De verstopte trackpad op je iPhone en iPad

© PXimport

De verstopte trackpad op je iPhone en iPad

Geplaatst: 16 oktober 2018 - 02:24

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Ronald Smit

iOS-apparaten zijn via een ietwat verstopte optie voorzien van een trackpad. Ideaal om de cursor in een tekst nauwkeurig mee naar de gewenste plek te navigeren. In iOS 12 worden ook iPhones zonder 3D-touch ondersteund.

Soms zou je best eens een muis aan - met name - je iPad willen hangen. Het zou het navigeren door bijvoorbeeld lappen tekst een stuk makkelijker maken. Feitelijk is er al een soort van muis beschikbaar in iOS, in de vorm van een wat verstopte trackpad. Ofwel: gebaseerd op hetzelfde principe als de trackpad van een notebook. Hem gebruiken is erg simpel. Als we kijken naar de iPad, dan dien je eerst te zorgen dat het schermtoetsenbord zichtbaar is. Ofwel: begin een tekstdocument in je favoriete tekstverwerker te tikken, of maak bijvoorbeeld een nieuw mailbericht. Heb je wat regels getikt, houd dan twee vingers op het schermtoetsenbord. Dit wordt nu lichtgrijs gemaakt, terwijl ook de 'toetsopdruk' van alle virtuele knoppen verdwijnt. Beweeg je vingers en je ziet dat de cursor 'meebeweegt'. Ofwel: een prima manier om de cursor in langere teksten razendsnel naar een punt te brengen waar je wijzigingen aan wilt brengen.

© PXimport

3D touch

Ook op de iPhone is het mogelijk om op deze manier via een onzichtbare trackpad de cursor te besturen. Op exemplaren voorzien van 3D touch is het simpel: druk wat harder op het schermtoetsenbord. Ook nu zie je het toetsenbord weer lichtgrijs worden en kun je de cursor sturen middels je vinger. Daarbij geldt overigens dat je niet hard hoeft te blijven drukken; als de trackpad-modus eenmaal is geactiveerd kan je met normale vingerdruk sturen. Blijft over een praktisch probleem. Want niet alle iPhones beschikken over 3D touch. Met de komst van iOS 12 is ook daar een oplossing voor gevonden. Houd met één vinger de spatiebalk op het schermtoetsenbord ingedrukt, en navigeer met een andere vinger. Zo is nu op elk apparaat gebruik te maken van de toch wel verdraaid handige trackpad-modus. Overigens is deze 'muismode' alleen beschikbaar voor tekstbewerkingen. In apps met bijvoorbeeld een menubalk werkt het trucje niet. Je krijgt dus geen muispijltje of iets dergelijks te zien. Maar da's ook niet echt nodig natuurlijk, want alle i-apparaten zijn voorzien van een aanraakscherm dat een muis verder eigenlijk overbodig maakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000