ID.nl logo
Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?
© PXimport
Huis

Heeft Samsung’s Galaxy S10 last van de wet van de remmende voorsprong?

Samsung presenteerde deze week de Galaxy S10-serie. Zoals je verwacht van een smartphone in de Galaxy S-serie, heeft Samsung weer een indrukwekkend goed toestel afgeleverd. Toch lijkt de ontwikkeling te stagneren. Hoe komt dat?

Jarenlang vragen mensen elkaar bij de keuze voor een smartphone of ze voor een iPhone of een Samsung kiezen. Hierbij werd Samsung als (onbedoeld) synoniem gebruikt voor de enorme hoeveelheid Androidsmartphones die je kunt kiezen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Samsung (en Apple) lijken meer plaats te hebben gemaakt voor andere fabrikanten die flink in opkomst zijn, zoals Huawei. Bovendien is de hype rondom Samsung’s smartphones flink bekoeld ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy SII, Galaxy SIII of Galaxy S6. Wellicht komt dat door de relatief kleine stappen vooruit die Samsung lijkt te maken met zijn toptoestellen. De Galaxy S6 kende nog een vernieuwd ontwerp, met afgebogen scherm. De S7, S8 en S9 leken een voortzetting van hun voorgangers, met vooral wat meer nadruk op de camera en nog meer scherm in een behuizing van vergelijkbare grootte.

©PXimport

©CIDimport

Galaxy S10

De Galaxy S10-serie kent ook weinig grote veranderingen. De serie bestaat uit drie toestellen: de Galaxy S10, de luxere en grotere Galaxy S10+ en de goedkopere uitvoering de Galaxy S10e. De opvallendste vernieuwing is het cameragaatje in het scherm, aan de voorzijde van de smartphone. Dit zagen we toevallig een paar weken geleden voor het eerst, bij de Honor View20. Zo’n selfiecamera in het scherm zorgt ervoor dat vrijwel de gehele voorzijde van de smartphone uit scherm bestaat: een trend die Samsung al sinds de afgebogen schermranden van de Galaxy S6 doorzet. Bovendien vermijdt Samsung op deze manier een scherminkeping in de bovenkant van het scherm, zoals Apple doet met zijn smartphones en schaamteloos nagemaakt wordt door vele andere fabrikanten. De Galaxy S10 smartphones zien er hierdoor een stuk beter en minder generiek uit. Aan de voorzijde tenminste...

Nadeel van het cameragaatje, wat door Samsung de betere naam ‘Infinity O’ meekrijgt, is dat je minder sensoren aan de voorzijde kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een nabijheidssensor voor betere gezichtsontgrendeling. De Galaxy S10+ beschikt over twee selfiecamera’s, wat dus een groter hapje uit het scherm neemt. Deze tweede camerasensor is een groothoeklens, waardoor je meer op een selfie krijgt. Deze tweede camera zou in theorie het ontbreken van een nabijheidssensor op kunnen vangen: met twee camera’s valt er immers diepte voor het toestel waar te nemen, waardoor de gezichtsontgrendeling (in theorie) niet meer zou moeten werken met een uitgeprinte foto. De werking van de selfiecamera en de gezichtsontgrendeling zullen we uiteraard uitgebreid testen voor onze review.

Supersonische vingerafdrukscanner

Ten opzichte van de Galaxy S9 is de andere opvallende verschil de vingerafdrukscanner. Deze zit onder het scherm verwerkt. Ook dit hebben we eerder gezien bij de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T. Bij deze twee smartphones werkt de scanner door middel van een groen lampje, dat de vingerafdruk verlicht zodat het met een cameraatje onder het scherm afgelezen en vervolgens herkend kan worden. Vooral op de OnePlus-smartphone had ik wisselende resultaten: qua ontgrendelsnelheid en veiligheid ging ik er niet op vooruit ten opzichte van de traditionele vingerafdrukscanner, die zowel OnePlus als Huawei en Samsung aan de achterkant plaatste. Samsung claimt echter bij de Galaxy S10 een andere techniek te gebruiken voor de vingerafdrukscanner onder het scherm: een ultrasonic vingerafdrukscanner. Deze maakt volgens Samsung gebruik van geluidsgolven, in plaats van een groen lampje om de vingerafdruk af te lezen. Hoe het technisch precies werkt, dat konden ze me bij Samsung echter niet vertellen en zullen we eveneens uitzoeken voor de uitgebreide review. De vraag of de vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 veiliger en sneller is dan de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van de Galaxy S9: dat gaan we uitgebreid onderzoeken. Overigens beschikt de goedkopere Galaxy S10e over een vingerafdrukscanner in de zijkant van de smartphone, en twee (in plaats van drie) cameralenzen aan de achterzijde.

Samsung streeft er nog altijd naar om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren

-

Complete smartphone

De grote vernieuwingen van de Galaxy S10, die hebben we al eerder gezien in andere smartphones, maar toch lijkt Samsung het te hebben geperfectioneerd. Het is ook fijn om te zien dat Samsung er nog altijd naar streeft om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren, het scherm oogt prachtig, de camera’s zullen ongetwijfeld hoog scoren in onze smartphone-cameratest, de accuduur is prima, de Androidskin is (eindelijk) op orde, de prestaties... En gelukkig gaat Samsung (nog altijd) niet mee met die consumentonvriendelijke trend van Apple om de koptelefoonpoort weg te halen. Wel voelt Samsung nog altijd de behoefte om zijn prijzen mee te laten groeien met die van de iPhone: de Galaxy S10 is verkrijgbaar vanaf 900 euro, terwijl de S10+ zelfs 1.000 euro kost. De duurste uitvoering van de Galaxy S10+ kost zelfs 1.600 euro. Zes-tien-honderd. Voor een smartphone. Je krijgt er wel een terrabyte aan opslag voor terug. Maar het lijkt mij dat je met een geheugenkaartje de standaardversie van 128GB goedkoper kunt uitbreiden.

De Galaxy S10e doet me een beetje denken aan de iPhone XR, het toestel is met zijn lagere prijskaartje (750 euro in dit geval) een stuk toegankelijker, maar lijkt vooral te verleiden om je net even wat meer te laten betalen voor een betere Galaxy S10.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Weinig grote vernieuwingen

De grote sprongen voorwaarts blijven met deze tiende Samsung Galaxy-generatie wederom uit. Samsung speelt op safe, en waarom ook niet? Ondanks dat de verkopen minder zijn, worden de Galaxy-smartphones keer op keer als beste getest. De grootste kritiek is vaak op het update-beleid van Samsung, waar Samsung natuurlijk een voorbeeld aan zou mogen nemen van Apple. Daarentegen heeft Samsung tegenwoordig zijn update-zaakjes veel beter voor elkaar dan de meeste Androidfabrikanten qua ondersteuningsduur en snelheid van uitrol.

Toch lijkt Samsung met de S10-serie wat moeilijke beslissingen uit de weg te zijn gegaan. Waarom is er bijvoorbeeld nog altijd een hartslagmeter aan de zijkant? Het levert nutteloze hartslagdata op, en persoonlijk heb ik nog nooit iemand gesproken die hem niet kan missen. Ook Bixby is een olifant in de kamer. Samsung wil ook heel graag aan het spraakassistent-feestje meedoen, maar Bixby schiet al jaren tekort en de achterstand lijkt alleen maar groter te worden. Toch moet het een prominente plek in de software én de hardware (middels een Bixby-knop) krijgen, wat een vervelende ervaring biedt. Tevens zou Samsung best eens met de stofkam door het aantal voorgeïnstalleerde apps en diensten mogen gaan en zichzelf eens kritisch mogen afvragen of de samenwerking met McAfee voor antivirus wel in het belang van de gebruiker is.

De vraag is echter of de Samsung Galaxy-serie nog wel de plek is voor Samsung om te experimenteren met innovatie. De eerste Galaxy S-generaties vestigden een naam voor Samsung’s smartphones, maar het lijkt te groot te zijn geworden om als speeltuin te fungeren. Want innoveren, dat kan Samsung nog wel, bijvoorbeeld met flexibele (of vouwbare) schermen. Ik denk dat we op dat gebied nog veel van Samsung gaan horen, maar niet als eerste in de Galaxy S-smartphoneserie.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz