Acht tips voor een zorgeloze vakantie
De zomer komt eraan! Iedereen kijkt uit naar een heerlijke vakantie, op de camping, aan het strand of aan de rand van het zwembad. Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op reis.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender
Tijdens de vakantie loop je extra risico's. Je komt op locaties waar zakkenrollers actief zijn. Hotelkamers, caravans en campers zijn doelwit van inbrekers. Op fotogenieke plekken staan brutale dieven klaar om de telefoon uit je handen te grissen. Criminelen zoeken voortdurend gegevens voor het plegen van identiteitsfraude.
Een beetje voorbereiding scheelt je een hoop zorgen. Wacht niet te lang en ga thuis alvast aan de slag met onze tips.
Tip 1: Veilige apparaten
Wat neem je mee, alleen je telefoon, of ook een tablet of laptop? Check voor vertrek de beveiliging van je apparaten.
Controleer dat alle updates zijn uitgevoerd en je een recente back-up hebt. Je apparaat is de toegangspoort tot online diensten, zoals iCloud, Gmail of Facebook. Kies een goede toegangscode, geen 123456 of 000000 en activeer toegang via de vingerscan of gezichtsherkenning.
Gebruik voor elke site en voor elk account een ander, sterk wachtwoord. De Bitdefender wachtwoordmanager maakt dit heel eenvoudig, je hoeft alleen het hoofdwachtwoord te onthouden. De wachtwoordmanager genereert sterke wachtwoorden en onthoudt die.
Bescherm je apparaten tegen malware en phishing. Installeer een betrouwbaar cyberbeveiligingspakket, ook op je telefoon en tablet.
Tip 2: Veilige netwerkverbinding
Pas op met openbare wifi, zoals op het vliegveld, op je vakantieadres of in dat leuke cafeetje. Hackers kunnen inbreken op de verbinding, het verkeer afluisteren en je inloggegevens bemachtigen. Gebruik daarom buitenshuis altijd een VPN. Installeer de VPN van Bitdefender, die versleutelt de verbinding met sterkte encryptie en maakt afluisteren onmogelijk.
Zet je e-reader tijdens de gehele vakantie op de vliegtuigstand.
Tip 3: RFID-cover voor je ID-bewijzen
Identiteitsfraude achtervolgt je jarenlang. Neem maatregelen om je identiteit te beveiligen.
Het liefst geef je een paspoort of rijbewijs niet uit handen, maar soms moet je het hotel of de autoverhuurder toestaan een kopie te maken.
Een RFID-cover voor je paspoort, rijbewijs of ID-kaart dekt eenvoudig de kritische gegevens af en beperkt de risico's van een kopie. Koop voor vertrek alvast geschikte RFID-covers, deze kosten vaak minder dan vijf euro en beschermen ook tegen het ongewenst uitlezen van de chip.
Vraag de maker van de kopie altijd het woord "KOPIE" schuin over het kopie-bewijs te schrijven, dit beperkt de kans op misbruik.
Tip 4: Verzamel alarmnummers
Verzamel belangrijke telefoonnummers zoals de alarmnummers van de reisverzekering, de zorgverzekering en het telefoonnummer van de bank om na diefstal de pinpas of creditcard direct te blokkeren. Zet voor vertrek deze nummers in je telefoon. Heb je de inlogfunctie van je ID-kaart geactiveerd, noteer dan ook het telefoonnummer van de DigiD-helpdesk.
In verband met verlies of diefstal van je telefoon is het handig deze nummers ook op papier te hebben.
Tip 5: Nummer voor noodgevallen
Je telefoon heeft een optie voor ICE-nummers, In Case of Emergency-telefoonnummers, om familie snel te informeren wanneer je iets overkomt en niet aanspreekbaar bent. Hulpverleners of omstanders bellen met jouw telefoon deze nummers zonder je toestel te ontgrendelen.
Wij hopen natuurlijk dat dit nooit nodig is, maar het is een kleine moeite dit in te stellen. Op de meeste Android telefoons zoek je naar Contacten voor noodgevallen, op een iPhone zoek je naar Medische ID. Neem telefoonnummers van je partner en enkele familieleden op en test dat je ze zonder ontgrendeling kunt opvragen.
Tip 6: Voorbereiding op verlies of diefstal
Stel voor vertrek je telefoon en andere apparatuur zo in, dat je deze op afstand kunt wissen.
Wis na verlies of diefstal zo snel mogelijk op afstand je apparaat. Dit vermindert het risico op misbruik van je apps, zoals de app van je bank.
Beperk de gevolgen van verlies of diefstal en bewaar je telefoon, pinpas, creditcard, rijbewijs en identiteitsbewijs niet bij elkaar, maar verspreid ze over meerdere plekken.
Gebruik de Bitdefender Digital Identity Protection om je persoonlijke informatie te beschermen. Deze geeft een alarm wanneer je identiteit is blootgesteld.
©Andrey Sinenkiy
Tip 7: Vakantiefoto's delen
Je deelt graag de foto's van het prachtige zwembad, dat authentieke dorpje en het wijdse uitzicht. Voor inbrekers is dat hèt signaal dat zij in jouw huis hun slag kunnen gaan.
Zet je foto's pas online wanneer je weer thuis bent. Wil je toch een paar foto's vanaf je vakantieadres delen, zorg dan dat alleen je beste vrienden ze kunnen zien, en niemand anders, ook geen vrienden van vrienden. Zoek voor vertrek even uit hoe je dit instelt.
Tip 8: Pas op voor openbare computers
Gebruik geen openbare computers, zoals in internetcafés, bij de toeristeninformatie of in de lobby van het hotel. Een kwaadwillende bezoeker installeert in een mum van tijd een keylogger, die alle toetsaanslagen afleest en wachtwoorden en andere gevoelige informatie steelt. Daarom is het slim te kiezen voor een wachtwoord managing tool zoals deze.
Lekker op vakantie. Dit waren de acht tips. Wil je aan de slag met de beveiliging van je apparaten zonder allerlei verschillende oplossingen te installeren? Kies dan voor de Bitdefender cyberbeveiliging, die bevat alles wat je nodig hebt.
Met deze voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie. Laat de zomer maar komen!