5 tips voor het inrichten van de ideale wasruimte
Op bed, op de trap, in de gang – al woon je alleen, dan nóg vind je overal was terug in huis. Zo’n dekbedovertrek is ook alleen maar handig uit te hangen op de overloop en natuurlijk is het slim om de schone was meteen op te vouwen. Maar ja... Herkenbaar? Dan is jouw ultieme woondroom waarschijnlijk ook een wasruimte waar je het hele was-droog-vouw-traject van A tot Z kunt afronden.
Dit artikel in het kort: Aparte waskamer of hoekje in huis | Let op: Slimme en efficiënte indeling, Stabiele vloer, Handige waslijnen, Let op ventilatie, Maak het wassen leuker
Ook interessant: 6 tips om je was sneller te drogen in de winter
Aparte waskamer of hoekje in huis
Heb je een kamer over in huis? Dan heb je mazzel en ligt de waskamer zomaar binnen handbereik. Maar ook als je een vierkante meter in het cv-hok of lege hoek in de studeerkamer over hebt, kun je deze inrichten als wasruimte.
Let hierbij op de volgende zaken:
1. Slimme en efficiënte indeling
In een wasruimte heb je het liefst alles bij elkaar: de wasmand, wasmachine, droger, droogrek, strijkplank en een plekje om de was op te vouwen. Jij denkt dan misschien meteen aan het formaat balzaal, maar wanneer je gebruik maakt van de hoogte en alle beschikbare muren, dan is er verrassend veel mogelijk.
In een waskast kun je bijvoorbeeld de wasmachine en droger boven elkaar plaatsen en daarboven kastruimte creëren voor wasmiddel, strijkijzer en wasknijpers. Zorg onderin de kast ook voor opbergruimte, zo kun je de wasmachine iets hoger plaatsen en hoef je niet onnodig te bukken. En al helemaal handig is een kast waarin je een uitschuifbare plank heb t tussen de apparaten, om hierop de was te vouwen. Zo kom je met die vierkante meter al een heel eind. Zo’n waskast kun je kant-en-klaar kopen, maar ook op maat (laten) maken.
©denisismagilov
2. Stabiele vloer
Woon je in een nieuwbouwhuis, dan zal het met de stabiliteit van de vloeren wel goed zitten. Maar in een oud huis is het vaak goed te merken als de wasmachine toe is aan centrifugeren. Heb je het idee dat het hele huis op zijn grondvesten schudt als jij een wasje draait, dan is dit misschien wel hét moment om hier iets aan te doen:
➤ Controleer of de wasmachine waterpas staat. Is dat niet het geval dan kun je aan de stelpoten draaien totdat de machine recht staat.
➤ De beste ondergrond voor een wasmachine is beton. Heb je een houten vloer, dan kun ervoor kiezen om een watervaste verlijmde multiplex plaat onder de machine te leggen.
➤ Heb je een gladde tegelvloer? Dan los je een ‘dansende’ wasmachine op door er een rubber mat onder te leggen of onder de pootjes trillingsdempers te plaatsen.
➤ Zet de wasmachine in ieder geval tegen een muur, maar klem hem het liefst tussen twee muren in, als je die mogelijkheid hebt.
➤ Verzwaar de machine door de droger erop te zetten. Daar zijn handige tussenstukjes voor te koop.
Droger op de wasmachine zetten?
Shop snel deze praktische verbindingsset!3. Handige waslijnen
Het wassen is een ding, maar hoe zit het met het drogen van de was? Niet alle kleding knapt op van een rondje in de droger of misschien heb je er wel helemaal geen een. Droog dan bij voorkeur zo vaak mogelijk buiten in de tuin of op het balkon. Is het te koud of regenachtig, dan zul je binnen een plekje moeten zoeken. In die mooie wasruimte, als het even kan.
Bij weinig ruimte komt een droogtoren goed van pas, hiermee kun je op meerdere hoogtes wassen en je kunt ‘m na gebruik inklappen of toch naar buiten rijden als het zonnetje ineens gaat schijnen.
Hang je vooral beddengoed en grotere kledingstukken op, dan zijn uittrekbare waslijnen een uitkomst. Met één handeling trek je zo’n wanddroogrek naar de andere kant van de muur en heb je ineens twintig meter aan drooglijn om te vullen.
©Andrey Popov
4. Ventilatie in een wasruimte
Een wasruimte wordt met een draaiende wasmachine, droger en een vol wasrek heel vochtig en daarom is ventilatie belangrijk. Zet als het even kan het raam in de ruimte open of de verwarming aan. Kan dit niet, dan is mechanische ventilatie de oplossing in de strijd tegen schimmels en bacteriën.
De beste en goedkoopste manier is het aansluiten van de ruimte op het bestaande centrale ventilatiesysteem. Is dit er nog niet, dan zou je een decentraal luchtsysteem kunnen laten plaatsen of een losse luchtontvochtiger neerzetten. Is er in de buurt van de wasruimte wel een raam? Zet de deur dan regelmatig even wagenwijd open zodat er wat frisse lucht binnenkomt en het overtollige vocht kan worden afgevoerd.
©ronstik
5. Maak het wassen leuker
Wassen wordt misschien nooit je hobby, maar door het goed doordacht inrichten van een wasruimte kun je wel voldoening halen uit het sneller en efficiënter door de was heen gaan. Alleen al het feit dat je de was op een centrale plek doet, geeft rust. Als de ruimte dan ook nog uitnodigend is in plaats van een reden om heel hard weg te rennen, dan ben je al heel eind. Een aantal tips om de kamer om te toveren tot fijne wasplek:
➤ Schaf voldoende wasmanden aan, zo hoeft niets meer op de vloer te belanden. Wees voor hardleerse huisgenoten ook helder over wat in welke mand moet. Scheid bijvoorbeeld de witte en bonte was.
➤ Berg wasmiddelen, waszakjes en strijkijzer op in een mooie mand.
➤ Maak gebruik van een waskast of laat de wasmachine en droger verdwijnen achter een gordijn of room divider.
➤ Probeer schone was uit de droger meteen op te vouwen. Met je favoriete muziek of podcast is het meestal zo gepiept. En zie het maar als me time in het toch al drukke huishouden.
➤ Maak gebruik van rustige kleuren, dat geeft ook rust in je hoofd. Fleur je op van groen in huis? Kies dan een kamerplant uit die het prima doet in een donkere, vochtige ruimte. Dit zijn meestal planten die van oorsprong in de tropen onder hoge bomen groeien: de bromelia, calathea en sansevieria zijn een paar goede voorbeelden.
➤ Schone was geurt altijd al lekker, maar je kunt de ruimte extra lekker laten ruiken door amberblokjes of een diffuser. Meer weten over aroma's? Lees dan ook: De diffuser: luchtbevochtiger en aroma-verspreider in één.