ID.nl logo
Zes voordelen van een kokendwaterkraan
© abdulmoizjaangda - stock.adobe.com
Huis

Zes voordelen van een kokendwaterkraan

Jaren geleden zat er ergens iemand te dagdromen: stel je voor dat je een kraan kon maken, waar direct kokend water uitkomt. Heb je geen waterkoker meer nodig! Of dat in eerste instantie naar het land der fabelen werd verwezen weten we niet, maar de kokendwaterkraan kwam er. En die heeft zo zijn voordelen! Maar liefst zes!

In dit artikel lees je:

  • De eerste kokendwaterkraan werd gemaakt door het merk Quooker. Daarom worden ze vaak zo genoemd.
  • Inmiddels zijn er veel andere merken kokendwaterkranen.
  • Er zijn ook functies bijgekomen. Zo kunnen ze, naast direct kokend water geven, ook vaak water filteren, koelen en soms zelfs prik toevoegen.
  • Een kokendwaterkraan is energiezuinig. Wil je meer energie besparen in de keuken? Lees dan: Duurzaam Thuis: keuken verduurzamen? Zo doe je dat!

Wat is een kokendwaterkraan?

Een kokendwaterkraan is een handig apparaat dat direct kokend water levert zonder dat je een waterkoker hoeft te gebruiken. Het is een geweldige toevoeging aan je keuken die je tijd en moeite bespaart.

Stel je voor dat je snel een kopje thee wilt zetten of heet water nodig hebt voor het koken. Met een kokendwaterkraan hoef je niet te wachten tot het water het kookpunt bereikt. Je kunt gewoon de kraan opendraaien en direct stroomt het kokende water eruit. De kraan wordt zelf niet heet. Wil je direct na het tappen van kokend water je handen wassen, dan kan dat gewoon.

Een kokende waterkraan bestaat uit een speciale kraan en een boiler met reservoir, die meestal onder de gootsteen geplaatst worden. Soms wordt ‘ie op hetcv-systeem aangesloten, maar meestal niet. De boiler verwarmt water tot het kookpunt en houdt het op die temperatuur. Wanneer je de kraan opent, komt het kokende water direct uit de kraan. Meestal is de kokendwaterkraan ook je ‘gewone’ kraan, waar je kraanwater aftapt.

Kan ‘ie nog meer?

Kokend waterkranen zijn al een flink aantal jaren populair en bestaan er van verschillende fabrikanten. Quooker is enorm bekend, dit bedrijf was de eerste die kokendwaterkranen op de markt brachten. Franke, Grohe en Dekker zijn inmiddels ook gevestigde namen.

Sommigen hebben extra functies aan de kokendwaterkraan toegevoegd. Zo hebben de meeste kokendwaterkranen filters, zodat je drinkwater extra gezuiverd wordt. Ook zijn er modellen die koolzuur toevoegen. Er komt dan direct bruisend water uit de kraan. Handig, voor Spa Rood-liefhebbers. Sommige kokendwaterkranen leveren gekoeld water.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

Gefilterd water uit de kokendwaterkraan De meeste kokendwaterkranen filteren het water dat uit de kraan komt. Zo worden smaakjes weggehaald (bijvoorbeeld door chloor) en ook bacteriën verwijderd. Die maken sowieso al weinig kans, doordat het water doorlopend rond het kookpunt wordt gehouden. Daar kunnen ze niet goed tegen.

Geen budget voor een kokendwaterkraan?

Een heetwaterdispenser is een goed (en goedkoop!) alternatief

De voordelen van een kokendwaterkraan

Er zijn heel wat redenen om een kokendwaterkraan te (laten) installeren.

1- Gemak en tijdsbesparing

Niet meer wachten op de waterkoker voor een kopje thee, direct pasta in kokend water doen; je bespaart enorm veel tijd met directe toegang tot kokend water. En wat denk je van geen waterkoker meer om te ontkalken? Je houdt zeeën van tijd over!

2- Een kokendwaterkraan bespaart energie

Je zou het niet meteen denken, omdat kokend water direct beschikbaar is en dus, blijkbaar, doorlopend heet wordt gehouden. Goede kokendwaterkranen hebben een goed geïsoleerd waterreservoir, dat als een soort thermosfles werkt. De energie die gebruikt wordt om het water op temperatuur te houden, is helemaal niet zo veel (zo rond 10 watt, minder dan een spaarlamp). Sterker nog, het is veel minder dan een waterkoker verbruikt om water van kamertemperatuur naar kokend te krijgen. Bovendien vullen we deze vaak met te veel water. Dat is verspilde energie. Een kokendwaterkraan heeft dat niet.

