9 tips voor het typen op je iPhone of iPad

Zou je graag willen dat het wat eenvoudiger was om in ALLEEN HOOFDLETTERS te typen op je iPhone, of ben je ooit vast komen te zitten bij het zoeken naar het kastlijntje? En hoe zit het met het gebruiken van letters met accenten, of het omgaan met lastige URL’s?

Deze negen tips kunnen het typen op je iPhone of iPad een beetje eenvoudiger maken. Zelfs als je al jaren met het iOS-toetsenbord aan het typen bent, is het mogelijk dat je een van deze tijdbesparende sneltoetsen over het hoofd gezien hebt. Of verwijs je vrienden die pas iOS gebruiken hier naartoe als ze ooit klagen dat het toetsenbord van de iPhone minder goed is dan dat van Android. (Niet dus.) Lees ook: De beste schermtoetsenborden voor je iPad.

De .com-sneltoets

Wil je een URL direct in de adresbalk van Safari typen? Doe geen moeite om ".com" of ".net" in te typen.

© PXimport

Je hoeft nooit meer .com of .nl of .watdanook te typen.

In plaats daarvan kun je de "."-toets (punt) ingedrukt houden. Er verschijnt dan er een pop-up ballonnetje met een lijst met opties, van ".com" tot ".nl".

Leuk accent

Laat je niet betrappen op het overslaan van een accent grave in "voilà" terwijl je een e-mail op je iPhone of iPad typt.

© PXimport

Alle accenten staan verzameld op één plek, je hoeft alleen maar de letter ingedrukt te houden.

Je kunt een groot deel van accenttekens benaderen - accent aigu, grave, circonflexe, en dergelijke - door de lettertoets ingedrukt te houden (zoals "a").

Swipe om te typen

© PXimport

Doodziek van het intikken van berichten op het aanraakscherm van je apparaat? Probeer te swipen in plaats van te typen.

Het concept is simpel: in plaats van elke individuele toets in te drukken wanneer je een woord intypt, kun je met het swipe-to-type-toetsenbord met je vingertop van de ene toets naar de andere schuiven.

Terwijl je vinger over de toetsen beweegt, voorspelt je telefoon het woord dat je probeert te typen - eh, swipen.

Klinkt dat raar? Inderdaad, je moet er even aan wennen, maar met wat oefening zal het een tweede natuur worden.

Het standaard iOS-toetsenbord had de swipe-to-type mogelijkheden waarover onze Android-vrienden jarenlang over opschepten niet - tot iOS 8. Die update bracht eindelijke toetsenborden van derden - met name Swype en SwiftKey - naar de iPhone en iPad.

Capslock

Zie je de Shifttoets? Druk er gewoon tweemaal op. Er verschijnt dan een horizontaal lijntje aan de onderkant van de toets, die aangeeft dat je in de alleen-hoofdlettermodus aan het typen bent. Vanaf met iOS 7 heeft Apple de verschillende looks van de Shifttoets (voor kleine letters, hoofdletters, of alleen hoofdletters) subtieler gemaakt. Zoveel zelfs dat ik het een jaar later in iOS 8 soms nog fout doe.

© PXimport

Het kan wat lastig zijn om te zien of je in de capslockmodus zit.

Als je tweemaal op de Shifttoets drukt en er gebeurt niks, ga dan naar Settings > General > Keyboard, en zorg dat Enable Caps Lock ingeschakeld is.

Geld, geld, geld

Wil je de valutasymbolen voor de yen (¥), de dollar ($), of de pond (£) intypen? Simpel.

Houd gewoon de toets voor het euroteken ingedrukt. Er verschijnt dan een pop-up-ballonnetje met een reeks andere valutatekens.

Sneltoetsen voor symbolen

Ik ben vrijwel nooit een kastlijntje tegengekomen dat me niet beviel - en nu ik erover nadenk, ben ik ook dol op lijstjes met opsommingstekens. Hoe overleeft iemand als ik het typen op een iPhone? Gemakkelijk.

© PXimport

Streepjes, langere streepjes en puntjes: opsommingstekens te over in iOS.

Houd de toets voor het streepje ingedrukt om meer opsommingstekens en dergelijke tevoorschijn te halen, waaronder een kastlijntje, een stip, en het onmisbare liggend streepje. (Als je deze sneltoets niet gebruikt, moet je om bij het liggend streepje terecht te komen drie extra stappen nemen. Druk op de nummertoets, vervolgens op de symbolentoets, en vervolgens op het liggend streepje.)

Bonustip: probeer andere symbolentoetsen ingedrukt te houden. Je kunt bijvoorbeeld gekrulde aanhalingstekens vinden door de aanhalingstekentoets ingedrukt te houden.

Omarm de emoji

Wat is een sms'je zonder een smiley? Goede vraag. Gelukkig bieden de iOS-toetsenborden meer emoji dan je ooit nodig zult hebben.

© PXimport

Emoji, smileys, lachebekjes: noem ze hoe je wil, handig zijn ze zeker.

Eerst zul je het emoji-toetsenbord moeten inschakelen: Druk in Settings > General > Keyboard opnieuw op Keyboard, en controleer of Emoji in de lijst met geïnstalleerde toetsenborden staat. Zo niet, druk dan op Add Keyboard, en zoek naar Emoji in te lijst. Wanneer je vanaf nu het toetsenbord gebruikt, kun je de toets met het wereldbolicoon indrukken en alle prachtige emoji bekijken en toepassen. Helaas kun je ze niet herschikken, maar het eerste tabblad onthoudt de emoji's die je het laatste gebruikt hebt.

Praten in plaats van typen

Je vergeet al gauw dat zowel je iPhone als je iPad dicteren ondersteunen voor al je niet in de stemming bent om te typen. Druk gewoon op het microfoonicoontje op het toetsenbord, links van de spatiebalk.

© PXimport

Moe van het typen? Dan praat je toch gewoon.

Als bonus heeft de Berichten-app iOS 8 twee microfoonknoppen. De rechthoekige witte microfoonknop links van de spatiebalk zet zoals gewoonlijk je woorden om in tekst. Maar als je met een andere iMessages-gebruiker communiceert, kun je de grijze ronde microfoonknop (rechts van het tekstvak) indrukken om een gesproken bericht op te nemen dat als audio verstuurd wordt. Je hoeft niet te typen, en je vriend(in) krijgt de vrolijkheid, droefheid, of tweeslachtigheid in je stem te horen. Het is leuk.

Nummers schuiven

Er is echt geen reden meer om van de letter-layout van het toetsenbord naar de nummer-layout te switchen als je slechts één getal of wat tekens wilt typen. In plaats daarvan druk je de knop met de nummers erop in, maar haal je vinger niet van het scherm af. Veeg met je vinger naar het getal of teken dat je wilt intypen, en haal je vinger van het scherm. Het getal of teken wordt getypt en het scherm gaat meteen weer terug naar de letter-layout.

Natuurlijk is deze schuiftruc niet nodig om aan het einde van je zinnen een punt te zetten. Ga naar Settings > General > Keyboard, waar je een switch kunt vinden om . Shortcut in te schakelen. Dat is de punt-sneltoets - als deze is ingeschakeld kun je twee spaties aan het einde van een zin typen om automatisch een punt te laten plaatsen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten