'Apple kan 10 dollar per Samsung-device krijgen'

© CIDimport

'Apple kan 10 dollar per Samsung-device krijgen'

Geplaatst: 30 december 2011 - 09:17

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Redactie

Apple kan 10 dollar per verkocht Samsung-toestel verdienen als het afziet van zijn alles verwoestende patentenoorlog. De 'nucleaire oorlogvoering' van Steve Jobs tegen Android levert niks op.

Dat is de mening van analist Kevin Rivette van 3LP Advisors. Het persbureau Bloomberg heeft een aantal analisten en patentenkenners gevraagd naar hun mening over de wereldoorlog die Apple dit jaar heeft ontketend tegen Android en meer in het bijzonder Samsung. Wat bezielt Apple om zo ongenadig hard door te halen en is dat wel de juiste strategie?

Toenadering is nodig

Nee, zegt Rivette dus. Het is tijd voor Apple om een zo geheten détente in te gaan, een periode van toenadering en vermindering van spanning met de concurrentie in de markt. Hij merkt op dat als rechtbanken in Australie, Duitsland, Verenigde Staten en Nederland Apple gelijk geven, de concurrenten simpelweg kunnen werken aan aanpassingen om de betrokken Apple-patenten te omzeilen. Net als in het geval dat de rechtszaken worden verloren, staat Apple uiteindelijk met lege handen.

“De tactiek van verschroeide aarde die Apple nu hanteert, is slecht omdat het de waarde van hun patenten niet optimaliseert", zegt Rivette." Elke keer als de rechter Apple gelijk geeft, veranderen concurrenten simpelweg hun ontwerp. “Je kan stenen in het stromende water gooien, maar het water vindt zijn eigen weg", zo zegt hij metaforisch.

Geen weg naar eindoverwinning

De tot nu toe gevoerde rechtszaken, met telkens weer een 'winst' voor elk van de kemphanen, staat uitgebreid beschreven in het achtergrondstuk op Webwereld deze dag in het TechWorld gedeelte. Daaruit blijkt dat er geen weg naar de eindoverwinning is voor Apple. Ook Marshall Phelps, voormalig hoofd van de afdeling intellectueel eigendom bij IBM, zegt tegen Bloomberg dat het in de geschiedenis een bedrijf nooit is gelukt een concurrent weg te vagen via patenten.

Wel levert het geven van licenties op patenten miljarden dollars op, zoals IBM met zijn patent op de basisarchitectuur van computers en Texas Instruments op de computerchip. De patenten van Apple zijn daarentegen niet zo omvattend maar meer gericht op uiterlijk of bediening. Niettemin is Apple een duidelijke leider in zowel de markt als op het gebied van patenten, geld en ervaring in het voeren van rechtszaken.

Om concurrenten dwars te zitten, zou het bedrijf nog wel een tijdje door kunnen gaan met de patentenoorlog. Maar dan riskeert het bedrijf wel dat het ook geen toegang krijgt tot technologie van anderen, die het waarschijnlijk nodig heeft in locatiegebaseerde services en social networking.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000