3- Je bespaart water

Sommige kokendwaterkranen springen ook bij voor het ‘gewone warme water’. Deze zijn dan ook op je cv-ketel aangesloten. Dat is vooral handig als jecv, die het warme water levert, op een flinke afstand van de keuken zit. Normaal gesproken moet je de kraan eerst laten lopen voordat het water warm wordt en je bijvoorbeeld je handen kunt wassen. De kokendwaterkraan (bepaalde modellen, zoals deze Quooker) springt bij en zorgt dat het water meteen warm is. Dat bespaart dus water. En (weer) tijd!

4- Veiligheid

Een ‘ouderwetse’ waterkoker is een los apparaat, dat meestal op het aanrecht staat. Natuurlijk ben je voorzichtig en zet je ‘m op een veilige plek. Toch kan het gebeuren dat een kind, of bijvoorbeeld een kat, het ding omstoot. Als het water net gekookt heeft, kan dat gevaarlijk zijn.

Een kokendwaterkraan heeft altijd een beveiliging, zodat het voor kinderen heel lastig is om het kokend water op te roepen. Soms moeten verschillende handelingen tegelijkertijd worden uitgevoerd, soms een serie van bewegingen. Dit noemen de fabrikanten ‘kindveilige bediening’, maar het is ook fijn voor de volwassen haastige spoed. Je maakt in elk geval niet de fout om per ongeluk je handen te wassen in kokend water.

5- Je bespaart ruimte op je aanrechtblad

Geen waterkoker meer op je aanrecht. Lekker opgeruimd, meteen een zee aan ruimte. Je moet wel een beetje kastruimte inleveren voor het reservoir. Maar eierkokers en rijstkokers kunnen voortaan ook de berging is. De kokendwaterkraan levert nog steeds ruimtelijke winst op. Bovendien is het reservoir uit het zicht.

6- Steeds meer keuze

Steeds meer mensen kiezen voor een kokendwaterkraan in de (nieuwe) keuken. Doordat de vraag stijgt, stappen ook steeds meer fabrikanten in. Dat betekent dat er meer modellen op de markt komen, en het makkelijker wordt om een kraan te vinden die je mooi vindt. Ook zijn er meer budget opties beschikbaar.

Heeft de kokendwaterkraan ook nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Of was het andersom? In elk geval, de kokendwaterkraan is een prachtige uitvinding. Maar zelfs hieraan zitten wat minpuntjes:

  • De voorraad kokend water is niet onbeperkt. Hoe groot die is, ligt aan de grootte van het reservoir dat je kiest.

  • Je moet wat kastruimte opofferen, meestal onder de wasbak.

  • Een kokendwaterkraan is niet goedkoop in de aanschaf. Heb je al een kraan? Dan kun je er een kleine kokendwaterkraan bij plaatsen, maar dan moet er wel een extra gat in het aanrecht. Of je kunt je bestaande kraan vervangen.

De afweging of het iets voor je is, kun je alleen zelf maken. Een mooie uitvinding is het wel. Aangezien die vast begon met een droom, kunnen we over de volgende stappen ook een beetje dagdromen: een kraan waar chocoladesaus uit komt, graag. Of vers sinaasappelsap. Of vooruit, wijn. Schrijft er iemand mee?


▼ Volgende artikel
Review Ninja CRISPi – Glashelder gemak voor kleine porties en restjes
© Ninja
Huis

Review Ninja CRISPi – Glashelder gemak voor kleine porties en restjes

Ninja pakt het concept van airfryers met de CRISPi helemaal anders aan. In plaats van een groot apparaat met bakmanden, is dit een compact geheel van glazen schalen waarop je een pod plaatst waar de hitte uit komt. Is dit een handig alternatief? ID.nl test het.

Fantastisch
Conclusie

Alles bij elkaar is de Ninja CRISPi een logische keuze voor wie meestal 1-3 porties bereidt, restjes krokant wil opwarmen en waarde hecht aan glaswerk dat direct de koelkast in kan. Wie juist grote batches en precieze temperatuurregeling zoekt, is beter uit met een klassieke, grotere airfryer. Maar voor dagelijks, compact en veelzijdig gebruik overtuigt de CRISPi absoluut.

Plus- en minpunten
  • Slim systeem: PowerPod + twee schalen
  • Transparante glazen kommen
  • Recrisp-stand werkt goed voor ‘kliekjes’
  • Goede prestaties en makkelijk op te bergen
  • Minder temperatuurcontrole dan klassieke airfryers
  • Capaciteit: je bakt niet voor een compleet gezin in één ronde
  • Eén PowerPod: je gebruikt niet twee kommen tegelijk

Eerste indruk

De CRISPi pakt airfryen anders aan: geen dichte mand, maar glazen zogeheten Tempware-schalen met daaraan vastgemaakt handgrepen. Daar bovenop klem je de PowerPod (verwarming + ventilator). In Europa geeft Ninja 1700 watt op als vermogen; dat is meer dan de 1500 watt die het apparaat in de VS heeft.

In de doos vind je een kleine kom van ongeveer 1,4 liter en een grote kom van ongeveer 3,8 liter, beide met zogeheten Crisper Plates om in de schalen te leggen, en bijpassende deksels. Ook levert Ninja een full-colour instructie- en inspiratieboekje mee, met uitgebreide uitleg over de werking, voorbeeldrecepten en tabellen met instellingen en baktijden voor zowel de kleine als de grote schaal. Ninja lijkt de kleine schaal vooral te hebben bedoeld voor snacks en bijvoorbeeld lunchgerechten voor één persoon, terwijl de grote schaal eerder voor avondeten bedoeld is.

©Saskia van Weert

Ninja benadrukt op meerdere plekken dat de CRISPi en de schalen niet alleen bedoeld zijn om eten te airfryen, maar ook om voedsel te marineren. Doe er bijvoorbeeld kip en marinade in, sluit de schaal af met het deksel, zet alles in de koelkast, waarna je tegen etenstijd de kip erin bereidt. Of je dekt na het eten de kliekjes in de schaal af met het deksel en zet het geheel na afkoelen in de koelkast. Dat meervoudige gebruik is even een mindset die je jezelf als gebruiker moet aanleren.

Uitpakken en installatie

Het in elkaar zetten is niet moeilijk: na een eerste keer proberen is het duidelijk. De Crisper Plates moeten elk in hun bijpassende schaal worden gelegd. Ze hebben rubber pootjes aan alle vier de hoeken; deze moeten met de bolletjes omlaag in de schaal worden gelegd, zonder druk uit te oefenen. Druk je te hard of leg je de platen ondersteboven in de schalen, dan kunnen de pootjes loslaten, en die kun je daarna niet meer terugplaatsen.

Gebruik je de kleine schaal, dan plaats je de PowerPod er direct op. Gebruik je de grote schaal, dan zet je eerst de adapter op de schaal en klik je daar de PowerPod in.

Doordat de schalen van glas zijn, kun je in theorie via de zijkant de garing in de gaten houden. In de praktijk is het handiger om de pod tijdens het airfryen op te tillen en van boven te kijken. Dat is sowieso wel makkelijk, omdat je etenswaren tijdens het bakken doorgaans een aantal keer moet omdraaien voor optimaal resultaat.

Bediening en functies

De PowerPod heeft maar een paar drukknoppen. Met de ronde knop kies je een van de vier mogelijke standen: Air Fry, Roast, Recrisp (opnieuw krokant) en Keep Warm. Ninja geeft geen temperaturen op voor de verschillende standen. Air Fry is de hoogste stand met 185 graden, zo vonden we online. Roast is wat minder heet, bedoeld voor bijvoorbeeld vlees. Recrisp is bedoeld voor snacks die afgekoeld of koud zijn en die je wilt oppiepen, en Keep Warm is uiteraard bedoeld om eten op temperatuur te houden.

©Saskia van Weert

Met de ronde knop kies je de gewenste stand, met de plus- en minknop pas je de tijd aan, en met Start gaat alles van start, of juist niet. De opties lichten op zodra de PowerPod goed bevestigd is en je de stekker aansluit. Standaard staat de machine na het aanzetten op Air Fry en 10 minuten.

Alles werkt heel intuïtief. Is de tijd voorbij, dan hoor je een pieptoon en komt er 'End' in het display te staan. De CRISPi gaat niet automatisch uit; dat moet je zelf doen door de stopknop lang ingedrukt te houden of de stekker uit het stopcontact te halen. Doe je dat niet en zet je de Pod na het serveren van het eten weer terug op de schaal, dan begint hij weer doodleuk met 10 minuten Air Fry. Tijdens de testperiode haalden we de stekker daarom maar gewoon uit het stopcontact om stroomverspilling tegen te gaan.

Als je de pod tussentijds optilt om het eten te bekijken of te draaien, dan stopt de pod uiteraard wel. Hij gaat verder als je hem terugplaatst en op Start drukt.

