Tuinieren op een balkon: er kan meer dan je misschien denkt!
Lekker met je handen in de aarde, genieten van mooie bloemen en het vrolijke fluiten van de vogels. Daar hoef je echt geen tuin voor te hebben. Ook op een balkon kun je namelijk heel goed tuinieren. Met plantenbakken, een moestuin en voederhuisjes bijvoorbeeld. In dit artikel vind je al onze tips om optimaal te tuinieren op een balkon.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- wat de voordelen zijn van tuinieren op een balkon;
- waar je op moet letten als het gaat om bloemen en planten op een balkon;
- hoe je het beste een moestuin aanlegt op je balkon.
Lees ook: Met deze tips maak je het deze zomer extra gezellig op je balkon
Voordelen van tuinieren op een balkon
Allereerst is tuinieren op je balkon niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de natuur. Met een balkon woon je hoogstwaarschijnlijk in de stad en daar kun je eenvoudig je steentje bijdragen met een stukje groen. Zo kun jij genieten van je planten en groen, maar kunnen ook insecten en vogels jouw balkon waarderen. Daarnaast draagt meer groen ook bij aan het afkoelen van de stad. Wat in deze tijden van stijgende warmte natuurlijk meer dan welkom is!
©Philipp Gegner
Tips om te tuinieren op je balkon
Hoe pak je dat dan aan, dat tuinieren op een balkon? Door gebruik te maken van plantenbakken en potten bijvoorbeeld. Maar ook door de vaak beperkte ruimte optimaal te gebruiken en bijvoorbeeld verticaal te tuinieren. Vogels, vlinders en lieveheersbeestjes lok je vervolgens met de juiste planten en ongewenste insecten (zoals muggen) jaag je daarmee ook makkelijk weer weg. En om het geheel nog duurzamer te maken kun je zelfs je eigen compost maken!
Gebruik de vloer om de sfeer te bepalen
Begin bij de basis en fleur de saaie, vaak betonnen, vloer van je balkon op. Is de ondergrond in prima staat? Dan is verven de makkelijkste en goedkoopste manier om jouw balkonvloer op te knappen. Daarmee kun je natuurlijk alle kanten op qua kleuren en/of design. Is de (betonnen) vloer toch wat minder mooi of wil je gewoon iets heel anders? Denk dan aan het leggen van bijvoorbeeld houten vloertegels of grastapijt voor een natuurlijke sfeer. En wil je helemaal losgaan om zomerse vakantiesferen te creëren op jouw balkon? Dan kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om de vloer te betegelen met decortegels met een printje of zelfs een mozaïek. Zo waan je je op jouw balkon voortaan in zomerse oorden als Spanje of Portugal!
Kies voor licht Kies je voor tegels op je balkon? Dan bestaan er speciale extra dunne en daardoor lichtgewicht keramische tegels die perfect zijn voor op een balkon.
Zin in een echt groen balkon?
Een grastapijt geeft extra sfeer!
Ruimtegebrek? Kies voor verticaal tuinieren
Op een klein balkon biedt verticaal tuinieren uitkomst. Het is niet alleen heel praktisch, het zorgt er ook nog eens voor dat je helemaal omringd bent door het groen. Verticaal tuinieren kan onder andere met gaasmatten of een trellis (een plantenklimrek). Maar je kunt ook gebruikmaken van een pallet die je tegen een wand plaatst of bijvoorbeeld bloembakken of -potten (al dan niet met hangringen) aan een regenpijp of reling hangen.
Lees ook: Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand
©Trong Nguyen
Een andere manier om ruimtegebrek te compenseren, en eigenlijk ook een vorm van verticaal tuinieren, is door bloembollen slim te planten. De zogeheten lasagne-methode is daar zeer geschikt voor. Deze methode houdt in dat je verschillende soorten bloembollen boven elkaar plaatst, met steeds vijf centimeter grond ertussen. Het is daarbij belangrijk dat je begint met de laatbloeiers, zoals tulpen. In de laag daarboven plant je bijvoorbeeld narcissen en de bovenste laag vul je met bloembollen die vroeg uitkomen, zoals sneeuwklokjes. Plant de bollen in het najaar en plaats er bijvoorbeeld winterviolen bovenop, zodat de bloembak ook in de winter gevuld is. De winterviolen zijn vervolgens weer uitgebloeid voordat de sneeuwklokjes verschijnen en zo heb je het hele jaar optimaal plezier van je bloembak.
Plantenbakken en/of potten op het balkon
Of je voorkeur nou uitgaat naar een weelderige woekertuin of een strakke gestructureerde omgeving, het kan allemaal op je balkon. Door losse potten of juist strakke plantenbakken te gebruiken kun je jouw balkon precies de sfeer geven die jij fijn vindt. Ruime plantenbakken geven je zelfs de mogelijkheid een ware moestuin te creëren. Je kunt hiervoor een kant-en-klare bak kopen of, als je de ruimte optimaal wilt benutten en je een beetje handig bent, je kunt zelf een plantenbak op maat maken.
