đ„ 5 tips om te voorkomen dat je oplader in brand vliegt
We hebben allemaal wel eens horrorverhalen gehoord over smartphone-opladers. Dan bedoelen we niet dat ze langzaam zijn, of dat het kabeltje na een paar keer gebruik al kapot gaat. Nee, we hebben het hier echt over brand die ontstaat tijdens het opladen. Natuurlijk wil je dat koste wat kost voorkomen. Met deze 5 tips voorkom je een hoop ellende.
đ„ Brand veroorzaakt door de oplader van een smartphone: je leest er steeds vaker over. Gevaarlijk, helemaal omdat veel mensen hun smartphone 's nachts opladen, naast hun bed. Om ervoor te zorgen dat je probleemloos je smartphone kunt opladen, let je dan ook op de volgende zaken: ~ De oplaadpoort ~ De poweroutput ~ Protocollen van snelladen ~ Het merk ~ Oververhitting
Lees ook: Zo voorkom je schade aan je inboedel door inbraak of brand
Kijk, het beste is natuurlijk om de oorspronkelijke oplader van een smartphone te gebruiken. Maar het kan altijd gebeuren dat die stukgaat of kwijtraakt, en dan moet je opeens op zoek naar een vervanger. Geen probleem, maar wanneer je de verkeerde koopt dan kan het wél misgaan. Waar je op moet letten, lees je hieronder.
©JinOdin
𧯠Tip 1: Let op de oplaadpoort
Het is wellicht een open deur, maar we beginnen er toch mee: let op de oplaadpoort. Zorg ervoor dat de smartphoneoplader die je gebruikt, daadwerkelijk past op de smartphone die je oplaadt. Helemaal nu recente iPhones beschikken over usb-c in plaats van een Lightning-poort, is het voor een groep mensen belangrijk hier scherp op te zijn. Voor andere apparaten â in het algemeen â is het wat minder spannend door de gestandaardiseerde usb-c-poort. Maar dan nog is het goed om te checken of jouw (oudere) smartphone niet stiekem beschikt over een micro- of mini-usb-poort.
Lees ook: Zo snel is jouw usb-c-kabel
𧯠Tip 2: Let op de output
Dan komen we nu aan bij een belangrijk punt: de output van een smartphoneoplader. Je krijgt namelijk te maken met spanning (V of voltage) en stroomsterkte (A of amperage).
Je moet er altijd voor zorgen dat de spanning overeenkomt met wat jouw smartphone aankan. In de meeste gevallen is dat 5V, maar tegenwoordig komen we ook 9V of 12V tegen. Sommige opladers kunnen automatisch wisselen in spanning, maar dat geldt niet voor alle producten. Check dus binnen de specificaties welke spanning jouw smartphone ondersteunt om problemen te voorkomen.
In het verlengde hiervan speelt ook de stroomsterkte een rol. Hoe meer sterkte er is, hoe sneller je smartphone opgeladen wordt (al kan het altijd gebeuren dat een smartphone de maximale stroomsterkte kan beperken om de accu de beschermen). Een oplader zou in elk geval op zân minst 2A moeten kunnen bieden.
Watt is hier ook belangrijk om op te letten. Het aantal watt reken je uit door de spanning te vermenigvuldigen met de stroomsterkte. 5V x 2A is in dit geval hetzelfde als 10W. Dat laatste getal wordt ook altijd duidelijk gecommuniceerd door de fabrikant van een smartphone.
©Ken
𧯠Tip 3: Ken het (snel)laadprotocol
Als jouw smartphone snelladen ondersteunt, dan moet je ook even letten op hoe dat precies zit. Zoek uit van welk protocol je telefoon gebruikmaakt en hoe snel je toestel opgeladen kan worden.
Je hebt qua protocollen meestal twee smaken: Power Delivery en Quick Charge. Maar specifieke merken kunnen ook eigen technologieën presenteren. Zo heeft OnePlus bijvoorbeeld Warp Charge en kom je op Samsung-apparaten Adaptive Fast Charging en Super-Fast Charging tegen. In het geval van Samsung gaat het om aangepaste versies van Power Delivery en Quick Charge.
Houd er rekening mee dat je altijd een smartphoneoplader moet uitkiezen die bij jouw snellaadstandaard past. In alle gevallen is dat natuurlijk de meegeleverde lader, maar in het geval van Samsung kunnen third-party opladers ook uitkomst bieden (mits ze een van de twee standaarden gebruiken). Heb je een iPhone? Die ondersteunt Power Delivery, met een maximale snelheid van 18 watt (en dus 9V/2A).
𧯠Tip 4: Let op het merk
Ook heel belangrijk: let goed op het merk. Je wilt geen troep aanschaffen die een heuse brandhaard vormt. Betrouwbare merken en fabrikanten maken gebruik van de betere materialen en protocollen, waardoor ze zowel breed inzetbaar als veilig zijn. We raden het af onbekende merken te gebruiken die je her en der op Amazon of misschien AlieExpres aantreft, hoe aantrekkelijk ze ook ogen door de prijs. Een goede oplader mag Ă©cht wel wat kosten. Bovendien kan die jaren meegaan, waardoor het eigenlijk maar een kleine investering is.
Fabrikanten van betrouwbare smartphoneopladers hebben voldoen aan allerlei certificeringseisen die â tot op zekere hoogte â veilig gebruik garanderen. Tot op zekere hoogte, want net zoals veel producten en diensten zijn ook opladers zo veilig als de gebruiker ervan. Zorg ervoor dat tijdens het opladen van je smartphone de usb-adapter en de kabel genoeg ruimte hebben om hun warmte kwijt te kunnen. Prop opladers tijdens het gebruik niet achter kasten, kussens of dekens. Dat moet je trouwens ook niet doen met je smartphone zelf. Zowel oplader als telefoon moeten hum warmte kwijt kunnen.
𧯠Tip 5: Voorkom oververhitting
Neem ook vooral onze tips door met betrekking tot oververhitting van je smartphone om je extra voor te bereiden. En haal je oplader uit het stopcontact als je smartphone is opgeladen. Dat heeft nog een bonus: zo ga je sluipgebruik tegen. En dat scheelt weer op je energierekening!
Goedkoop Ă©n goed!
De populairste smartphones tot 200 euro
Powered by Kieskeurig.nl