ID.nl logo
Zes voordelen van een kokendwaterkraan
© abdulmoizjaangda - stock.adobe.com
Huis

Zes voordelen van een kokendwaterkraan

Jaren geleden zat er ergens iemand te dagdromen: stel je voor dat je een kraan kon maken, waar direct kokend water uitkomt. Heb je geen waterkoker meer nodig! Of dat in eerste instantie naar het land der fabelen werd verwezen weten we niet, maar de kokendwaterkraan kwam er. En die heeft zo zijn voordelen! Maar liefst zes!

In dit artikel lees je:

  • De eerste kokendwaterkraan werd gemaakt door het merk Quooker. Daarom worden ze vaak zo genoemd.
  • Inmiddels zijn er veel andere merken kokendwaterkranen.
  • Er zijn ook functies bijgekomen. Zo kunnen ze, naast direct kokend water geven, ook vaak water filteren, koelen en soms zelfs prik toevoegen.
  • Een kokendwaterkraan is energiezuinig. Wil je meer energie besparen in de keuken? Lees dan: Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!

Wat is een kokendwaterkraan?

Een kokendwaterkraan is een handig apparaat dat direct kokend water levert zonder dat je een waterkoker hoeft te gebruiken. Het is een geweldige toevoeging aan je keuken die je tijd en moeite bespaart.

Stel je voor dat je snel een kopje thee wilt zetten of heet water nodig hebt voor het koken. Met een kokendwaterkraan hoef je niet te wachten tot het water het kookpunt bereikt. Je kunt gewoon de kraan opendraaien en direct stroomt het kokende water eruit. De kraan wordt zelf niet heet. Wil je direct na het tappen van kokend water je handen wassen, dan kan dat gewoon.

Een kokende waterkraan bestaat uit een speciale kraan en een boiler met reservoir, die meestal onder de gootsteen geplaatst worden. Soms wordt ‘ie op hetcv-systeem aangesloten, maar meestal niet. De boiler verwarmt water tot het kookpunt en houdt het op die temperatuur. Wanneer je de kraan opent, komt het kokende water direct uit de kraan. Meestal is de kokendwaterkraan ook je ‘gewone’ kraan, waar je kraanwater aftapt.

Kan ‘ie nog meer?

Kokend waterkranen zijn al een flink aantal jaren populair en bestaan er van verschillende fabrikanten. Quooker is enorm bekend, dit bedrijf was de eerste die kokendwaterkranen op de markt brachten. Franke, Grohe en Dekker zijn inmiddels ook gevestigde namen.

Sommigen hebben extra functies aan de kokendwaterkraan toegevoegd. Zo hebben de meeste kokendwaterkranen filters, zodat je drinkwater extra gezuiverd wordt. Ook zijn er modellen die koolzuur toevoegen. Er komt dan direct bruisend water uit de kraan. Handig, voor Spa Rood-liefhebbers. Sommige kokendwaterkranen leveren gekoeld water.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

Gefilterd water uit de kokendwaterkraan De meeste kokendwaterkranen filteren het water dat uit de kraan komt. Zo worden smaakjes weggehaald (bijvoorbeeld door chloor) en ook bacteriën verwijderd. Die maken sowieso al weinig kans, doordat het water doorlopend rond het kookpunt wordt gehouden. Daar kunnen ze niet goed tegen.

Geen budget voor een kokendwaterkraan?

Een heetwaterdispenser is een goed (en goedkoop!) alternatief

De voordelen van een kokendwaterkraan

Er zijn heel wat redenen om een kokendwaterkraan te (laten) installeren.

1- Gemak en tijdsbesparing

Niet meer wachten op de waterkoker voor een kopje thee, direct pasta in kokend water doen; je bespaart enorm veel tijd met directe toegang tot kokend water. En wat denk je van geen waterkoker meer om te ontkalken? Je houdt zeeën van tijd over!

2- Een kokendwaterkraan bespaart energie

Je zou het niet meteen denken, omdat kokend water direct beschikbaar is en dus, blijkbaar, doorlopend heet wordt gehouden. Goede kokendwaterkranen hebben een goed geïsoleerd waterreservoir, dat als een soort thermosfles werkt. De energie die gebruikt wordt om het water op temperatuur te houden, is helemaal niet zo veel (zo rond 10 watt, minder dan een spaarlamp). Sterker nog, het is veel minder dan een waterkoker verbruikt om water van kamertemperatuur naar kokend te krijgen. Bovendien vullen we deze vaak met te veel water. Dat is verspilde energie. Een kokendwaterkraan heeft dat niet.

3- Je bespaart water

Sommige kokendwaterkranen springen ook bij voor het ‘gewone warme water’. Deze zijn dan ook op je cv-ketel aangesloten. Dat is vooral handig als jecv, die het warme water levert, op een flinke afstand van de keuken zit. Normaal gesproken moet je de kraan eerst laten lopen voordat het water warm wordt en je bijvoorbeeld je handen kunt wassen. De kokendwaterkraan (bepaalde modellen, zoals deze Quooker) springt bij en zorgt dat het water meteen warm is. Dat bespaart dus water. En (weer) tijd!

4- Veiligheid

Een ‘ouderwetse’ waterkoker is een los apparaat, dat meestal op het aanrecht staat. Natuurlijk ben je voorzichtig en zet je ‘m op een veilige plek. Toch kan het gebeuren dat een kind, of bijvoorbeeld een kat, het ding omstoot. Als het water net gekookt heeft, kan dat gevaarlijk zijn.

Een kokendwaterkraan heeft altijd een beveiliging, zodat het voor kinderen heel lastig is om het kokend water op te roepen. Soms moeten verschillende handelingen tegelijkertijd worden uitgevoerd, soms een serie van bewegingen. Dit noemen de fabrikanten ‘kindveilige bediening’, maar het is ook fijn voor de volwassen haastige spoed. Je maakt in elk geval niet de fout om per ongeluk je handen te wassen in kokend water.

5- Je bespaart ruimte op je aanrechtblad

Geen waterkoker meer op je aanrecht. Lekker opgeruimd, meteen een zee aan ruimte. Je moet wel een beetje kastruimte inleveren voor het reservoir. Maar eierkokers en rijstkokers kunnen voortaan ook de berging is. De kokendwaterkraan levert nog steeds ruimtelijke winst op. Bovendien is het reservoir uit het zicht.

6- Steeds meer keuze

Steeds meer mensen kiezen voor een kokendwaterkraan in de (nieuwe) keuken. Doordat de vraag stijgt, stappen ook steeds meer fabrikanten in. Dat betekent dat er meer modellen op de markt komen, en het makkelijker wordt om een kraan te vinden die je mooi vindt. Ook zijn er meer budget opties beschikbaar.

Heeft de kokendwaterkraan ook nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Of was het andersom? In elk geval, de kokendwaterkraan is een prachtige uitvinding. Maar zelfs hieraan zitten wat minpuntjes:

  • De voorraad kokend water is niet onbeperkt. Hoe groot die is, ligt aan de grootte van het reservoir dat je kiest.

  • Je moet wat kastruimte opofferen, meestal onder de wasbak.

  • Een kokendwaterkraan is niet goedkoop in de aanschaf. Heb je al een kraan? Dan kun je er een kleine kokendwaterkraan bij plaatsen, maar dan moet er wel een extra gat in het aanrecht. Of je kunt je bestaande kraan vervangen.

De afweging of het iets voor je is, kun je alleen zelf maken. Een mooie uitvinding is het wel. Aangezien die vast begon met een droom, kunnen we over de volgende stappen ook een beetje dagdromen: een kraan waar chocoladesaus uit komt, graag. Of vers sinaasappelsap. Of vooruit, wijn. Schrijft er iemand mee?


▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop