Lekkere koffie uit een schoon apparaat: zo pak je dat aan!
Je moet er toch niet aan denken dat je koffiezetapparaat er op een dag mee ophoudt, net op het moment dat je die espresso of latte zo nodig hebt? Aai ‘m daarom wat vaker over zijn bol met een schoonmaakdoekje en vergeet ook het ontkalken niet: je verlengt er de levensduur van je apparaat mee en koffie zonder kalk smaakt een stuk beter.
Verwaarloos jij je koffiezetapparaat een beetje? Met wat aandacht heb je er veel langer plezier van. In dit artikel lees je: waarom je een koffiezetapparaat moet schoonmaken | hoe je het ontkalken aanpakt | dat melkopschuimers extra aandacht verdienen.
Drink je liever een kop thee? Lees dan Ontkalk je waterkoker voor langere levensduur en lekkere thee
Waarom het koffiezetapparaat schoonmaken?
Echte fijnproevers zullen het beamen: wanneer een koffieapparaat niet goed schoon is, proef je dat in de koffie. Dit geldt zowel voor machines met pads en capsules als voor espressoapparaten.
Hoe dat komt? Koffie laat in het apparaat vetten en oliën achter en die kunnen ervoor zorgen dat de machine dichtslibt. Tel daarbij de kalkresten op en je snapt dat dit een nadelig effect heeft op jouw kopje koffie. Daarbij blijft de kalk plakken aan de leidingen en rubbers en dit kan ervoor zorgen dat je vroegtijdig afscheid moet nemen van het koffiezetapparaat.
©Suzi Media - stock.adobe.com
Zo vaak wil je koffiemachine gereinigd worden
Sommige apparaten geven aan wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt, soms hoor je het zelf ook aan het veel luidere gepruttel en een overdosis aan een stoom. Wanneer je iedere dag koffie zet, houd dan rekening met iedere twee maanden schoonmaken en ontkalken.
Maar één kopje koffie nodig?
Met eenkopsmachines maak je nooit te veel
Koffiezetapparaat ontkalken
Welk apparaat je ook hebt, ontkalken is nodig. Je kunt hiervoor speciale ontkalker gebruiken, eventueel het merk dat wordt aanbevolen en geleverd door de producent van het apparaat, maar water met wat azijn of citroensap voldoet ook.
Zorg dat het apparaat leeg is en er geen water, pads of capsules meer in achterblijven.
Giet het schoonmaakmiddel of het water met azijn in het waterreservoir en laat dit even staan.
Zet het apparaat aan het en laat de helft van het water door de machine stromen.
Na een uur laat je de andere helft ook door het apparaat gaan.
Spoel de eventuele kan goed uit.
Spoel het apparaat nog een keer met schoon water totdat de smaak van azijn verdwijnt.
©bogdanhoda
Schoonmaken van espresso- of Nespresso-apparaat
Spoel iedere dag even het waterreservoir, de lekbak en het deel waar de lege capsules of resten van de koffie invallen. Vooral in de laatste twee compartimenten ontstaan namelijk al snel schimmels en bacteriën.
Ben jij inmiddels een echte barista met de lekkerste homemade cappuccino, dan maak je ook veel gebruik van de melkopschuimer. Spoel hem na ieder gebruik even door, want warme melk koekt snel aan en dat proef je meteen. Bovendien lukt het opschuimen beter met een schoon melksysteem.
©moeimyazanyato - stock.adobe.com
Schoonmaken van een koffiezetapparaat met filter
Heb je nog een ouderwets koffiezetapparaat met kan en filter en gebruik je ‘m regelmatig? Spoel dan altijd even het filterbakje om na of laat ‘m meedraaien in de vaatwasser.
Ontkalken doe je door de koffiepot te vullen met een derde deel azijn en twee derde deel water en dit mengsel in het waterreservoir te gieten. Spoel daarna de koffiepot om met schoon water, zet ‘m op zijn plek en zet het apparaat aan. Gooi de volgelopen koffiepot weg en herhaal het nogmaals een keer of twee met alleen water. Blijf je een beetje azijn proeven? Spoel dan nogmaals schoon water door het apparaat.