ID.nl logo
Google Pixel Fold komt niet naar Nederland, maar deze apparaten wel
Huis

Google Pixel Fold komt niet naar Nederland, maar deze apparaten wel

Google heeft bekendgemaakt welke nieuwe producten we in Nederland kunnen verwachten. De Google Pixel Fold komt wel uit in buurland Duitsland, maar hier in Nederland moeten we het doen met budgettoestel Pixel 7a en de Pixel Tablet, die beschikt over een bijzondere houder.

In de komende weken en maanden kunnen we twee nieuwe Google-producten in Nederland verwachten. Dit zijn:

  • De Pixel 7a, een nieuwe smartphone in de budgetreeks
  • En de Pixel Tablet, die beschikt over een unieke houder waardoor het een slim scherm wordt
  • De Pixel Fold laat nog even op zich wachten, maar arriveert wel in andere Europese landen

Met de Google Pixel Fold waagt Google zich voor het eerst aan een opvouwbaar design. Een ontwerp dat Samsung en Huawei gepopulariseerd hebben. Meestal probeert Google nieuwe dingen pas uit wanneer ze goed doorontwikkeld zijn, dus dat maakt de Pixel Fold een interessant product om – voorlopig op afstand – in de gaten te houden. Het scherm is vergelijkbaar met het display op het aanbod van Samsung en is voorzien van een extra dun laagje glas. Ook is dat scherm is groter en breder dan op de Galaxy Fold 4, en moeten we rekening houden met dikkere schermranden.

Onder de motorkap treffen we Googles eigen chip aan (de Tensor G2), terwijl Samsung kiest voor de high-end Snapdragon 8 Gen 1 voor in de Galaxy Fold 4. In beide gevallen kun je kiezen uit configuraties van 12 GB aan werkgeheugen. Bij Google kun je dan kiezen uit 128 tot 256 GB aan opslagruimte, terwijl Samsung met 256, 512 of 1024 GB meer aanbiedt. Omdat het toestel aanvankelijk niet naar Nederland komt, besteden we er weinig aandacht aan. In plaats daarvan richten we onze aandacht op de Google Pixel 7a en de Google Pixel Tablet, met bijzondere houder.

Google Pixel 7a: nieuwe budgetsmartphone

De Google Pixel 7a is de opvolger van de vorig jaar verschenen (en ietwat tegenvallende) Google Pixel 6a en neemt een hoop eigenschappen mee van de Pixel 7. Het apparaat beschikt over een 6,1 inch-scherm, met een maximale resolutie van fhd+ en schermverversing tot en met 90 Hertz. In vergelijking met de Pixel 7 is het oledpaneel 0,2 inch kleiner, waardoor het toestel misschien net wat beter in een handtas of broekzak past. Verder zit er een relatief groot verschil in de camera’s op beide toestellen. Zo is de lichtgevoeligheid lager dan op de eerdergenoemde Pixel 7-smartphone.

Hoe hoger de lichtgevoeligheid, hoe beter een digitale camera kan presteren. Dat is wellicht een beetje simpel gesteld, maar de lichtgevoeligheid speelt wel een belangrijke rol in kwalitatief goede foto’s en video’s. Houd er dus rekening mee dat de Pixel 7 iets mooiere foto’s kan maken dan de Google Pixel 7a; maar ten opzichte van de Pixel 6a presteert het camerasysteem van de 7a beter. Dat zie je vooral terug in de kleuren, de details en de (afwezigheid van) ruis. Vooral ook wanneer je in donkere omgevingen foto’s wilt maken; dan heeft een camera meer aan een hogere lichtgevoeligheid.

Meer voor minder?

Ten opzichte van de drie voorgaande toestellen (de Pixel 6a, Pixel 7 en Pixel 7 Pro) hebben de camera’s op de Pixel 7a wel de meeste megapixels. De hoofdcamera beschikt over 64 megapixel, terwijl de ultragroothoeklens dertien megapixel heeft. De selfiecamera heeft eveneens dertien megapixel. Het toestel is – in tegenstelling tot de Pixel 6a – in staat video’s in 4k te schieten, dus dat is een mooi bijkomstigheid. Verder voegde Google de voor Android-geoptimaliseerde Tensor G2-processor toe, evenals de veilige Titan M2-chip. Tot slot is er een iets lager ip-certificaat, namelijk ip67. Het toestel is volledig stofdicht en waterdicht tot één meter diep.