Tip: Gebruik zoveel mogelijk bakken en potten die zijn gemaakt van ademende materialen, zoals aardewerk of hout. Het nadeel hieraan is dat je de planten erin vaker water moet geven, maar een groot voordeel is dat de aarde minder gevoelig is voor mos of schimmels.
Lang bloeiende en vaste planten
Vul plantenbakken en/of bloempotten met langbloeiende, vaste planten die meerdere keren per jaar bloeien. Zo voorkom je dat je het merendeel van het jaar naar een leeg balkon zit te kijken. Er zijn diverse planten geschikt voor zoveel en zo lang mogelijk kleur op je balkon. Denk bijvoorbeeld aan zandkruid, klokjesbloem, rotsanjer, wolfsmelk, kattenkruid en hortensia's. Voordat je deze planten aanschaft is het wel belangrijk te kijken naar de ligging van je balkon. Dit maakt namelijk een groot verschil in de hoeveelheid licht die de planten krijgen en dat bepaalt weer welke planten geschikt zijn voor jouw specifieke balkon.
Slim combineren Let op dat niet alle planten het goed doen in dezelfde bak. Sommige planten gaan heel goed samen, anderen kwijnen weg in dezelfde pot. Verdiep je daar dus eerst in, voordat je hele bakken vult zonder dat het je plezier oplevert.
Geef bloemen en planten op een balkon regelmatig water. In een tuin kunnen de wortels van een plant namelijk voeding en vocht uit de grond halen, maar in bakken en potten is dat natuurlijk niet of minder het geval. Daarnaast is het klimaat op een balkon vaak een paar graden warmer doordat het is omringd door steen en beton. Tijdens warme periodes is dagelijks water geven dan ook zeker aan te raden.
Vergeet de voeding niet Het kan helpen je te verdiepen in de samenstelling van de grond die je gebruikt. Er is niks mis met een gewone zak potgrond, maar daar zitten niet (altijd) veel voedingsstoffen in. Het kan daarom voor sommige planten goed zijn om deze grond bijvoorbeeld te mengen met kleigrond, bosgrond, mest of compost.
Maak een moestuin op je balkon
Naast dat het leuk is, kan tuinieren ook heel nuttig zijn als je ook een moestuin aanlegt. En daarvoor heb je echt geen grote ruimte nodig. Op een balkon kun je net zo makkelijk kruiden en bijvoorbeeld radijs kweken in lage potten en/of bakken. Wil je liever iets dieper wortelende groenten kweken? Let er dan op dat je deze in bakken zet die diep genoeg zijn.
Wat kun je dan zoal kweken op een balkon? Er zijn opties genoeg:
Kruiden: onder andere basilicum, oregano, munt en tijm zijn heel geschikt om te kweken op je balkon. Salie is daarnaast aantrekkelijk voor vlinders, terwijl rozemarijn weer goed is tegen muggen. Handig om daar dus ook meteen over na te denken!
Fruit: aardbeien, frambozen en bramen kun je ook op een balkon, onder de juiste omstandigheden, heel goed verbouwen.
Groente: sla heeft maar weinig ruimte nodig en rucola kiemt over het algemeen snel, wat de twee zeer geschikt maakt voor een moestuin op je balkon. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook (cherry)tomaten, spinazie, wortels of radijs heel goed toevoegen.
Lees ook: Zo maak je een moestuin – met stappenplan!
©Picasa
Lok vogels en vlinders naar je balkon
Creëer een groene oase die niet alleen fijn is voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld vogels, lieveheersbeestjes en vlinders. Een paar tips om jouw balkon extra aantrekkelijk te maken voor vogels, vlinders en insecten:
Plaats voer en water voor de vogels.
Hang in het najaar nestkasten op.
Laat losse bladeren en plantenresten een tijdje liggen.
Zet een bijenhotel neer of hang deze aan de muur of reling van je balkon.
Kies voor een diversiteit aan inheemse planten en planten die zaden en/of bessen dragen.
Lees ook: DIY: maak een vogelhuisje voor de tuin in 7 stappen
Compost op een balkon
Wist je dat je ook op een (ruim) balkon prima kunt composteren? Op een klein balkon wil je er de ruimte misschien niet aan besteden, maar heb je een groot balkon dan zijn er verschillende manieren. Een open composthoop is natuurlijk geen optie, vanwege de overlast, maar een gesloten compostvat is wel heel geschikt voor op een balkon. Daarnaast is ook een wormenbak, ook wel wormenhotel genoemd, een goede optie voor op je balkon. Zo maak je zelf duurzaam je eigen compost, die je vervolgens weer kunt gebruiken voor het voeden van je planten en de moestuin.
Lees ook: Composteren kun je leren: de beginnersgids voor compost