🔥 Wat je moet doen als je smartphone oververhit raakt
Een smartphone kan er zomaar ineens last van hebben: oververhitting. Soms gebeurt dat tijdens het opladen of wanneer het toestel veel taken tegelijkertijd uitvoert; soms is de oorzaak niet meteen duidelijk. Wat moet je precies doen wanneer je smartphone te warm wordt?
Telefoon oververhit? In dit artikel lees je: Wat de beste temperatuur is voor een smartphone Wat je kunt doen wanneer je toestel oververhit is: 🔥 Smartphone op een andere plek leggen 🔥 Andere lader gebruiken 🔥 Apps controleren 🔥 Checken op malware
Lees ook: Help! Mijn laptop laadt niet meer op
In tegenstelling tot een computer heeft een smartphone meestal geen ventilatoren en koelsystemen om de boel op een lage temperatuur te houden. Sommige gamingtelefoons beschikken daar wel over, maar het is meer uitzondering dan regel.
Smartphonefabrikanten raden aan je smartphone altijd tussen de nul en 35 graden te houden. Het kan natuurlijk zijn dat je voorbij de 35 graden gaat, bijvoorbeeld wanneer je gamet of intensieve taken uitvoert. Wat kun je daartegen doen? Wat je in ieder geval altijd kunt doen, is je smartphone uitzetten en weer aanzetten. Wellicht onderbreek je daarmee een proces op de achtergrond waar je geen weet van had. Opnieuw opstarten kan veel problemen verhelpen.
Voorheen was het zo dat smartphones binnen de instellingen de temperatuur konden weergeven. Daar kun je nu apps voor downloaden, zoals CPU Throttling Test op Android. Daar test je bovendien nog meer onderdelen mee op je telefoon.
Tip 1: Leg je smartphone ergens anders neer
Wat ook een rol kan spelen: de plek waar je smartphone ligt. Zit je in een te warme auto of pal in de zon, dan heeft je smartphone daar nou eenmaal last van. Houd hem ook bij een verwarming vandaan. Laad je je telefoon 's nachts op? Leg hem dan op je nachtkastje en niet in bed. Daar zou hij onder je kussen of tussen het dekbed kunnen schuiven - en dat wordt echt te warm!
Tip 2: Gebruik een andere lader om op te laden
Over opladen gesproken: ook dat speelt een rol. Sowieso warmen smartphones vaak op door het opladen, vanwege de hoge oplaadsnelheid. Merk je dat het te ver gaat, dan kun je een andere oplader uitproberen, eentje met een iets lagere oplaadsnelheid. Controleer altijd de kabel op eventuele breuken en check of je een usb-adapter van een betrouwbaar merk gebruikt. Sommige accessoires van derde partijen leveren problemen op, dus kijk goed naar de verpakking en de specificaties wanneer je een nieuwe aanschaft.
Nieuwe oplader nodig?
Kijk & vergelijk
Controleer de apps op je smartphone
Ook de apps die je gebruikt zijn het bekijken waard. Op zowel Android als iOS kun je inzien welke apps veel energie gebruiken. Ook bieden beide besturingssystemen opties aan om dat gebruik tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door in te stellen dat een app niet op de achtergrond ververst wordt. Handig, maar niet bruikbaar voor elke app trouwens: berichtendiensten moet nou eenmaal vaak op de achtergrond kunnen verversen, want anders komen er geen berichten meer binnen (of arriveren ze later). Een optie die je wel kunt gebruiken, is de stemassistent deactiveren (mocht je die nauwelijks gebruiken). Dat kan al flink schelen. Ook de helderheid van het scherm wat lager zetten zorgt ervoor dat het energieverbruik lager wordt.
Op Android heb je vaak meerdere opties beschikbaar als het om batterijgebruik van apps gaat. Als je naar Instellingen > Apps > Batterijgebruik voor apps gaat (of je typt in de zoekbalk ‘batterijgebruik’ in), dan tref je daar een lijst met geïnstalleerde applicaties aan. Tik op een app om de batterijgebruik aan te passen. Je hebt drie smaken: Onbeperkt, Geoptimaliseerd of Beperkt. De tweede optie zorgt ervoor dat het batterijgebruik gebaseerd wordt op de manier waarop je je smartphone gebruikt. Bij iOS vind je onder Instellingen > Batterij de schuif Energiebesparingsmodus. Zet je die aan, dan worden achtergrondactiviteiten tijdelijk verminderd tot je de iPhone volledig kunt opladen. Ook kun je bij de afzonderlijke apps kijken; daar krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om Ververs op de achtergrond uit te zetten.
In het verlengde van deze tip raden we aan apps altijd up-to-date te houden. Niet alleen vanwege het feit dat je dan beter beschermd bent tegen aanvallen van buitenaf, maar ook omdat ontwikkelaars batterij-optimalisaties kunnen implementeren. Helemáál wanneer die apps gebruikmaken van nieuwe Android- of iOS-functies die de accu ontzien. Naast het updaten van applicaties doe je er dus ook goed aan het besturingssysteem meteen te updaten wanneer je de melding krijgt dat er een update beschikbaar is.
©ET.
Malware op je smartphone?
En dan hebben we nog malware. Eén onoplettend moment kan ervoor zorgen dat je onbedoeld schadelijke software op je smartphone installeert. Heel vervelend, want vaak kom je daar moeilijk van af. Bovendien kunnen ze ongemerkt allerlei processen laten draaien op je telefoon, waardoor deze zo hard moet werken dat de temperatuur oploopt. Hoewel je op iOS steeds meer malware aantreft, is die kans nog steeds een stuk kleiner dan op Android. Google heeft hiervoor wel Google Play Protect in het leven geroepen, waarmee je je smartphone op malware kunt scannen. Maak daar dan ook dankbaar gebruik van.
Op Android kan dat overigens alleen wanneer je ingelogd bent met een Google-account (al is het ook goed mogelijk Android zonder dat account te gebruiken). Je gaat dan naar Google Play, logt eventueel in met een nieuw of bestaand account, tikt op je profielfoto (of de letters van je naam) en gaat daarna naar Play Protect. Daar tref je meteen de knop Scannen aan. Mocht je toestel al eerder gescand zijn, dan zie je ook meteen de melding of er schadelijke apps gevonden zijn of niet.
Mocht je er echt niet meer uitkomen, dan kan het – in een uiterst geval – raadzaam zijn je smartphone helemaal opnieuw in te stellen. Voor Android en iOS moet je daar verschillende stappen voor ondernemen. Voor iOS kijk je op deze hulppagina van Apple; heb je een Android-smartphone, kijk dan op de website van de fabrikant.
Welke kleur kies jij?
De iPhone 15
Powered by Kieskeurig.nl