Met de a-lijn binnen de Pixel-serie probeert Google vaak het beste en het belangrijkste vanuit de duurdere modellen over te brengen naar het budgetsegment. En op papier lijkt dat in elk geval gelukt te zijn. De Pixel 7a is nu verkrijgbaar en kost je 509 euro. Dat is nu nog maar een paar tientjes minder dan de gewone Pixel 7, die over veel dezelfde functies (en meer) beschikt. Dus de vraag is dan of de 7a nog wel echt nodig is. Voor die 509 euro haal je in ieder geval 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte in huis. De smartphone is verkrijgbaar in de kleuren blauw, zwart en wit.

De Pixel 7a biedt ondersteuning aan voor verschillende accessoires, waaronder een hoesje (à 34,95 euro), de draadloze oplader Pixel Stand (à 79 euro) en de 30 watt-oplader.

Google Pixel Tablet annex smart speaker

Het is alweer een tijdje geleden dat Google met een eigen tablet op de proppen kwam (voorheen werden die gemaakt door verschillende fabrikanten en verzameld onder de Nexus-lijn). Maar nu keert Google dus terug met de Pixel Tablet. Dit apparaat heeft een riant lcd-scherm van 10,9 inch en een hoge resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels. Met 500 nits aan typische helderheid moet je in elk geval binnen altijd goed kunnen zien wat er op het scherm gebeurt. De beeldverhouding bedraagt 16:10, wat vooral voor het weergeven van informatie en werken een fijnere verhouding is.

Net als de recente toevoegingen aan de Pixel-smartphonelijn beschikt de Pixel Tablet over de Tensor G2-chipset, evenals de Titan M2-beveiligingsprocessor. De tablet wordt geleverd met 8 GB aan werkgeheugen en je hebt als consument de keuze uit 128 of 256 GB aan opslagruimte. Wil je dit apparaat dus als digitale fotolijst gebruiken (en liever niet van de cloud gebruikmaken) of erop werken (en altijd je bestanden bij de hand hebben, ook zonder internetverbinding), dan kun je er heel wat bestanden op kwijt. Foto’s en tekstbestanden nemen niet zo heel veel ruimte in beslag.

De Titan M2-chipset, wat doet die ook alweer? De processor is losgekoppeld van de chipset die de dagelijkse taken op zich neemt en daardoor afgeschermd van veelvoorkomende aanvallen. De processor houdt het Android-besturingssysteem in de gaten en checkt of er ondertussen updates zijn. Ook voorkomt de chip dat de bootloader op malafide wijze ontgrendeld wordt. Verder versleutelt het de gegevens op het apparaat, totdat je het commando van ontgrendelen geeft. Personen zonder de juiste pincode kunnen nooit toegang krijgen tot de gegevens op deze belangrijke chipset.

Tablet als smart display inzetten

De Google Pixel Tablet wordt geleverd met een speciale houder, waardoor je het apparaat kunt omtoveren tot smart display. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de tablet te plaatsen op de zogenaamde Charging Speaker Dock. Daarna kun je de Google Assistent aanspreken met het bekende commando (“Hey Google”) en kun je bijvoorbeeld informatie over het werk, verkeer of het nieuws opvragen, achterhalen waar je je smartphone hebt neergelegd of verschillende smarthomeproducten aansturen. Wanneer je de tablet koopt (kan vanaf 20 juni), dan zit het dock er standaard bij.

De versie met 128 GB aan opslagruimte kost 679 euro, terwijl de duurdere variant een prijskaartje heeft van 779 euro. Wil je nog een dock aanschaffen, dan ben je daar 149 euro aan kwijt. Google brengt tevens een eigen case uit waar je de Pixel Tablet in kunt stoppen; die kost 99 euro. De tablet mag rekenen op vijf jaar aan software-updates en beschikt over speciale knoppen voor de camera en de microfoon (waarmee je ze snel uitschakelt). Verder mag je allerlei tabletgemakken verwachten van het apparaat en kun je rekenen op veel Google-functies die je op zijn smartphones aantreft.


▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube