ID.nl logo
Zo snel is jouw usb-c-kabel!
© cronislaw@gmail.com
Huis

Zo snel is jouw usb-c-kabel!

De usb-c-aansluiting is de populairste usb-aansluiting van dit moment. Deze universele aansluiting heeft een aantal voordelen, maar ook wat beperkingen. En hoe zit het precies met de datasnelheid? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Hoewel de usb-c-kabel een universele standaard is, bestaat er een aantal versies. Die ondersteunen verschillende protocollen en hebben daardoor afwijkende datasnelheden. Ontzettend onhandig, maar dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven.

Ook interessant: Op zoek naar meer opslagruimte? We hebben 29 externe ssd's getest

Of je de aansluiting nu usb-c of usb type-c noemt, dat maakt niet uit. Je hebt het over hetzelfde: de toekomst van bekabelde connectiviteit. Dankzij het platte kopje maakt het niet uit hoe je de usb-kabel in de opening stopt, aangezien die altijd past. Niet elke usb-c-kabel is helaas gelijk. Zo gemakkelijk het aansluiten gaat, zoveel verwarring ontstaat er nog weleens over de mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld net een iPhone 15 gekocht en heb je daar vragen over? Of is het tijd voor een korte opfriscursus? In dit artikel vertellen we je wat je wilt weten.

Best overzichtelijk, toch?

De specificatie van usb-c werd in augustus van 2014 afgerond. De aansluiting heeft veel meer in z’n mars dan bestaande oplossingen, maar ook destijds was het de bedoeling dat die zou bestaan naar usb-a, usb-b, hdmi, DisplayPort en de audiojack. De naam zegt overigens alleen iets over de vorm van de aansluiting en niets over de opties. Ook usb-c biedt ondersteuning aan voor usb 2.0, usb 3.1 Gen 1, usb 3.1 Gen 2 (om het allemaal overzichtelijk te houden), usb 4 en zowel Thunderbolt 3 als 4. En waarschijnlijk worden toekomstige usb-versies ook gewoon ondersteund.

©Mateus Andre

Mocht je een usb-c-kabel willen gebruiken op een poort waar die niet op past, dan heb je een adapter nodig. Onthoud dat de usb-c-kabel zich dan aanpast naar die aansluiting, en je dus te maken krijgen met de specificaties, mogelijkheden en snelheden daarvan.

Overdrachtssnelheid usb-c

Er bestaan dus verschillende usb-standaarden, die allemaal hun eigen overdrachtssnelheid voor data hebben. Versie 1.0 biedt snelheden van 1,5 tot 12 Mbps aan. Omdat dit een verouderde standaard is, komen we deze variant eigenlijk niet meer tegen.

We benoemen het toch even, aangezien usb-c achterwaartse compatibiliteit ingebouwd heeft voor deze versie. Usb 2.0 heeft een maximale snelheid van 480 Mbps en ondersteunt zo’n beetje alle usb-aansluitingen, terwijl usb 3.1 Gen 1 (voorheen usb 3.0) 5 Gbps heeft en wat achterhaalde usb-koppelingen achter zich laat.

Gbps staat voor Gigabit per seconde. Die afkorting wordt ook wel eens aangeduid als Gbit/s.

De verantwoordelijken voor de usb-standaard (USB-IF) houdt enorm van de derde iteratie van de usb-standaard. Want vanaf hier wordt het een beetje ingewikkeld.

Na usb 3.1 Gen 1 kwam usb 3.2 uit, met snelheden van 5 Gbps. De aansluitingen waren eveneens hetzelfde, met usb-a, usb-b, micro-usb en usb-c. Daarna verschenen zowel usb 3.2 Gen 1x2 en 3.2 Gen 2x2, met snelheden van respectievelijk 10 en 20 Gbps. Usb 3.2 kreeg toen de naam usb 3.2 Gen 1 mee, net zoals usb 3.0 achteraf ineens usb 3.1 Gen 1 genoemd werd. Juist, wij moesten het ook even twee keer lezen.

Vanaf usb 4 Gen 1x2 werd de situatie niet meteen duidelijker. Want toen ging de usb-c-aansluiting terug naar 10 Gbps, terwijl versie Gen 2x2 (in datzelfde jaar) weer naar 20 Gbps ging. Bovendien verscheen kort daarna usb 4 Gen 3, met snelheden van 20 Gbps, terwijl usb 4 Gen 3x2 (we zitten nog steeds in het lanceringsjaar van usb 4 Gen 1) de snelheid verhoogde naar 40 Gbps.

Schep orde in de kabel-wirwar!

Een organizer of gootje houdt je snoeren netjes bij elkaar

©PXimport

En waar zijn we nu aanbeland?

Tot slot verscheen usb 4 Gen 4 in 2022, die 80 tot 120 Gbps aankan. Dat is nog wel theoretisch, aangezien er op moment van schrijven nog geen producten bestaan die dergelijke opties aanbieden. Naast usb hebben we overigens ook nog Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4, die allebei datasnelheden tot 40 Gbps aanbieden. Thunderbolt (zoals de opvolger mogelijk heet) krijgt waarschijnlijk eenzelfde specificatie mee als usb 4 Gen 4.

Op dit moment hebben we vooral te maken met apparaten die data met een snelheid van maximaal 40 Gbps kunnen overbrengen. Dat geldt voor verschillende apparaten van Apple, Intel en AMD, die na 2020 op de markt verschenen.

We hebben de disclaimer net al ingebouwd, maar alle snelheden zijn in principe altijd theoretisch. Ze weergeven het maximaal haalbare, in de meest ideale omgeving. Als een computer of smartphone ondertussen een andere bewerking uitvoert, of er komt via een ander kanaal informatie binnen, dan loopt de snelheid vaak terug. Daarnaast spelen de compatibiliteit tussen apparaten, de kwaliteit en de lengte van de kabel en het type bestand ook altijd een rol.

Mocht je dus nog een oudere usb-c-standaard gebruiken, dan kan de snelheid wat tegenvallen. Maar vanaf dit punt in de geschiedenis kan het alleen maar beter en sneller worden.

StandaardSnelheidJaar
Usb 2.0480 Mbps2000
Usb 3.0 (3.1 Gen 1)5 Gbps2008 (2013, nieuwe naam)
Usb 3.2 Gen 15 Gbps2011
Usb 3.2 Gen 210 Gbps2013
Usb 3.2 Gen 1x210 Gbps2017
Usb 3.2 Gen 2x220 Gbps2017
Usb 4 Gen 2x110 Gbps2019
Usb 4 Gen 2x220 Gbps2019
Usb 4 Gen 320 Gbps2019
Usb 4 Gen 3x240 Gbps2019
Usb 4 Gen 480 tot 120 Gbps2022

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube