Review Samsung Galaxy S6 (edge) - De Galaxy opnieuw uitgevonden

© PXimport

Review Samsung Galaxy S6 (edge) - De Galaxy opnieuw uitgevonden

Geplaatst: 15 april 2015 - 04:00

Aangepast: 22 september 2023 - 15:41

Redactie ID.nl

Tijdens de aankondiging van de Galaxy S6 wist Samsung de handen op elkaar te krijgen. De minpunten van zijn voorganger(s) leken te zijn verholpen en de broodnodige vernieuwing zit in de edge-variant, met z'n afgebogen scherm. Zo'n aankondiging is leuk, maar hoe werken de toestellen in praktijk?

De Galaxy S5 stelde me vorig jaar redelijk teleur. Het uiterlijk was wat ongeïnspireerd en erg plastic, de vernieuwing kwam wat geforceerd over met een vingerafdruk- en hartslagscanner die matig werkte en het toestel puilde uit met overbodige functies en apps. Lees ook: De 15 beste smartphones van 2015

Waarom deze terugblik op de voorganger? Vooral om te melden dat Samsung deze plooien behoorlijk heeft gladgestreken. De biometrische scanners werken een stuk nauwkeuriger, hoewel het praktische nut van zo'n hartslag-momentopname me nog een beetje ontgaat. Het aantal apps en overbodige functies is ook drastisch teruggebracht, waardoor een hoop systeemcapaciteit behouden blijft. En dat merk je! Het toestel reageert vlot en de startschermen zijn behoorlijk leeg.

Maar vooral de bouwkwaliteit springt in het oog. Er is geen plastic meer aanwezig. De achterkant is (net als de voorkant natuurlijk) van glas. Om het toestel zit een metalen rand met metalen knoppen. Het toestel voelt hierdoor uiterst stevig aan en omdat er geen plastic klep meer op zit, kraakt je Galaxy ook niet meer als je hem een tijdje in gebruik hebt. De keerzijde is wel dat de batterij niet meer vervangbaar is en dat er geen geheugenkaart geplaatst kan worden. Als doekje voor het bloeden heeft de Galaxy S6 minstens 32GB opslagruimte, de 16GB-versie is geschrapt.

 

© PXimport

Je hoeft je vinger niet meer over de vingerafdrukscanner te laten glijden.

Sereen

Samsung lijkt alle lelijke onderdelen en irritante geluidjes en animaties te hebben weggestopt in hun Android-skin TouchWiz. Je kunt het allemaal nog wel terughalen als je wilt, maar zonder deze opsmuk is de telefoon zoveel moderner en gebruiksvriendelijker. Het is her en der bijna Apple clean. Een grote verbetering dus.

Dat betekent niet dat Samsung alle overtolligheden overboord heeft gegooid. De Zuid-Koreanen zouden er goed aan doen alle eigen (partner-)apps in de Play Store te plaatsen en onderhouden. Maar nee, hiervoor moet nog steeds een eigen applicatiewinkel bestaan. Soit. Ergerlijker is de Smart Manager-app, een soort systeembeheer app, waarin je een totaal overbodige virusscanner (McAfee bloatware) en ram-booster van Cleanmaster terugvinden. Android houdt zelf de processen op de achtergrond in de gaten en sluimert ongebruikte achtergrondprocessen wanneer nodig. Een ram-booster zorgt daardoor alleen maar voor instabiliteit en extra batterijverbruik (afgekapte apps moeten zichzelf namelijk weer herstarten). Smart Manager is overigens niet verwijderbaar, de applicatiewinkel gelukkig wel.

Verhelderend

De Galaxy S6 heeft het beste scherm dat we tot nu toe op een smartphone hebben gezien. Haarscherp, glashelder en echt een verademing om foto's of video's op te bekijken. Het schermformaat is 5,1 inch (13 cm), de randen rondom het scherm zijn niet al te breed waardoor de S6 niet té groot is. Ook de camera kan zich met de beste smartphones meten. We zijn er nog niet helemaal over uit of de Galaxy de iPhone 6-camera van de troon stoot, maar vast staat dat je zonder enige moeite in vrijwel alle situaties een geweldige foto schiet. In situaties met weinig omgevingslicht lijken de foto's alleen wat kunstmatig opgepimpt of ruizig.

Zoals gezegd reageert de Galaxy S6 razendsnel, scrollen, sliden, de camera of een andere app starten. Dat is niet wonderlijk, dankzij de octacore-processor en 3GB werkgeheugen. Ook de accuduur is met z'n anderhalve dag acceptabel te noemen, maar prettiger is nog dat hij binnen tien minuten opgeladen is. Zelfs dat gaat snel!

Edge of niet?

Samsung presenteerde de Galaxy S6 in twee varianten. Een met een gewone vorm en de Galaxy S6 edge. De laatste variant heeft een scherm dat aan de linker en rechterkant afbuigt, iets wat we ook al zagen bij de Galaxy Note 4. Voor de edge-variant betaal je 150 euro meer dan voor de gewone Galaxy S6 en kost dus minstens 849 euro. Maar wat heb je eraan? Allereerst moet ik bekennen dat de edge er een stuk mooier uitziet, maar dat is iets persoonlijks natuurlijk. Maar het gebogen schermgedeelte kun je ook gebruiken om snelkoppelingen op te maken naar contactpersonen of andere praktische onderdelen. Als het toestel op het scherm ligt kan het gebogen scherm je juist allerlei zaken subtiel laten zien, als je een melding hebt, een nieuwsfeed of zelf een nachtklokje. Best handig.

 

© PXimport

Wanneer het toestel op het scherm ligt kun je bij de edge het licht van het scherm nog steeds zien.

Maar er kleven ook nadelen aan. Zo ligt de edge-versie minder prettig in de hand en heb ik een paar momenten gehad die de hartslagmeter op tilt hadden doen slaan omdat de smartphone bijna uit mijn hand gleed. Bijna, gelukkig. Alhoewel ik je nu nog niets kan vertellen over de valbestendigheid van de Galaxy S6 edge. Ook is in sommige apps of spelletjes het afgebogen gedeelte net even minder prettig te bereiken. Persoonlijk zijn de toevoegingen van de edge-versie mij geen 150 euro meerprijs waard, maar het feit dat Samsung de productie van de edge omhoog heeft geschroefd zou kunnen betekenen dat niet veel mensen het met me eens zijn. Wil je er echter van verzekerd zijn dat iedereen jaloers jouw kant op kijkt als je je telefoon tevoorschijn haalt? Dan kan je met de edge echter niet verkeerd gaan.

Conclusie

Samsung is terug aan de top met de Galaxy S6-toestellen. De bouwkwaliteit, de camera, de afgeslankte TouchWiz, de specificaties. Samsung heeft alle onderdelen puik voor elkaar. Vooral omdat een van de grote concurrenten, HTC, met hun nieuwe One (M9) een teleurstellende smartphone heeft afgeleverd en het nog maar afwachten is hoe de nieuwe toptoestellen van Sony en LG gaan werken, is het weer een ouderwetse strijd tussen Apple en Samsung voor de beste smartphone van dit moment.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Camera

Schitterend scherm

Schermfuncties

Bouwkwaliteit

Nieuw TouchWiz

Snel opladen

Minpunten

Prijs

Geen microSD

Smart Manager

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** vanaf 700 euro (Galaxy S6), vanaf 849 euro (Galaxy S6 edge) **Kleuren:** Zwart, wit, goud, blauw, groen **OS:** Android 5.0 **Scherm:** 5,1 inch Super Amoled (2560 x 1440) **Processor:** Octacore **RAM:** 3GB **Opslag:** 32, 64 of 128 GB **Batterij:** 2600mAh **Camera:** 16MP (achter) 5MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps, infrarood **Formaat:** 14,2 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht:** 132 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000