Zes voordelen van een kokendwaterkraan
Jaren geleden zat er ergens iemand te dagdromen: stel je voor dat je een kraan kon maken, waar direct kokend water uitkomt. Heb je geen waterkoker meer nodig! Of dat in eerste instantie naar het land der fabelen werd verwezen weten we niet, maar de kokendwaterkraan kwam er. En die heeft zo zijn voordelen! Maar liefst zes!
In dit artikel lees je:
- De eerste kokendwaterkraan werd gemaakt door het merk Quooker. Daarom worden ze vaak zo genoemd.
- Inmiddels zijn er veel andere merken kokendwaterkranen.
- Er zijn ook functies bijgekomen. Zo kunnen ze, naast direct kokend water geven, ook vaak water filteren, koelen en soms zelfs prik toevoegen.
- Een kokendwaterkraan is energiezuinig. Wil je meer energie besparen in de keuken? Lees dan: Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
Wat is een kokendwaterkraan?
Een kokendwaterkraan is een handig apparaat dat direct kokend water levert zonder dat je een waterkoker hoeft te gebruiken. Het is een geweldige toevoeging aan je keuken die je tijd en moeite bespaart.
Stel je voor dat je snel een kopje thee wilt zetten of heet water nodig hebt voor het koken. Met een kokendwaterkraan hoef je niet te wachten tot het water het kookpunt bereikt. Je kunt gewoon de kraan opendraaien en direct stroomt het kokende water eruit. De kraan wordt zelf niet heet. Wil je direct na het tappen van kokend water je handen wassen, dan kan dat gewoon.
Een kokende waterkraan bestaat uit een speciale kraan en een boiler met reservoir, die meestal onder de gootsteen geplaatst worden. Soms wordt ‘ie op hetcv-systeem aangesloten, maar meestal niet. De boiler verwarmt water tot het kookpunt en houdt het op die temperatuur. Wanneer je de kraan opent, komt het kokende water direct uit de kraan. Meestal is de kokendwaterkraan ook je ‘gewone’ kraan, waar je kraanwater aftapt.
Kan ‘ie nog meer?
Kokend waterkranen zijn al een flink aantal jaren populair en bestaan er van verschillende fabrikanten. Quooker is enorm bekend, dit bedrijf was de eerste die kokendwaterkranen op de markt brachten. Franke, Grohe en Dekker zijn inmiddels ook gevestigde namen.
Sommigen hebben extra functies aan de kokendwaterkraan toegevoegd. Zo hebben de meeste kokendwaterkranen filters, zodat je drinkwater extra gezuiverd wordt. Ook zijn er modellen die koolzuur toevoegen. Er komt dan direct bruisend water uit de kraan. Handig, voor Spa Rood-liefhebbers. Sommige kokendwaterkranen leveren gekoeld water.
©Lenti Hill - stock.adobe.com
Gefilterd water uit de kokendwaterkraan De meeste kokendwaterkranen filteren het water dat uit de kraan komt. Zo worden smaakjes weggehaald (bijvoorbeeld door chloor) en ook bacteriën verwijderd. Die maken sowieso al weinig kans, doordat het water doorlopend rond het kookpunt wordt gehouden. Daar kunnen ze niet goed tegen.
Geen budget voor een kokendwaterkraan?
Een heetwaterdispenser is een goed (en goedkoop!) alternatiefDe voordelen van een kokendwaterkraan
Er zijn heel wat redenen om een kokendwaterkraan te (laten) installeren.
1- Gemak en tijdsbesparing
Niet meer wachten op de waterkoker voor een kopje thee, direct pasta in kokend water doen; je bespaart enorm veel tijd met directe toegang tot kokend water. En wat denk je van geen waterkoker meer om te ontkalken? Je houdt zeeën van tijd over!
2- Een kokendwaterkraan bespaart energie
Je zou het niet meteen denken, omdat kokend water direct beschikbaar is en dus, blijkbaar, doorlopend heet wordt gehouden. Goede kokendwaterkranen hebben een goed geïsoleerd waterreservoir, dat als een soort thermosfles werkt. De energie die gebruikt wordt om het water op temperatuur te houden, is helemaal niet zo veel (zo rond 10 watt, minder dan een spaarlamp). Sterker nog, het is veel minder dan een waterkoker verbruikt om water van kamertemperatuur naar kokend te krijgen. Bovendien vullen we deze vaak met te veel water. Dat is verspilde energie. Een kokendwaterkraan heeft dat niet.
3- Je bespaart water
Sommige kokendwaterkranen springen ook bij voor het ‘gewone warme water’. Deze zijn dan ook op je cv-ketel aangesloten. Dat is vooral handig als jecv, die het warme water levert, op een flinke afstand van de keuken zit. Normaal gesproken moet je de kraan eerst laten lopen voordat het water warm wordt en je bijvoorbeeld je handen kunt wassen. De kokendwaterkraan (bepaalde modellen, zoals deze Quooker) springt bij en zorgt dat het water meteen warm is. Dat bespaart dus water. En (weer) tijd!
4- Veiligheid
Een ‘ouderwetse’ waterkoker is een los apparaat, dat meestal op het aanrecht staat. Natuurlijk ben je voorzichtig en zet je ‘m op een veilige plek. Toch kan het gebeuren dat een kind, of bijvoorbeeld een kat, het ding omstoot. Als het water net gekookt heeft, kan dat gevaarlijk zijn.
Een kokendwaterkraan heeft altijd een beveiliging, zodat het voor kinderen heel lastig is om het kokend water op te roepen. Soms moeten verschillende handelingen tegelijkertijd worden uitgevoerd, soms een serie van bewegingen. Dit noemen de fabrikanten ‘kindveilige bediening’, maar het is ook fijn voor de volwassen haastige spoed. Je maakt in elk geval niet de fout om per ongeluk je handen te wassen in kokend water.
5- Je bespaart ruimte op je aanrechtblad
Geen waterkoker meer op je aanrecht. Lekker opgeruimd, meteen een zee aan ruimte. Je moet wel een beetje kastruimte inleveren voor het reservoir. Maar eierkokers en rijstkokers kunnen voortaan ook de berging is. De kokendwaterkraan levert nog steeds ruimtelijke winst op. Bovendien is het reservoir uit het zicht.
6- Steeds meer keuze
Steeds meer mensen kiezen voor een kokendwaterkraan in de (nieuwe) keuken. Doordat de vraag stijgt, stappen ook steeds meer fabrikanten in. Dat betekent dat er meer modellen op de markt komen, en het makkelijker wordt om een kraan te vinden die je mooi vindt. Ook zijn er meer budget opties beschikbaar.
Heeft de kokendwaterkraan ook nadelen?
Elk voordeel heeft zijn nadeel. Of was het andersom? In elk geval, de kokendwaterkraan is een prachtige uitvinding. Maar zelfs hieraan zitten wat minpuntjes:
De voorraad kokend water is niet onbeperkt. Hoe groot die is, ligt aan de grootte van het reservoir dat je kiest.
Je moet wat kastruimte opofferen, meestal onder de wasbak.
Een kokendwaterkraan is niet goedkoop in de aanschaf. Heb je al een kraan? Dan kun je er een kleine kokendwaterkraan bij plaatsen, maar dan moet er wel een extra gat in het aanrecht. Of je kunt je bestaande kraan vervangen.
De afweging of het iets voor je is, kun je alleen zelf maken. Een mooie uitvinding is het wel. Aangezien die vast begon met een droom, kunnen we over de volgende stappen ook een beetje dagdromen: een kraan waar chocoladesaus uit komt, graag. Of vers sinaasappelsap. Of vooruit, wijn. Schrijft er iemand mee?