ID.nl logo
Review Samsung Galaxy S6 (edge) - De Galaxy opnieuw uitgevonden
© PXimport
Huis

Review Samsung Galaxy S6 (edge) - De Galaxy opnieuw uitgevonden

Tijdens de aankondiging van de Galaxy S6 wist Samsung de handen op elkaar te krijgen. De minpunten van zijn voorganger(s) leken te zijn verholpen en de broodnodige vernieuwing zit in de edge-variant, met z'n afgebogen scherm. Zo'n aankondiging is leuk, maar hoe werken de toestellen in praktijk?

De Galaxy S5 stelde me vorig jaar redelijk teleur. Het uiterlijk was wat ongeïnspireerd en erg plastic, de vernieuwing kwam wat geforceerd over met een vingerafdruk- en hartslagscanner die matig werkte en het toestel puilde uit met overbodige functies en apps. Lees ook: De 15 beste smartphones van 2015

Waarom deze terugblik op de voorganger? Vooral om te melden dat Samsung deze plooien behoorlijk heeft gladgestreken. De biometrische scanners werken een stuk nauwkeuriger, hoewel het praktische nut van zo'n hartslag-momentopname me nog een beetje ontgaat. Het aantal apps en overbodige functies is ook drastisch teruggebracht, waardoor een hoop systeemcapaciteit behouden blijft. En dat merk je! Het toestel reageert vlot en de startschermen zijn behoorlijk leeg.

Maar vooral de bouwkwaliteit springt in het oog. Er is geen plastic meer aanwezig. De achterkant is (net als de voorkant natuurlijk) van glas. Om het toestel zit een metalen rand met metalen knoppen. Het toestel voelt hierdoor uiterst stevig aan en omdat er geen plastic klep meer op zit, kraakt je Galaxy ook niet meer als je hem een tijdje in gebruik hebt. De keerzijde is wel dat de batterij niet meer vervangbaar is en dat er geen geheugenkaart geplaatst kan worden. Als doekje voor het bloeden heeft de Galaxy S6 minstens 32GB opslagruimte, de 16GB-versie is geschrapt.

©PXimport

Je hoeft je vinger niet meer over de vingerafdrukscanner te laten glijden.

Sereen

Samsung lijkt alle lelijke onderdelen en irritante geluidjes en animaties te hebben weggestopt in hun Android-skin TouchWiz. Je kunt het allemaal nog wel terughalen als je wilt, maar zonder deze opsmuk is de telefoon zoveel moderner en gebruiksvriendelijker. Het is her en der bijna Apple clean. Een grote verbetering dus.

Dat betekent niet dat Samsung alle overtolligheden overboord heeft gegooid. De Zuid-Koreanen zouden er goed aan doen alle eigen (partner-)apps in de Play Store te plaatsen en onderhouden. Maar nee, hiervoor moet nog steeds een eigen applicatiewinkel bestaan. Soit. Ergerlijker is de Smart Manager-app, een soort systeembeheer app, waarin je een totaal overbodige virusscanner (McAfee bloatware) en ram-booster van Cleanmaster terugvinden. Android houdt zelf de processen op de achtergrond in de gaten en sluimert ongebruikte achtergrondprocessen wanneer nodig. Een ram-booster zorgt daardoor alleen maar voor instabiliteit en extra batterijverbruik (afgekapte apps moeten zichzelf namelijk weer herstarten). Smart Manager is overigens niet verwijderbaar, de applicatiewinkel gelukkig wel.

Verhelderend

De Galaxy S6 heeft het beste scherm dat we tot nu toe op een smartphone hebben gezien. Haarscherp, glashelder en echt een verademing om foto's of video's op te bekijken. Het schermformaat is 5,1 inch (13 cm), de randen rondom het scherm zijn niet al te breed waardoor de S6 niet té groot is. Ook de camera kan zich met de beste smartphones meten. We zijn er nog niet helemaal over uit of de Galaxy de iPhone 6-camera van de troon stoot, maar vast staat dat je zonder enige moeite in vrijwel alle situaties een geweldige foto schiet. In situaties met weinig omgevingslicht lijken de foto's alleen wat kunstmatig opgepimpt of ruizig.

Zoals gezegd reageert de Galaxy S6 razendsnel, scrollen, sliden, de camera of een andere app starten. Dat is niet wonderlijk, dankzij de octacore-processor en 3GB werkgeheugen. Ook de accuduur is met z'n anderhalve dag acceptabel te noemen, maar prettiger is nog dat hij binnen tien minuten opgeladen is. Zelfs dat gaat snel!

Edge of niet?

Samsung presenteerde de Galaxy S6 in twee varianten. Een met een gewone vorm en de Galaxy S6 edge. De laatste variant heeft een scherm dat aan de linker en rechterkant afbuigt, iets wat we ook al zagen bij de Galaxy Note 4. Voor de edge-variant betaal je 150 euro meer dan voor de gewone Galaxy S6 en kost dus minstens 849 euro. Maar wat heb je eraan? Allereerst moet ik bekennen dat de edge er een stuk mooier uitziet, maar dat is iets persoonlijks natuurlijk. Maar het gebogen schermgedeelte kun je ook gebruiken om snelkoppelingen op te maken naar contactpersonen of andere praktische onderdelen. Als het toestel op het scherm ligt kan het gebogen scherm je juist allerlei zaken subtiel laten zien, als je een melding hebt, een nieuwsfeed of zelf een nachtklokje. Best handig.

©PXimport

Wanneer het toestel op het scherm ligt kun je bij de edge het licht van het scherm nog steeds zien.

Maar er kleven ook nadelen aan. Zo ligt de edge-versie minder prettig in de hand en heb ik een paar momenten gehad die de hartslagmeter op tilt hadden doen slaan omdat de smartphone bijna uit mijn hand gleed. Bijna, gelukkig. Alhoewel ik je nu nog niets kan vertellen over de valbestendigheid van de Galaxy S6 edge. Ook is in sommige apps of spelletjes het afgebogen gedeelte net even minder prettig te bereiken. Persoonlijk zijn de toevoegingen van de edge-versie mij geen 150 euro meerprijs waard, maar het feit dat Samsung de productie van de edge omhoog heeft geschroefd zou kunnen betekenen dat niet veel mensen het met me eens zijn. Wil je er echter van verzekerd zijn dat iedereen jaloers jouw kant op kijkt als je je telefoon tevoorschijn haalt? Dan kan je met de edge echter niet verkeerd gaan.

Conclusie

Samsung is terug aan de top met de Galaxy S6-toestellen. De bouwkwaliteit, de camera, de afgeslankte TouchWiz, de specificaties. Samsung heeft alle onderdelen puik voor elkaar. Vooral omdat een van de grote concurrenten, HTC, met hun nieuwe One (M9) een teleurstellende smartphone heeft afgeleverd en het nog maar afwachten is hoe de nieuwe toptoestellen van Sony en LG gaan werken, is het weer een ouderwetse strijd tussen Apple en Samsung voor de beste smartphone van dit moment.

Fantastisch
Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** vanaf 700 euro (Galaxy S6), vanaf 849 euro (Galaxy S6 edge) **Kleuren:** Zwart, wit, goud, blauw, groen **OS:** Android 5.0 **Scherm:** 5,1 inch Super Amoled (2560 x 1440) **Processor:** Octacore **RAM:** 3GB **Opslag:** 32, 64 of 128 GB **Batterij:** 2600mAh **Camera:** 16MP (achter) 5MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps, infrarood **Formaat:** 14,2 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht:** 132 gram

Plus- en minpunten
  • Camera
  • Schitterend scherm
  • Schermfuncties
  • Bouwkwaliteit
  • Nieuw TouchWiz
  • Snel opladen
  • Prijs
  • Geen microSD
  • Smart Manager
▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.