Stofzuiger met dweilfunctie kopen? Hier moet je op letten

© ID.nl

Stofzuiger met dweilfunctie kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 23 januari 2023 - 11:32

Aangepast: 10 april 2024 - 10:56

Justin Doornekamp

Steelstofzuigers zijn erg populair. Doordat ze draadloos zijn, heb je veel bewegingsvrijheid en pak je ze er gemakkelijker bij. Daardoor kost het je minder tijd om te stofzuigen en houd je wellicht tijd over om ook nog te dweilen. Waarom zou je dan niet ook een stofzuiger met dweilfunctie willen hebben? Wij kijken of zo’n stofzuiger wel echt de moeite waard is.

Wat kun je met een dweilstofzuiger?

Om te beginnen natuurlijk stofzuigen en dweilen. Maar het mooie is dat je het vaak tegelijk kunt doen. Zo hebben veel stofzuigers één opklikbaar stofzuig- en dweilsysteem, waardoor je het opzetstuk dus niet hoeft te vervangen als je na het stofzuigen ook wilt dweilen. Dat kan dus in één keer. Vul het bakje in de vloerreiniger met schoon water en een druppeltje schoonmaakmiddel en je kunt direct aan de slag. Al het vuile water en stof wordt opgevangen in een reservoir, dat je na gebruik leegt.

0

Powered by

logo

Energieverbruik van een dweilstofzuiger

Een steelstofzuiger valt qua energieverbruik tussen een traditioneel model en een robotstofzuiger in. Vooral robotvarianten zijn echte stroomvreters, omdat deze zich continu opladen om stof te zuigen en vele uren per week voort te bewegen. Bij een dweilstofzuiger is dat niet het geval.

In Europa is overigens bepaald dat stofzuigers aan strenge eisen moeten voldoen. Zo mag het motorvermogen niet meer zijn dan 900 watt en het energieverbruik niet meer dan 43 kilowattuur per jaar.

Met dit maximale vermogen en stroomverbruik kosten zelfs de minst zuinige, nieuwe stofzuigers nog geen 10 euro aan stroom per jaar, zo berekende de Consumentenbond.

Steeds meer producten zijn voor een goede werking afhankelijk van software-updates.

© PXimport

Robotstofzuigers zijn de echte stroomvreters onder de stofzuigers.

Voor- en nadelen van een dweilstofzuiger

✅ Het grootste voordeel van een dweilstofzuiger is dat je dus tegelijk kunt stofzuigen en dweilen. En dat ook nog eens draadloos, waardoor je gemakkelijk iedere kamer in huis schoonhoudt. Als je morst op de vloer, dan pak je de dweilstofzuiger erbij om de vloer snel weer schoon te krijgen.

✅ Veel stofzuigers met dweilfunctie hebben ook droogfunctie. Daarmee laat je namelijk geen strepen achter op de vloer, wat bij gewoon dweilen nog weleens kan gebeuren.

❌ Niet alle dweilstofzuigers zijn een goed alternatief voor de oude vertrouwde stofzuiger. Sommige zijn niet krachtig genoeg om echt het stof uit alle hoekjes van de kamer te krijgen, ondanks dat in Europa is bepaald dat minstens 75 procent van het stof uit tapijt moet zijn gezogen na vijf keer heen en weer bewegen. Bij een harde vloer moet dit zelfs 98 procent zijn.

❌ Ook wordt vaak als nadeel genoemd dat de dweilstofzuiger wat zwaar kan zijn ten opzichte van een regulier model, omdat je de gehele stofzuiger in je hand houdt en dus niet alleen de steel, zoals normaal.

Dit zijn alle steelstofzuigers met dweilfunctie

Bij Bol.com

Dweilstofzuiger in praktijk

Een stofzuiger moet na vijf keer heen en weer bewegen minstens 75 procent van het stof uit tapijt zuigen. Niet alle dweilstofzuigers halen wat betreft hun zuigvermogen deze 75 procent.

Waar moet je op letten als je een dweilstofzuiger koopt?

Let er bij de aanschaf van een dweilstofzuiger op voor welke ondergrond hij geschikt is. Sommige modellen zijn niet zomaar bruikbaar als je vooral tapijt in huis hebt liggen, waardoor je een extra opzetstukje nodig hebt. In enkele gevallen wordt zo'n stukje meegeleverd.

Verschillende soorten ondergronden

© Iuliia - stock.adobe.com

Kijk goed voor welke ondergronden de dweilstofzuiger die jij op het oog hebt geschikt is.

Zoals we al schreven, kan een dweilstofzuiger best zwaar zijn, tot wel vier of vijf kilo. Is dat te zwaar, dan moet je echt op zoek gaan naar een lichtgewicht, maar dan lever je vaak in op andere punten. Denk aan het ontbreken van een droogfunctie of een klein waterreservoir. Bij een kleiner model moet je na iedere schoonmaakbeurt het reservoir verschonen.

Kijk ook hoelang de accu meegaat na een volledige oplaadbeurt. Dit kan nog weleens flink verschillen: van tien minuten tot een half uur of bijna een uur, al dan niet bij gebruik van de turbofunctie. Je wilt immers niet dat je de stofzuiger moet opladen, terwijl je nog niet eens de helft van je woning hebt schoongemaakt.

Sommige modellen hebben nog wat extraatjes die interessant kunnen zijn voor jouw situatie. Denk aan een mondstuk met ledverlichting, waardoor je precies ziet waar er vuil ligt, of aan een geïntegreerde kruimeldief.

Conclusie

Er zijn wisselende verhalen over stofzuigers met dweilfunctie. Het algemene beeld is echter dat ze niet altijd een goede vervanging zijn voor de traditionele modellen. De zuigkracht is vaak minder, je komt niet altijd overal goed bij en de steelstofzuigers zijn snel leeg. Daartegenover staat dat de dweilfunctie vaak wél positief wordt ontvangen, omdat er minder strepen achterblijven, je het water niet continu hoeft te verversen en omdat er geen overtollig water achterblijft op de vloer. Dit maakt een dweilstofzuiger een goede twee-in-één-oplossing, maar vermoedelijk geen volwaardige vervanger voor je traditionele stofzuiger.

P.S. Wil je toch liever een robotstofzuiger? Ook in die categorie vind je tegenwoordig modellen met dweilfunctie. Als dat iets voor jou is, heb je vast wat aan het artikel Navigatie van een robotstofzuiger: dit zijn de mogelijkheden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten