Stroom in je tuin aanleggen: zo doe je dat

© Vitaliy - stock.adobe.com

Stroom in je tuin aanleggen: zo doe je dat

Geplaatst: 24 februari 2024 - 13:02

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:02

Jurjen Idskes

Ben je van plan om een stopcontact in de tuin aan te leggen? Echte klussers doen dat natuurlijk gewoon zelf. Met deze handleiding wordt het een stukje makkelijker!

Dit heb je nodig

MaterialenGereedschap
Kabeldoos met wartelsStriptang
IP44-stopcontactSchep
StroomkabelBoormachine
YMvK-as grondkabelRolmaat
HostalietbuisSchroevendraaier
Lasklemmen
Klembeugels
Schroeven
Pluggen

Stopcontact op de muur of verder in de tuin?

Bij het plaatsen van het stopcontact zijn er grofweg twee opties. Je kunt een kabeldoos op de muur installeren en vanaf hier de stroom verder verdelen. Dat is nodig wanneer je een stopcontact achter in de tuin nodig hebt. Bovendien ben je hiermee flexibeler, omdat je later eventueel meer op de kabeldoos aan kunt sluiten. Wil je alleen een stopcontact op je buitenmuur? Dan is de klus een stukje eenvoudiger. Je plaatst dan het stopcontact op de plaats van de kabeldoos en kunt een aantal stappen van deze handleiding overslaan.

Waar komt de stroom vandaan?

Voor dit project moeten we de stroom van binnen naar buiten verleggen. Over het algemeen wordt er niet heel veel wattage aangesloten op een buitenstopcontact. Maar een elektrische barbecue en tuingereedschap hebben wel veel vermogen. Per groep in de meterkast kun je maximaal 3680 watt aansluiten. Bepaal op basis van je eigen situatie of je de stroom verlegt vanuit een bestaand stopcontact of hiervoor een nieuwe groep gebruikt. Twee elektrische kachels van 1000 watt het stuk en elektrische barbecue van 2500 watt zijn samen bijvoorbeeld te krachtig om op dezelfde groep aan te sluiten.

Lees ook: ⚡ Help, kortsluiting! Zó vind je de boosdoener

Zin in de zomer? Tijd voor een BBQ-feestje!

Lekker (elektrisch) grillen via je nieuwe veilige stopcontact

Kabeldoos op de muur monteren

Ten eerste: zet altijd de stroom uit als je met elektra werkt! We beginnen met het plaatsen van de kabeldoos op de buitenmuur. Bepaal zorgvuldig waar die moet komen. Zorg dat het gat in de muur iets naar beneden afloopt richting de buitenkant. Hierdoor loopt water nooit de muur in als er iets niet helemaal goed is aangesloten. Teken met en potlood de gaten voor de kabeldoos af. Om het binnendringen van water tegen te gaan, kitten we randen en kieren dicht.

Doos voor ondergrondse kabels

© AVD - stock.adobe.com

Zorg ervoor dat het boorgat achter de kabeldoos komt, zodat het gat meteen op de goede plek zit en onzichtbaar is. Bij de meeste modellen moet je zelf een gat in de kabeldoos boren om de kabel door te halen. Gebruik een boormachine met betonboortje voor de gaten in de muur. Zet de kabeldoos vervolgens vast met pluggen en schroeven.  

Zorg voor een goede boormachine:
0

Powered by

logo

De stroomkabels aansluiten

Trek door het gat een stroomkabel van buiten naar binnen. Verwijder het (kunststof) omhulsel en let ook de individuele draden bloot met een striptang. Verbind de draden in de kabeldoos met lasklemmen.

Kabels verbinden voor tuinstopcontact

© grigvovan - stock.adobe.com

Een geul voor de kabel

We houden van een nette afwerking en daarom leggen we de stroomkabels zoveel mogelijk onder de grond. Graaf hiervoor een geul van minstens 50 cm diep. Gebruik boven de grond een zogeheten hostalietbuis om de kabel te beschermen. Met speciale klembeugels maak je ze vast aan de muur.

Het stopcontact verbinden

Aan het einde van de YMvK-as grondkabel koppelen we het stopcontact. Kies altijd voor een IP44 model, die zijn namelijk spatwaterdicht. Leg het stopcontact alsnog nooit met de openingen naar boven. Je kunt ook rechtstreeks je tuinverlichting of schakelaar aansluiten.

Man installeert stopcontact in de tuin

© bignay - stock.adobe.com

Kies een mooie plek en zet het stopcontact vast. Leg wederom de elektriciteitsdraden bloot met een striptang. Verbind ze aan elkaar met lasklemmen en klaar is je buitenstopcontact!

Lees ook: 🔌 Spannend verhaal: zelf een stopcontact aanleggen of verplaatsen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten