ID.nl logo
⚡ Help, kortsluiting! Zó vind je de boosdoener
Huis

⚡ Help, kortsluiting! Zó vind je de boosdoener

Valt bij jou de stroom regelmatig zomaar uit? Dan is het goed mogelijk dat een apparaat bij jou thuis kortsluiting veroorzaakt. In deze handleiding leggen we uit hoe je dat zo snel mogelijk oplost.

Stroomuitval is niet alleen lastig, het is ook ronduit gevaarlijk wanneer kortsluiting de oorzaak is. Vaak is een defect apparaat of overbelasting de veroorzaker. Lees in dit artikel hoe je aanleiding van stroomuitval zo snel mogelijk opspoort. • De oorzaak en het gevaar van kortsluiting • Overbelasting in een groep uitsluiten • Het schuldige apparaat opsporen

Lees ook: Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Kortsluiting: een uitleg

Wat is kortsluiting precies en hoe ontstaat het? In een wenselijke situatie loopt stroom rond: vanaf de stroombron via een draad naar een elektrisch apparaat en via een andere draad weer terug. Bij kortsluiting loopt de stroom niet meer mooi rond, maar vindt het onderweg een andere (parallelle) route. Deze weg heeft minder weerstand waardoor er te veel energie doorheen loopt. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat de isolatielaag van een elektriciteitsdraad verbroken is.

Maar het probleem kan ook in een apparaat zelf zitten of worden veroorzaakt door water of vocht. In je meterkast wordt de energieverhoging in het elektrische circuit geregistreerd en om brand tegen te gaan, vliegt een stop eruit en wordt de stroomkring doorbroken. De stroomuitval is dus eigenlijk niet het probleem. Het is een juiste reactie in de meterkast om erger te voorkomen wanneer er sprake is van kortsluiting.  

Lees ook: Veilig klussen: ontspannen werken met elektra

©Sarah Perring Photography

Het gevaar van kortsluiting

In eerste instantie is kortsluiting vooral vervelend. Een gedeelte van je woning (of zelfs heel je woning) zit opeens zonder stroom en je moet de schakelaar omzetten in je meterkast. Maar kortsluiting kan tot veel grotere problemen leiden: want kortsluiting is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van alle brandgevallen in woningen. Omdat er zoveel energie door het circuit loopt, wordt er namelijk warmte ontwikkeld. Daarom is het essentieel om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Verder kunnen apparaten beschadigd raken, wat ook behoorlijk in de papieren kan lopen.

Gouden tip!
🔦 Zet een zaklantaarn met batterijen in je meterkast zodat je altijd licht hebt wanneer de stroom uitvalt

Meerdere redenen voor kortsluiting

Een apparaat is lang niet altijd de dader van kortsluiting. Onweer dat in de buurt inslaat kan ervoor zorgen dat jouw meterkast gevaarlijk hoge energiewaardes registreert en de stoppen laat springen. Ook werkzaamheden aan het stroomnetwerk bij jou in de buurt of zelfs gewoon aan de weg kunnen kortsluiting veroorzaken.

Overbelasting van een groep

Overbelasting komt ook regelmatig voor en leidt ook tot stroomuitval. Overbelasting is niet alleen gevaarlijk (je groepenkast wordt erg heet), maar ook erg vervelend. In een standaard meterkast in Nederland kan een groep 16 ampère aan. De spanning is 230 volt. Door dat met elkaar te vermenigvuldigen, komen we de totale vermogen in watt te weten: 16 x 230 = 3680 watt. Apparaten zoals een magnetron, frituurpan, waterkoker, wasmachine, droger en een elektrische kachel gebruiken veel stroom. Een aanwijzing voor overbelasting is dat de stroom telkens uitvalt wanneer je zo’n zwaar apparaat in gebruik neemt. Heb je vaak last van het uitvallen van de stroom? Ga dan na hoeveel en welke apparaten op één groep zijn aangesloten.

Groepenoverzicht meterkast

Het kan een heel gedoe zijn om de juiste groep en het betreffende apparaat op te sporen, vooral wanneer je geen overzicht hebt van welke apparaten bij welke groep horen. Hoort de schuur bij de keuken en welke slaapkamers zitten in één groep?

Het vinden van het apparaat gaat veel makkelijker als dit duidelijk is. Daarom adviseren we je om een overzicht te maken en dit in je meterkast te hangen. Vraag desnoods om hulp wanneer je dat lastig vindt. Want je hebt er plezier van zolang je in hetzelfde huis blijft wonen en het zorgt voor een stukje extra veiligheid.

Ook interessant: 🔌 Spannend verhaal: zelf een stopcontact aanleggen of verplaatsen

©Nina_Szebrowski

Stop!

(zorg dat je er altijd een paar op voorraad hebt)

Het verantwoordelijke apparaat opsporen

Is er geen sprake van overbelasting en verdenk je een specifiek apparaat? Dan gaan we de dader opsporen! Volg daarvoor de onderstaande stappen.

1.  Schakel de desbetreffende groep uit in de meterkast.
2. Haal van alle apparaten in de groep de stekker uit het stopcontact.
3. Zet de groepsschakelaar nu weer aan of vervang de oude stop door een nieuwe (bij een oude meterkast).
4. Steek de stekkers van de apparaten in de groep een voor een in het stopcontact en zet ze aan. Als de stroom uitvalt bij het inschakelen van een apparaat is dat hoogstwaarschijnlijk de veroorzaker.

©Benjamin Nolte

Professionele hulp inschakelen

Soms is de oplossing voor kortsluiting redelijk makkelijk te vinden. Maar dat is lang niet altijd het geval. Is er geen sprake van overbelasting van een groep en heb je geen probleem geconstateerd bij een apparaat? Neem dan geen enkel risico en schakel professionele hulp in. Een elektricien kan een probleem in bijvoorbeeld je meterkast opsporen en verhelpen.