Klein minpunt: je kunt niet twee kommen tegelijk gebruiken; er is één pod. Je kunt de pod natuurlijk wel eerst op de ene schaal zetten en meteen erna op de andere, maar dat zal meestal niet heel praktisch zijn.

Prestaties in de keuken

Tijdens de testperiode is de CRISPi voor werkelijk elk denkbaar doeleinde gebruikt. Niet alleen voor het bakken van diepvriessnacks en patat/friet, maar ook voor het opwarmen van worstenbroodjes, kip met marinade voor de tikka masala, speklapjes, aardappeltjes: alles lukte. Omdat de schalen compact zijn, is voorverwarmen eigenlijk niet nodig. Net als bij alle andere airfryers is het een kwestie van proberen welke stand en welke tijd de beste zijn.

De standen Roast en Air Fry worden in de praktijk het meest gebruikt. Air Fry omdat dit de heetste stand is, en Roast voor zaken die minder snel warm moeten worden, zoals kippenpoten en stukken vlees. Je kunt trouwens ook makkelijk tussendoor de instellingen aanpassen, bijvoorbeeld eerst een tijdje op Roast en daarna 'afgrillen' met Air Fry.

©Ninja

Naast de uitstekende prestaties valt ook het gemak op waarmee je de CRISPi er even bij pakt. Omdat hij klein is en de schalen van glas zijn, oogt hij niet massief, dus kan hij bij veel mensen vast gewoon op het aanrecht staan. Als je de Crisper Plates eruit haalt, kun je de kleine glazen schaal in de grote zetten, en dan de adapter en pod erbovenop. Je hebt dan een betrekkelijk klein stapeltje met bijna alle onderdelen bij elkaar.

©Ninja

Onder de kom en de Pod bevinden zich het hitteschild en een stel harde pootjes, waardoor je ze veilig op het aanrecht of een tafel parkeert. Ninja claimt dat dit ook direct na de bereiding kan, maar gezien de warmte hebben we dat maar niet gedaan. We zetten de pod en de schalen voor de zekerheid liever op onderzetters. De handgrepen blijven wel koel genoeg om de schalen zonder keukenhandschoenen op tafel te zetten.

Schoonmaken & materialen

De glazen kommen, deksels en adapter mogen in de vaatwasser. Glas neemt geen geurtjes op, dus het vuil weekt makkelijk los. De Crisper Plates hebben een (keramische) antiaanbaklaag en alles is PFAS-vrij.

Er is desondanks één schoonmaak-aandachtspunt. De handgrepen lopen onder de schalen door in het hitteschild, en er zit een opening tussen het glas en het zwarte hitteschild. Meerdere malen zaten er toch vegen of kruimels vast tussen het glas en het kunststof. Ik heb dit verwijderd door een lang mes te omwikkelen met keukenpapier en dat tussen de spleet te wringen. Het zou handig zijn als Ninja met een dunne ragger of iets anders zou komen om ook die spleet goed schoon te houden.

Water blijft er soms ook in staan vanuit de vaatwasser, dus om te drogen is het verstandig de schalen op een theedoek schuin tegen een wand te zetten, zodat de druppels eruit kunnen lopen.

Met een siliconen tang haal je je gerechten veilig uit de CRISPi

Je brandt je handen niet en voorkomt krassen op je Crisper Plates

Gebruikerservaringen (NL + internationaal)

Nederlandse gebruikers op fora en websites prijzen vooral het compacte formaat, het relatief geringe geluid en het feit dat je na het koken weinig afwas hebt. De CRISPi verdwijnt zó in een keukenkastje. Een terugkerend puntje is de condens die na het koken soms in de dekselrand blijft hangen; even droogmaken helpt. Ook zagen we regelmatig dat mensen in het begin moesten zoeken naar de juiste tijden, juist omdat je niet per graad kunt instellen.

In professionele reviews uit het buitenland wordt de CRISPi neergezet als een echte kleine-keukenwinnaar: ideaal voor snacks en restjes dankzij de Recrisp-stand. In metingen kwam de thermostaat af en toe zo'n 5 graden Celsius lager uit dan de ingestelde waarde, maar dat had weinig invloed op het eindresultaat. De draagbaarheid wordt overal genoemd: de PowerPod is licht en het geheel is makkelijk te verplaatsen.

©Saskia van Weert

Eindoordeel

De Ninja CRISPi onderscheidt zich met een andere benadering van airfryen: een compacte PowerPod boven op glazen Tempware-schalen met handgrepen. Het meervoudige gebruik (marineren, bereiden, bewaren) maakt de CRISPi functioneel buiten het daadwerkelijke airfryen om. De CRISPi pakt door zijn formaat bovendien snel op en is door zijn geringe omvang makkelijk op het aanrecht te laten staan; onderdelen zijn bovendien compact in elkaar te stapelen.

