ID.nl logo
Zo snel is jouw usb-c-kabel!
Huis

Zo snel is jouw usb-c-kabel!

De usb-c-aansluiting is de populairste usb-aansluiting van dit moment. Deze universele aansluiting heeft een aantal voordelen, maar ook wat beperkingen. En hoe zit het precies met de datasnelheid? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Hoewel de usb-c-kabel een universele standaard is, bestaat er een aantal versies. Die ondersteunen verschillende protocollen en hebben daardoor afwijkende datasnelheden. Ontzettend onhandig, maar dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven.

Ook interessant: Op zoek naar meer opslagruimte? We hebben 29 externe ssd's getest

Of je de aansluiting nu usb-c of usb type-c noemt, dat maakt niet uit. Je hebt het over hetzelfde: de toekomst van bekabelde connectiviteit. Dankzij het platte kopje maakt het niet uit hoe je de usb-kabel in de opening stopt, aangezien die altijd past. Niet elke usb-c-kabel is helaas gelijk. Zo gemakkelijk het aansluiten gaat, zoveel verwarring ontstaat er nog weleens over de mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld net een iPhone 15 gekocht en heb je daar vragen over? Of is het tijd voor een korte opfriscursus? In dit artikel vertellen we je wat je wilt weten.

Best overzichtelijk, toch?

De specificatie van usb-c werd in augustus van 2014 afgerond. De aansluiting heeft veel meer in z’n mars dan bestaande oplossingen, maar ook destijds was het de bedoeling dat die zou bestaan naar usb-a, usb-b, hdmi, DisplayPort en de audiojack. De naam zegt overigens alleen iets over de vorm van de aansluiting en niets over de opties. Ook usb-c biedt ondersteuning aan voor usb 2.0, usb 3.1 Gen 1, usb 3.1 Gen 2 (om het allemaal overzichtelijk te houden), usb 4 en zowel Thunderbolt 3 als 4. En waarschijnlijk worden toekomstige usb-versies ook gewoon ondersteund.

©Mateus Andre

Mocht je een usb-c-kabel willen gebruiken op een poort waar die niet op past, dan heb je een adapter nodig. Onthoud dat de usb-c-kabel zich dan aanpast naar die aansluiting, en je dus te maken krijgen met de specificaties, mogelijkheden en snelheden daarvan.

Overdrachtssnelheid usb-c

Er bestaan dus verschillende usb-standaarden, die allemaal hun eigen overdrachtssnelheid voor data hebben. Versie 1.0 biedt snelheden van 1,5 tot 12 Mbps aan. Omdat dit een verouderde standaard is, komen we deze variant eigenlijk niet meer tegen.

We benoemen het toch even, aangezien usb-c achterwaartse compatibiliteit ingebouwd heeft voor deze versie. Usb 2.0 heeft een maximale snelheid van 480 Mbps en ondersteunt zo’n beetje alle usb-aansluitingen, terwijl usb 3.1 Gen 1 (voorheen usb 3.0) 5 Gbps heeft en wat achterhaalde usb-koppelingen achter zich laat.

Gbps staat voor Gigabit per seconde. Die afkorting wordt ook wel eens aangeduid als Gbit/s.

De verantwoordelijken voor de usb-standaard (USB-IF) houdt enorm van de derde iteratie van de usb-standaard. Want vanaf hier wordt het een beetje ingewikkeld.

Na usb 3.1 Gen 1 kwam usb 3.2 uit, met snelheden van 5 Gbps. De aansluitingen waren eveneens hetzelfde, met usb-a, usb-b, micro-usb en usb-c. Daarna verschenen zowel usb 3.2 Gen 1x2 en 3.2 Gen 2x2, met snelheden van respectievelijk 10 en 20 Gbps. Usb 3.2 kreeg toen de naam usb 3.2 Gen 1 mee, net zoals usb 3.0 achteraf ineens usb 3.1 Gen 1 genoemd werd. Juist, wij moesten het ook even twee keer lezen.

Vanaf usb 4 Gen 1x2 werd de situatie niet meteen duidelijker. Want toen ging de usb-c-aansluiting terug naar 10 Gbps, terwijl versie Gen 2x2 (in datzelfde jaar) weer naar 20 Gbps ging. Bovendien verscheen kort daarna usb 4 Gen 3, met snelheden van 20 Gbps, terwijl usb 4 Gen 3x2 (we zitten nog steeds in het lanceringsjaar van usb 4 Gen 1) de snelheid verhoogde naar 40 Gbps.

Schep orde in de kabel-wirwar!

Een organizer of gootje houdt je snoeren netjes bij elkaar

©PXimport

En waar zijn we nu aanbeland?

Tot slot verscheen usb 4 Gen 4 in 2022, die 80 tot 120 Gbps aankan. Dat is nog wel theoretisch, aangezien er op moment van schrijven nog geen producten bestaan die dergelijke opties aanbieden. Naast usb hebben we overigens ook nog Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4, die allebei datasnelheden tot 40 Gbps aanbieden. Thunderbolt (zoals de opvolger mogelijk heet) krijgt waarschijnlijk eenzelfde specificatie mee als usb 4 Gen 4.

Op dit moment hebben we vooral te maken met apparaten die data met een snelheid van maximaal 40 Gbps kunnen overbrengen. Dat geldt voor verschillende apparaten van Apple, Intel en AMD, die na 2020 op de markt verschenen.

