App extensies veelbelovend als nieuwe goudmijn Apple

© PXimport

App extensies veelbelovend als nieuwe goudmijn Apple

Geplaatst: 9 september 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Redactie

Nog heel even en Apple brengt iOS 8 uit. Gaat de innovatie Extentions net zo'n impact op developers hebben als het app ecosysteem dat enkele jaren terug had?

We weten op dit moment, zo vlak voor het verschijnen van iOS 8, nog lang niet alles over het nieuw te verschijnen mobiele besturingssysteem van Apple. Maar wat we wel weten, is dat deze de functionaliteit Extensions bevat en de impact daarvan kon weleens heel groot worden.

De basisgedachte achter deze functionaliteit is simpel: extensies stellen apps in staat gebruik te maken van elkaars functies. Zo kan een foto-app filters delen via het iOS-besturingssysteem of een productiviteitsapp een to-do lijst. Binnen iOS 8 moeten extensies gebundeld worden in een container, maar in het nieuwe OS X Yosemite gaat het zo ver dat ze losstaand gedistribueerd kunnen worden. Dit moet gaan voorkomen dat de menulijsten volraken met allerlei apps die maar één doel dienen.

Het is onwaarschijnlijk dat Apple een complete winkel rond Extensions optuigt, maar desondanks is de introductie enorm belangrijk om twee redenen.

Niet telkens hetzelfde hoeven coden

De eerste is het voorkomen van duplicatie. Op dit moment hebben developers weinig keuze, behalve features die ze kennen van andere apps ook in hun eigen apps inbouwen als ze daarvan gebruik willen maken. Dit leidt tot veel verspilling van tijd en geld omdat iedere app op dezelfde manier moet worden aangepast - zo moet elke fotobewerkingsapp foto's kunnen bijsnijden. De mogelijkheid om elkaars code te delen stelt programmeurs in staat zich meer op innovatie te richten en apps te publiceren die kleiner, veiliger en bruikbaarder zijn.

Op dezelfde manier zullen extensies apps in staat stellen te functioneren op manieren die de developers zelf nog niet hadden bedacht. Zo moeten apps nu nog geprogrammeerd worden om cloudproviders als Dropbox te ondersteunen, maar extensies maken deze functionaliteit out-of-the-box mogelijk. Bovendien kunnen op elk moment nieuwe leveranciers worden toegevoegd die hun eigen extensiecode beschikbaar stellen.

Kom maar op met die nieuwe golf indie apps

Het belangrijkste is dat extensies de perfecte voedingsbodem bieden voor kleine, gerichte apps die zoveel onafhankelijke ontwikkelaars naar Apple's platformen wisten te lokken in de eerste jaren van de App Store. Nu grotere spelers met hun flinke marketingbudgetten de kleinere ontwikkelaars binnen de applicatiewinkel weggedrukt hebben, bieden extensies onafhankelijke ontwikkelaars weer de kans om te innoveren en excelleren.

Net als iedereen kan ik niet wachten op de nieuwe hardware die Apple vanavond zal introduceren. Maar ik ben net zo benieuwd naar de mogelijkheden die extensies komende maanden gaan tonen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000