Er zijn aandachtspunten. Met één Pod kun je niet met twee schalen tegelijk werken, en wie graag per graad regelt, mist die fijnmazigheid. Door het glas kun je de garing volgen, maar in de praktijk is bovenlangs kijken het meest accuraat, te meer omdat tussentijds draaien voor het beste resultaat nodig blijft. Positief is dat schalen en deksels in de vaatwasser kunnen, het materiaal PFAS-vrij is en de handgrepen voldoende koel blijven om zonder handschoenen te serveren.

Alles bij elkaar is de Ninja CRISPi een logische keuze voor wie meestal één tot drie porties bereidt, restjes krokant wil opwarmen en waarde hecht aan glaswerk dat direct de koelkast in kan. Wie juist grote batches en precieze temperatuurregeling zoekt, is beter uit met een klassieke, grotere airfryer. Maar voor dagelijks, compact en veelzijdig gebruik overtuigt de CRISPi absoluut.

▼ Volgende artikel
Microsoft OneDrive op non-actief zetten: pauzeren of toch uitschakelen?
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Microsoft OneDrive op non-actief zetten: pauzeren of toch uitschakelen?

Standaard is de cloudopslag van Microsoft op alle Windows 11-apparaten ingeschakeld. Maar misschien is OneDrive niet je favoriete cloudplatform en wil je deze pauzeren, uitschakelen of zelfs verwijderen. Op deze manieren doe je dat.

In dit artikel lees je:
  • Hoe je OneDrive tijdelijk kunt pauzeren
  • Hoe je OneDrive volledig kunt uitschakelen
  • Hoe je OneDrive van je pc kunt verwijderen

Pauzeren

OneDrive slaat je gegevens op externe servers op. Zorgen over de privacy van je gegevens kan een reden zijn om deze cloudopslag uit te schakelen. Maar ook prestatieproblemen op een ouder systeem of het feit dat je inmiddels de opslaglimiet hebt bereikt, kunnen goede redenen zijn om OneDrive op non-actief te zetten. Via het OneDrive-menu kun je de synchronisatie pauzeren. Klik op de kleine pijl omhoog naast de wifi- en volumeknoppen in de rechterbenedenhoek van het bureaublad om het systeemvak te openen. Selecteer het OneDrive-pictogram en open dan de instellingen via de knop in vorm van het tandwieltje. Hier kun je de optie Synchroniseren onderbreken selecteren. Daarna bepaal je of je OneDrive 2, 8 of 24 uur wilt stopzetten.

Hoelang wil je OneDrive pauzeren?

Uitschakelen

Het is ook mogelijk om de OneDrive-app volledig uit te schakelen. Uiteraard stopt dan de synchronisatie totdat je de app opnieuw inschakelt of totdat je de pc opnieuw opstart. Klik weer op het OneDrive-pictogram in het systeemvak en open de instellingen. Vervolgens kies je opnieuw Synchroniseren onderbreken. Deze keer selecteer je geen tijdsduur, maar ga je onderaan naar de optie OneDrive afsluiten. Dan verschijnt een pop-upbericht met de vraag of je zeker bent, want dan stopt de synchronisatie en worden er niet langer back-ups in de cloud gemaakt. Klik nogmaals op OneDrive afsluiten om te bevestigen.

Bevestig je keuze om OneDrive stop te zetten.

Verwijderen

Wil je voorkomen dat deze dienst ooit nog bestanden naar de cloud uploadt, dan kun je OneDrive ook definitief verwijderen. Ga naar het instellingenvenster van Windows. De snelste manier om daar te komen is om Windows-toets+I in te drukken. In het linkermenu klik je op Apps. Daarna selecteer je in het rechterdeel de optie Geïnstalleerde apps. Vervolgens krijg je een lijst van alle apps die op de pc geïnstalleerd zijn. Je kunt naar OneDrive zoeken via de zoekbalk of je scrolt door de alfabetische lijst tot je bij Microsoft OneDrive komt. Klik op de knop met de drie puntjes naast deze app en selecteer Verwijderen. Wanneer de knop Verwijderen er niet is of lichtgrijs is, kun je in de plaats daarvan de optie Wijzigen selecteren en vervolgens kiezen om de app uit te schakelen. Deze blijft dan permanent uitgeschakeld tot je besluit om OneDrive opnieuw in te schakelen.

Verwijder OneDrive bij de Geïnstalleerde apps.