We hebben de disclaimer net al ingebouwd, maar alle snelheden zijn in principe altijd theoretisch. Ze weergeven het maximaal haalbare, in de meest ideale omgeving. Als een computer of smartphone ondertussen een andere bewerking uitvoert, of er komt via een ander kanaal informatie binnen, dan loopt de snelheid vaak terug. Daarnaast spelen de compatibiliteit tussen apparaten, de kwaliteit en de lengte van de kabel en het type bestand ook altijd een rol.

Mocht je dus nog een oudere usb-c-standaard gebruiken, dan kan de snelheid wat tegenvallen. Maar vanaf dit punt in de geschiedenis kan het alleen maar beter en sneller worden.

StandaardSnelheidJaar
Usb 2.0480 Mbps2000
Usb 3.0 (3.1 Gen 1)5 Gbps2008 (2013, nieuwe naam)
Usb 3.2 Gen 15 Gbps2011
Usb 3.2 Gen 210 Gbps2013
Usb 3.2 Gen 1x210 Gbps2017
Usb 3.2 Gen 2x220 Gbps2017
Usb 4 Gen 2x110 Gbps2019
Usb 4 Gen 2x220 Gbps2019
Usb 4 Gen 320 Gbps2019
Usb 4 Gen 3x240 Gbps2019
Usb 4 Gen 480 tot 120 Gbps2022

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.

▼ Volgende artikel
Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt
Huis

Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt

Ben je klaar voor een stap in de wereld van 2-in-1-laptops? De nieuwe Microsoft Surface Pro OLED met een Snapdragon X Elite-processor brengt een futuristische mix van AI-technologie en verfijnde hardware naar je werkplek. We nemen je mee langs alle vernieuwende aspecten van dit veelzijdige apparaat.

Microsoft Surface Pro OLED kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Partnerbijdrage - in samenwerking met MediaMarkt

De basis van deze Surface Pro is zonder twijfel de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Met zijn 12 rekenkernen en Dual-Core Boost-technologie zorgt deze chip ervoor dat je moeiteloos door je werkdag glijdt. Maar wat deze processor écht bijzonder maakt, is de geïntegreerde AI Engine met Hexagon NPU. Deze kan maar liefst 45 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren – een aantal dat je misschien niet direct veel zegt, maar dat in de praktijk betekent dat AI-ondersteunde taken duizelingwekkend snel worden uitgevoerd. Of je nu zware programma's draait, bestanden downloadt of je favoriete content streamt, alles voelt direct en lekker snappy aan.

De Microsoft Surface Pro 11 Copilot+ PC is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Copilot+ PC: je persoonlijke digitale assistent

Met Copilot+ PC introduceert Microsoft een nieuwe manier van werken die je productiviteit en creativiteit naar ongekende hoogten stuwt. Ben je een belangrijk document kwijt? Met de Recall-functie (die later beschikbaar komt) beschrijf je simpelweg waar je mee bezig was, en je Surface Pro vindt het direct terug. Ook de Medecreator-functionaliteit is indrukwekkend: deze vertaalt jouw schetsen en aantekeningen naar professioneel ogende afbeeldingen. Maak je trouwens geen zorgen over je privacy: Microsoft heeft dit aspect grondig doordacht. Copilot werkt uitsluitend met de gegevens die jij zelf invoert en autoriseert. Al je data worden veilig opgeslagen in de Microsoft Cloud en blijven alleen zichtbaar voor jou, zonder dat Microsoft of derden hier toegang toe hebben.

Een scherm dat je verwachtingen overtreft

Het 13,8-inch oleddisplay van de Surface Pro is een feest om naar te kijken. Met een 2,8K-resolutie (2880 x 1920 pixels) zie je elk detail haarscherp, terwijl de OLED-technologie zorgt voor levendige kleuren en perfect zwart. Het touchscreen reageert direct op je aanrakingen, waardoor je intuïtief kunt switchen tussen de laptop- en tabletmodus. Of je nu een presentatie voorbereidt, foto's bewerkt of je favoriete serie streamt, dit scherm levert altijd een indrukwekkende kijkervaring.

Column AColumn B
ProcessorQualcomm Snapdragon X Elite (12 cores)
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB (uitbreidbaar via microSDXC)
Scherm13.8" OLED-touchscreen
Resolutie2.8K (2880 x 1920 pixels)
CameraFull-HD-webcam
BesturingssysteemWindows 11 Pro
ConnectiviteitWifi 6E, bluetooth 5.3
Aansluitingen2x usb-c, microSDXC-slot
BatterijduurTot 19 uur

©Microsoft

Professionele communicatie en veelzijdigheid

Voor wie regelmatig videovergaderingen heeft, biedt de Surface Pro uitstekende ondersteuning. De Full-HD-webcam zorgt ervoor dat je er altijd scherp op staat, terwijl Windows Studio-Effecten je videobeeld automatisch optimaliseert. Deze slimme technologie zorgt voor betere belichting van je gezicht en kan de achtergrond naar wens vervagen, zodat je er altijd professioneel uitziet tijdens je meetings – ja, ook als de was achter je hangt te drogen.

Met 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos meerdere programma's tegelijk draaien, terwijl de 512 GB opslagruimte voldoende plek biedt voor al je bestanden. Meer ruimte nodig? Via de microSDXC-kaartlezer breid je het geheugen eenvoudig uit.

De Microsoft Surface Pro OLED is een vooruitstrevend werkstation dat je helpt het maximale uit je dag te halen. Door de combinatie van krachtige hardware, intelligente software en doordachte features heb je altijd een betrouwbare partner bij de hand voor al je digitale uitdagingen!

Je koopt de Microsoft Surface Pro OLED hier!