Met je campingwasmachine schoon en fris de vakantie door
Op de camping sta je waarschijnlijk niet elke dag een handwas te doen. Tijdrovend en of de was echt schoon wordt is de vraag. Een campingwasmachine kan handig van pas komen. Lees snel verder om te ontdekken of dit apparaat ook jou kan helpen aan meer ontspanning en minder klusjes!
Dit artikel in het kort:
- Een campingwasmachine is klein en daardoor makkelijk mee te nemen op vakantie.
- Wassen met de handwasmachine doe je door aan de hendel te draaien.
- De miniwasmachine en campingwasmachine met centrifuge werken op stroom, waardoor je bijna niets hoeft te doen.
- Let bij de aanschaf op het gewicht, formaat, de capaciteit, het geluidsniveau en het energieverbruik.
Ook interessant om te lezen: 5 tips om kleding fris te laten ruiken zonder te wassen.
Ook op vakantie is het fijn als je de gelegenheid hebt om je vuile kleding te wassen, vooral na een flinke wandeling naar de top van een berg waarbij je bezweet terugkomt bij je tent, caravan, vouwwagen of camper. Dit geldt ook tijdens een vakantie met de boot. Hoewel sommige locaties wasmachines hebben, zijn de prijzen redelijk hoog en is er vaak een lange wachtrij omdat iedereen plotseling besluit om de was te doen. Bovendien heb je waarschijnlijk geen zin om met de hand te wassen. In dat geval is een campingwasmachine die je zelf meeneemt een goede optie.
Wat is een campingwasmachine?
Een campingwasmachine is een mini-variant van een normale wasmachine. Je kunt er een paar kilo wasgoed mee wassen, meestal tussen de 2 en 5 kilo. Er zijn verschillende soorten campingwasmachines te koop: handwasmachine, miniwasmachine en campingwasmachine met centrifuge.
De handwasmachine met hendel
Een handwasmachine bedien je met de hand. Er past 1 tot 2 kilo was in. Nadat je de tank hebt gevuld met vuile was, voeg je warm water en wasmiddel toe. Vervolgens draai je aan de hendel, waardoor de tank ronddraait. Hierdoor krijg je met de hand hetzelfde effect als bij een normale wasmachine. Daarnaast kun je de machine ook als centrifuge gebruiken. Het is iets gemakkelijker dan de was doen in een wasemmer.
Waszak Een alternatief voor de handwasmachine met hendel is een waszak. Deze zak lijkt op een rubberen kruik, maar is gemaakt van polyester stof. Aan de binnenkant van de zak zitten noppen. Je stopt de vuile was in de zak, kneedt en rolt de zak vervolgens over een ondergrond. Een paar minuten later haal je de schone was uit de zak.
De miniwasmachine
Een miniwasmachine werkt op stroom. Het is een normale wasmachine, maar dan in een klein formaat en met een lager stroomverbruik. Vanwege het compacte formaat past hij gemakkelijk in een camper, caravan, auto of boot. Je steekt de stekker in een normaal stopcontact, vult de tank met heet water en voegt wasmiddel toe. Sommige miniwasmachines hebben verschillende wasprogramma's waaruit je kunt kiezen. Je zet de machine aan en leunt achterover; de wasmachine doet de rest.
Het programma duurt meestal ongeveer een kwartier, waarna de miniwasmachine automatisch stopt of je hem zelf moet uitzetten. Vervolgens plaats je de miniwasmachine boven een afvoer, draai je de dop open en laat je het water weglopen. Sommige modellen hebben een afvoerslang, waardoor je de machine niet hoeft te verplaatsen nadat hij klaar is. Je haalt je kleding echter wel redelijk nat uit de machine, aangezien deze geen centrifuge heeft.
©Gwenaelle.R - stock.adobe.com
Opvouwbare machine neemt NOG minder plek in Heb je weinig ruimte in je camper, caravan, auto of boot? Kies dan voor een opvouwbare miniwasmachine. Het bovenste gedeelte van deze wasmachine klap je in, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. Bovendien weegt de opvouwbare miniwasmachine slechts 2 kilo. Deze verbruikt weinig water en stroom. Daarnaast is ‘ie ook in te zetten voor het wassen van fruit en groenten.
Wacht niet langer en sla je slag!
Shop miniwasmachines in alle kleuren en uitvoeringen
De campingwasmachine met centrifuge
Een campingwasmachine met centrifuge is een kleine versie van de wasmachine die je thuis hebt. Deze werkt, net als de miniwasmachine, op stroom. De wasmachine heeft twee openingen: één om kleding te wassen en de andere om te centrifugeren. Het voordeel vergeleken met een miniwasmachine is dat je de was niet kletsnat aan de waslijn hoeft op te hangen. Je centrifugeert de was eerst, waardoor het meeste water al uit de kleding is verwijderd. Hierdoor droogt het veel sneller aan de droogmolen.
©Voyagerix - stock.adobe.com
Elektriciteit is nodig
Zowel de miniwasmachine als de campingwasmachine met centrifuge werkt op stroom. Helaas werken ze niet op een 12V-aansluiting in je auto, camper of boot. De wasmachines hebben redelijk wat stroom nodig om te kunnen wassen. Ze werken op 230V of 220-240V. Je moet dus altijd op een plek zijn met een normale stroomaansluiting om de was te kunnen doen.
Lees ook: Acht tips voor een zorgeloze vakantie
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een campingwasmachine?
Voordat je een campingwasmachine bestelt, is het verstandig om op een aantal punten te letten. Ten eerste het gewicht en de afmetingen. Hoeveel ruimte heb je nog over in je camper, caravan, auto of boot voor de campingwasmachine? En wat is het maximale gewicht dat je mee kunt nemen, gezien het laadgewicht van je caravan of camper? Er zijn lichte wasmachines van ongeveer 145 gram, maar er zijn ook zwaardere modellen tot wel 45 kilo. Let dus goed op het gewicht van de wasmachine en bepaal of je nog ruimte hebt om deze mee te nemen.
Hoeveel kan er in de campingwasmachine?
Wil je alleen wat ondergoed en sokken wassen tijdens je vakantie, of je hele kampeeroutfit? Let goed op het vulgewicht van de campingwasmachine, dit geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Sommige campingwasmachines hebben een groot vulgewicht in verhouding tot hun formaat. Dit kan een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een bepaald model.
Het geluid dat de campingwasmachine maakt
Als je op vakantie gaat voor je rust, is het vervelend zijn als de campingwasmachine veel lawaai maakt. Let daarom ook goed op het geluidsniveau van de machine. Wat is voor jou acceptabel? Sommige campingwasmachines werken met koelborstels, waardoor ze stiller zijn dan andere modellen.
Het energieverbruik van een campingwasmachine
Bij sommige campings, jachthavens en camperplekken betaal je stroom per dag, terwijl andere locaties stroom per verbruikte kWh in rekening brengen gedurende de hele periode. Sommige campingwasmachines verbruiken redelijk wat stroom, waardoor je de stoppen op de camping, jachthaven of camperplek kunt laten doorslaan. Let daarom goed op het energielabel en het energieverbruik van de campingwasmachine.
Ook interessant: Vakantiekwalen: zo loop je ze op en vooral: zo kom je er weer vanaf!