Tuinonderhoud in juli: je to do’s voor langere bloei en groei
De zomer is aangebroken. De eerste bloei in de tuin is voorbij: op naar de volgende! Om komende tijd te genieten van de prachtige kleuren in je tuin, heb je nog wel wat te doen. Deze klussen zijn zeker geen straf als het ook nog eens lekker weer is. Leg je tijdschrift even opzij en stap van je loungebank om in de tuin te rommelen.
Wat je deze maand mag doen in de tuin:
🌻 Lege plekken in de borders vullen 🌻 Uitgebloeide bloemknoppen verwijderen 🌻 Onkruid wieden en planten bemesten 🌻 Zorgen voor voldoende water tijdens een droge, hete periode 🌻 De blauwe regen snoeien 🌻 De tuin voorbereiden op vakantie
Wil je weten wat je de rest van het jaar te doen staat? Lees dan: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
Nieuwe planten erbij? Deze mag je nu planten
Als het niet te droog en warm is, mag je nog wat nieuwe planten in de tuin zetten. Zoals bloeiende vaste planten, zomerbollen en eenjarigen in pot. Perfect voor het vullen van wat lege gaten in de border. Denk aan geluksklaver, kuiflelie of dahlia’s. Voor het najaar plant je bollen van herfsttijloos en de laatbloeiende clematis, zodat je in het najaar een prachtige kleur in de tuin hebt. Maar ook rozen en struiken die in pot zijn gekweekt, mag je in de zomer planten. Voor een bloeiende en stralende tuin volgend jaar zaai je nu vingerhoedskruid, judaspenning, teunisbloem en muurbloem. Geef nieuw aangeplante planten wel extra water.
©ronstik
Uitgebloeide bloemen verwijderen voor de tweede bloei
Zie je uitgebloeide bloemen in de tuin? Knip de knoppen weg. Hierdoor gaat alle energie van de plant naar de nieuwe knoppen in plaats van naar de zaden. Doe dit bij onder andere rozen, vrouwenmantel, korenbloemen, tuingeraniums en ridderspoor. Of knip nog wat bloemen weg als ze in bloei staan, zodat je een schitterend boeket uit eigen tuin creëert. Haal de paardenbloem uit het gras. Hiermee voorkom je dat je tuin er volgend jaar mee vol staat.
Onderhoudsklusjes om te doen
Blijf het onkruid uit de tuin verwijderen. Vooral als het veel heeft geregend, groeit dit heel snel. Wanneer je de borders nog niet hebt bemest, is dit een klus voor deze maand. De rozen geef je speciaal rozenmest. Ook pioenrozen hebben behoefte aan extra meststoffen na de bloei.
Hitteplan voor de tuin
Zijn er hete dagen op komst? De planten hebben genoeg water nodig om de hitte te overleven. Geef het liefst ’s avonds pas water, hierdoor verdampt het water minder snel. En geef een extra scheut water aan planten die bij de muur of schutting staan. Ook vaste planten die uitgebloeid zijn, geef je water. Hierdoor kunnen ze bloemknoppen voor volgend jaar maken. Leg een mulchlaag om de planten heen, zodat het water in de grond minder snel verdampt. Dat scheelt je ook weer wat water geven.
Maai het gras in een droge periode niet korter dan 5 cm. Wanneer je het gazon water geeft, geef dan het liefst in één keer een flinke slok water, zodat het water goed in de bodem zakt.
©Stefan Koerber
Snoeien in juli
Je mag nu de haagbeuk, esdoorn, walnoot of berk nog snoeien. Kort de nieuwe scheuten en zijtakken van de blauwe regen in. Deze prachtige en snelle groeier moet twee keer per jaar gesnoeid worden om wildgroei te voorkomen. Dus als de bloei is gestopt, knip je tot 5 knoppen van de hoofdstengel af. Hierdoor vormt de blauwe regen nieuwe knoppen.
De leilinde snoei je aan de voor- en achterzijde. En verwijder blad dat voor de druiven of tomaten hangt, zodat de vruchten volop zon krijgen. Zo smaken de vruchten straks extra goed. Om de vorm in lavendel te houden, snoei je deze ook een stukje terug wanneer deze is uitgebloeid.
Let op: snoei nooit als het boven 25 graden is of als de zon fel schijnt. Zo voorkom je dat de snoeiwonden beschadigen of het onderliggende hout verbrandt.
Ook interessant: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Bereid je tuin voor op vakantie
Ga je deze maand op vakantie? Koop dan geen nieuwe planten om in de tuin te zetten. Nieuwe planten hebben extra water nodig en daar wil je de tuinoppas niet mee belasten. Voor vertrek maai je het gras. Maak het voor je tuinoppas wat makkelijker door alle planten in potten en bakken bij elkaar te zetten, bijvoorbeeld in de buurt van de regenton. Dat maakt het makkelijker om de planten water te geven. En schaf voor de rest van de tuin een automatisch watergeefsysteem met watercomputer aan. Dan heb je er geen omkijken meer naar.
Lees ook: Zo overleeft je tuin je vakantie: 10 tips