De Nokia 6.2 en Nokia 7.2 zijn zo degelijk dat het saai wordt

© PXimport

De Nokia 6.2 en Nokia 7.2 zijn zo degelijk dat het saai wordt

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 september 2019 - 12:21

Aangepast: 24 november 2022 - 13:42

Joris Peterse

Tijdens de IFA electronicabeurs in Berlijn presenteerde Nokia twee nieuwe smartphones: de Nokia 6.2 en Nokia 7.2. Zoals vrijwel alle andere recente Nokia-smartphones klopt het plaatje gewoon: betaalbaar, volledig en no-nonsense. Je zou de nieuwe smartphones bijna als saai omschrijven.

Nokia staat garant voor degelijkheid en sinds het merk gebruikt wordt voor Android-smartphones is de koers een beetje gewijzigd. Geen schreeuwerige kleuren en grootste innovaties, maar bescheiden smartphones die eigenlijk nergens slecht op scoren. Dat lijkt ook het geval met de Nokia 6.2 en 7.2 die Nokia aankondigde, die respectievelijk 249 en 349 euro kosten. Het is voor mij als reviewer enerzijds een beetje saai om te beschrijven, terwijl ik anderzijds regelmatig Nokia’s aanbeveel in mijn omgeving.

De enige uitzondering op de regel is de Nokia 9, die met een pentacam uitgerust is. Helaas kwam deze niet heel erg goed uit onze test.

© PXimport

© PXimport

Degelijk als Nokia

Die degelijkheid en betrouwbaarheid komen ook naar voren bij de Nokia 6.2 en Nokia 7.2. Geen absurde prijzen, geen misplaatste innovatie, geen opgevoerde specificaties, maar gewoon een complete smartphones, met middenklasse-Snapdragonprocessors. Verpakt in een herkenbaar Nokia-jasje. Is er dan niks negatiefs te melden? Helaas wel. Een extra fysieke knop aan de zijkant, mag alleen maar gebruikt worden om de Google Assistent op te roepen. Het feit dat je hem niet mag herprogrammeren om een andere app of de camera te starten, geeft een gevoel alsof de spraakassistent je opgedrongen wordt.

Op cameragebied en schermkwaliteit claimt Nokia flinke stappen te hebben. Ik kreeg de mogelijkheid om na de presentatie het toestel even uit te proberen, en hoewel de schermen en camera’s een positieve indruk maakte, kun je gewoonweg beter krijgen op deze gebieden.

Het grote voordeel van de Nokia 6.2 en 7.2, is hetzelfde voordeel als de vele andere Nokia-smartphones die op de markt zijn verschenen: ze draaien op Android One. Wat inhoudt dat je de beste update-ondersteuning krijgt die Android kan bieden. Hiermee loop je qua veiligheid en functionaliteit voorop ten opzichte van dure smartphones van Samsung, Huawei, LG, Sony, et cetera.

© PXimport

© PXimport

Verschillen tussen de Nokia 6.2 en Nokia 7.2

De twee smartphones die Nokia presenteerde zijn niet van elkaar te onderscheiden. De verschillen zitten intern: de camera, processor en werkgeheugen (4GB in plaats van 6GB) zijn allemaal net even wat minder indrukwekkend bij de Nokia 6.2. En dat onderscheid is misschien wel het probleem van Nokia’s smartphones. Niet alleen de Nokia 6.2 en 7.2 zijn lastig van elkaar te onderscheiden, ook de andere Nokia smartphones die nu in de winkel liggen hebben allemaal vergelijkbare kenmerken en specificaties. Dat je veilig voor een Nokia kunt kiezen, dat staat buiten kijf. Maar welke? Door de bomen zie je het bos niet meer.

Zowel de Nokia 6.2 als de Nokia 7.2 zijn vanaf eind september beschikbaar, voor respectievelijk 249 en 349 euro.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000