebruik

Stap 1: Navigatiedeelvenster

In Word kun je beter gebruikmaken van de opmaakstijlen Kop 1, Kop 2 en Kop 3. Dat maakt dat je Word gemakkelijk een inhoudsopgave kunt laten generen én eenvoudig een overzicht van je document kunt laten samenstellen. We hebben als voorbeeld een lijvig document genomen waarin we deze kopstijlen hebben gebruikt. Als je in het tabblad Beeld de optie Navigatiedeelvenster aanvinkt, dan opent links een navigatiebalk waarin je de structuur van het document ziet. Je ziet onmiddellijk de verschillende koppen en hoe het document ingedeeld is. Sterker nog, als je in dit navigatiedeelvenster op een onderdeel dubbelklikt, dan word je meteen naar de aangeduide plaats in het document gebracht.

Door op een kop in het navigatiedeelvenster te klikken, schakel je naar de gewenste inhoud.

Stap 2: Hoger of lager niveau

In tegenstelling tot de afdruk- of de web-lay-out-weergave heeft de overzichtsweergave een eigen set hulpmiddelen in het Lint. Linksboven zie je het vak waar je het niveau van de kop instelt. Wanneer je in de tekst of in het navigatiedeelvenster een kop selecteert kun je met de pijltjes het niveau verhogen of verlagen. Er zijn ook dubbele pijltjes. Hiermee plaats je de selectie meteen naar het hoogste of het laagste niveau. Ook met de vervolgkeuzelijst schakel je naar het gewenste niveau.

Met de pijltjes breng je een kop naar een hoger of lager niveau.

Ook in je privéleven is overzicht prettig

Daarvoor heb je deze handige herbruikbare week- en maandplanner

Stap 3: Niveau weergeven

Om heel snel de structuur van het document te controleren, gebruik je in de overzichtsweergave het vak Niveau weergeven. Als je daar bijvoorbeeld Niveau 2 selecteert, dan toont Word alle koppen van niveau 1 tot en met 2. Kies je Niveau 3, dan krijg je de structuur te zien van niveau 1 tot en met niveau 3. Op deze manier krijg je een perfecte outline van het document. Bekijk je het overzicht liever zonder de tekstopmaak, haal dan het vinkje bij Tekstopmaak weergeven weg.

Door Niveau 2 te selecteren, zien we snel welke koppen de stijl Kop 1 en 2 hebben.