ID.nl logo
5 tips voor het inrichten van de ideale wasruimte
© Nataly
Gezond leven

5 tips voor het inrichten van de ideale wasruimte

Op bed, op de trap, in de gang – al woon je alleen, dan nóg vind je overal was terug in huis. Zo’n dekbedovertrek is ook alleen maar handig uit te hangen op de overloop en natuurlijk is het slim om de schone was meteen op te vouwen. Maar ja... Herkenbaar? Dan is jouw ultieme woondroom waarschijnlijk ook een wasruimte waar je het hele was-droog-vouw-traject van A tot Z kunt afronden.

Dit artikel in het kort: Aparte waskamer of hoekje in huis | Let op: Slimme en efficiënte indeling, Stabiele vloer, Handige waslijnen, Let op ventilatie, Maak het wassen leuker

Ook interessant: 6 tips om je was sneller te drogen in de winter

Aparte waskamer of hoekje in huis

Heb je een kamer over in huis? Dan heb je mazzel en ligt de waskamer zomaar binnen handbereik. Maar ook als je een vierkante meter in het cv-hok of lege hoek in de studeerkamer over hebt, kun je deze inrichten als wasruimte.

Let hierbij op de volgende zaken:

1. Slimme en efficiënte indeling

In een wasruimte heb je het liefst alles bij elkaar: de wasmand, wasmachine, droger, droogrek, strijkplank en een plekje om de was op te vouwen. Jij denkt dan misschien meteen aan het formaat balzaal, maar wanneer je gebruik maakt van de hoogte en alle beschikbare muren, dan is er verrassend veel mogelijk.

In een waskast kun je bijvoorbeeld de wasmachine en droger boven elkaar plaatsen en daarboven kastruimte creëren voor wasmiddel, strijkijzer en wasknijpers. Zorg onderin de kast ook voor opbergruimte, zo kun je de wasmachine iets hoger plaatsen en hoef je niet onnodig te bukken. En al helemaal handig is een kast waarin je een uitschuifbare plank heb t tussen de apparaten, om hierop de was te vouwen. Zo kom je met die vierkante meter al een heel eind. Zo’n waskast kun je kant-en-klaar kopen, maar ook op maat (laten) maken.

©denisismagilov

2. Stabiele vloer

Woon je in een nieuwbouwhuis, dan zal het met de stabiliteit van de vloeren wel goed zitten. Maar in een oud huis is het vaak goed te merken als de wasmachine toe is aan centrifugeren. Heb je het idee dat het hele huis op zijn grondvesten schudt als jij een wasje draait, dan is dit misschien wel hét moment om hier iets aan te doen:

➤ Controleer of de wasmachine waterpas staat. Is dat niet het geval dan kun je aan de stelpoten draaien totdat de machine recht staat.

➤ De beste ondergrond voor een wasmachine is beton. Heb je een houten vloer, dan kun ervoor kiezen om een watervaste verlijmde multiplex plaat onder de machine te leggen.

➤ Heb je een gladde tegelvloer? Dan los je een ‘dansende’ wasmachine op door er een rubber mat onder te leggen of onder de pootjes trillingsdempers te plaatsen.

➤ Zet de wasmachine in ieder geval tegen een muur, maar klem hem het liefst tussen twee muren in, als je die mogelijkheid hebt.

➤ Verzwaar de machine door de droger erop te zetten. Daar zijn handige tussenstukjes voor te koop.

Droger op de wasmachine zetten?

Shop snel deze praktische verbindingsset!

3. Handige waslijnen

Het wassen is een ding, maar hoe zit het met het drogen van de was? Niet alle kleding knapt op van een rondje in de droger of misschien heb je er wel helemaal geen een. Droog dan bij voorkeur zo vaak mogelijk buiten in de tuin of op het balkon. Is het te koud of regenachtig, dan zul je binnen een plekje moeten zoeken. In die mooie wasruimte, als het even kan.

Bij weinig ruimte komt een droogtoren goed van pas, hiermee kun je op meerdere hoogtes wassen en je kunt ‘m na gebruik inklappen of toch naar buiten rijden als het zonnetje ineens gaat schijnen.

Hang je vooral beddengoed en grotere kledingstukken op, dan zijn uittrekbare waslijnen een uitkomst. Met één handeling trek je zo’n wanddroogrek naar de andere kant van de muur en heb je ineens twintig meter aan drooglijn om te vullen.

©Andrey Popov

4. Ventilatie in een wasruimte

Een wasruimte wordt met een draaiende wasmachine, droger en een vol wasrek heel vochtig en daarom is ventilatie belangrijk. Zet als het even kan het raam in de ruimte open of de verwarming aan. Kan dit niet, dan is mechanische ventilatie de oplossing in de strijd tegen schimmels en bacteriën.

De beste en goedkoopste manier is het aansluiten van de ruimte op het bestaande centrale ventilatiesysteem. Is dit er nog niet, dan zou je een decentraal luchtsysteem kunnen laten plaatsen of een losse luchtontvochtiger neerzetten. Is er in de buurt van de wasruimte wel een raam? Zet de deur dan regelmatig even wagenwijd open zodat er wat frisse lucht binnenkomt en het overtollige vocht kan worden afgevoerd.

©ronstik

5. Maak het wassen leuker

Wassen wordt misschien nooit je hobby, maar door het goed doordacht inrichten van een wasruimte kun je wel voldoening halen uit het sneller en efficiënter door de was heen gaan. Alleen al het feit dat je de was op een centrale plek doet, geeft rust. Als de ruimte dan ook nog uitnodigend is in plaats van een reden om heel hard weg te rennen, dan ben je al heel eind. Een aantal tips om de kamer om te toveren tot fijne wasplek:

➤ Schaf voldoende wasmanden aan, zo hoeft niets meer op de vloer te belanden. Wees voor hardleerse huisgenoten ook helder over wat in welke mand moet. Scheid bijvoorbeeld de witte en bonte was.

➤ Berg wasmiddelen, waszakjes en strijkijzer op in een mooie mand.

➤ Maak gebruik van een waskast of laat de wasmachine en droger verdwijnen achter een gordijn of room divider.

➤ Probeer schone was uit de droger meteen op te vouwen. Met je favoriete muziek of podcast is het meestal zo gepiept. En zie het maar als me time in het toch al drukke huishouden.

➤ Maak gebruik van rustige kleuren, dat geeft ook rust in je hoofd. Fleur je op van groen in huis? Kies dan een kamerplant uit die het prima doet in een donkere, vochtige ruimte. Dit zijn meestal planten die van oorsprong in de tropen onder hoge bomen groeien: de bromelia, calathea en sansevieria zijn een paar goede voorbeelden.

➤ Schone was geurt altijd al lekker, maar je kunt de ruimte extra lekker laten ruiken door amberblokjes of een diffuser. Meer weten over aroma's? Lees dan ook: De diffuser: luchtbevochtiger en aroma-verspreider in één.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste kruimeldief voor dierenharen
© suyu
Huis

Zo kies je de beste kruimeldief voor dierenharen

Op de bank, het bed, het aanrecht en soms zelfs op je bord. Wie huisdieren heeft, herkent het wel: huisdierharen liggen werkelijk óveral. De oplossing? Een kruimeldief! Maar pas op: niet elke kruimeldief werkt goed tegen dierenharen.

Een kruimeldief helpt goed bij het verwijderen van huisdierharen, maar de ene werkt beter dan de andere. Voor zachte stoffen en vloeren heb je een krachtige nodig, liefst met een speciaal opzetstuk voor dierenharen. Ook andere eigenschappen spelen mee. In dit artikel ontdek je welke kruimeldief het best werkt voor dierenharen.

Lees ook: Bij deze huishoudelijke klusjes komt een kruimeldief goed van pas

Je bent natuurlijk dol op je viervoeter, maar iets minder op al die rondzwervende haren in huis. Op de een of andere manier komen katten- en hondenharen altijd op de meest bijzondere plekken terecht, zelfs als je je huisdier hebt verboden om op die plekken te komen. Vervelend, en ook een beetje onhygiënisch. Met je huisdier regelmatig borstelen kom je al een heel eind, maar vaak is er grover geschut nodig om je huis (grotendeels) dierenhaarvrij te houden. Een kruimeldief is ideaal voor dit klusje: je pakt hem er zo bij, neemt hem makkelijk mee van kamer naar kamer en bergt 'm ook zo weer op. Scheelt een hoop gezeul met een zware stofzuiger!

Er is wel een 'maar': niet alle kruimeldieven zijn krachtig genoeg om huisdierharen te verwijderen. Dierenharen hechten zich namelijk makkelijk aan stoffen meubels en zachte vloeren, en dus is er flink wat kracht nodig om zulke haren los te krijgen. Met een 'standaard' kruimeldief lukt dat vaak niet. Gelukkig zijn er verschillende kruimeldieven speciaal voor dierenharen, maar andere modellen kunnen net zo effectief zijn. Wij sommen voor je op hoe je een goede kruimeldief voor het verwijderen van dierenharen herkent.

Hoge zuigkracht

Behalve dat dierenharen makkelijk blijven hangen in zachte stoffen, worden ze vaak nóg verder de stof ingeduwd wanneer jij of je huisdier erop gaat zitten of liggen. Met een kruimeldief met matige tot gemiddelde zuigkracht kun je dan zuigen wat je wilt, maar meestal gebeurt er dan niet zoveel. Soms druk je haren daarmee alleen maar verder plat. De belangrijkste eis voor een kruimeldief voor dierenharen is dan ook een hoge zuigkracht van minstens 100 AW (Airwatts) of 10.000 Pa (Pascalls). Ook een turbofunctie is mooi meegenomen: hiermee zet je de kruimeldief voor korte tijd op zijn hoogste stand en zuig je zelfs de meest hardnekkige haren makkelijk weg.

©Sergey Mironov/ Sergeymironov.co

Speciaal opzetstuk

Omdat dierenharen vaak zo diep in de stof zitten, werkt een standaard opzetstuk dat enkel met lucht zuigt meestal niet voldoende. Beter is een gemotoriseerde rolborstel die de haren krachtig naar binnen trekt, ongeveer net zoals een kledingroller dat doet. Zulke geautomatiseerde borstels worden soms ook wel aangeduid met 'dierenhaarborstel' of 'turboborstel'. Een ander handig accessoire voor dierenharen is de spleetzuigmond: een langwerpig opzetstuk dat door zijn smalle ontwerp extra krachtig en geconcentreerd zuigt. Hiermee verwijder je eenvoudig dierenharen van moeilijke plekken, zoals kieren, plinten en tussen bankkussens. 

Lange batterijduur 

Als je de smaak te pakken hebt en je hele huis in één keer dierenhaarvrij wilt maken, heb je aan tien minuten zuigen meestal niet genoeg. De meeste kruimeldieven kunnen op een volle batterij tussen de tien tot dertig minuten aaneengesloten zuigen, maar er zijn ook modellen die het wel drie kwartier uithouden. Bij de specificaties staat vaak vermeld hoe lang een kruimeldief na opladen meegaat. Bedenk goed wat in jouw situatie past, zodat je tijdens het zuigen niet steeds onderbroken wordt door een lege batterij.

©Katya Bennett

HEPA-filter

Wil je er zeker van zijn dat je kruimeldief geen enkel haartje mist? Kijk dan eens naar een kruimeldief met HEPA-filter. Dit type filter zuigt de kleinste vuil- en stofdeeltjes op, dus óók de fijnste haren. Ook voorkomt een HEPA-filter dat haren opnieuw de lucht in worden geblazen. Dat is hygiënisch voor jezelf, maar ook fijn als je gasten over de vloer krijgt die allergisch zijn voor huisdieren.

Laag geluidsniveau

Ieder baasje weet dat huisdieren flink kunnen schrikken van harde geluiden. Vaak zijn honden en katten al geen fan van de stofzuiger, dus ga er maar vanuit dat een kruimeldief ook niet op hun favorietenlijstje staat. Om je viervoeter geen onnodige stress te bezorgen, kies je daarom het beste voor een kruimeldief die niet te veel geluid maakt. Alles onder de 70 decibel wordt als relatief stil gezien. Wie weet voorkom je hiermee al heel wat rondzwervende dierenharen in huis, want ook voor huisdieren geldt: hoe minder stress, hoe minder haaruitval! 

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.