Zo kies je de perfecte koffieboon voor jouw merk espressomachine
Het ene espresso-apparaat is het andere niet. En dan hebben we het dit keer vooral over de soort koffiebonen die je erin stopt. Heb je een espressomachine van De’Longhi, JURA, Krups, Philips of Siemens? Dan lees je in dit artikel welke boon daar het best bij past!
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: Wat voor soorten bonen zijn er? Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Hoe kun je het best bonen malen? Welke koffieboon past het beste bij welk merk espressomachine? Hoe onderhoud ik mijn espresso-apparaat?
Lees ook: Zo maak je je koffieapparaat schoon
Arabica versus Robusta
Voordat we je vertellen welke boon het beste bij welk merk espresso-apparaat past, wil je misschien eerst meer weten over de verschillende soorten koffiebonen. We beperken ons hier tot de twee meest verkochte soorten: Arabica en Robusta.
Arabica
Arabica koffiebonen zijn het populairst en goed voor ongeveer 60% van de wereldwijde koffieproductie. Ze worden voornamelijk geteeld in hooggelegen gebieden, zoals de bergen van Ethiopië en Zuid-Amerika, waar het klimaat ideaal is voor hun groei. Ze staan bekend om hun zoete, delicate smaak en complexe aroma's. Ze hebben een lichtere body en hogere zuurgraad dan Robusta bonen. Arabica bonen duurder om te produceren omdat ze specifieke groeiomstandigheden nodig hebben en omdat ze gevoeliger zijn voor ziekten dan Robusta bonen.
Robusta
Robusta koffiebonen zijn de top-één-na populairste soort koffiebonen. Ze worden voornamelijk geteeld in Afrika, Indonesië en Vietnam. Ze zijn beter bestand tegen ziekten en kunnen groeien op lagere hoogtes en in hetere klimaten dan Arabica bonen. Robusta bonen hebben een sterke, bittere smaak en een hoger cafeïnegehalte. Ze hebben een vollere body en lagere zuurgraad dan Arabica bonen. Robusta bonen zijn goedkoper om te produceren en worden vaak gebruikt in instant koffie en espresso blends.
©Paitoon - stock.adobe.com
Zuurgraad? Als we het met betrekking tot koffie over zuurgraad hebben, verwijst dat niet naar de pH-waarde, maar naar smaakprofielen die worden geassocieerd met bepaalde zuren die van nature in koffie voorkomen. Koffie met een hogere zuurgraad kan smaken hebben die variëren van fruitig (zoals bessen of citrus) tot wijnachtig. Koffie met een lagere zuurgraad heeft vaak een vollere body en een rijkere, diepere smaak. Deze koffiesoorten kunnen smaken hebben die variëren van chocolade en noten tot karamel.
Welke boon moet ik kiezen?
Het korte antwoord is: dat hangt ervan af wat je het lekkerste vindt. Espressomachines kunnen in principe met beide soorten overweg, maar veel barista's hebben toch een voorkeur voor een bepaalde combinatie merk-bonensoort. Hieronder zie je aanbevelingen voor 5 bekende merken espressomachines.
Heel belangrijk: de juiste maling Het malen van de bonen is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste boon. Dit moet je weten: ☕ Voor espressomachines is een fijne maling het beste. Dit zorgt voor een sterke, volle espresso. ☕ Als je bonen te grof maalt, loopt het water te snel door de koffie, met als gevolg een zwakke espresso. ☕ Als je bonen te fijn maalt, loopt het water te langzaam door de koffie, wat resulteert in een bittere espresso.
De’Longhi
Voor De’Longhi machines worden Arabica bonen aangeraden. Deze bonen hebben een zachte, zoete smaak die goed past bij de fijne extractie van De’Longhi machines. Arabica bonen hebben tonen van suiker, fruit en bessen, wat een heerlijke espresso oplevert.
JURA
Heb je een Jura espressomachine, dan kun je kiezen wat je wilt: de apparaten zijn geschikt voor elke soort koffieboon. Je zou dus kunnen kiezen voor alleen Arabica, alleen Robusta of voor een mix van Arabica en Robusta bonen. De mix van deze bonen zorgt voor een evenwichtige espresso met zowel zoete als sterke smaken.
Krups
Krups machines zijn veelzijdig en kunnen goed overweg met zowel Arabica als Robusta bonen. Experimenteer met verschillende soorten om te zien wat je het lekkerst vindt. Arabica bonen geven een rijke smaak en een sterk aroma, terwijl Robusta bonen een diepere, vollere smaak hebben.
Philips
Philips machines zijn ontworpen voor een breed scala aan smaken. Probeer een mix van Arabica en Robusta bonen voor een evenwichtige smaak. De combinatie van deze bonen zorgt voor een espresso met zowel zoete als sterke tonen.
Siemens
Siemens machines werken goed met licht gebrande Arabica bonen. Deze bonen hebben een zachte, delicate smaak die perfect past bij de fijne extractie van Siemens machines.
Niet vergeten: onderhoud!
Kalkaanslag en bonenresidu kunnen ervoor zorgen dat je koffie minder lekker gaat smaken en dat je koffieapparaat minder lang meegaat. Goed onderhoud van je espressomachine is dus heel belangrijk:
• Reinig de machine regelmatig volgens de instructies van de fabrikant
• Gebruik vers water voor elke zetbeurt
• Ontkalk de machine regelmatig om kalkaanslag te voorkomen
• Vervang de waterfilter indien aanwezig volgens de aanbevelingen van de fabrikant