Hands-on: HTC U12 Life is opvallend onopvallend

© PXimport

Hands-on: HTC U12 Life is opvallend onopvallend

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 augustus 2018 - 09:14

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Tijs Hofmans

Het is geen geheim dat HTC allang niet meer de relevantie heeft die het vroeger had. Toch kun je daar de telefoons van het bedrijf niet de schuld van geven. De nieuwe HTC U12 Life is een perfect voorbeeld van een prima smartphone met een marketingprobleem.

HTC 'presenteerde' de nieuwste telefoon op de IFA-beurs in Berlijn. Toegegeven, het is een weinig opvallend middenmodel van de fabrikant die ooit de toon zette voor alle Android-toestellen, en tussen de rest van de smartphones valt de U12 Life niet erg op. Maar om het toestel met zo weinig toeters en bellen aan te kondigen is te weinig eer.

De U12 Life is namelijk een verrassend leuke telefoon voor een eveneens verrassend leuke prijs. Voor slechts 349 euro krijg je een telefoon met een groot scherm, een goede camera, prima hardware en (fijn!) een 3,5mm-poort. En hey, er zit geen notch op!

Toegegeven, het toestel heeft veel weg van de iPhone of de Google Pixel (waar HTC verantwoordelijk voor was), met name met een dikke uitstulping met de dubbele camera achterop. Die gelijkenis is echter helemaal niet erg, helemaal niet voor de doelgroep van deze telefoon - sterker nog, de telefoon voelt erg premium aan voor zijn prijs.

Twee achterkanten, geen notch

Het is vooral de achterkant die erg opvalt. Die bestaat uit twee delen: een geribbelde 2/3e onderzijde, en een glimmende 1/3e aan de bovenzijde. De geribbelde achterzijde zorgt ervoor dat de telefoon stevig in je hand ligt, en het glimmende gedeelte moet zorgen voor een meer premium uiterlijk. Je kunt echter ook argumenteren dat dat schizofrene ontwerp juist het slechtste van twee werelden is, maar dat is een smaak die per verkoper verschilt.

Wat in ieder geval wel zeker is is dat het glimmende gedeelte net zoals op andere telefoons een absolute vingerafdrukmagneet is. Het is dan ook helemaal onbegrijpelijk dat juist de vingerafdrukscanner hier zit, want daarvan wordt de telefoon geheid in mum van tijd erg lelijk.

© PXimport

Het is wel erg verfrissend om weer eens een nieuwe telefoon te zien zonder notch. Die lelijke ontwikkeling die tegenwoordig iedere nieuwe smartphonefabrikant heeft gekopieerd van Apple is hier niet aanwezig, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Bovendien levert de HTC U12 Life niets in op beeldkwaliteit, want het enorme scherm van 6 inch heeft nog steeds een verhouding van 18:9 en ziet er met een resolutie van 2160 x 1080 pixels erg goed uit.

Aardige specs plus koptelefoonpoort

Een andere designkeuze waar HTC zich gelukkig niets van aantrekt is de hoofdtelefoonpoort, want die zit er gelukkig nog gewoon op. Wel is er in dit toestel duidelijk bezuinigd op het externe geluid, in tegenstelling tot veel oudere HTC-modellen. In de U12 Life zit slechts één speakertje aan de onderkant, en het geluid dat daar uit komt is niet best. Grote kans dat je daar niet zoveel waarde aan hecht, maar het is een opvallende breuk met andere HTC-telefoons.

De specificaties van het toestel zijn degelijk, al is de Snapdragon 636-processor niet het nieuwste model. Daar staat waarschijnlijk wel tegenover dat de accuduur van 3.600 mAh lang meekan. Volgens HTC is dat zo'n 12 uur (met normaal 4G-gebruik), maar dat moeten we uiteraard nog testen.

Het toestel draait op Android Oreo (8.1), met HTC's eigen Sense-skin er overheen. Die is gelukkig niet heel anders dan stock-Android, maar heeft wel een paar handigheidjes zoals een smart boost voor zogenaamd betere prestaties.

Conclusie

Toegegeven, de HTC U12 Life is niet de meest opvallende telefoon op de beurs, en verre van de beste. Maar voor een prijs van 349 euro zijn de specificaties wél meer dan goed genoeg.

Waarschijnlijk gaat de U12 Life HTC niet uit het diepe dal trekken waar het bedrijf al zo lang in zit, en er is een grote kans dat de telefoon bij veel mensen aan de aandacht ontsnapt. Jammer, want net als veel andere toestellen van de fabrikant lijkt dit een erg goed model te worden met verkeerde marketing.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000