Game Center gebruiken in iOS 9

Game Center is de service van Apple waarmee je tegen mensen van over de hele wereld kunt gamen. Hier kun je ook zien of jouw fenomenale high score echt wel zo goed is als hij vergeleken wordt met de high scores van je vrienden, vrienden uitdagingen sturen en zogeheten achievements sparen.

Na de lancering van iOS 9 was er even paniek onder een groep Game Center-gebruikers. De service werkte niet bij iedereen meer even goed, en er waren zelfs berichten dat mensen al hun informatie kwijt waren geraakt. Inmiddels lijkt alles weer naar behoren te functioneren. De bugs die je altijd wel tegenkomt bij de lancering van een nieuw besturingssysteem zijn weggestreken en iedereen kan weer gewoon gebruik maken van Game Center. Lees ook: De 13 beste games voor je iPhone of iPad.

Gelukkig maar, want voor veel mensen zou het gamen simpelweg niet meer zo leuk zijn als ze geen gebruik zouden kunnen maken van deze dienst. Het sparen van achievements, prestaties die je binnen een game bereikt, heeft een mild verslavend effect. Daarnaast is het erg leuk om je vrienden een uitdaging te sturen en dan te kijken wie van jullie hier het beste in is. Ook maakt Game Center het mogelijk om multiplayer te gamen, zelfs tegen gebruikers van OS X. En tja, het blijft leuk om op te scheppen tegen anderen als je de hoogste score hebt gehaald!

Gevecht om de hoogste score

© PXimport

Game Center opent een wereld aan mogelijkheden om meer uit je games te halen.

Al sinds de dagen dat het gamen nog voornamelijk gebeurde in speelhallen hebben high scores een belangrijke rol gespeeld. Wat is er nou leuker dan met dat extra beetje inspanning de hoogste score te verbeteren? Als je binnen Game Center echter kijkt naar de high scores die wereldwijd behaald worden, dan zie je vrij snel dat de kans klein is dat je een score haalt die in de bovenste regionen gaat eindigen.

Het probleem is namelijk dat de meeste games in Game Center slachtoffer zijn van gekraakte versies van de games, waarmee je oneindig door kunt spelen, zonder dat je daar echt je best voor hoeft te doen. Zo zie je bovenaan in de lijst scores staan met een aantal nullen waar het van gaat duizelen, terwijl jouw zuurverdiende score ergens onderaan bungelt.

Er zijn gamemakers die hier iets aan doen. Bij Pac-Man 256 bijvoorbeeld worden oneerlijk behaalde high scores vrij snel weggehaald uit de ranking. Het is dan wel de vraag hoe lang de makers die vol kunnen houden, gezien het aantal gamers die deze game nog steeds fanatiek spelen, en de aanhoudende stroom cheats die er online komen te staan. Dit is nou een probleem waarvan we graag hadden gezien dat het binnen iOS 9 was aangepakt. Nu ben je eigenlijk aangewezen op je vrienden om een eerlijk high score gevecht te houden. En mocht iemand binnen je vriendenkring een astronomische score hebben behaald, dan weet je in ieder geval wie je er op moet aanspreken.

Meer achievements... Meer!

© PXimport

Subway Surfers is bij uitstek een game waar cheaters de high score tabel beheersen. Gelukkig zijn er genoeg achievements in deze game te halen.

Het is eigenlijk Microsoft dat er op de Xbox 360 mee is begonnen: het uitdelen van Achievements voor gamers die een bepaalde mijlpaal in een spel hebben bereikt. Het fenomeen werd in het begin nog een beetje met een scheef oog aangekeken, inmiddels gebruikt elk gamesplatform zijn eigen achievements/trophies systeem.

Vrijwel elke game die tegenwoordig uitkomt maakt hier gebruik van. De meeste games maken het je mogelijk tussen de 20 en 50 achievements te behalen, waarbij je voor elke achievement weer punten krijgt om aan je totale Game Center score toe te voegen. Ook dit is een manier om op te scheppen tegen je vrienden, en zo te laten zien hoe ver je bent bij een bepaalde game. Je kunt bijvoorbeeld achievements krijgen als je een een bepaald level uitspeelt, of als je een hoge score haalt. Ook zijn er makkelijker achievements (soms krijg je ze al als je een spel voor het eerst opstart), of extreem ingewikkelde (waarvoor je elk onderdeel van een game vrij moet spelen).

Ook maken gamemakers hier handig gebruik van bij hun freemium games. Spelers willen vaak toch proberen in hun favoriete spellen alles vrij te spelen. Bij sommige games kun je bepaalde achievements echter alleen halen als je iets haalt wat eigenlijk alleen met een IAP-aanschaf te halen is. Dit IAP-pimpen is, begrijpelijk, niet al te populair, maar het weerhoudt ontwikkelaars er niet van hier toch mee door te gaan. Het is een gemiste kans dat Apple niet bij iOS 9 aan gamemakers heeft aangegeven dat gamers al hun achievements op een eerlijke manier moeten kunnen halen, maar het is een aanpassing die we ook in toekomstige iOS-versies waarschijnlijk niet tegen gaan komen.

Daag je vrienden uit

© PXimport

Welk van jouw vrienden ga je nu uitdagen bij Pac-Man 256?

Dit is een onderdeel van GameCenter dat toch wel erg leuk blijft: je vrienden een uitdaging sturen en dan kijken wie van jullie deze het beste volbrengt. Je kunt bij het versturen van deze uitdagingen meerdere vrienden tegelijk op de korrel nemen, er vanuit gaande dat ze hetzelfde spel hebben als jij natuurlijk.

Alhoewel, het is ook mogelijk om een vriend een uitdaging te sturen in een game die hij zelf heeft, maar jij niet. Bekijk gewoon de spellen die jouw vriend allemaal op zijn device heeft staan en als je daar een uitdaging tussen ziet staan die je lastig genoeg lijkt, dan laat je hem deze gewoon uitvoeren. Net als eigenlijk de rest van Game Center heeft Apple ook hier niks aan verandert. Maar goed ook, goede dingen hebben eigenlijk helemaal geen aanpassingen nodig.

Multiplayer spelen

Hier bij iOS 9 ook geen al te grote aanpassingen. Het is nog steeds mogelijk om bepaalde games met vrienden of onbekenden te spelen, waarbij het niet uitmaakt van wat voor besturingssysteem je tegenspelers gebruik maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook multiplayeren met iemand op OSX.

Online tegen anderen spelen blijft leuk, je kunt op deze manier meer uit je games halen, en het blijft voldoening geven om als overwinnaar uit een gevecht of race te stappen. Het werkt ook erg goed. Zolang je zelf maar een goede internetverbinding hebt hoef je jezelf geen zorgen te maken dat je er halverwege een spelletje uitgegooid wordt of dat er 'lag'-problemen voorkomen.

De toekomst van Game Center

Er waren voorafgaand aan de release van iOS 9 wat (ongefundeerde?) geruchten dat Apple van plan was te stoppen met Game Center. Gelukkig is daar niks van waar gebleken. Integendeel, het gamen met Game Center krijgt straks met de toevoeging van het gamen op Apple TV alleen maar extra toepassingen. Straks op je televisiescherm spelen tegen je vrienden, waar op de wereld die zich ook bevinden, is natuurlijk nog leuker dan op het kleine scherm van de iPad of iPhone.

En alle nieuwe spellen brengen natuurlijk allemaal nieuwe achievements met zich mee die gehaald kunnen worden. Het is alleen te hopen dat Apple in de toekomst een manier gaat vinden om cheaters te lijf te gaan en de high score-gevechten zodoende eerlijk te houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten