Winterklaar! Zo help je jouw planten de koude maanden door
Nu de dagen kouder en korter zijn, kruipen we het liefst lekker warm binnen op de bank met een goede serie of een fijn boek. Vooral doen, maar: eerst moet je je planten in de tuin beschermen tegen vorst. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat ze een strenge vorstperiode niet doorstaan en je in de lente spijt hebt dat je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Dus doe je tuinhandschoenen maar aan om je planten winterklaar te maken.
Dit artikel in het kort:
❄️ Potplanten, jonge planten, niet-winterharde planten en (sub)tropische planten hebben bescherming nodig.
❄️ Potplanten zet je binnen of kleed je aan met een beschermhoes.
❄️ Planten in de volle aarde bescherm je met bladeren en stro.
❄️ Jonge planten en zaailingen zet je in een koude bak.
❄️ Snoeien? Tijdens de vorst even niet.
Lees ook (voor binnen): Je huis winterklaar maken: tips en écht bruikbare stappenplannen
Deze planten hebben wat warmte nodig
Je hoeft niet alle planten tegen vorst te beschermen, veel planten redden zich wel. Maar er zijn planten die je wél moet beschermen:
Zaailingen
Jonge planten
Potplanten
Niet-winterharde vaste planten
(Sub)tropische planten
Potplanten beschermen
Nu het weer vaker regent, is het verstandig om eventuele schotels onder potten weg te halen, zodat het water goed kan weglopen. Wikkel om de plantenpot een beschermhoes, jute of noppenfolie, maar zorg dat de onderkant openblijft om overtollig water te lozen. Leg ook wat stro of droge bladeren om de onderkant van de plant. Doe dit bij de dwergpalm en hoge palm. Pak de plant trouwens alleen in met een beschermhoes tijdens vorst en pak de plant weer uit als het niet meer vriest. De plant heeft namelijk nog steeds lucht en licht nodig.
🚱 Geen water!
Vaak sterven vorstgevoelige potplanten door natte wortels. Geef de planten daarom geen water tijdens vorst om te voorkomen dat de wortels bevriezen.
©www.tanja-esser-auftragsatelier.
Potplanten binnen zetten
Sommige planten in pot kun je beter binnen zetten, op een koele en lichte plek. Bijvoorbeeld in de serre, een kas of in de schuur. Denk aan citroenbomen, oleanders en citroenverbena. Maar ook kruiden die je in pot hebt staan, zoals salie, selderij, tijm en rozemarijn.
Planten in de grond beschermen: bladeren en stro
Bepaalde planten die niet tegen de vorst kunnen en in borders staan, haal je uit de grond als ze niet meer groeien. De wortelkluiten zet je in een pot en op een koele plek waar het niet kan vriezen. Denk aan dahlia's, knolbegonia's en siergember.
Sommige planten die in de grond staan kun je moeilijk uit de tuin halen en in een pot zetten om binnen te zetten. Deze planten bescherm je door de bladeren te laten liggen. De verterende bladeren creëren een mulchlaag in de tuin. In deze laag zitten veel voedingsstoffen die de planten goed kunnen gebruiken. Breng wat stro, compost of boomschors aan op de grond voor extra bescherming tegen de kou.
Kerstboom de deur uit? Takken de tuin in!
Bescherm de rozen in je tuin door om het einde van de stam wat stro te doen. Of gebruik wat afgedankte takken van de kerstboom om de stam te beschermen. Over kleine plantjes zet je een lege plastic pot als het vriest. Wanneer het weer boven het vriespunt komt, haal je de pot weer weg.
©Animaflora PicsStock
Jonge planten in een koude bak
Heb je jonge planten in de tuin staan, zoals eenjarige planten die je in de herfst hebt gezaaid, of stekjes van struiken? Bescherm ze tegen de kou in een zogenaamde koude bak waarvan je de deksel kunt openzetten. Wanneer het zonnetje schijnt, zet je de deksel open. Hierdoor wordt het niet te warm en broeierig in de bak.
Niet snoeien tijdens vorst
Was je van plan om planten en bomen te gaan snoeien? Daar moet je tijdens een vorstperiode even mee wachten. De meeste planten kunnen er niet tegen en vriezen in. Is de vorstperiode weer over en is het droog? Pak dan je snoeischaren maar!
In de wintermaanden zijn er overigens wel bepaalde planten en bomen die je beter niet snoeit, zoals struiken die in het voorjaar en de zomer op tweedejaars hout bloeien – denk aan de roze bes, boerenjasmijn en forsythia. Maar ook de kersenboom en pruimenboom (steenvruchten) laat je nu met rust. Net als de esdoorn, berk, notenboom en haagbeuk.
Planten en bomen die je wel mag snoeien in de wintermaanden:
Trompetboom
Pruikenbomen
Berberis
Blauwe regen
Rozen
Clematis
Magnolia
Fruitstruiken
Appel- en perenboom (alleen ongewenste takken)
Japanse esdoorn
Knotwilg
Eikenboom
Els
Populier