Stroom in je tuin aanleggen: zo doe je dat
Ben je van plan om een stopcontact in de tuin aan te leggen? Echte klussers doen dat natuurlijk gewoon zelf. Met deze handleiding wordt het een stukje makkelijker!
Een stopcontact in de tuin is erg praktisch. ’s Avonds geniet je van sfeervolle verlichting en ben je niet afhankelijk van die zwakke lampjes met zo’n ingebouwd zonnepaneeltje. Daarnaast laad je je telefoon gewoon buiten op, sluit je tuingereedschap of de stofzuiger voor je auto gemakkelijk aan en is je elektrische barbecue altijd klaar voor gebruik. Lees hier hoe je helemaal zelf een buitenstopcontact aanlegt!
- Algemene uitleg en overwegingen
- De stroom van binnen naar buiten verleggen
- Het buitenstopcontact aan de kabeldoos verbinden
Dit heb je nodig
Stopcontact op de muur of verder in de tuin?
Bij het plaatsen van het stopcontact zijn er grofweg twee opties. Je kunt een kabeldoos op de muur installeren en vanaf hier de stroom verder verdelen. Dat is nodig wanneer je een stopcontact achter in de tuin nodig hebt. Bovendien ben je hiermee flexibeler, omdat je later eventueel meer op de kabeldoos aan kunt sluiten. Wil je alleen een stopcontact op je buitenmuur? Dan is de klus een stukje eenvoudiger. Je plaatst dan het stopcontact op de plaats van de kabeldoos en kunt een aantal stappen van deze handleiding overslaan.
Waar komt de stroom vandaan?
Voor dit project moeten we de stroom van binnen naar buiten verleggen. Over het algemeen wordt er niet heel veel wattage aangesloten op een buitenstopcontact. Maar een elektrische barbecue en tuingereedschap hebben wel veel vermogen. Per groep in de meterkast kun je maximaal 3680 watt aansluiten. Bepaal op basis van je eigen situatie of je de stroom verlegt vanuit een bestaand stopcontact of hiervoor een nieuwe groep gebruikt. Twee elektrische kachels van 1000 watt het stuk en elektrische barbecue van 2500 watt zijn samen bijvoorbeeld te krachtig om op dezelfde groep aan te sluiten.
Lees ook: ⚡ Help, kortsluiting! Zó vind je de boosdoener
Zin in de zomer? Tijd voor een BBQ-feestje!
Lekker (elektrisch) grillen via je nieuwe veilige stopcontactKabeldoos op de muur monteren
Ten eerste: zet altijd de stroom uit als je met elektra werkt! We beginnen met het plaatsen van de kabeldoos op de buitenmuur. Bepaal zorgvuldig waar die moet komen. Zorg dat het gat in de muur iets naar beneden afloopt richting de buitenkant. Hierdoor loopt water nooit de muur in als er iets niet helemaal goed is aangesloten. Teken met en potlood de gaten voor de kabeldoos af. Om het binnendringen van water tegen te gaan, kitten we randen en kieren dicht.
©AVD - stock.adobe.com
Kabeldoos: zo kies je veilig Bij een kabeldoos voor buiten is het belangrijk dat je een exemplaar kiest met een keurmerk (KEMA of gelijkwaardig). Zorg er met het oog op de waterdichtheid verder voor dat de doos voorzien is van wartels. Wartels zijn onderdelen die gebruikt worden in verschillende toepassingen om kabels, draden of buizen te bevestigen en te beschermen. Ze zorgen voor een veilige en waterdichte doorgang van deze elementen door een behuizing of paneel. Ze zijn van kunststof en hebben vaak een schroefdraad die past in de behuizing waaraan ze worden bevestigd. Laatste tip: voer de kabels via de onderkant in en niet via de bovenkant. Doe je dat wel, dan zou er tijdens een fikse regenbui namelijk eventueel water in je kabeldoos kunnen komen.
Zorg ervoor dat het boorgat achter de kabeldoos komt, zodat het gat meteen op de goede plek zit en onzichtbaar is. Bij de meeste modellen moet je zelf een gat in de kabeldoos boren om de kabel door te halen. Gebruik een boormachine met betonboortje voor de gaten in de muur. Zet de kabeldoos vervolgens vast met pluggen en schroeven.
Zorg voor een goede boormachine:
De stroomkabels aansluiten
Trek door het gat een stroomkabel van buiten naar binnen. Verwijder het (kunststof) omhulsel en let ook de individuele draden bloot met een striptang. Verbind de draden in de kabeldoos met lasklemmen.
©grigvovan - stock.adobe.com
Een geul voor de kabel
We houden van een nette afwerking en daarom leggen we de stroomkabels zoveel mogelijk onder de grond. Graaf hiervoor een geul van minstens 50 cm diep. Gebruik boven de grond een zogeheten hostalietbuis om de kabel te beschermen. Met speciale klembeugels maak je ze vast aan de muur.
Het stopcontact verbinden
Aan het einde van de YMvK-as grondkabel koppelen we het stopcontact. Kies altijd voor een IP44 model, die zijn namelijk spatwaterdicht. Leg het stopcontact alsnog nooit met de openingen naar boven. Je kunt ook rechtstreeks je tuinverlichting of schakelaar aansluiten.
©bignay - stock.adobe.com
Kies een mooie plek en zet het stopcontact vast. Leg wederom de elektriciteitsdraden bloot met een striptang. Verbind ze aan elkaar met lasklemmen en klaar is je buitenstopcontact!
Lees ook: 🔌 Spannend verhaal: zelf een stopcontact aanleggen of verplaatsen